Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

Erilaisten hiivojen käyttäminen ja säilöminen sekä monistaminen.

Valvojat: suorama, Elmo

Make
Oppilas
Oppilas
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Touko 13, 2008 17:56 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusikaupunki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Uusikaupunki

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Make » Ke Helmi 13, 2013 10:39 am

Eilen tuli hiiva tännekin, kiitokset suregorkille!
Nyt pitää vielä viilata resepti kuntoon ja pullottaa edellinen olut pois tieltä.
Good people drink good beer. -Hunter S. Thompson

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja äyni » Ke Helmi 13, 2013 15:00 pm

Löysi hiiva tiensä tännekin. Mulla se vain taitaa joutua odottamaan hiukan, kun on lager pakko tehdä ensin.

Mikko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 849
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 17:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ylöjärvi
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Mikko » Ke Helmi 13, 2013 15:24 pm

Hiiva täälläkin, kiitoksia !
Haaviston kotipanimo - Kaljaa Kapinallisille
RDWHAHB

Mikko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 849
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 17:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ylöjärvi
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Mikko » Pe Helmi 22, 2013 12:25 pm

Onkos muut kerenneet käyttää tätä ?
Itsellä on tuo startteri porissut sunnuntaista lähtien... litra 1.040 startteria ja vielä tänäaamuna oli paksu hiilarikerros päällä ja käy aktiivisesti. Luulis että alkais jo vähän himmailee, varsinkin kun starttasikin vielä ihan välittömästi.

Tuoksu on erikoinen, melkeen saattaa olla kontaminaatio rajalla, tai sitten Alchemistilla on jotain brettaa joukossa tai rajamäen pullahiivaa... vaimokin kysäisi männäviikolla että onko täällä leivottu kun tuore pulla tuoksuu :D
No maistellaan startteri vierrettä sitten kun käyminen on ohi ja päätellään siitä onko hiiva kondiksessa.
Haaviston kotipanimo - Kaljaa Kapinallisille
RDWHAHB

Make
Oppilas
Oppilas
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Touko 13, 2008 17:56 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusikaupunki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Uusikaupunki

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Make » Pe Helmi 22, 2013 12:30 pm

Itse laitoin maanantaina myös startterin tälle, kävi pari päivää. Startterin tuoksu ja maku olivat ihan terveen oloisia, maku oli kyllä melko erikoinen. Pils maltaasta tehty 1.040 vierre kävi 1.010:aan.
Eilen hiivasin tuolla jonkin sortin American Alen OG 1.061.
Good people drink good beer. -Hunter S. Thompson

suregork
Oppilas
Oppilas
Viestit: 117
Liittynyt: Pe Tammi 07, 2011 20:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja suregork » Pe Helmi 22, 2013 14:45 pm

Mikko kirjoitti:Onkos muut kerenneet käyttää tätä ?
Itsellä on tuo startteri porissut sunnuntaista lähtien... litra 1.040 startteria ja vielä tänäaamuna oli paksu hiilarikerros päällä ja käy aktiivisesti. Luulis että alkais jo vähän himmailee, varsinkin kun starttasikin vielä ihan välittömästi.

Tuoksu on erikoinen, melkeen saattaa olla kontaminaatio rajalla, tai sitten Alchemistilla on jotain brettaa joukossa tai rajamäen pullahiivaa... vaimokin kysäisi männäviikolla että onko täällä leivottu kun tuore pulla tuoksuu :D
No maistellaan startteri vierrettä sitten kun käyminen on ohi ja päätellään siitä onko hiiva kondiksessa.


Hmm, mitään pullahiivamaisuutta en ole huomannut (yhteensä 6 kasvatusta ja yksi käyminen), mutta startterioluilla on ollut hedelmäinen ja 'belgimäinen' maku ja tuoksu. Toivottavasti hiiva on kunnossa :cheers2:

Mikko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 849
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 17:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ylöjärvi
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Mikko » Pe Helmi 22, 2013 14:53 pm

suregork kirjoitti:Hmm, mitään pullahiivamaisuutta en ole huomannut (yhteensä 6 kasvatusta ja yksi käyminen), mutta startterioluilla on ollut hedelmäinen ja 'belgimäinen' maku ja tuoksu. Toivottavasti hiiva on kunnossa :cheers2:


Tästä voi haistaa kardemumman ja rusinatkin jos on sopivasti mielikuvitusta :nauru: En yhtään ihmettelisi belgijuuria jotain semmoistakin aromimaailma tässä on.
Mikään tuoksussa siis ei ole varsinaisesti pilalla, eikä epämiellyttävä, ainoastaan perin erilaista kuin muista hiivoista olen tuoksutellut ja ehdottomasti tämän hiivan käytän, nyt vkl olis tarkoitus tehdä.
Haaviston kotipanimo - Kaljaa Kapinallisille
RDWHAHB

Make
Oppilas
Oppilas
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Touko 13, 2008 17:56 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusikaupunki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Uusikaupunki

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Make » Pe Helmi 22, 2013 15:32 pm

Mikko kirjoitti:Mikään tuoksussa siis ei ole varsinaisesti pilalla, eikä epämiellyttävä, ainoastaan perin erilaista kuin muista hiivoista olen tuoksutellut


Täsmälleen samanlaisia havaintoja täälläkin.
Hiivauksesta alle vuorokausi ja pulputus on kova :jee:
Good people drink good beer. -Hunter S. Thompson

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1122
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Pe Helmi 22, 2013 15:44 pm

Minulla menee väkisinkin maaliskuun loppuun, sieltä löytyy seuraavat vapaat viikonloput. Sitten olisi ideana tehdä splitti tämän ja toisen Suregorkilta peräisin olevan hiivan, nimittäin brux troisin kanssa edellyttäen, että saan sen pullosta heräämään. Uskon että nämä voisivat toimia samalla vierteellä ja humaloinnilla.

Lexxus
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 86
Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Joensuu
18 tai yli: Olen

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Lexxus » Pe Maalis 01, 2013 13:07 pm

Joo, kyllä tämä ihan nälkäselle hiivalle vaikuttaa. Sain näennäiseksi käymisasteeksi 93,6 %.

Ratto
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 384
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2012 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Ratto » La Maalis 02, 2013 20:27 pm

Nyt tuli heitettyä hiiva vierteeseen. Startteri maistui varsin jännittävälle, mieleen tulee ennemminkin viinit kuin oluet. Maussa mukana sitruunaa ja belgimäisiä vivahteita.

Make
Oppilas
Oppilas
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Touko 13, 2008 17:56 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusikaupunki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Uusikaupunki

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Make » Su Maalis 03, 2013 21:49 pm

Nyt olisi Conanilla käytetty olut kegissä ja hiilihapot tungettu sekaan. Mainio olut ainakin tuli, OG oli 1.061 ja FG 1.014.
Reseptinä oli seuraava:

Crystal 150 0.40 kg, Grain, Mashed
Munich 2.00 kg, Grain, Mashed
pilsener 2.20 kg, Grain, Mashed
wheat 0.50 kg, Grain, Mashed

Magnum 10.00 g, Pellet, 60 minutes
Cascade 10.00 g, Pellet, 60 minutes
Cascade 20.00 g, Pellet, 20 minutes
Cascade 20.00 g, Pellet, 5 minutes
Cascade (Kuiva) 10.00 g, Pellet, 0 minutes

Käymispönttöön tuli n. 17L tavaraa. Olut on tosiaankin vielä hirmu tuore, mutta siltikin erittäin hyvän makuista. Saas nähdä kuinka kauan tätä pystyy ikäännyttämään.
Good people drink good beer. -Hunter S. Thompson

Make
Oppilas
Oppilas
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Touko 13, 2008 17:56 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusikaupunki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Uusikaupunki

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Make » La Maalis 09, 2013 21:45 pm

Tästä tuli kyllä erinomaista olutta. Joku pehmeä hedelmäisyys tästä maistuu läpi, mutta en osaa sanoa mikä. Pitäisi varmaan tehdä samalla reseptillä toinen olut mutta jollain neutraalilla hiivalla että pääsisi vertailemaan onko tuo hedelmäisyys peräisin Conanista tai jostain muusta. 10% vehnää on tietysti omiaan aiheuttamaan hedelmäisyyttä.
Good people drink good beer. -Hunter S. Thompson

John FIfa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 77
Liittynyt: Pe Maalis 08, 2013 13:19 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja John FIfa » Su Maalis 24, 2013 19:15 pm

Sain itsekin viimein käytettyä tätä. Alunperin tarkoitus oli tehdä kevyt brown ale hop burstilla, mutta päätin käyttää Maris Otter -varastot loppuun, joten lopulta mentiin ehkä enemmän "india brown ale" -linjalle. Käytin lisäksi itse paahtamaani brown maltia, joka osoittautui suunniteltua vaaleammaksi, joten piti heittää väriksi suklaa- ja mustamallasta.

18 L:

Thomas Fawcett Maris Otter 3.50 kg
Brown Malt 680.0 g
Crystal 60 L 100.0 g
Carafa I 75.0 g
Carafa III 50.0 g

OG: 1059
IBU: 40

Humaloinnit yhtä suurilla osuuksilla Simcoeta ja Chinookia 20 ja 10 min kohdalla. Lisäksi vielä 30 minuutin hop stand samoilla lajikkeilla. Eiköhän kuivahumalaakin tule laitettua. Hiivasin vierteen 18 asteessa ja käymislämpötila siinä 20 astetta (swamp cooler -viritys).

Päivitystä 29.3.13: Neljän päivän jälkeen eli eilen käyminen oli selkeästi hidastunut, sg 1018. Otin jäähdyssysteemin pois ja lämmöt nousivat 23 asteeseen. Erittäin hyvän makuista ja hedelmäistä, eli tuo 20 °C ei ole vielä hiivalle niin korkea, että tuottaisi mitään outoja makuja (tai ne paljastuvat myöhemmin). Humalointikin maistui oikein napakalta ja mäntymetsäiseltä, mikä oli tavoitekin.

John FIfa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 77
Liittynyt: Pe Maalis 08, 2013 13:19 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja John FIfa » Ma Huhti 01, 2013 23:42 pm

Nyt on brown ale ollut viikon käymässä ja sg 1015:ssa mennään. Lisäsin n. 4 g/l kuivahumalaa, taas yhtä suurilla osuuksilla Chinookia ja Simcoeta. Humalointi on ainakin nyt tuoreeltaan todella hyvän makuinen, toivottavasti pääsee pullottamaan pian.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1122
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » La Huhti 06, 2013 13:53 pm

Vihdoin sain itsekin tämän pulloihin ja kegiin. Resepti perustuu tuttuun ja turvalliseen Pispalan Aamupala -ipaani. OG 1.063, FG 1.015, mäskäsin aika kuumassa mikä osaltaan selittänee melko korkeaa FG:tä. Maku on jännä, ibut (kaikki 81 kpl) puskevat esiin aggressiivissti, mausteisuutta ja hedelmäisyyttä on, kardemumman löysin minäkin. Hakkaa nyt hanassa olevan Kesävainajan 6-0 (2-0, 1-0, 3-0). Kegiin vielä seuraksi hiukan nuggettia.

Osa samaa vierrettä käy myös B. bruxellensis troisilla, sen SG oli 1.013, mutta annan sen vielä käydä.

DeGarre
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1115
Liittynyt: Su Kesä 13, 2010 9:35 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Englanti
18 tai yli: Olen

Re: Conan aka Alchemist Breweryn oma hiivakanta

ViestiKirjoittaja DeGarre » Ti Touko 21, 2013 7:38 am

Conan hiivasta täällä:

http://youtu.be/qYFp5ghf0wU
Work is the curse of the drinking classes. ---Oscar Wilde


Palaa sivulle “Hiivat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa