Entsyymi WLN4100 Ultra-Ferm

Erilaisten hiivojen käyttäminen ja säilöminen sekä monistaminen.

Valvojat: suorama, Elmo

Nyypiö
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 217
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Entsyymi WLN4100 Ultra-Ferm

ViestiKirjoittaja Nyypiö » Pe Helmi 08, 2019 19:41 pm

Tarkoitus on kokeilla Brut IPA:n tekoa, ja ostin sitä varten otsikossa mainittua entsyymiä. Osaisiko joku selittää sen käytön omituista lämpötilajuttua? Ohje-PDF:n mukaan aine nimittäin lisätään mäskäyksen alussa ("beginning of mash-in"), ja lämpötila ei saisi ylittää ("should not exceed") 60°C. Mutta eihän siitä mitään mäskäystä tule, jos lämpötila ei ylitä 60°C?

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 191
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Entsyymi WLN4100 Ultra-Ferm

ViestiKirjoittaja mursu » Pe Helmi 08, 2019 20:47 pm

Kyllä tuossa 60:ssä jo tapahtuu jo gelatinoituminen ja beta-amylaasi ja tuo amyloglukosidaasi tekee töitä, lopussa 45-60min jälkeen lämpöä voi nostaa alpha-alueelle (kts.hochkurz) kun muut entsyymit eivät enää toimi. Mutta jos haluat kaikkein kuivimman oluen niin se voi olla paremmin tehdä ensin pitkä mäskäys (yksivaiheinen tai hochkurz) ja sitten kattilaan lisätä 60C:ssa tuo entsyymi sillä se pilkkoo silloinkin glukoosiksi niitä pidempiä sokereita mitä mäskäys on jättänyt vielä jälkeensä. Molemmilla tavoilla tulee varmasti kuivempaa olutta kuin ilman entsyymiä koska se ehtii pilkkoa fermentoitumattomia mutta silti makeutta antavia lyhyitä sokerimultimeerejä.

http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-ii/

Nyypiö
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 217
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Entsyymi WLN4100 Ultra-Ferm

ViestiKirjoittaja Nyypiö » La Helmi 09, 2019 13:10 pm

mursu kirjoitti:Kyllä tuossa 60:ssä jo tapahtuu jo gelatinoituminen

Kiitos vastauksesta. Kaikkea kemiaa en kyllä ymmärtänyt, mutta johtopäätökseni on se, että entsyymi tekee tekosensa 60°C:n paikkeilla eikä siitä sen jälkeen tarvitse huolehtia (mäskäyslämpötilan noustessa). Se vain jäi vaivaamaan, että tämä "tekonen" ei kai tapahdu ihan äärettömän nopeasti. Pitäisikö tämän takia mäskäyksessä pitää tauko juuri 60°C:n kohdalla? Kuinka pitkä?

Vai riittääkö tuiki tavallinen beta-amylaasi-tauko 62°C:ssä - joka ei paljon poikkea 60°C:stä?

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 191
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Entsyymi WLN4100 Ultra-Ferm

ViestiKirjoittaja mursu » La Helmi 09, 2019 17:24 pm

Kyllä tauko tietysti tarvitaan. Jos laitat entsyymin heti alkuun niin kannattanee laittaa silloin beta-tauon lämmöksi tuo 60°C mikä ilmeisesti on aika ylärajoilla tuolle WLN entsyymille. Beta-amylaasi on jo siinä varsin aktiivinen kun vain annat tarpeeksi sille aikaa toimia. Eli vaikka 60min @ 60°C + 30min @70°C. Tai sitten tosiaan jälkikäteen tuo entsyymi 60:een jolloin voit tehdä ensin mäskäyksen ihan missä lämmössä haluat. Tosiaan esim. tuo artikkeli suosittelee kaikkein kuivimpaan tulokseen juuri tuota jälkeenpäin kattilaan lisäystä (kuulemma 15 min voisi silloin riittää jos on ensin mäskätty kunnolla, mutta ei pieni lisäaika kattilassa haittaakaan).

Nyypiö
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 217
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Entsyymi WLN4100 Ultra-Ferm

ViestiKirjoittaja Nyypiö » Su Helmi 10, 2019 13:11 pm

Lisäsin sitten entsyymin mäskäyksen jälkeen. Annoin lämpötilan laskea 60°C:n paikkeille, lisäsin ihmeaineen kattilaan ja jätin yöksi seisomaan. Nyt, kun (keittämisen jälkeen) lorotin erän käymisastiaan, OG oli huomattavan korkea. Aineet oli laskettu tavallisen tehokkuuteni (brewhouse efficiency) 72% mukaan, mutta toteutunut olikin noin 81%. Liekö entsyymillä osuutta asiaan?

Mitenkähän tämä entsyymi muuten säilyy? Vai säilyykö ollenkaan? Sitähän oli putkilossa 10ml, ja jäljellä on siis 8ml, koska erä oli pieni, 4,2 litraa, johon käytin vain 2ml.


Palaa sivulle “Hiivat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa