"Jatkuva humalointi"/Continuous hopping

Humalaien käyttö tavat ja lajikkeet. Kasvatukselle oma osionsa

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
Johnny Rio
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 301
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 15:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

"Jatkuva humalointi"/Continuous hopping

ViestiKirjoittaja Johnny Rio » Ke Huhti 27, 2011 19:13 pm

Kukaan koskaan kokeillut tätä rapakon takana suosittua tapaa humaloida oluensa ns. jatkuvasti? Eli humalaa heitetään keittovaiheessa muutaman minuutin välein vähän kerrallaan koko keiton ajan.
Itse sain kiintoisan idean tähän liittyen. Edellisestä ipa erästä jäi vajaita jenkkihumala pusseja jäljelle (Chinook, Columbus, Centennial, Cascade, Amarillo)
Ajattelin, että kaadan loput humalapelletit tehosekoittimeen ja blendaan koko määrän palasiksi. Annostelen sitten vaikkapa 5-10g kerrallaan ja teen pale-alea, tai kevyen ipa:n, johon humalat lisätään vaikkapa 5-10min välein. Keiton alkuun tosin voisi heittää vähän magnumia katkeroksi ja aloittaa jatkuva humalointi vaikka 40-30min kohdalta. Pitää tosin säästää hieman kuivahumalointiinkin humalaa.

Avatar
Karvis
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 248
Liittynyt: Su Helmi 06, 2011 21:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Sipoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Sipoo

Re: "Jatkuva humalointi"/Continuous hopping

ViestiKirjoittaja Karvis » Ke Huhti 27, 2011 21:22 pm

En ole kokeillut ihan vaan sen takia, että siinä on aikamoinen homma 5 minsan välein pomppia lisäämään humalaa (mäkin kun tykkään keittää yleensä 90minsaa) :) Liian laiska olen ollut.

Periaatteessa pitäisi kyllä kokeilla, toimii se ainakin loistavasti esim. Dogfish 60 minute IPA:ssa. Humalan makua tulee.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1122
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: "Jatkuva humalointi"/Continuous hopping

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » To Huhti 28, 2011 0:51 am

Tässä oman viimevuotisen double ipani humalointiaikataulu copypastella:

10g Columbus mash hops
10g Columbus first wort hops
5g Centennial 60 min
5g Columbus 60 min
10g Amarillo 30 min
10g Centennial 30 min
10g Cascade 20 min
Protafloc 20 min
10g Amarillo 10 min
10g Columbus 10 min
10g Centennial 10 min
20g Cascade 5 min
20g Centennial 5 min
20g Amarillo 2 min
20g Columbus 2 min
30g Amarillo flame out

Loput : DRY HOPPING

Keiton koko oli 13 l. IBUjen laskeminen on vaikeaa, mutta jossain 120 pinnassa mentiin. Todella huumaavan humalainen tuotos, joka keräsi etenkin jenkkifaneilta kehuja. Todella hurjahan tuo aikataulu oli, ja vaikka ei ihan continuous ollutkaan, hiki hatussa apinan raivolla joka tapauksessa painettiin ja mittailtiin. Vaan lopputulos kyllä palkitsi.

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Jatkuva humalointi"/Continuous hopping

ViestiKirjoittaja pettu » Pe Huhti 29, 2011 14:06 pm

Pitäis kehittää joku kone, joka tiputtais automaattisesti esim. minuutin välein pari pellettiä kattilaan.. :D Siitä ois aika mielenkiintoista lähtä laskemaan IBUja..


Palaa sivulle “Humalat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa