Onko katkero aina samanlaista katkeroa, vai onko siinäkin lajikekohtaisia eroja?
Usein näkee katkerohumalointiin käytettävän eri lajiketta, mutta johtuuko tämä korkeasta alfahappopitoisuudesta (-> vähempi riittää), vai onko muita syitä?
Katkerohumalointi - lajike-eroja?
- Kaljaasi
- Kisälli
- Viestit: 654
- Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: SnadiStadi
- Viesti:
Re: Katkerohumalointi - lajike-eroja?
Sanotaan että joissain korkean aa% omaavissa voi olla "harsh" maku eli raaka,kova, karkea. Tasaantuu ikääntyessään kun olut kypsyy. IPA ja Bitter tyyppisissä sitätaas tavoitellaan. Syy korkeisiin pitoisuuksiin on ekonoomisuus. Tarvitaan vähemmän ja kasvatus tuottaa enenmän. Kasvit ovat usein hybridilajikkeita. Mietoja tarvitaan enenmän katkerointiin ja tulee siis kalliimmaksi. Kaikkia lajikkeita voi käyttää katkerointiin.
Eli voimakkaalla aa% haetaan katkerointia ja miedoilla haetaan sekaan pehmeyttä ( esim ) ?
Eli voimakkaalla aa% haetaan katkerointia ja miedoilla haetaan sekaan pehmeyttä ( esim ) ?
Jos sais Terran reissullansa
-
- Aloittelija
- Viestit: 25
- Liittynyt: To Tammi 21, 2010 14:24 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Nurmijärvi
- 18 tai yli: Olen
Re: Katkerohumalointi - lajike-eroja?
Hmm.. en ole varma ymmärsinkö..
Ajatellaan että panisin kaksi satsia joissa flavori/aromi-humalat olisivat samat, mutta katkerohumalointiin (60 minuuttia) käyttäisin eri lajikkeita. Eriävät alfahappopitoisuudet kompensoisin määrässä. Olisiko lopputuloksissa makueroa?
Eli voisi kai muotoilla näinkin: Jääkö 60 minuutin keitosta olueen mitään muuta "makua" kuin se katkeruus? Onko siis lopputuloksen maun kannalta merkitystä, mitä lajiketta siinä kohtaa käytän?
Ajatellaan että panisin kaksi satsia joissa flavori/aromi-humalat olisivat samat, mutta katkerohumalointiin (60 minuuttia) käyttäisin eri lajikkeita. Eriävät alfahappopitoisuudet kompensoisin määrässä. Olisiko lopputuloksissa makueroa?
Eli voisi kai muotoilla näinkin: Jääkö 60 minuutin keitosta olueen mitään muuta "makua" kuin se katkeruus? Onko siis lopputuloksen maun kannalta merkitystä, mitä lajiketta siinä kohtaa käytän?
- äyni
- Panimomestari
- Viestit: 2981
- Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: TAMPERE
Re: Katkerohumalointi - lajike-eroja?
Enniin tarkkaan tiiä, mutta luulen, että jonkinlaista makueroa on, mutta huomattavasti vähemmin kuin flavori/aromihumaloinnissa.
- Votkaiguaani
- Kisälli
- Viestit: 1119
- Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
Re: Katkerohumalointi - lajike-eroja?
Illalla lasissa katkero humala, aamulla kainalossa hutkero kamala.
- suorama
- Panimomestari
- Viestit: 2810
- Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Kangasala
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Kangasala
- Viesti:
Re: Katkerohumalointi - lajike-eroja?
No,
Ite olen ymmärtänyt, että katkerossa on eroa. Eli monissa lajikkeissa on sitrusta mukana mutta erilaisena. Toisessa greippi ja toisella lime ja kolmannella sitruuna. Pieniä eroja mutta ehkä havaittavia. Sitten on ne humalat joiden katkero on lähellä havupuun pihkaa. Useimmiten se tosiaan menee niin, että mitä korkeampi alfahappo, sen karkeampi katkero mutta sellaiset lajikkeet (kuten Magnum ja Horizon muistaakseni) jotka ovat puhtaasti kerkero humalia eivätkä omaa isommin muita ominaisuuksia, kuitenkin pärjäävät hyvinkin makutesteissä. Toisaalta kun kaytetään sellaisia humalia katkeroimiseen joista yleensä otetaan aromia, tulee humalaa reilummin muutenkin joukkoon ja humalan muut maut pehmentävät katkeroa.
Ei faktaa, vahvaa mutua.
Ite olen ymmärtänyt, että katkerossa on eroa. Eli monissa lajikkeissa on sitrusta mukana mutta erilaisena. Toisessa greippi ja toisella lime ja kolmannella sitruuna. Pieniä eroja mutta ehkä havaittavia. Sitten on ne humalat joiden katkero on lähellä havupuun pihkaa. Useimmiten se tosiaan menee niin, että mitä korkeampi alfahappo, sen karkeampi katkero mutta sellaiset lajikkeet (kuten Magnum ja Horizon muistaakseni) jotka ovat puhtaasti kerkero humalia eivätkä omaa isommin muita ominaisuuksia, kuitenkin pärjäävät hyvinkin makutesteissä. Toisaalta kun kaytetään sellaisia humalia katkeroimiseen joista yleensä otetaan aromia, tulee humalaa reilummin muutenkin joukkoon ja humalan muut maut pehmentävät katkeroa.
Ei faktaa, vahvaa mutua.
- Kaljaasi
- Kisälli
- Viestit: 654
- Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: SnadiStadi
- Viesti:
Re: Katkerohumalointi - lajike-eroja?
Kyllä mielestäni on iso ero. Paljon alhaisen alfa % humalaa + vähän korkean ja lopputulos on pehmeää. Kuin taas toisinpäin. Bitter sana ei tule turhaan. Toki on kovin kaikki vielä hakusessa.
Jos sais Terran reissullansa
-
- Harjoittelija
- Viestit: 445
- Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Oulu
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Katkerohumalointi - lajike-eroja?
No onhan se selvä että jos laitat 20g 14%AA humalaa tai 80g 3,5% humalaa niin makuero syntyy ihan jo määrän takia. Ja jää noista katkerohumaloinneistakin aina makua, viimeksi käytin amarilloa katkerohumalana ja kyllä sen maistaa siitä hyvinkin selkeästi, sellaisena terävänä sitrusmaisuutena (mitä pidän hyvänä makuna). ainoa lisäys 60min kohdalla.
Useimmin katkeroksi käytetään korkean AA:n humalaa, juurikin säästösyistä ja toisaalta suurin osa "aromihumalan" hyvistä ominaisuuksista lentää kyllä taivaan tuuliin pitkässä keitossa.
Useimmin katkeroksi käytetään korkean AA:n humalaa, juurikin säästösyistä ja toisaalta suurin osa "aromihumalan" hyvistä ominaisuuksista lentää kyllä taivaan tuuliin pitkässä keitossa.
-
- Aloittelija
- Viestit: 25
- Liittynyt: To Tammi 21, 2010 14:24 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Nurmijärvi
- 18 tai yli: Olen
Re: Katkerohumalointi - lajike-eroja?
Oolrait, kiitoksia vastauksista. Noita humalien makuvaikutuksia ei varmaan ihan äkkiä opi ymmärtämään kokeilunkaan kautta. Jos vertaa vaikka ruoanlaittoon - siinä voi heti maistaa että miten mauste X vaikuttaa, mutta tässä odotat aina sen kuukauden...
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa