2-row vs pale malt vs pale ale malt

Maltaiden käyttö ja kuvaukset.

Valvojat: suorama, Elmo

vppulkkinen
Jäsen
Jäsen
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Maalis 16, 2018 19:38 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lempäälä
18 tai yli: Olen

2-row vs pale malt vs pale ale malt

ViestiKirjoittaja vppulkkinen » Pe Kesä 22, 2018 11:54 am

Voisiko joku selittää mikä näiden kolmen (2-row vs pale malt vs pale ale malt) maltaan ero on? Ja mihin ryhmään kuuluvat Maris Otter, Vienna, Munich ja Pilsner -maltaat?

Kiitos! t: vp

burp
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 57
Liittynyt: Ti Elo 04, 2015 23:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: 2-row vs pale malt vs pale ale malt

ViestiKirjoittaja burp » Pe Kesä 22, 2018 13:24 pm

Maris Otteria ja 6-row:ta lukuunottamatta muiden perusmaltaiden ero on mallastuksessa. Kuumemmassa mallastetut on tummempia ja maltaisemman makuisia. Maltaissa on tietysti myös mallastajakohtaisia eroja.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ohra

"Ohrasta on kaksi muunnosta eli kaksitahoisohra (Hordeum vulgare var. distichon), jonka tähkän tähkylät ovat kahdessa rivissä sekä monitahoisohra (Hordeum vulgare var. vulgare), jossa tähkylät ovat 4–6 rivissä."

Jenkit käyttävät 2-row nimitystä pale alesta. Lähes kaikki mallas on nykyään 2-row. 6-row on huonommin oluen valmistukseen sopivaa ja sitä käytetään yleensä maissin tai riisin kanssa korkeamman proteiinipitoisuuden vuoksi.


Maris Otter on pienisatoinen ja siksi kallis ohralajike. Maltaisemman makuinen kuin tavallinen pale ale. Käytetään lähinnä brittioluissa.

Pilsner on vaalein ohramallas.

Pale malt eli pale ale malt on hieman tummempi mallas.

Vienna on pale alea tummempi mallas. Joku sanoi että olisi sekoitus pilsneriä ja munichia (http://brulosophy.com/2017/12/11/grain- ... t-results/ kommentit lopussa).

Munichia on tummaa ja vaaleaa (joka sekin on viennaa tummempi). Antaa todella paljon maltaisuutta. Peritaatteessa mahdollista käyttää 100% mutta yleensä käytetään huomattavasti vähemmän jonkin muun perusmaltaan lisänä.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 132
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: 2-row vs pale malt vs pale ale malt

ViestiKirjoittaja mursu » Pe Kesä 22, 2018 14:50 pm

Ja jenkit mallastavat edullisemmat perusmaltaansa vaaleammaksi kuin britit, siksi se heidän us 2-row/pale malt on yleensä hieman vaaleampaa kuin brittiläinen pale ale -mallas. Molemmat ovat samaa kaksitahoista ohraa ja samantapaisia mutta tuo väri ja sen mukana maku/runko ovat runsaammat noissa tummemmaksi mallastetuissa versioissa. Brittityylinen pale ale mallas on väriluokituksessa noin 5-8 EBC kun us 2-row perusmaltaat ovat yleensä hieman vaaleampia, hyvin lähellä pilsner-maltaita. Pilsner siis hyvin vaaleaksi mallastettua 2-tahoista ohraa. Maris otter tosiaan yksi monista 2-tahoisista lajikkeista ja suosittu etenkin kotipanijoiden keskuudessa, siitä mallastetaan yleensä vähän tummempaa brittihenkistä pale ale -mallasta. Sopivia mallastukseen käytettyjä 2-tahoisia lajikkeita on useita ja niiden välillä on pieniä vivahde-eroja (Maris otter, Pearl, Golden Promise, Chevallier, Propino, Flagon, Halcyon etc.).

Vienna ja Münich ovat vielä tummempia mallastustyylejä joissa on kuitenkin jäljellä merkittäviä määriä entsymaattista aktiivisuutta mäskäämiseen (etenkin Viennassa). Niillä haetaan vielä maltaisempaa ja tukevampaa runkoa ja lisää väriä etenkin Keski-Euroopasta ja nyttemmin myös Amerikasta tuleviin tyyleihin ja koska niissä on tuo aktiivisuus voi niitä käyttää aika isojakin määriä reseptiikassa (joitain jopa 100%).

vppulkkinen
Jäsen
Jäsen
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Maalis 16, 2018 19:38 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lempäälä
18 tai yli: Olen

Re: 2-row vs pale malt vs pale ale malt

ViestiKirjoittaja vppulkkinen » To Kesä 28, 2018 12:11 pm

Kiitos todella kattavista vastauksista!

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 132
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: 2-row vs pale malt vs pale ale malt

ViestiKirjoittaja mursu » La Heinä 07, 2018 13:47 pm

Tuossa englanniksi vieläkin tarkempaa juttua entiseltä Anheuserin asiantuntijalta jos erityisesti amerikkalaisen 2-row -perusmaltaan ja eurooppalaisten maltaiden (vaaleampi pilsner tai tummempi pale ale) erot kiinnostavat. Tiivistettynä jenkkimaltaat sisältävät usein korkean sadon tavoittelusta johtuen enemmän typpeä (käytännössä =proteiinia ja vapaita aminohappoja) joka on usein ei-toivottua mallasohrassa monesta syystä. Kuitenkin sen mukana tulee enemmän entsymaattista aktiivisuutta joka voi tehdä niistä sopivia hyvin kuiviin ja neutraaleihin, humalavetoisiin oluisiin ja erityisesti oluisiin joissa on paljon ei-mallastettuja jyviä tai lisäaineita jotka pitää hydrolysoida perusmaltaan entsyymien toimesta. Toisaalta mäskin ja vierteen fermentoituvuuden kontrollointi tavanomaisilla lämpötiloilla ja ajoilla voi vaikeutua koska aktiivisuutta on ylimäärin. Proteiini periaatteessa lisää myös hieman vaahdon pysyvyyttä ja määrää ja toisaalta myös oluen sameutta. Huonona puolena proteiinista tulee mm. korkeammat vapaat aminohapot joilla voi olla haitallisia vaikutuksia mm. tiettyihin sivumakuihin ja kontaminaatioihin. Ne voivat myös vaikuttaa lopullisen tuotteen pH-arvoon.

Jos olueen halutaan vahvaa mallasrunkoa (vaikka monet baijerilaiset tai brittioluet) niin nuo jenkkimaltaat eivät usein ole paras vaihtoehto tai ainakin kannattaa harkita mäskin lämmön nostamista tai ajan lyhentämistä sellaisesta reseptiikasta joka pohjaa eurooppalaiseen maltaaseen tai jos olut perustuu muuten vahvaan mallasrunkoon ja matalahkoon attenuaatioon.

Juttusarjassa on myös pari aiempaa osaa jotka voi kuunnella jos oikein kattava pläjäys yksityiskohtia kiinnostaa.


Palaa sivulle “Maltaat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa