Mallasohran kotitarveviljely?

Maltaiden käyttö ja kuvaukset.

Valvojat: suorama, Elmo

Mytomi
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Ti Tammi 16, 2018 14:38 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Mallasohran kotitarveviljely?

ViestiKirjoittaja Mytomi » Ke Huhti 11, 2018 21:29 pm

Käytettäväkseni siunaantui viljelykelpoinen pläntti maata. Humala siellä jo kasvaa ja haluaisin opetella mallasohran pienviljelyä. Tavoitteena olisi saada n. 15 kg ohramallasta vuodessa, manuaalisesti, ilman polttomoottori- tai sähkökoneita. Olen kohtuullisen tottunut puutarhaharrastaja (perunat, herneet, valkosipulit, vadelmat, omenapuut), mutta viljojen viljelyä en ole ikinä kokeillut tai edes päässyt seuraamaan. Olisiko vinkkejä käytäntöön siementen valinnasta, maan muokkauksen ja lannoituksen kautta aina korjuuseen, puimiseen ja mallastamiseen saakka?

Alistaja
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Maalis 14, 2018 20:47 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Mallasohran kotitarveviljely?

ViestiKirjoittaja Alistaja » Ma Syys 17, 2018 21:05 pm

Tahtoisin itsekin saada tähän lankaan vastauksia jonkinnäköisen viljelyksen omaavilta henkilöiltä. Tarkoituksena olisi ensi kesälle laittaa jonkinlaista ohraviljelmää kasvamaan tiluksille. Vaikka jos saisi ohraa sen verran, että saisi mallastettua 2-5kg.

Jpah
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: To Tammi 10, 2019 17:50 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: Mallasohran kotitarveviljely?

ViestiKirjoittaja Jpah » To Tammi 10, 2019 18:51 pm

Kannattaa valita erityisesti mallasohran jalostettu ohralajike. Jos oletetaan, että mallasohran satotaso olisi kotitarveviljelyssä n. 3000kg/ja, niin silloin nelimetriltä saisi 0,3kg -> 15 kilon satoon vaadittava pinta-ala olisi tällöin 50m2, eli puoli aaria. Kylvö määrään vaikuttaa siemenen paino ja itävyys, tavoitteena ~650 itävää siementä neliömetrille. Yleensä ohran kylvömäärät huutelee jossain 220-250kg/ja tienoilla. 250kg/ha olisi 25g/m2, eli puolella aarille 1,25kg. Runsas typpilannoitus kasvattaa ohran valkuaispitoisuutta, mikä on mallasohran tapauksessa huono asia, joten maltillinen typen käyttö on paikallaan. Perinteisesti typpeä on käytetty jotain 90kg/ha, mutta modernit lajikkeet kestää kuulemma korkeampia kuin, jopa 120kg/ha typpimääriä. Kylvö keväällä toukoaikaan n.3-4cm syvyyteen, muokattuun maahan. 50m2 muokkaaminen manuaalisesti,ilman koneita, kuulostaa kyllä melko työläältä. Kylvö ja lannoitus (keinolannoitteella) toki onnistuu helposti hajakylvönä viskelemällä, mutta siemenmäärää kannattaa kasvattaa, koska suuri osa siemenistä ei tällöin päädy optimisyvyyteen. Maata joutuu tällöin siis muokkaamaan vielä kylvön jälkeen, jotta edes osan siemenistä saisi peittoon.


Palaa sivulle “Maltaat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa