Viking ja Colorado

Maltaiden käyttö ja kuvaukset.

Valvojat: suorama, Elmo

Nyypiö
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 203
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Nyypiö » La Touko 14, 2016 10:34 am

Viking Maltin nettisivuilta löytyy mainintaa kolmesta uudesta "Colorado Craft Malt"-laadusta, jotka luvataan kevääksi 2016. Kevät 2016 on aika pitkällä, mutta tarkempaa tietoa en löydä. Mitkähän ne kolme ovat?

Colorado-mallastamon omilta sivuilta löytyy kyllä maltaita monta sorttia. Minkähänlaista olutta tulisi esimerkiksi näistä: tattari (buckwheat), hirssi (millet) ja huippuna auringonkukka (sunflower)?

EDIT: Korjasin tattarin ja hirssin Naalin huomautuksen mukaisesti.
Viimeksi muokannut Nyypiö, Ke Touko 18, 2016 20:35 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 874
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Naali » Ke Touko 18, 2016 13:37 pm

Männäviikolla kyselin mallastilausta tehdessä ja kuulemma kesäkuussa joskus pitäisi olla saatavillla. Eivät vastanneet mitä tarkalleen on tulossa jatkokysymykseeni tosin. Ja sellainen pieni korjaus edelliseen viestiin, että hirssi ja tattari ovat vaihtaneet paikkaa, eli buckwheat = tattari ja millet = hirrssi. Vahvasti epäilen, että tulee vaan jotain ohramaltaita noista tosin valikoimaan kun kyseinen firma tuntuisi vierastavan kovastikin noita harvinaisemmin oluessa käytettyjä viljalajikkeita. Tattaria sentään saa nytkin Castle Maltingilta euroopankin puolella, mutta hirssiä ja auringonkukkaa ei. Tämä on sinänsä ikävää kun noista Coloradon värillisistä hirssimaltaista voisi loihtia hyvinkin mielenkiintoisia 100% gluteenittomia oluita.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Nyypiö
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 203
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Nyypiö » Ke Touko 18, 2016 21:20 pm

Naali kirjoitti: kyseinen firma tuntuisi vierastavan kovastikin noita harvinaisemmin oluessa käytettyjä viljalajikkeita. Tattaria sentään saa nytkin Castle Maltingilta euroopankin puolella, mutta hirssiä ja auringonkukkaa ei. Tämä on sinänsä ikävää kun noista Coloradon värillisistä hirssimaltaista voisi loihtia hyvinkin mielenkiintoisia 100% gluteenittomia oluita.


Ai niin, ne olivat ne gluteenittomat, joihin näitä erikoisempia lajeja käytetään. MInun näkemäni (amerikkalaiset) reseptit kyllä perustuvat durraan (engl. sorghum) - jota en sitten taas löydäkään Coloradon valikoimasta.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 874
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Naali » To Touko 19, 2016 8:25 am

Nyypiö kirjoitti:
Naali kirjoitti: kyseinen firma tuntuisi vierastavan kovastikin noita harvinaisemmin oluessa käytettyjä viljalajikkeita. Tattaria sentään saa nytkin Castle Maltingilta euroopankin puolella, mutta hirssiä ja auringonkukkaa ei. Tämä on sinänsä ikävää kun noista Coloradon värillisistä hirssimaltaista voisi loihtia hyvinkin mielenkiintoisia 100% gluteenittomia oluita.


Ai niin, ne olivat ne gluteenittomat, joihin näitä erikoisempia lajeja käytetään. MInun näkemäni (amerikkalaiset) reseptit kyllä perustuvat durraan (engl. sorghum) - jota en sitten taas löydäkään Coloradon valikoimasta.


Pari vuotta sitten tuotakin tutkailin, lähinnä että mistä saisi ja silloin jenkkifoorumeilta sain sellaisen käsityksen, että durramaltaan tuotanto on jotain ihme kautta täysin Briessin mallastamon käsissä ja kauppaavat sitä pienemmissä erissä (kotiolutliikkeet ja pienemmät pienpanimot) vain uutemuodossa eivätkä maltaina. Saattanut muuttua sen jälkeen.
Ja kyllä tattarista tulee aika omalaatuinen aromi olueen ainakin, yli 40% mallasmäärällä tattarin aromi helposti jyrää muut alleen tosin
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Nyypiö
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 203
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Nyypiö » To Touko 19, 2016 18:04 pm

Naali kirjoitti:[
Pari vuotta sitten tuotakin tutkailin, lähinnä että mistä saisi ja silloin jenkkifoorumeilta sain sellaisen käsityksen, että durramaltaan tuotanto on jotain ihme kautta täysin Briessin mallastamon käsissä ja kauppaavat sitä pienemmissä erissä (kotiolutliikkeet ja pienemmät pienpanimot) vain uutemuodossa eivätkä maltaina. Saattanut muuttua sen jälkeen.

Näyttää löytyvän myös Maillard-nimellä: http://www.northernbrewer.com/maillard- ... ract-syrup

Ja sitten on toinenkin tapa tehdä gluteenitonta (tai melkein) olutta: entsyymi Brewers Clarex, jota löytyy White Labsin valikoimasta tunnuksella WLN4000: https://www.whitelabs.com/other-product ... ers-clarex Tätä voi käyttää "tavallisten", gluteenipitoisten maltaiden kanssa, mutta niin ihmeellinen aine se on, että laskee pitoisuuden, jos ei täsmälleen nollaan, niin erittäin pieneksi (<20ppm), mikä ainakin jonkun standardin mukaan riittää siihen, että lopputuote-olutta voi kutsua gluteenittomaksi.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 874
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Naali » To Touko 19, 2016 22:01 pm

Joo, tuo 20 ppm on euroopan standardi jonka alle itse asiassa monet vaaleat ja ohutrunkoiset oluet menevät luonnostaankin. Jenkeissä se oli tasan nolla ainakin tuolloin pari vuotta sitten, josta tämä hieman kehittyneempi markkina noiden gluteenittomien maltaiden tarjonnassa juontanee juurensa.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 874
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Naali » Ke Kesä 15, 2016 13:58 pm

No niin, jotain infoa tulikin ja näyttää Viking Maltin sivuillakin olevan: http://www.vikingmalt.com/product/colorado-honig-malt/ Koitin tilata mutta eivät tienneet vielä meneekö juhannuksen jälkeen vai ei. Katsellaan...
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 874
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Naali » Ke Heinä 06, 2016 12:46 pm

No niin, 2/3 rastista seinään. Saatiin noista Base Pale Maltia ja Honigia juuri varastolle, täytyypi testata. Joku vaalea Crystalmallas noista vielä on tulossa mutta eivät saaneet valmiiksi tähän tilaukseen mennessä.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Dipadude
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Su Elo 28, 2016 15:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Dipadude » Ke Helmi 22, 2017 10:56 am

Mites toi honig sopisi vehnäoluen kanssa? Arvaisko kokeilla vai onko porukalla jo kokeilua alla?

Lärry
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 56
Liittynyt: Ti Helmi 02, 2016 15:55 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja Lärry » Ke Loka 24, 2018 21:08 pm

En ole tällä hetkellä löytänyt yhdeltäkään kotimaiselta kaupiaalta Colorado pale base malttia. Joten mikäköhän olisi sopiva korvaava tuote?

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 170
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Viking ja Colorado

ViestiKirjoittaja mursu » Ke Loka 24, 2018 21:43 pm

Sanotaan Viking pale ale malt, tuskin huomaat mitään eroa. Taisivat aiemmin valmistaa perusmallasta Colorado Malting Companyn lisenssillä mutta ovat huomanneet että omallakin nimellä menee kaupaksi... Jos tuo on amerikkalainen resepti niin voisi myös laittaa kotimaisista jyvistä pienen osan pilsneriä pale alen joukkoon jos tahtoo, siinä varmaankin vähän korkeampi diastaattinen voima ja muistuttaa siten proteiinipitoisia jenkkiohria.


Palaa sivulle “Maltaat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa