Sivu 6/6

Re: Vesi

Lähetetty: Ti Huhti 04, 2017 18:44 pm
Kirjoittaja Nyypiö
Minä siis kokeilin laskureita, ja tulin siihen tulokseen, ettei niistä ole minulle hyötyä. Muuten, yllämainitulla Brewer's Friend-nettisivulla, ihan lopussa, sanotaankin, että
Calculator is for entertainment purposes

Re: Vesi

Lähetetty: To Heinä 13, 2017 21:13 pm
Kirjoittaja BaW89
Näppäilin tuohon Brun water exceliin tietoja mitä täältä muualta oon löytänyt. Kyseessä siis Helsingin pitkäkosken vesiraportti, linkki alla. Voisiko joku vahvistaa että nuo tiedot tossa sivulla ois oikein, lähinnä nuo bikarbonaatit ja muut.

https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/kodinvesiasiat/juomavesi/Documents/Vedenlaatu_2016.pdf

vesiprofiili.jpg

Re: Vesi

Lähetetty: Ma Marras 27, 2017 10:59 am
Kirjoittaja Hinterland
Onko kukaan arvon foorumilaisista tehnyt olutta sadevedestä? Kiinnostaisi kuulla miten toiminut. Varmaan pitää lisäillä ainakin eri mineraaleja jonkin verran?

Re: Vesi

Lähetetty: Ma Joulu 04, 2017 10:02 am
Kirjoittaja Shadowwalker
Tekisi mieli kokeilla lähdevettä seuraavaan stoutviritykseen. Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon kun alhaisempi ph-arvo? Tummat maltaat laskee ph-arvoa joten pitäisi saada nostettua sitä hieman ylöspäin. Tällä hetkellä käytössä hanasta tuleva vesi ph 8.4 ja lähdeveden ph siinä 6.5 paikkeilla. Tips anyone?

Re: Vesi

Lähetetty: Ma Joulu 04, 2017 11:10 am
Kirjoittaja mursu
Hyvä vinkki voisi olla että teettää vesianalyysi joita saa aika kätevästi. Lähdevesiä kun on paikasta riippuen erilaisia. Toki voi vain kokeilla mitä siitä syntyy. Veden pH ei ole kovin kiinnostava ilman muita tietoja koska se ei suoraan määrittele sillä tehtävän mäskin pH:ta, eikä sitä mielestäni tarvitse tutkimatta/kokeilematta nostaa.

Re: Vesi

Lähetetty: Ma Joulu 04, 2017 13:00 pm
Kirjoittaja miguels
Pari satsia oon tehny lähdevedellä ja en kyllä maussa huomannu ihmeempää eroa. Meidän riesana on järkyttävän kova vesi niin on tullut kokeiltua kaikkea.

Re: Vesi

Lähetetty: Ti Joulu 05, 2017 9:16 am
Kirjoittaja Jaakko
Shadowwalker kirjoitti:Tekisi mieli kokeilla lähdevettä seuraavaan stoutviritykseen. Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon kun alhaisempi ph-arvo? Tummat maltaat laskee ph-arvoa joten pitäisi saada nostettua sitä hieman ylöspäin. Tällä hetkellä käytössä hanasta tuleva vesi ph 8.4 ja lähdeveden ph siinä 6.5 paikkeilla. Tips anyone?


Tuskin laskee alle 5.2
Anna mennä vaan...

Re: Vesi

Lähetetty: Ti Joulu 05, 2017 17:56 pm
Kirjoittaja Darep
Ainakin joillain lähdevesifirmoilla on pullossa tai netissä tiedot vedestä, esim. http://polarspring.com/fi/polarspring-l ... koostumus/ -- tuota tuli itse testattua oman porterin kanssa. En huomannut eroa hanavedestä tehtyyn... :D

Re: Vesi

Lähetetty: Ke Joulu 06, 2017 19:52 pm
Kirjoittaja Myslipylly
Pidemmän aikaa kamppaillut kehnon makuisen oluen kanssa, ja syyllinen vaikuttaisi olevan vesi (kenties veden klooriamiini) ?
(Kuopion) hanavedestä vaan ei tule hyvää lopputulosta sitten millään, toisin kuin lähdevedestä / RO suodattimen läpi lasketusta vedestä.

Sain kaiveltua Kuopion vedestä seuraavat tiedot laadusta vastaavalta henkilöltä

- Karbonaattipitoisuus (HCO3) - ei tutkita
- Kloridi (Cl) - 5,6 mg/l
- Sulfaattipitoisuus (SO4) - 37 mg/l
- Natrium (Na) - 4,9 mg/l
- Kalsium (Ca) - n. 34 mg/l (mitattu kovuuden kautta)
- Magnesium (Mg) - 4-5 mg/l (mitattu kovuuden kautta)

Sekä lisäksi netissä olevat julkiset veden laatutiedot: http://www.kuopionvesi.fi/c/document_li ... pId=518539

Kysymys kokeneemmille panijoille: onko vedessä näiden lukujen perusteella jotain mikä voisi aiheuttaa huonon lopputuloksen?

Onkohan karbonaattipitoisuutta (HCO3) mahdollista laskeskella jotenkin näistä saatavilla olevista tiedoista?

Ensimmäinen viesti muutes foorumille, tullut vierestä kuitenkin seurattua jo pidempään :) :jee:

Re: Vesi

Lähetetty: Ke Joulu 06, 2017 21:54 pm
Kirjoittaja Shadowwalker
Jaakko kirjoitti:
Shadowwalker kirjoitti:Tekisi mieli kokeilla lähdevettä seuraavaan stoutviritykseen. Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon kun alhaisempi ph-arvo? Tummat maltaat laskee ph-arvoa joten pitäisi saada nostettua sitä hieman ylöspäin. Tällä hetkellä käytössä hanasta tuleva vesi ph 8.4 ja lähdeveden ph siinä 6.5 paikkeilla. Tips anyone?


Tuskin laskee alle 5.2
Anna mennä vaan...


Annetaan mennä sit :nauru: Liutun lähde olis tuossa sopiva vaihtoehto Kangasalalla ja ph arvo näyttäis olevan 8.3 joten kokeillaan nyt kun kanisteritkin tuli lainattua tätä projektia varten :D

Re: Vesi

Lähetetty: Ke Joulu 06, 2017 22:11 pm
Kirjoittaja mursu
Myslipylly kirjoitti:Pidemmän aikaa kamppaillut kehnon makuisen oluen kanssa, ja syyllinen vaikuttaisi olevan vesi (kenties veden klooriamiini) ?
(Kuopion) hanavedestä vaan ei tule hyvää lopputulosta sitten millään, toisin kuin lähdevedestä / RO suodattimen läpi lasketusta vedestä.

Sain kaiveltua Kuopion vedestä seuraavat tiedot laadusta vastaavalta henkilöltä

- Karbonaattipitoisuus (HCO3) - ei tutkita
- Kloridi (Cl) - 5,6 mg/l
- Sulfaattipitoisuus (SO4) - 37 mg/l
- Natrium (Na) - 4,9 mg/l
- Kalsium (Ca) - n. 34 mg/l (mitattu kovuuden kautta)
- Magnesium (Mg) - 4-5 mg/l (mitattu kovuuden kautta)

Sekä lisäksi netissä olevat julkiset veden laatutiedot: http://www.kuopionvesi.fi/c/document_li ... pId=518539

Kysymys kokeneemmille panijoille: onko vedessä näiden lukujen perusteella jotain mikä voisi aiheuttaa huonon lopputuloksen?

Onkohan karbonaattipitoisuutta (HCO3) mahdollista laskeskella jotenkin näistä saatavilla olevista tiedoista?

Ensimmäinen viesti muutes foorumille, tullut vierestä kuitenkin seurattua jo pidempään :) :jee:



EI tuossa raportissa mitään kovin erikoista näy, useimpia mineraaleja on vain maltillisesti. Mutta bikarbonaattia kyllä on jonkin verran koska tuo keskikovuus (kalsium) tulee meillä yleensä siitä että kalkkia on lisätty veteen laitoksella happamuuden poistamiseksi jolloin siellä on myös hieman bikarbonaattia. EI noilla lukemilla kuitenkaan kamalasti. Kannattaa tarkkailla niiden mäskien pH:ta ja säätää kalsiumsulfaatilla, -kloridilla ja/tai hapolla jos et ole vielä sitä tehnyt. Klooria saattaa tietysti esiintyä, kaasu katoaa seisottamalla tai kuumentamalla mutta jos epäilet -amiinia olevan liiaksi niin esim. campden-tabletilla. Varmaankin täällä pyörii oikeasti kuopiolaisia jotka osaavat kertoa miten sitä olutta siellä syntyy :)

Re: Vesi

Lähetetty: Pe Joulu 08, 2017 21:08 pm
Kirjoittaja Myslipylly
Sain brew n water laskurin avulla laskeskeltua veden kovuudesta puuttuvan HCO3 luvun, joka on 125. Tämä voisi olla syynä siihen, että vaaleammat oluet ei tahdo kovin hyvin onnistua?

Laskurin mukaan tätä saisi laskettua "pickling lime"llä (kalsiumhydroksidi?)... mistähän tällaista tököttiä mahtaisi saada?

Re: Vesi

Lähetetty: Ke Helmi 28, 2018 10:04 am
Kirjoittaja dr.hopo
Pitäisi mennä lomapäivän kunniaksi pullottamaan stoutia = pesemään pulloja, joten istun sohvalla selaamassa kotiolut.comia.

Ymmärrän täysin, että vesi on erilaista eri paikoissa ja että veteen liuenneet mineraalit vaikuttavat oluen makuun. Veden säätäminen tietyn alueen veden mukaiseksi on fine, kun halutaan olut tietyn alkuperäisen tyylin mukaiseksi tai hyödyntää veden ominaisuuksia esim. humaloinnin esiin tuomiseksi. Myös pH:n säätäminen prosessille optimaaliseksi on hyvin jees.

Itse lähestyn asiaa jostain täysin ortogonaalisesta suunnasta. Oluttyylit ovat sinänsä täysin yhdentekeviä, lähinnä hyödyllisiä antamaan etukäteistietoa millaista olutta odottaa. Muuten itselleni on aivan sama, onko EBC/IBU/ABV jonkin tyylin raja-arvoissa vai ei - oluthan säädetään oman maun mukaiseksi.

Tästä päästään heti N:nnellä rivillä asiaan eli veteen. Itselläni lähtökohta on se, että Suomessa vesijohtoveden laatu on jossain maailman top 1:n tietämissä. Sen sijaan, että säätäisi hyvää vettä paikan X kuraveden suuntaan, tavoite on säätää reseptiä tuottamaan omasta mielestä hyvää olutta suomalaisesta vedestä. Missaanko jotain olennaista?

Re: Vesi

Lähetetty: Ke Helmi 28, 2018 18:45 pm
Kirjoittaja walt
Missaat. Ainakin luettujen kokemusten perusteella erilaiset vesiprofiilit tuovat eri oluttyyppien parhaita puolia erilailla esiin. Esimerkiksi humalaa saa tuotua paremmin framille lisäämällä veden sulfaattipitoisuutta.

Re: Vesi

Lähetetty: La Maalis 03, 2018 2:01 am
Kirjoittaja dr.hopo
Epäilemättä juuri noin on. Oluttyypit ovat aikojen kuluessa muotoutuneet nykyiseen muotoonsa yrityksen ja erehdyksen kautta, huomiloiden vallitsevat reunaehdot (esim. paikallinen vedenlaatu).

Pointti on kuitenkin se, että raaka-aineet (maltaat, humalat, hiiva) ja prosessi (lämpötilat, määrät, menetelmät, ajat) voivat olla säädettävissä siten, että lopputulos suomalaisen hanaveden olosuhteissa lähestyy parhautta. Riippumatta jostain muista olosuhteista joskus toisena aikana jossain muualla. Mitä on joskus jossain olosuhteissa nähty hyväksi tehdä ei ole välttämättä optimaalinen lopputulema, vain jokin lokaali maksimi tähän mennessä jossain paikallisten reunaehtojen rajoissa.

Pyrkimys on siis poimia ja tuoda esiin haluttuja ominaisuuksia raaka-aineita ja prosessia säätämällä ilman raaka-aineiden (veden) manipulointia.

Re: Vesi

Lähetetty: Su Maalis 04, 2018 1:12 am
Kirjoittaja Naali
Tuo veden manipuloinnin näkemättömyys osana raaka-aineita saa hieman ihmetyttämään, lähinnä kun näin ajatellen raaka-aineista pitäisi myös käyttää vain ja ainoastaan raakaa mallastettua ohraa (~pilsnermallas) kun sitäkin manipuloidaan aika paljon jos ikinä olet mallastusprosessiin tutustunut.

Tässä mielessä asia kyllä on hyvin paljon makuasia etenkin jos tekee olutta kotioloissa lähinnä omien mieltymysten mukaan. Kuitenkin jos haluaa esim yhtään paremmin humalia esiin tuovaa ipaa esimerkiksi tehdä laajempaan kaupalliseen levitykseen, niin ei pehmeällä vedellä nyt kovin laajaa kansainvälistä tunnustusta ole kyllä kukaan saanut. Tai kotioloissa jos on siinä mielessä vammainen kuten itse olen, että on mieltynyt tiettyihin englantilaistyylin aleihin, niin voin kokemuksesta todeta, että sama resepti jolla tekee oikein kivaa ESB:tä kovaan veteen on tehtynä pehmeään veteen lähempänä altbieriä.

Summa summarum, ei tuo millään tasolla välttämätöntä kotioloissa ole, mutta jos mitään kaupallista touhua miettii, niin on asiaan perehtymättömyys erittäin huono tapa ampua itseään jalkaan. Ja suomalisen hanaveden laatu toki on mikrobiologisesti oikein hienoa, mutta tämä "kuravesi" tms. pointti ei ole se mitä tässä koitetaan simuloida. Hyvä vertailukohta voisi olla Wien, paikallisten mielestä myöskin paikallinen vesi on aivan loistavaa ja pesee monet pullotetut makutesteissä ja on oikein puhdasta mikrobiologisesti. Samalla se kuitenkin on melko kovaa mineraalien puolesta ja maistuu joltain aivan muulta kuin Helsingissä, Lahdessa tms, onko se paremman tai huonomman makuista onkin sitten hyvin paljon makuasia ja minkä tyylin oluisiin se soveltuu onkin sitten aihe josta on jopa kirjoitettu kirjoja, kannattaa lukea niitä jos aihe enemmän kiinnostaa.

Re: Vesi

Lähetetty: Su Maalis 04, 2018 8:57 am
Kirjoittaja dr.hopo
Ilman muuta. Ja totta sekin, että veden makuun tottuu nopeasti. Muutaman kerran vissymerkkiä vaihtaneena jopa hieman yllättyneenä todennut, että kulloinenkin "oma" merkki on tuntunut neutraalilta/(sivu)mauttomalta.

Totta sekin, että paikallisuus omallakin kohdalla rajoittuu veteen. Hiivat, humalat ja osa maltaista tulee ties mistä. Periaatteessa vain sahtimallas, takapihan humala (jonka tapoin/siirsin mökille näemmä tekemään hidasta kuolemaa) ja pullahiiva olisivat samassa mielessä "paikallisia".

Kun en kovin välitä tyyleistä eikä kustannuksia tarvitse optimoida, niin kokeilenpa silti mitä tästä hanavedestä saa aikaiseksi. Katsotaan miten käy :lol:.

Re: Vesi

Lähetetty: Su Maalis 04, 2018 11:37 am
Kirjoittaja Naali
Totta tämäkin, ei tuossa heti muutenkaan kannata ihan kaikkea. Ainakin Helsingin hanaveteen useimmat maltillisemmin tai keskitasoisesti humaloidut oluet onnistuvat ihan kivasti. Suurin osa Vikingin maltaista kyllä jollakin tasolla tulee Lahdesta, joitain puolalaisia säkkejä näkynyt erikoisemmissa kanssa. Se, että mistä ohra tulee onkin toinen kysymys etenkin kun 2017-ohrasato suomessa oli laadultaa kammottava ja viimeisimmän tiedon mukaan käsittääkseni kaikki käyttökelpoinen siitä on enemmän tai vähemmän käytetty pari viikkoa sitten.
Humalien kasvatus suomessa on aika jännää kanssa kun päivän pituus on aika kaukana optimaalisesta, on niiden kanssa leikkimisessä toki oma viehätyksensä. Hiivasta puolestaan saa paikallista kun hankkii halvalla vanhaksi menneitä nestehiivoja ja monistaa soluja startterissa :D

Re: Vesi

Lähetetty: Ma Maalis 19, 2018 15:16 pm
Kirjoittaja mursu
Myslipylly kirjoitti:Sain brew n water laskurin avulla laskeskeltua veden kovuudesta puuttuvan HCO3 luvun, joka on 125. Tämä voisi olla syynä siihen, että vaaleammat oluet ei tahdo kovin hyvin onnistua?

Laskurin mukaan tätä saisi laskettua "pickling lime"llä (kalsiumhydroksidi?)... mistähän tällaista tököttiä mahtaisi saada?


Kalsiumhydroksidilla (Ca(OH)2, sammutettu kalkki, "pickling lime") käsittely ei ole kovin kätevää eikä suosittua kotioloissa, ennemmin suosittelen veden kovuuden lisäämistä muilla Ca2+-suoloilla siinä määrin kuin oluttyyli sen sallii (vähentää mäskäyksen kannalta olennaista jäännösalkaliteettia) ja alkaliteetin vähentämistä, erityisesti huuhtelu vedessä, tilanteeseen sopivalla hapolla (usein esim. fosforihappo). Noilla keinoilla pitäisi aika hyvin pärjäillä. Hapon kanssa tulee olla varovainen.

http://www.wetnewf.org/pdfs/alkalinity- ... -with.html