Vesi

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
Johnny Rio
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 301
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 15:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Vesi

ViestiKirjoittaja Johnny Rio » To Helmi 11, 2010 2:33 am

Vedenlaadun vaikutus olueen on tunnetusti suuri, joten tuli tässä mieleen onko sivustolla kukaan muokannut vesijohto/lähdevettä? Millaisia tuloksia syntyi?

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja äyni » To Helmi 11, 2010 6:27 am

Jos muuta hyvää Lahdessa asumisesta ei löydä, niin se on ainakin taivaan tosi, että täällä on hyvä vesi. Ei oo tarttenu suodatella.

Oluttahan on kautta aikain tehty jos jonkinlaiseen kuravelliin. Ja tehdään edelleen. Mutta kyllähän se on fakta, että sen veden maut siirtyy olueeseen. Ja varmasti muutkin ominaisuudet vaikuttaa.
Mikäli asuu alueella, jossa on vähän heikompaa tuo veden laatu, niin kyllä mä luulen, että jokin aktiivihiilisuodatus antaa positiivisen tuloksen.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » La Helmi 13, 2010 0:27 am

Veden pH-arvoa tulee hienosäädettyä usein, etenkin villihiivojen kanssa pelatessa. Täällä Länsi-Tampereella veden pH on 7,5 - 8,8, eli se on turhan emäksistä. Käytän 80% maitohappoa pieninä annoksina (max. 1ml/l, yleensä kuitenkin vain alle puolet tuosta). Jos pH pitää saada kunnolla alas, sitä varten odottelee hyllyllä vielä avaamaton sauermallaspussi.

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Su Helmi 13, 2011 23:42 pm

äyni kirjoitti:Jos muuta hyvää Lahdessa asumisesta ei löydä, niin se on ainakin taivaan tosi, että täällä on hyvä vesi. Ei oo tarttenu suodatella.


Ennen: hienot keskiolutbaarit: sato,teho moni,moni muu.Vieläkin: Kultakaivos löytää 60-80 luvun Mustaa funk, soul, disco ( ei eurotrash ) jne vinyyleitä. Tämä on sitten salaisuus..

Mihin muuten päättyy salpausselkä? jonnekkin turun tai ahvenanmaan saaristoon.

---

Vedestä:
Meillä tulee päijännettä hanasta.
Itse käyttänyt kipsiä n. 2 teelusikallista. ja tätä:
http://www.the-home-brew-shop.co.uk/aca ... _200g.html
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
Karvis
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 248
Liittynyt: Su Helmi 06, 2011 21:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Sipoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Sipoo

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Karvis » Pe Helmi 18, 2011 11:41 am

Itse kun olen alusta saakka lähes exclusiivisesti tehnyt aina all-grain satseja ja ale/mild tyyppisiä oluita, niin olen kiinnittänyt tarkasti huomiota vesijohtoveteen ja kokeillut eri comboja. Itse aina käsittelen kaiken veteni, mitä käytän. Mäskäyksessähän vedellä on merkitystä ja myöskin sparging vedessä tulisi PH olla lähellä 5.5, jotta ph ei nouse liian vauhdikkaasti.
Erot voivat olla aika huomattavia makuun saakka, riippuu mitä ja miten suoloja käyttää. ITse kyllä suosittelen vesiraportin tutkimusta erittäin lämpimästi.
Tietenkin jos ei harrasta all-grainia, niin veden laadulla ei niin väliä.

Itse käytän vaihtelevassa määrässä seuraavia suoloja: pöytäsuola, Gypsum, Calsium Chloride ja Epsom suolat.
Hyvä calculaattori mitä käytän löytyy osoitteesta:
http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Joppo » To Joulu 15, 2011 20:35 pm

Miten paljon vesi vaikuttaa uuteoluissa?
Seuraavat tiedot löysin vesilaitoksen sivuilta:
pH 8,2
dH 4,8 pehmeä
kloridi mg/l 19
fluoridi mg/l 0,16
rauta mg/l <0,050
mangaani mg/l <0,020

Jos teen India Pale Aleja ja belgialeja, niin miten hyvin tuollainen vesi soveltuu niihin?

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » To Joulu 15, 2011 21:15 pm

Joppo kirjoitti:Miten paljon vesi vaikuttaa uuteoluissa?

Ei niin paljon kuin mäskätessä. Veden laatu toki vaikuttaa, koska onhan se olennainen raaka-aine. Jos vesi on paskaa, tulee olutkin olemaan.

Nuo arvot ovat aika puutteelliset, esim. olennaiset arvot kalsium ja magnesium puuttuvat.

Joku guru saisi kyllä vääntää jonkinlaisen rautalanka-faqin veden käsittelystä ja burtonoinnista.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja suorama » To Joulu 15, 2011 23:20 pm

Olisiko tällainen aluksi käyttökelpoinen.
Tuossa on vain ensimmäiset 5 laitettuna. Niitä on 24 yhteensä kirjassa.

Niin tuo on about suoraan Beer Captured kirjasta kopioituna.
Pääohje heillä on aina uute + erikoismaltaat.

wiki/index.php/Veden_k%C3%A4sittely

muoks.

Kerkisinkin laittaman ne kaikki sinne. Jos hyötyä, olkaa hyvät.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 562
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Jaakko » To Tammi 19, 2012 10:50 am

Tolla saisi ainakin ph:n kohdalleen helpolla

http://shop.humle.se/tillsatser/vattenjustering/ph-stabilisator-52-1-lb-454-g

Ei ole tullut viellä kokeiltua mutta seuraavassa satsissa sitten.

Hurrigane
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: To Huhti 09, 2009 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

ViestiKirjoittaja Hurrigane » To Helmi 02, 2012 19:16 pm

Olen lisännyt Kalsiumkarbonaattia käyttäessäni reilummin tummia maltaita, näin mäskin pH ei käy liian happamaksi. Kalsium lisää kuumasaostuman muodostumista ja kirkastaa olutta.

Kalsiumsulfaattia olen kokeillut tuomaan kuivuutta ja korostamaan humalia. Kypsymässä on erä jossa sulfaattia on 300 ppm, vanhan vesiraportin mukaan Turussa ollut 9 ppm valmiina. 300 ppm on reilusti mutta ei lähelläkään burtonin tasoa. Pitäisi tehdä täysin samalla reseptillä ja verrata kunnolla tämänkin vaikutusta.

Suolan määriä punnitessanne huomioikaa kalsiumin ja sulfaatin massat, esimerkiksi 1 g kalsiumsulfaattia litrassa vettä tuo kalsiumia 0,2944 g (294 ppm) ja sulfaattia 0,7056 g (706 ppm).

Tässä linkissä on paljon tietoa tiiviisti
http://www.antiochsudsuckers.com/tom/brewingwater.htm

Lexxus
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 83
Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Joensuu
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Lexxus » Pe Helmi 03, 2012 10:31 am

Olen lisännyt Kalsiumkarbonaattia käyttäessäni reilummin tummia maltaita, näin mäskin pH ei käy liian happamaksi.


Olen ollut siinä uskossa, että pH:n ei pitäisi laskea liian alas vaikka käyttäisi reilusti paahdettuja maltaita. Näin asia näyttäisi olevan myös käyttämäni EZ water calculatorin mukaan. Sen mukaan deionisoituunkin veteen pitäisi lisätä yli 30 % paahdettuja maltaita, että mäskin pH laskisi alle arvon 5,4.

Hurrigane
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: To Huhti 09, 2009 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

ViestiKirjoittaja Hurrigane » La Helmi 04, 2012 19:37 pm

Mäskäyksessä toimiville entsyymeille hyvä pH alue on 5,1-5,5 ja optimi lienee 5,2. Itselläni on mäskin pH ollut 5,2 kun olen käyttänyt 4 kg Pils ja 500 g Crystal 95-115L maltaita. Tummemmille maltaille voi lisätä karbonaattia jäljitelläkseen brittien/irkkujen vesistöä tai tuodakseen kalsiumia veteen lisäämättä sulfaattien tai kloridien määrää.

Lexxus
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 83
Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Joensuu
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Lexxus » Su Helmi 05, 2012 10:31 am

Tuolla pH:lla 5,4 tarkoitin huoneenlämmössä mitattua, joka vastaa mäskäyslämpötiloissa noin pH:ta 5,1.

Kalsiumkarbonaatin käytön jonkin vesiprofiilin imitoimiseksi kyllä ymmärrän, mutta pH:n nostamiseksi toivotulle tasolle sitä tarvitaan käsittääkseni erittäin harvoin. Mutta totta sekin, että tummia maltaita käytettäessä sitä uskaltaa kyllä käyttää ilman, että tarvitsee pelätä pH:n nousevan liian ylös.

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 562
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Jaakko » Ti Huhti 03, 2012 17:55 pm

Kumma kun vesi raportti ei ilmoita juuri noita tarvittavia Eli Ca Mg Na Cl ja Co4
Kaiken maailman muita liirum laarum aineita on muttei noita.

Ez water calculatoria olisin käyttänyt...

Täytyypi varmaan ihan soitella tonne turunvesilaitokselle ja haastatella :eivarma:

Avatar
Johnny Rio
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 301
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 15:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Johnny Rio » Ke Huhti 04, 2012 16:14 pm

Jaakko kirjoitti:Kumma kun vesi raportti ei ilmoita juuri noita tarvittavia Eli Ca Mg Na Cl ja Co4
Kaiken maailman muita liirum laarum aineita on muttei noita.

Ez water calculatoria olisin käyttänyt...

Täytyypi varmaan ihan soitella tonne turunvesilaitokselle ja haastatella :eivarma:


Näin kävi täälläkin, osa pyytämistäni arvoista puuttui kokonaan. Sain kuitenkin sen verran arvoja selville, että loput sai laskettua.

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 562
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Jaakko » To Huhti 19, 2012 17:08 pm

Jos joku viisas viellä osaisi neuvoa miten laske tai arvioida kalsiumin ja magneesiumin määrä mg/l arvosta kokonaiskovuus 0,5mmol/l

Avatar
Johnny Rio
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 301
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 15:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Johnny Rio » To Huhti 19, 2012 20:08 pm

Muistaakseni tuosta pelkästä kokonaiskovuudesta sitä ei pystynyt laskemaan tarkkaan, pitäisi tietää kalsiumkovuus erikseen?
Tuo kannattaa lukaista lävitse: http://www.howtobrew.com/section3/chapter15-1.html

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 562
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Jaakko » To Huhti 19, 2012 22:37 pm

no joo... totahan olen lueskeelutkin. Mutta jos nyt vähäänkään oikeeseen suuntaan noi arvioi tyyliin on sitten noiden syhde:

Ca 20ppm mg 2ppm

tai toisesta ääripäästä

Ca 5ppm Mg 40ppm

niin ei taida paljoon olla merkitystä koska Mg luultavasti on ihan ok välillä 10-30ppm (as John Palmer says)

ja Ca on auttamatta liian alhainen vert 50 - 150ppm (as J.P...)

Kaiken tutkimani jälkeen kalkilla päästään jo pitkälle kun käytän tota
EZ Water Calculator Spreadsheet 3.0 - METRIC laskuria

ps: korjatkaa jos ihan mönkään menee....

Avatar
Johnny Rio
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 301
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 15:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Johnny Rio » Ma Huhti 23, 2012 19:37 pm

Jaakko kirjoitti:no joo... totahan olen lueskeelutkin. Mutta jos nyt vähäänkään oikeeseen suuntaan noi arvioi tyyliin on sitten noiden syhde:

Ca 20ppm mg 2ppm

tai toisesta ääripäästä

Ca 5ppm Mg 40ppm

niin ei taida paljoon olla merkitystä koska Mg luultavasti on ihan ok välillä 10-30ppm (as John Palmer says)

ja Ca on auttamatta liian alhainen vert 50 - 150ppm (as J.P...)

Kaiken tutkimani jälkeen kalkilla päästään jo pitkälle kun käytän tota
EZ Water Calculator Spreadsheet 3.0 - METRIC laskuria

ps: korjatkaa jos ihan mönkään menee....


Arvio Ca 20 ja Mg 2 varmaan aika lähellä totuutta. Esim. itselläni, muistaakseni, Ca 15 ja Mg 1,5.

Avatar
Ssami
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 206
Liittynyt: To Helmi 10, 2011 20:28 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Oulu

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Ssami » Su Heinä 08, 2012 19:10 pm

Mistä ootte ostanu nuita kipsejä, kalkkeja sun muita? Vai saako ihan normi kaupoista? Ja onko tuon ph:n alentamiseen ainut vaihtoehto jokin ulkomailta tilattava tökötti, vai saako Votkaiguaanin mainitsemaa maitohappoa Suomesta? Näitähän ei nyt älyttömiä ämpärillisiä tarvis.


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija