tammilastut

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: tammilastut

ViestiKirjoittaja BrewZealot » To Maalis 31, 2016 21:13 pm

Vähän on aikaa ja muisti pätkii mutta arvon vastaukseksi seuraavat:
a) kourallisen per 10 litran sanko, varmaankin liikaa
b) pitkälle toista kuukautta, varmaankin liian kauan
c) sherryinen, ei välttämättä jokapojalle sopiva tuotos

Juho_L
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 53
Liittynyt: Ke Huhti 02, 2014 22:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: tammilastut

ViestiKirjoittaja Juho_L » La Huhti 02, 2016 14:44 pm

BrewZealot kirjoitti:Vähän on aikaa ja muisti pätkii mutta arvon vastaukseksi seuraavat:
a) kourallisen per 10 litran sanko, varmaankin liikaa
b) pitkälle toista kuukautta, varmaankin liian kauan
c) sherryinen, ei välttämättä jokapojalle sopiva tuotos


Kiitos tiedosta! Eli jos tuossa testaisi vaikka kourallista 18 litraan ja pari viikkoa, niin varmaan ihan ok. Jos menee snadisti ylitammiseksi, niin eiköhän se ole jouluun mennessä jo tasoittunut pahimmat särmät pois.

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: tammilastut

ViestiKirjoittaja Niko » Ke Loka 11, 2017 14:12 pm

Juho_L kirjoitti:Tyypillisestihän noita lastuja on heitetty sekundääriin, mutta tämän old alen kohdalla ajattelin tehdä niin, että heitän ne pääkäymisen jälkeen primääriin x-ajaksi, mistä sitten lappoan oluen sekundääriin kypsymään kuukausiksi, jotta saan rajoitettua sen tammilastuajan ilman kolmatta lappoamista tertiääriin.


Mitenhän tässä kokeilussa kävi vai vieläkö kypsyy?

Meillä on lähdössä Jack Daniel's -lastuja imperial stoutin sekaan. Suunnitelmissa oli laittaa sekundääriin, mutta tuokin idea kuulostaa hyvältä. Annostelusta ja vaikutusajasta ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa, ehkä joku 60 g 20 litraan viikoksi tai useammaksi. Mitenhän vaikuttaa, jos pienentää annostusta, mutta lisää vaikutusaikaa? Ajattelimme laittaa purut mallaspussiin, höyryttää Klarsteinin keittimessä ja heittää pusseineen käymispönttöön, mistä ne toki tällä tavalla saisi välissäkin ulostettua.

Avatar
Shadowwalker
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: tammilastut

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Pe Loka 13, 2017 7:56 am

Itse en ole saanut hirveästi tammen aromia kun olen pitänyt 30g kaksi viikkoa joten enemmän vaatii aikaa. Seuraavaksi testaan 60g kuukauden verran. Tammiaromia nesteen muodossa saa myös ostettua alan liikkeistä jos sellaisella haluaa boostata aromia.
Make stout great again!

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 539
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: tammilastut

ViestiKirjoittaja miguels » Pe Loka 13, 2017 8:29 am

Keskipaahtoista tammilastua mulla oli yhdessä tummassa alessa 2g/litra ja muhimisaika 8 viikkoa. Makua ja aromia tarttui mukavasti.
Lastut lilluivat halvassa viskissä pari päivää ennen kakkoseen laittamista.

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: tammilastut

ViestiKirjoittaja Niko » Ke Syys 19, 2018 12:11 pm

Niko kirjoitti:Meillä on lähdössä Jack Daniel's -lastuja imperial stoutin sekaan. Suunnitelmissa oli laittaa sekundääriin, mutta tuokin idea kuulostaa hyvältä. Annostelusta ja vaikutusajasta ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa, ehkä joku 60 g 20 litraan viikoksi tai useammaksi. Mitenhän vaikuttaa, jos pienentää annostusta, mutta lisää vaikutusaikaa? Ajattelimme laittaa purut mallaspussiin, höyryttää Klarsteinin keittimessä ja heittää pusseineen käymispönttöön, mistä ne toki tällä tavalla saisi välissäkin ulostettua.


Lopulta pönttöön meni 100 g lastuja yli kuukaudeksi. Ei havaittavaa vaikutusta makuun. Ens kerralla kovempi annostus.

kraft
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 34
Liittynyt: Ma Joulu 31, 2018 21:19 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkkala
18 tai yli: Olen

Re: tammilastut

ViestiKirjoittaja kraft » Ma Tammi 14, 2019 0:13 am

En ole oluiden kanssa koittanut, mutta ihan tavan omenasiiderin kanssa (mitä nyt syksyllä tuli tehtyä 4x20 litraa) oli havainnot seuraavat:
Lastuina panimonurkasta tilattua ranskalaista keskipaahtoista lastua 100g aina 20 litran satsiin:
Verrokkina yksi 20 litran satsi ja joka satsista kontrolli.
- 2-3 päivää - ei havaittavaa makumuutosta
- n. 1 viikko - selvä muutos, enemmän "ryhtiä" ja parantaa siiderin muuten valjua ja vetistä makua
- 2 viikkoa - paljon parempi, mutta ei vieläkään mitään selkeää tanniinisuutta tai muuta, mistä kypsytyksen voisi selvästi erottaa.

Tästä rohkaistuneena seuraavaan oluterään joka olisi jotain muuta kun peruspilsneriä tai vehnää, tulee myös viikon tammilastukypsytys, mutta tammilastua laitan vähintään 10 grammaa per litra.

Lastuja en esikäsitellyt mitenkään muuten kuin kastelemalla ja kuivaamalla mikrossa (=desinfiointi).

Lastut uppoaa pönikän pohjalle joten jos nesteen lappoaa pulloon, jää lastut näppärästi pohjalle missä ne voi myös huuhdella ja kuivata seuraavaa käyttökertaa varten.


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa