Liivate

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 576
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappi
18 tai yli: Olen

Re: Liivate

ViestiKirjoittaja masafi » Su Helmi 25, 2018 10:15 am

masafi kirjoitti:Juu huomasin kun siirsi kegiä jääviileestä pois ja kuljetti juomapaikalle niin sekoittui helposti.Kokeilen kegiin tuota liivatetta seuraavaksi.

Jäi kokeiluksi liivate kokeilut.Kirkastuu hyvin kylmä crashäyksellä ja varastoinilla.Ja kun valmistus volyymia on tarpeeksi niin varastointikin on hyvä kirkastus ja samalla kypsytys keino.
RDWHAHB

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 295
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Liivate

ViestiKirjoittaja JaniH » Ke Huhti 04, 2018 10:02 am

Joo, ei ole itsekkään tullut liivatetta montaa kertaa käytettyä kun kirkastuu kyllä hyvin ja sakkakin jää suht hyvin pohjalle kun on muutaman kuukauden viileässä.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 142
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Liivate

ViestiKirjoittaja mursu » Ke Huhti 04, 2018 14:12 pm

Erittäin kätevä aine myös tuo Meiran liivatelehti. Toki merkillä ei ole väliä ja eläinperäisenä ei sovi kaikkien ihmisten ruokavalioon (putoaa kyllä pohjalle ja sen saa käytännössä erotettua).

Ihan suotta mielestäni tuote on pannassa joillakin panijoilla. Kuukauden-pari kun odottaa kylmässä niin saattaa päästä samaan tulokseen kuin tällä kolmessa päivässä mikä on aika kätevää jos esimerkiksi haluaa tehdä nopeassa tahdissa pieniä koe-eriä jotakin täysin kirkasta olutta tai vain nauttia kirkkaan oluen tuoreena ilman kaikenlaisilla aineilla pakattuja suodattimia...Gelatiinilla oluitaan kirkastaa metodin helppouden vuoksi esim. Russian Riverin panimo jonka tuotteet nauttivat melko korkeaa arvostusta. Jonkinlaisena riskinä on että jonkin verran ei-haluttuja yhdisteitäkin voi päätyä pohjaan, minkä vuoksi annostus kannattaa pitää niin matalana kuin mahdollista. 0.1g/l on hyvä lähtökohta (Meiran 2g lehti per 20 l), liotetaan tosiaan vesitilkassa hetki, kuumennetaan lähelle kiuhuvaa pöpöjen nitistämiseksi (ei haittaa vaikka kiehuisi) ja aineen liuottamiseksi, sekoitetaan ja lisätään sekundaariin tai kegiin vaikkapa 65 asteisena.

Toimivuuden kannalta on vain aivan ratkaisevaa että tekee kunnon kylmäkäsittelyn ennen lisäystä kompleksien muodostamiseksi ja gelatiinin jälkeen vähintään sen 3 pv ajan. Gelatiini poistaa lähinnä polyfenoleja ja hiivaa, mukana menee myös jonkin verran proteiinia. Toisin sanoen vaikuttaa kylmäsameuteen ja toki myös hiivan aiheuttamaan sameuteen.

Meillä kaupan gelatiini on yleensä tuota ihosta eristettyä mikä on ilmeisesti tehokkaampaa tähän käyttöön kuin luusta eristetty gelatiini joka on hieman erilainen molekyyli vaikkakin lähisukuinen. Minkäänlaiset vegegeelit tai muut hyytelöimisaineet eivät lähtökohtaisesti käy korvikkeeksi, kyse ei ole tässä tapauksessa geelimäisyydestä vaan molekyylitason vuorovaikutuksista jossa se juuri oikea yhdiste on olennainen.

Tehokasta pitäisi olla myös gelatiinin yhdistäminen tähän käyttöön tarkoitettuun silikageeliin joka stabiloi olutta poistamalla jonkin verran pieniä proteiineja, jotka ovat osallisina sameutta aiheuttavissa polyfenoli-proteiinikomplekseissa. Silikageeli on inerttiä piidioksidia joka on maapallon yleisimpiä yhdisteitä ja sopii myös eläinravintoa karttaville. Tosin ilman gelatiinia tai vastaavaa isinglassia sen vaikutus voi olla tuotteesta riippuen maltillinen koska polyfenolit ovat usein rajoittava tekijä kylmäsameuden osalta. Ja tosiaan vain käyttötarkoitukseen sopivina tuotteina koska ne kenkälaatikoissa olevat geelit eivät sitten ole steriilejä ja niissä on myös usein myrkyllisiä lisäaineita..

Ja sitten vielä se vierteen jäähdytys ja muut tekijät, niillä saa melko kirkasta nopeasti ja jopa ilman mitään tällaisia kikkailuja tai pitkää kylmää, varsinkin jos ei ole kuivahumalointia jonka mukana tahtoo tulla lisää polyfenoleja ja kylmäsameutta.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 440
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Liivate

ViestiKirjoittaja cob » To Kesä 28, 2018 8:25 am

Miten liivatteen saisi livautettua kegiin kätevimmin ja happivapaasti, jos olut menee (pienempiin) tarjoilukegeihin lämpimänä ja vasta sitten jääkaappiin karbonoitumaan ja viilentymään? Ei siis ole mahdollisuutta coldcrashata koko erää ja lisätä liivatetta jo kegitysvaiheessa.

Ekaksi tulee mieleen että kaataisi liivateliemen johonkin tarkoitukseen varattuun letkunpätkään ja painaisi sen kaasupuolen liittimestä co2:n paineella sisään. Kaasupuolen siksi että siinä ei ole dippiputkea ts. gelatiini leviää oluen pinnalle, mutta tuntuu ehkä vähän hätävarjelun liioittelulta plus tukkii pahimmillaan liittimet mönjään. Toisaalta taas happialtistus tuskin on valtaisa jos vain jäähdyttää kegin, livauttaa gelatiinit sisään, muutaman kerran paineistaa ja laskee co2:t ulos, ja karbonoi sitten normaalisti. (Karbonaation voi varmaan tehdä samaan aikaan kun odottelee gelatiinien putoamista pohjalle?)
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 142
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Liivate

ViestiKirjoittaja mursu » To Kesä 28, 2018 9:10 am

Jos käytät pelkkää liivatetta kirkastuksessa niin uskoisin että sen voi laittaa lämpimänä kegityksen yhteydessä ja vasta sen jälkeen kylmentää kegin ja se toimii lopulta niinkin, toki ei välttämättä aivan niin nopeasti kuin valmiiksi kylmässä oluessa. Eipä ole tullut tuota kokeiltua itse mutta en ainakaan keksi miksi se ei toimisi myös noin päin ja muistaakseni joku oli tätä tehnyt menestyksellä.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 440
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Liivate

ViestiKirjoittaja cob » To Kesä 28, 2018 14:58 pm

OK, hyvä tietää. Jossain spekuloitiin että se cold haze pitäisi saada ensin muodostettua ja vasta sitten lisätä liivate, jolloin se pudottaa hiivan lisäksi coldhazenkin pohjalle. Toisaalta, coldhaze ei itseäni niinkään haittaa, enemmän on tarvetta saada sidottua hiivamuhju kegin pohjalle niin että se ei lähde liikkeelle jokaisesta pikku liikahduksesta, mutta esim. nyt tulossa olevassa pseudo-lagerissa ei tietysti haittaisi jos sen saisi kokonaan kirkkaaksi. Pitääpä testata ensiksi tuo lisäys kegittäessä.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

akithegod
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 56
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 15:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Liivate

ViestiKirjoittaja akithegod » To Elo 30, 2018 12:05 pm

cob kirjoitti:Ekaksi tulee mieleen että kaataisi liivateliemen johonkin tarkoitukseen varattuun letkunpätkään ja painaisi sen kaasupuolen liittimestä co2:n paineella sisään. Kaasupuolen siksi että siinä ei ole dippiputkea ts. gelatiini leviää oluen pinnalle, mutta tuntuu ehkä vähän hätävarjelun liioittelulta plus tukkii pahimmillaan liittimet mönjään. Toisaalta taas happialtistus tuskin on valtaisa jos vain jäähdyttää kegin, livauttaa gelatiinit sisään, muutaman kerran paineistaa ja laskee co2:t ulos, ja karbonoi sitten normaalisti. (Karbonaation voi varmaan tehdä samaan aikaan kun odottelee gelatiinien putoamista pohjalle?)


Ainakin joku Brülosophyn jampoista vannoi tekemänsä liivateinjektorin nimeen, joka oli iso ruisku yhdistettynä kaasupuolen liittimeen letkulla. Happialtistuksenhan voi tällä välttää kokonaan.

Käytän ja tarjoilen olueni kegeissä ja käytän liivatetta lähes joka satsissa. Oma proseduurini menee näin:
1. Puhdas tarjoilukegi täyteen starsania ja hiilidioksidilla ulos, jolloin kegin pitäisi olla täynnä hiilidioksidia.
2. Cold crashattyyn ja kylmään käymiskegiin painetta noin 15 psi, tarjoilukegistä painetta alas sen verran että kansi pysyy vielä kiinni.
3. Letku nestepuolen liittimien välille, käymiskegin pää kiinni ensin.
4. Tarjoilukegistä pikku hiljaa painetta pois, jotta olut jatkaa siirtymistään (nykyään käytän tässä spunding valvea asetettuna noin 5 psi).
5. Kun tarjoilukegi alkaa olla lähes täynnä siirto seis, tarjoilukegistä paineet pois, kansi auki ja liivatteet sisään.
6. Siirto loppuun tarjoilukegin kaasuliitin kokonaan auki, ajatuksena se, että nouseva olutpinta puskee liivatteen lisäyksen aikana ilmatilaan tulleesta hapesta valtaosan pois.
7. Tarjoilukegin paineistus, jos tekeillä on humalapommi niin lasken ilmatilasta pari kertaa kaasut pois ja paineistan uudelleen.
8. Tarjoilukegi keezeriin, kaasu kiinni noin 40 psi paineella, 18-24 h päästä paine tarjoilutasolle ~10 psi. Muutaman päivän päästä hanaan kiinni, eka tuoppi lavuaariin ja seuraavat ääntä kohti.

Näin enimmät hiivamuhjut jäävät käymiskegiin ja liivate tipauttaa cold hazen ja loput hiivat pohjalle, ja tuloksena on kirkasta olutta nopeasti. Joskus olen lisännyt liivatteen lämpimään olueen ja vasta sitten cold crashannyt, kirkastumisessa meni hieman pidempään (n. viikko) mutta hyvin toimi niinkin.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 440
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Liivate

ViestiKirjoittaja cob » To Elo 30, 2018 12:18 pm

Joo, menin mistä aita on matalin ja laitoin liivatteen sekaan kippaamalla sen käymispönttöön juuri ennen kegitystä. Kegitin muutenkin niin että oluen valuessa syötin kegistä kaasuliittimen kautta poistuvaa co2:sta käymispönttöön yläkautta...eli jos fermenttoriin happea livahtikin niin tuo toivottavati esti sen että sitä ehti vatkautua liiemmin oluen sekaan. Ainakaan lopputuloksessa ei ollut mitään hapettumista havaittavissa edes viimeisissä tuopeissa.

Olut kirkastui nätisti "kaupallisen" kirkkaaksi ehkä tuossa viikossa vaikka laitoinkin liivatteen lämpimään olueen, eikä viemäriin mennyt edes puolta tuopillista ensi kaadosta kun antoi liivatteen rauhassa junttautua pohjalle. Aion käyttää kyllä jatkossakin oluissa joissa kirkkaus on eduksi.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa