Kaura raaka-aineena

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ti Elo 12, 2014 13:11 pm

Voiko kauraa käyttää oluen valmistuksessa? Kaurahiutaleita nyt kaiketi voi, mutta entä ihan pellolla kasvava raaka-aine? Mökkinaapurin pelloilla kasvaa kauraa ja sitä luulisi saavan sopuhintaan pienen pussukan. Käyttötarkoitusta en tiedä, mutta veikkaisin rehuviljaksi ihan näin mutuna.
Käytetäänkö sitä sellaisenaan vai voiko sitä mallastaa tai paahtaa kotioloissa?

John FIfa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 77
Liittynyt: Pe Maalis 08, 2013 13:19 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja John FIfa » Ti Elo 12, 2014 18:56 pm

Mallastaminen ainakin onnistuu, koska Thomas Fawcett & Sons myy kauramallasta, mutta en osaa kyllä antaa vinkkejä.

Muuten kyllä kaura sopii mielestäni oikeinkin hyvin olueen antamaan pehmeyttä suutuntumaan.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1121
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » To Elo 14, 2014 10:40 am

Toisin kuin raakaviljassa, hiutaleissa tärkkelys on gelatoituneessa muodossa. Sen vuoksi kannattaa tehdä "cereal mash", eli keittää kauraa ennen sen lisäämistä mäskiin.

Juhani Palttala
Kisälli
Kisälli
Viestit: 553
Liittynyt: Ma Elo 22, 2011 14:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Juhani Palttala » To Elo 21, 2014 10:44 am

Itse olen vähän kokeillut mallastamatonta venhää. Sain sitä ihan jyvänä suoraan siilosta (traktorin kauhan kautta) omaan säkkiin.

Omien kokeilujeni perusteella kannattaa ehdottomasti rouhia tai vielä mieluummin jauhaa korppujauhoa vastaavaan karkeuteen ja keittää siitä paksu puuro. Tämä puuro sitten mäskin sekaan.

Tuolla tavallalla sain hyvän hyötysuhteen, kun mallastamatonta oli noin 30 %. Ilman jauhamista pelkästään keittämällä ei tuntunut paljoakaan irtoavan.

Niin ja proteiinitauon pidin 50 asteessa, muistaakseni 15 minuuttia. Olut oli ihan yhtä kirkasta kuin muutkin olueni. Tein pussimäskäämällä, joten huuhteluongelmia ei senkään takia ollut.

Closetostupid
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 78
Liittynyt: Ti Elo 30, 2016 7:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Closetostupid » Ma Marras 07, 2016 11:53 am

Voiko ihan tavallisia kaupan kaurahiutaleita käyttää (puurohiutaleet)?

Avatar
Tero_perkele
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 303
Liittynyt: Ma Marras 16, 2015 19:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Tero_perkele » Ma Marras 07, 2016 15:51 pm

Kyllä ihan perus kaurahiutaletta(flaked oats) käytetään muutamissa olut ohjeissa.

Closetostupid
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 78
Liittynyt: Ti Elo 30, 2016 7:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Closetostupid » Pe Marras 11, 2016 10:28 am

ja ne ilmeisesti tulee keittää ennen lisäämistä? ONko hajua kuinka kauan?

Avatar
Tero_perkele
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 303
Liittynyt: Ma Marras 16, 2015 19:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Tero_perkele » Pe Marras 11, 2016 11:45 am

suoraan hiutaleet samaan mäskäykseen kuin muutkin maltaat,jos ne menee keittämään niin sillonhan niiden aromit ja sokerit liukenee siihen keittoveteen eikä siihen viereteeseen mikä on tarkoitus.

Closetostupid
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 78
Liittynyt: Ti Elo 30, 2016 7:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Closetostupid » Pe Marras 11, 2016 12:31 pm

Jostain luin että ensin pitäisi keittää. Pointti taisi olla se, että mäskäyslämpötilassa hiutaleet eivät pystyisi tuottamaan sokereita, vaan vaatii huomattavasti kovemman lämmön eli kiehumisen. Jos näin niin ei varmaa tarvitse kun dipata ja sitten lisätä mäskiin. Tätä halusin varmistella?

Closetostupid
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 78
Liittynyt: Ti Elo 30, 2016 7:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Closetostupid » Pe Marras 11, 2016 12:33 pm

If the oats are whole or steel-cut, then you need to do a bit of gelatinization yourself. Palmer calls it cooking, and other sites call it a “cereal mash”. All you need to do is cook it in some water for 15 minutes, and have it be the consistency of cereal (not oatmeal).

Eli puhe tais olla kokonaisista jyvistä

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Pe Marras 11, 2016 13:36 pm

Itse olen käyttänyt sellaisenaan mäskissä. Jotkut täällä foorumilla ovat käsittääkseni tehneet ihan puuroa keittämällä ja laittaneet sitten puuroa mäskin sekaan.

Mustola
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 377
Liittynyt: To Elo 08, 2013 20:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomesta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Viinikka ja Merijärvi

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Mustola » Pe Marras 11, 2016 14:30 pm

Kaurahiutaleita tulee käytettyä kohtuu usein. Mä keitän kaurapuuroksi ja kaadan sitten puuron keitinvesineen kaikkineen mäskin joukkoon. Voi olla, että tarpeetonkin lisäohjelma. mutta saapahan lautasellisen puuroa siinä ohessa omaa nälkää siirtämään.

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Pe Marras 11, 2016 21:24 pm

^ tuossa on jo kylliksi perustetta keittää ne puuroksi. :)
Panopäivä kestää kuitenkin sen viitisen-kuutisen tuntia, usein likemmäs 12 tuntia kun tehdään jopa kolme olutta kertalaakista silloin harvoin kun päästään panemaan.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » La Marras 12, 2016 15:58 pm

Ei pojat. Puuroa ei voi tehä veteen :D

Avatar
Juzz
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 33
Liittynyt: La Loka 15, 2016 19:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: West coast
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Juzz » La Huhti 28, 2018 21:55 pm

Miten nuo alan liikkeissä myytävät Flaked oatsit? Miten niitä käytetään? Sellaisenaan mäskin sekaan vai keitetäänkö ensin?

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 81
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Huhti 29, 2018 19:04 pm

Olen 2 kertaa käyttänyt kaurahiutaleita (Myllyn paras 5 min) stoutiin mäskäämällä hiutaleet normaalisti maltaiden seassa. Toimii. Sikäli ei liene tarvetta ostaa kaurahiutaleita alan liikkeestä. Tosin, ei ne juuri mitään sielläkään maksa.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 132
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja mursu » Su Huhti 29, 2018 20:31 pm

Flaked oats on lämpökäsitelty hiutale kuten ruokakaupan kaurahiutale ja käy sellaisenaan. Steel cut tms tulee ensin keittää eikä se ole hiutale (höyrytetty ja litistetty) vaan jyvän palanen sellaisenaan.

Avatar
Juzz
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 33
Liittynyt: La Loka 15, 2016 19:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: West coast
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja Juzz » Su Huhti 29, 2018 20:54 pm

Kiitän vastauksista! :)

masa
Jäsen
Jäsen
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2018 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja masa » Ti Syys 11, 2018 23:50 pm

Osaisiko joku tarkentaa vielä kaurahiutaleista sen verran, että kannattaako laittaa tavallisia kaurahiutaleita vai pikakaurahiutaleita? Jostain luin aikoinaan, että tavalliset kaurahiutaleet sopisivat paremmin, mutta perusteluita en tähän hätään löytänyt. Jos löytyy vielä perusteluita jomman kumman puolesta, niin sitä parempi

akithegod
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 44
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 15:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Kaura raaka-aineena

ViestiKirjoittaja akithegod » Ke Syys 12, 2018 12:09 pm

masa kirjoitti:Osaisiko joku tarkentaa vielä kaurahiutaleista sen verran, että kannattaako laittaa tavallisia kaurahiutaleita vai pikakaurahiutaleita? Jostain luin aikoinaan, että tavalliset kaurahiutaleet sopisivat paremmin, mutta perusteluita en tähän hätään löytänyt. Jos löytyy vielä perusteluita jomman kumman puolesta, niin sitä parempi


Käsittääkseni pikakaurahiutaleet eroavat tavallisista vain kokonsa puolesta, ovat pienempiä ja ohuempia. Molemmat toimivat ilman cereal mashia suoraan muuhun mäskiin lisättyinä.


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa