finlandia uute

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

airiairi
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: kerava
18 tai yli: Olen

finlandia uute

ViestiKirjoittaja airiairi » Su Helmi 15, 2009 14:52 pm

niin että ajattelin kysyä kun teen ensimmäistä lastia tuollaisesta finlandia uute pöntöstä joten tuleeko alkoholi prosentteja yhtään teen kaljaa paketin mukaisella ohjeella keski vahva olut 16 litraa

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: finlandia uute

ViestiKirjoittaja epe » Su Helmi 15, 2009 15:09 pm

Osta esim. uutetta 2 purkkia äläkä käytä sokeria kuin enintään 150 g (20% uutteen kuiva-aineesta)/ uutepurkki. 2 kiloa uutetta ja 300g sokeria 20 litrassa antaa kantavierreväkevyydeksi 9%, jolloin ominaispaino on ~35 ennen käymistä. Pullotettaessa ominaispaino on varmaan ~10, joten tilavuusprosentteja prosentteja tulisi 3,5+jälikäymissokerista 0,3 prosenttiyksikköä lisää. Jos käytät paljon enemmän sokeria lopputulos tuskin on erityisen maistuva. Kannattaa käyttää molemmat hiivapussit. Sokerina mieluiten panimosokeri.

Purkin ohjeella (purkki+600g sokeria 16 litraan) valmistetun litkun kantavierreväkevyydeksi tulee 8,4 ja ominaispainoksi 33 (4*8,4) tilavuusprosentteja ~3,5 enne jälkikäymistä.

Finlandiassa on kuiva-ainetta ~75%, Cooperseissa, Muntonseissa ja hunajassa ~80. Tältä pohjalta voit laskea kantavierreväkevyyden esim. kilo uutetta 10 kilossa tekee kantavierreväkevyydeksi 7,5%. Ominaispainoyksiköt saadaan kertomalla kantavierre% neljällä, joten 10 kiloa 1,030 (30 ominaispainoyksikköä) vierrettä on 10/1,030 eli 9,7 litraa.

Alkoholipitoisuus lasketaan alkuperäisen ja käyneen oluen ominaispainoista. Ominaispainoyksiköt esimerkiksi ennen käymistä 30 ja käymisen jälkeen 6, jolloin alkoholipitoisuus on suunnilleen (30-6)/7,5 eli 3,2 tilavuusprosenttia. Tässä näennäinen käymisaste on 24/30 eli 80%.

Myös kantavierreväkevyydestä voi arvioida prosentit, jos ei ole hydrometriä. 60-80 prosenttia vierteen sokereista käy näennäisesti. Alkoholia ja hiilidioksidia syntyy puolet ja puolet. 7,5 prosentista tulee siis alkoholia esim. 0,7*0,075*0,5 eli 2,63 painoprosenttia eli 2,63*1,25 eli ~3,3 tilavuusprosenttia. Todellinen käymisaste on 10-15 pinnaa pienempi kuin näennäinen. Alkoholi keventää olutta, joten ominaispainon perusteella käymisaste näyttää suuremmalta. Kannattaa muuttaa kv% ominaispainoksi ja käyttää näennäistä käymisastetta, jona hiivojen käymisasteet yleensä ilmoitetaan.
Viimeksi muokannut epe, Su Huhti 26, 2009 14:43 pm. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

asdf
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Helmi 11, 2009 14:53 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: finlandia uute

ViestiKirjoittaja asdf » Su Maalis 08, 2009 17:51 pm

Nämäpä oli mielenkiintoisia ja hyödyllisiä laskuharjoituksia aloittelevalle kotiolutharrastajalle.Tuon sokerin kanssa pelataan niin pienillä määrillä,että helppo sitä on liikaakin laittaa.

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: finlandia uute

ViestiKirjoittaja epe » Ma Maalis 09, 2009 12:55 pm

Monissa hyvissäkin uuteresepteissä käytetään sokeria keventämään olutta ja sokerin määrä on yleensä 10-30% muun kuiva-aineen määrästä. 30% on jo sellainen määrä minkä huomaa, varsinkin, jos käytetään sakkaroosia. Toisaalta esim. australialaisiissa ja belgialaisissa oluissa lagereissa käytetään tarkoituksella sakkaroosia. Jos sakkaroosia keitetään vierteen kanssa pitkään niin sakkaroosi hajaantuu ainakin osittain glukoosiksi ja fruktoosiksi, koska vierre on hieman hapanta. Aivan kuten inverttisokeria tai belgialaista kandisokeria tehtäessä.

Kun kääntää täysmäskäysreseptiä uutereseptiksi, niin voi maissin tai riisin tilalla käyttää glukoosia. Pale-ale maltaan tilalla voi käyttää vaaleaa mallasuutetta ja pilsnermaltaan tilalla extra-vaaleaa mallasuutetta jne.

Ainakin laadukkaampien uutepakettien kohdalla uute on erilaista kuin vastaavan oluttyypin kokoonkeitettyä vierrettä. Uutteen tekijä on ajatellut, että uutetta kevennetään kevyillä mallasuutteilla, jotka lisäävät täyteläisyyttä vain vähän. Sokeria neuvotaa käyttämään, koska muuten uute jäisi herkästi kaupan hylylle. Ainakin Suomen kaltaisilla markkina-alueilla. Toisissa uutteissa tulee kannen alla myös kunnollinen valmistusohje, jossa neuvotaan käyttämään yleensä sokerin (mieluiten panimosokerin) tilalla kokonaan tai osittain kuivaa mallasuutetta. Kevyimpiin oluihin puolet ja puolet ja täyteläisempiin vain mallasuutetta. Voipa valmistajan nettisivuilta löytyä vielä sellainenkin ohje, jossa neuvotaan vaihtamaan hiiva ja lisäämään aromihumalointi, jolloin valmistetaankin jo huippuolutta.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: finlandia uute

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » To Maalis 17, 2011 23:01 pm

Voisko siitä tehdä kotimaisen barley wine:in ( vahva Britti ALE ).

=Finkku Vinkku :nauru:
Jos sais Terran reissullansa


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija