Ruokakaupan ohrat

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

Ingenjör
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 269
Liittynyt: Ti Loka 01, 2013 23:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Lappeenranta

Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja Ingenjör » Ke Marras 27, 2013 16:09 pm

Onko täällä miten paljon porukka käyttäny ruokakauppojen ohratuotteita ja onko millasia kokemuksia?

Wilde
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Joulu 21, 2010 19:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lapua
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Lapua

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja Wilde » La Marras 30, 2013 20:56 pm

Nalle ohrahiutaleita olen käyttänyt stouteissa hyvällä menestyksellä. Tai ainakaan mitään ei ole vielä jäänyt juomatta :)

Ingenjör
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 269
Liittynyt: Ti Loka 01, 2013 23:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja Ingenjör » Su Joulu 01, 2013 0:59 am

Ootko hiutaleita miten käsitelly?

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1120
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ma Joulu 02, 2013 13:58 pm

Hiutaleita ei tarvitse käsitellä mitenkään, tärkkelys on niissä valmiiksi gelatinoituneessa muodossa. Mäskin mukaan vain.

Ingenjör
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 269
Liittynyt: Ti Loka 01, 2013 23:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja Ingenjör » Ma Joulu 02, 2013 22:13 pm

Millastas makua ja muuta hyödykettä niistä on saatu?

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1120
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ma Joulu 02, 2013 23:37 pm

Makua voisi ehkä kuvailla "leipäisäksi". Makua enemmän ohrahiutaleet tuntuvat rungossa silkkisyytenä. Betaglukaania on paljon, mikä voi haitata suodatusta. Olut jää helposti sameaksi, head retention paranee. Entsyymiaktiivisuuden puutteen vuoksi kovin paljon näitä ei voi käyttää, yleensä alle 10 % grain billistä.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja suorama » Ti Joulu 03, 2013 0:45 am

Votkaiguaani kirjoitti:Entsyymiaktiivisuuden puutteen vuoksi kovin paljon näitä ei voi käyttää, yleensä alle 10 % grain billistä.

Paitsi jos tekee Guinness kloonia ja aikaa on "rajattomasti", myös suodatukseen. ;)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
TeenItsejaSäästän
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Pe Tammi 17, 2014 8:41 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja TeenItsejaSäästän » Ke Helmi 05, 2014 12:31 pm

Itse ostin tuossa neljän viljan hiutaleita ja laitoin vehnä olueen n. 8,5% vilja määrästä. Odottelen oluen valmistumista, mutta mäski näytti hyvältä ja lasku onnistui hyvin. Myös vierre maistui hyvältä ja nyt on sormet ristissä että lopputulos on yhtä pätevä.. :)
Kyselin valmistajalta kyseisten hiutaleiden perään, niin sanoivat että ei ole tasan 25% kutakin viljaa ja tuotesalaisuutena pitävät osuuksia. Niin sinänsä kurja että nyt en tiedä paljonko oluessani on kutakin viljaa, mutta eipä tuo nauttimista haittaa..

Ingenjör
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 269
Liittynyt: Ti Loka 01, 2013 23:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja Ingenjör » To Helmi 06, 2014 21:11 pm

Vielä oon liian noviiisi sanomaan oliko Nallen Ohrahiutaleet hyvä vai huono juttu, mutta ei se ainankaan pilannut sitä suoraan. Pitää tehä jossain kohtaa uusi satsi ja testata tarkemmin hiutaleen vaikutusta olueen.

Avatar
TeenItsejaSäästän
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Pe Tammi 17, 2014 8:41 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja TeenItsejaSäästän » Pe Helmi 07, 2014 8:25 am

Totta.. Pitää koittaa tehdä kaksi muuten identtistä satsia. Mutta toiseen laittaa olutta varten myllättyjä hiutaleita ja toiseen lykätä nallen hitualeita. Siinä sen parhaiten huomaa. Voisi olla vaikka jotain erittäin kepoista muuten, vaikka ihan pelkkää pale-ale tai pilsner mallasta, mutta mäskätty täysi runkoiseksi kuitenkin ja siihen kaveriksi tasainen bitter humalointi ilman liian vahvaa aromahumalointia. Ei varmaan tässä kesän lähestyessä haittaisi olla tuollaistakin olutta varastossa saunaa, grillausta ja nurtsia vartenkaan.. Hiivaksi joku mieto alehiiva, vaikka tuo ESB hiiva Wyeastilta, tai sitten joku perus ale kuivahiiva.. Tekisi varmasti kauppansa kavereillekin jotka eivät tykkää erikoisista oluista.

Akselipoika
Oppilas
Oppilas
Viestit: 163
Liittynyt: Ma Joulu 02, 2013 14:31 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja Akselipoika » Ke Maalis 12, 2014 18:51 pm

Ohrahiutaleita näkyy käytettävän lähinnä stouteissa ym tummissa oluissa, mutta mitäköhän se antaa (pieninä määrinä) pale ale -tyylisille oluille? Perjantaina ajattelin ensi kertaa tehdä all grainia, ja mielessä on käynyt myös ohrahiutaleiden käyttäminen, noin 3-5 % osuutena koko mallasmäärästä. Tässä ketjussa mainittu "silkkisyys" kuulostaa houkuttelevalta.
"Ihan hyvää"

Avatar
TeenItsejaSäästän
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Pe Tammi 17, 2014 8:41 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruokakaupan ohrat

ViestiKirjoittaja TeenItsejaSäästän » To Maalis 13, 2014 9:07 am

Hiutaleet laajentavat oluessa viljan makua ja parantavat vaahtoa. Itse käytän hitualeita myös vaaleissa vehnäoluissa. Mielestäni voit huoletta käyttää enemmänkin hiutaleita, ainoa mitä suurempi määrä tekee, on lisää mäskin viskositeettia ja näin ollen hidastaa mäskin valutusta. Hiutaleissahan ei ole omia entsyymejä, joten ne kannattaa sekoittaa maltaiden sekaan jotta maltaiden entsyymit mäskätessä pilkkoisivat myös hiutaleiden sokereita.


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa