Sivu 1/1

Tyrni ja muut happamat mehut

Lähetetty: To Syys 20, 2012 20:31 pm
Kirjoittaja Ratto
Tuoretta tyrnimehua alkaa olla taas saatavilla ja sitä nautiskellessa ajatukset ajautuivat tietysti panemiseen. Lambiciin tyrni nyt tietysti sopii, mutta mitenköhän tuo sopisi esimerkiksi vehnäoluen mausteeksi? Missä vaiheessa valmis mehu kannattaisi laittaa mukaan prosessiin, keittoon vai kakkoseen? Keiton yhteydessä mehu tietysti steriloituisi mukavasti, mutta kadottaako käyminen aromeita? Muita ajatuksia mehujen käytöstä oluenteon lisämausteena?

Re: Tyrni ja muut happamat mehut

Lähetetty: To Syys 20, 2012 20:41 pm
Kirjoittaja Horst Vessel
Tyrnimarjasta en osaa varsinaisesti mitään sanoa, mutta yleisin tapa marjoille ja hedelmille lienee plumpsauttaa ne kakkosastiaan pääkäymisen laannuttua. Itsellä alkaa olla juuri sopivassa iässä vadelmaolut johon lisäsin sekundääriin kaksi kiloa vadelmia ja vielä mehun kolmannesta kilosta (älkää kysykö miksi tällainen jako), ja tässä on niin voimakas vadelman maku ja tuoksu että oikein hirvittää (positiivisella tavalla, ei ainakaan itselle yhtään liikaa kun kerran marjaoluesta on kyse).

Sterilointihan hoituu pastöroimalla. Lämmitä mehu kattilassa liedellä vaikka 75C asteeseen, nosta pois levyltä ja anna olla hetki. Jäähdytys vesihauteessa ja eikun lorautat sekaan kun lapot oluen kakkosastiaan.

Edit: Tyrni tosiaan lienee hieman happamampi marja, ja tuli heti perään mieleen että sitä en kyllä välttämättä uskaltaisi tuota kolmea kiloa käyttää yhteen oluterään (itsellä 25l). Tässä vadelmassakin on pieni hapan puraisu mukana joka on vielä ihan miellyttävä, mutta tyrnillä saattaisi mennä överiksi samalla määrällä.

Re: Tyrni ja muut happamat mehut

Lähetetty: To Syys 20, 2012 20:54 pm
Kirjoittaja Ratto
Kiitoksia Horsti vastauksesta. Ajattelin ensin haarukoida mehun määrää lisäilemällä mehua valmiin oluen sekaan. Tyrni on kyllä sen verran tiukkaa tavaraa, että muutama desikin saattaa tehdä ihmeitä. Kakkonen taitaa olla tässä tapauksessa way to go.

Minkälainen pohja sinulla on tuossa vadelmatavarassa? Mikä on odotuksesi kypsymisajasta?

Re: Tyrni ja muut happamat mehut

Lähetetty: Su Syys 23, 2012 5:48 am
Kirjoittaja Horst Vessel
Tein melko perusbelgipohjan perstuntumalta ja käytin Wyeastin 1214:llä. Sahtimallas perusmaltaana ja ripaus CaraPilsiä, CaraAmberia ja Special-B:tä antamaan vähän tukevuutta, voltit jossain 5% tienoilla ja noin 20 IBUa. Tässä on tosiaan niin voimakkaana tuo vadelman maku että ei oikein erotakaan minkälainen olut on pohjalla, mutta ehkä johonkin pilsnerinkevyiseen en lähtisi marjaolutta tekemään.

Tämä on melko herkullista jo nyt noin puolentoista kuukauden iässä, yritän kuitenkin vältellä juomasta koska uskon paranevan vielä paljonkin ajan myötä. Ihan nuoreen olueenhan marjat voi antaa aika funkkia makua, mutta se pehmenee kyllä melko nopeasti pois ettei pidä pelästyä jos kuormasta maistelee.

Re: Tyrni ja muut happamat mehut

Lähetetty: La Helmi 02, 2013 13:08 pm
Kirjoittaja clarkdeu
Onpas muuten siisti idea. Yksin olisi vähän liioiteltua vuokrata tila kaljanteolle, mutta kimpassa...siinähän voisi olla ajatusta. Harmi vaan, ettei Jyväskylästä taida paljoa harrastajia löytyä...