Tyrni ja muut happamat mehut

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

Ratto
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 384
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2012 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Tyrni ja muut happamat mehut

ViestiKirjoittaja Ratto » To Syys 20, 2012 20:31 pm

Tuoretta tyrnimehua alkaa olla taas saatavilla ja sitä nautiskellessa ajatukset ajautuivat tietysti panemiseen. Lambiciin tyrni nyt tietysti sopii, mutta mitenköhän tuo sopisi esimerkiksi vehnäoluen mausteeksi? Missä vaiheessa valmis mehu kannattaisi laittaa mukaan prosessiin, keittoon vai kakkoseen? Keiton yhteydessä mehu tietysti steriloituisi mukavasti, mutta kadottaako käyminen aromeita? Muita ajatuksia mehujen käytöstä oluenteon lisämausteena?

Avatar
Horst Vessel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Heinä 05, 2012 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Parola
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Parola
Viesti:

Re: Tyrni ja muut happamat mehut

ViestiKirjoittaja Horst Vessel » To Syys 20, 2012 20:41 pm

Tyrnimarjasta en osaa varsinaisesti mitään sanoa, mutta yleisin tapa marjoille ja hedelmille lienee plumpsauttaa ne kakkosastiaan pääkäymisen laannuttua. Itsellä alkaa olla juuri sopivassa iässä vadelmaolut johon lisäsin sekundääriin kaksi kiloa vadelmia ja vielä mehun kolmannesta kilosta (älkää kysykö miksi tällainen jako), ja tässä on niin voimakas vadelman maku ja tuoksu että oikein hirvittää (positiivisella tavalla, ei ainakaan itselle yhtään liikaa kun kerran marjaoluesta on kyse).

Sterilointihan hoituu pastöroimalla. Lämmitä mehu kattilassa liedellä vaikka 75C asteeseen, nosta pois levyltä ja anna olla hetki. Jäähdytys vesihauteessa ja eikun lorautat sekaan kun lapot oluen kakkosastiaan.

Edit: Tyrni tosiaan lienee hieman happamampi marja, ja tuli heti perään mieleen että sitä en kyllä välttämättä uskaltaisi tuota kolmea kiloa käyttää yhteen oluterään (itsellä 25l). Tässä vadelmassakin on pieni hapan puraisu mukana joka on vielä ihan miellyttävä, mutta tyrnillä saattaisi mennä överiksi samalla määrällä.

Ratto
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 384
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2012 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Tyrni ja muut happamat mehut

ViestiKirjoittaja Ratto » To Syys 20, 2012 20:54 pm

Kiitoksia Horsti vastauksesta. Ajattelin ensin haarukoida mehun määrää lisäilemällä mehua valmiin oluen sekaan. Tyrni on kyllä sen verran tiukkaa tavaraa, että muutama desikin saattaa tehdä ihmeitä. Kakkonen taitaa olla tässä tapauksessa way to go.

Minkälainen pohja sinulla on tuossa vadelmatavarassa? Mikä on odotuksesi kypsymisajasta?

Avatar
Horst Vessel
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Heinä 05, 2012 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Parola
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Parola
Viesti:

Re: Tyrni ja muut happamat mehut

ViestiKirjoittaja Horst Vessel » Su Syys 23, 2012 5:48 am

Tein melko perusbelgipohjan perstuntumalta ja käytin Wyeastin 1214:llä. Sahtimallas perusmaltaana ja ripaus CaraPilsiä, CaraAmberia ja Special-B:tä antamaan vähän tukevuutta, voltit jossain 5% tienoilla ja noin 20 IBUa. Tässä on tosiaan niin voimakkaana tuo vadelman maku että ei oikein erotakaan minkälainen olut on pohjalla, mutta ehkä johonkin pilsnerinkevyiseen en lähtisi marjaolutta tekemään.

Tämä on melko herkullista jo nyt noin puolentoista kuukauden iässä, yritän kuitenkin vältellä juomasta koska uskon paranevan vielä paljonkin ajan myötä. Ihan nuoreen olueenhan marjat voi antaa aika funkkia makua, mutta se pehmenee kyllä melko nopeasti pois ettei pidä pelästyä jos kuormasta maistelee.

clarkdeu
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: La Helmi 02, 2013 13:05 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: pakistan
18 tai yli: Olen

Re: Tyrni ja muut happamat mehut

ViestiKirjoittaja clarkdeu » La Helmi 02, 2013 13:08 pm

Onpas muuten siisti idea. Yksin olisi vähän liioiteltua vuokrata tila kaljanteolle, mutta kimpassa...siinähän voisi olla ajatusta. Harmi vaan, ettei Jyväskylästä taida paljoa harrastajia löytyä...


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa