Sanasto

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Sanasto

ViestiKirjoittaja Joppo » To Tammi 03, 2013 14:17 pm

Tuli vastaus tuohon tiedusteluuni.
Hei!

Erikoisalojen termien suomennoksista on usein vaikea sanoa mitään täsmällistä, kun alan asiantuntemus puuttuu, mutta tässä muutama kommentti suomen kielen näkökulmasta.

Engl. steeping
Maltaista uutetaan lämpimään veteen rouhittujen maltaiden sokereita ja muita aineita.
Ehdotus: steeppaus


Äännetäänkö sana myös e:llisenä? Jos se äännetään englannin mukaisesti "stiippaus", tämä olisi myös kirjoitusasuna sopivampi. Vierassanat mukautetaan suomen kieleen yleensä ääntämisasun mukaisesti (vrt. diileri, bleiseri). Jos sana kuitenkin äännetäänkin "steeppaus" ja se on vakiintunut tähän muotoon, niin sitten näin. Muuta suomennosta on varmaan vaikea tällaiselle ammattitermille keksiä.

Engl. party-gyle
Tämä tarkoittaa sitä, että samasta mäskistä tehdään monta olutta.
Ehdotuksia mm. monipano, monioluterä


Tähän on vaikea sanoa muuta kuin että tuntuvat mahdollisilta sanoilta, vaikka vähän kankeilta ehkä. Vaikea suosittaa mitään muutakaan tilalle.

Engl. first wort hopping
Humalat lisätään keittokattilaan siinä vaiheessa, kun sinne >juoksutetaan vierrettä mäskäysastiasta keittämistä varten.
Ehdotus: ensivierrehumalointi


Ehdotus tuntuu hyvältä.

Engl. mash hopping
Humalat lisätään mäskin sekaan.
Ehdotus: mäskihumalointi


Tämäkin kuulostaa hyvältä ehdotukselta.

puutarhatonttu
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: La Syys 14, 2013 19:24 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pälkäne
18 tai yli: Olen

Re: Sanasto

ViestiKirjoittaja puutarhatonttu » Ti Syys 24, 2013 20:28 pm

Tuli mieleen tuosta steepingistä että haudutettu teehän tehdään juuri tuolla tavalla, 'steeppaamalla'. Mites olis yksinkertaisesti sana 'haudutus' kuvaamaan tätä prosessia? Saataisiin asialle suomenkielinen jo olemassa oleva termi, sillä haudutuksestahan juurikin on kyse silloin kun uitetaan raaka-aineita lämpimässä/kuumassa vedessä jotta saadaan niistä halutut ainekset veteen liukenemaan.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2988
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Sanasto

ViestiKirjoittaja äyni » Ti Syys 24, 2013 21:19 pm

Minusta hauduttaminen viittaa mihin tahansa ruoka-aineiden käsittelyyn, jossa aineksia pidetään pitkään suht tasaisessa lämpötilassa pitkään. Esim. karjalanpaisti haudutetaan kypsäksi.
Kun steepataan maltaita tai tehdään teetä tahi kahvia, niin minusta oikea termi on uuttaminen. Uuttamista voidaan tosin tehdä niin. Monella tavalla, että se et välttämättä kerro kamalasti. Infuusiouutto on jo tarkempi termi, mutta infuusiolle on oluthommissa jo toinen merkitys.

puutarhatonttu
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: La Syys 14, 2013 19:24 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pälkäne
18 tai yli: Olen

Re: Sanasto

ViestiKirjoittaja puutarhatonttu » Ke Syys 25, 2013 7:21 am

äyni kirjoitti:Minusta hauduttaminen viittaa mihin tahansa ruoka-aineiden käsittelyyn, jossa aineksia pidetään pitkään suht tasaisessa lämpötilassa pitkään. Esim. karjalanpaisti haudutetaan kypsäksi.


Pitää kyllä paikkansa, mutta termin merkitys muuttuu asiayhteyden mukaan. Ruoanlaitossa ja juomien valmistuksessa haudutuksen tarkoitus on erilainen. Mutta olet oikeassa, uttaminen on parempi termi, haudutukseen vain liitty olennaisesti tämä lämpötilakysymys. Sillä ei mielestäni ole merkitystä että uuttamistapoja on monenlaisia, oluenpanossa sillä sitten tarkoitetaan steeppausta.


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa