Oluen tekeminen uutteesta
Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit
-
- Kisälli
- Viestit: 1212
- Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Jos vierre on ollut yli 18'c asteessa, on kolmessa viikossa käyminen ohi. Sen jälkeen käynnistämiseen vaaditaan hulvaton määrä hiivaa. Tuohon hiivan lisäämiseen hyväksi havaittu keino on kipata jämähtänyt olut toisen oluen hiivakakun päälle heti toisen oluen pullottamisen jälkeen.
Sinun tapauksessa en olisi lainkaan huolissani, jos käymisastiassa on krausenrengas(se ruskea reunus käymisastian kyljessä oluen pinnan päällä) on olut käynyt käymisensä kolmessa viikossa normaali lämmöissä.
Kaikesta huolimatta suosittelen hankkimaan ominaispainomittarin, niitä saa tilattua / toknetin tavarataloista. Ominaispainon mittaukseen sopivia mitta-astioita saa oluttarvikeliikkeistä, sekä ikeasta löytyy oikein sopivan kokoinen kukkamaljakko jossa ei mene yhtään olutta hukkaan mittaamisen vuoksi.
Jos ajattelit lapota oluen toiseen astiaan pullotusta varten tai suoraan pulloihin, lappoa ensin litra olutta ja välissä mitta-astiaan mittausta varten, siitä saat ominaispainon mitattua.
Sinun tapauksessa en olisi lainkaan huolissani, jos käymisastiassa on krausenrengas(se ruskea reunus käymisastian kyljessä oluen pinnan päällä) on olut käynyt käymisensä kolmessa viikossa normaali lämmöissä.
Kaikesta huolimatta suosittelen hankkimaan ominaispainomittarin, niitä saa tilattua / toknetin tavarataloista. Ominaispainon mittaukseen sopivia mitta-astioita saa oluttarvikeliikkeistä, sekä ikeasta löytyy oikein sopivan kokoinen kukkamaljakko jossa ei mene yhtään olutta hukkaan mittaamisen vuoksi.
Jos ajattelit lapota oluen toiseen astiaan pullotusta varten tai suoraan pulloihin, lappoa ensin litra olutta ja välissä mitta-astiaan mittausta varten, siitä saat ominaispainon mitattua.
-
- Foorumilainen
- Viestit: 12
- Liittynyt: Ke Marras 12, 2014 15:47 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Utsjoki
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Tervehdys foorumilaisille, hyvä on foorumi.
Sellaista aloin miettimään, että eka postauksessa on kertoimena 7,67:
Ja wikisivulla kerroin on 7,38:

Toinen on ilmeisesti oikein, toinen ei. Tai sitten en vain osaa
Sellaista aloin miettimään, että eka postauksessa on kertoimena 7,67:
äyni kirjoitti:Voit laskea oluesi alkoholipitoisuuden seuraavasti:
Ota ensimmäisen mittauksesi lukema, esim. 1.045 ja muuta se yksinkertaisesti muotoon 45.
Viimeinen lukema, esim. 1.009 muuttuu muotoon 9.
Sitten lasketaan:
45 - 9 = 36 -> 36 / 7,67 ~ 4,7 %
Pullossa jälkikäyminen tuo noin 0,3 % lisää, jolloin lopullinen alkoholiprosentti on 5%.
(Astian vaihdon yhteydessä mitatulla lukemalla ei ole varsinaisesti laskennallista merkitystä. Se otettiin vain, jotta voitiin olla varma, että olut on käynyt riittävästi.)
Ja wikisivulla kerroin on 7,38:

Toinen on ilmeisesti oikein, toinen ei. Tai sitten en vain osaa

- äyni
- Panimomestari
- Viestit: 2989
- Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: TAMPERE
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Kumpikaan ei ole oikein. Oikealta vaikuttava kaava löytyy mm. Wikipediasta ja on tämänlainen:

Ei jaksa tarkistaa, luotetaan nyt tuohon. Tuossa ainakin on kaikki oikeat elementit.
Wikipedia tarjoaa myös tuon yo. kaavamallin, jakajana 7,36 (viinille). Vaihtoehtoisesti jos käyttää desimaalilukuja, voi wikipedian mukaan erotuksen kertoa 131:llä.
Joka tapauksessa tuommoinen ero jakajassa ei meinaa oikein yhtään mitään. Jos tehtäisiin oikein vahva olut, jossa ominaispainon muutos käymisen aikana olisi 1,145 - 1,045, niin laskukaavat antavat tulokset 1%-yksikön sisään. Voin luvata, että mittausepätarkkuutta on enemmän.
Ja se syy siihen, miksi nuo kertoimet ovat erit johtuu siitä, että ne on laskettu jollekin keskiverroksi ajatellulle FG:lle, ihan vain siksi, että kaavasta saisi simppelin. Mitä kauemmaksi tästä luvusta poiketaan, sitä suurempia virheitä tulee.

Ei jaksa tarkistaa, luotetaan nyt tuohon. Tuossa ainakin on kaikki oikeat elementit.
Wikipedia tarjoaa myös tuon yo. kaavamallin, jakajana 7,36 (viinille). Vaihtoehtoisesti jos käyttää desimaalilukuja, voi wikipedian mukaan erotuksen kertoa 131:llä.
Joka tapauksessa tuommoinen ero jakajassa ei meinaa oikein yhtään mitään. Jos tehtäisiin oikein vahva olut, jossa ominaispainon muutos käymisen aikana olisi 1,145 - 1,045, niin laskukaavat antavat tulokset 1%-yksikön sisään. Voin luvata, että mittausepätarkkuutta on enemmän.
Ja se syy siihen, miksi nuo kertoimet ovat erit johtuu siitä, että ne on laskettu jollekin keskiverroksi ajatellulle FG:lle, ihan vain siksi, että kaavasta saisi simppelin. Mitä kauemmaksi tästä luvusta poiketaan, sitä suurempia virheitä tulee.
-
- Foorumilainen
- Viestit: 12
- Liittynyt: Ke Marras 12, 2014 15:47 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Utsjoki
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Kiitos selvennyksestä. Ajattelinkin, että tässä on varmaan pari muuttujaa mukana.
-
- Aloittelija
- Viestit: 30
- Liittynyt: Ke Maalis 23, 2016 9:09 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Hei, uusi käyttäjä täällä
Jos tekee oluen uutteesta reseptin mukaan ja lisää vettä vain puolet, tuleeko oluesta tällöin tuplavahvuista?

Jos tekee oluen uutteesta reseptin mukaan ja lisää vettä vain puolet, tuleeko oluesta tällöin tuplavahvuista?
-
- Kisälli
- Viestit: 1212
- Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Vierteen (käymättömän oluen) sokeripitoisuus kaksinkertaistuu, mutta hiiva tuskin jaksaa käyttää olutta tuplavahvuiseksi. Oluesta tulee kyllä huomattavasti vahvempaa kuin täydestä reseptistä ja olut jää makeammaksi.
-
- Aloittelija
- Viestit: 30
- Liittynyt: Ke Maalis 23, 2016 9:09 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Kiitos vastauksesta.
Resepti: Muntons Yorkshire Bitter uute
500g spraymallas light
500g spraymallas medium
15g Summit humala 20min ja 10 min
vettä 17L
Ekat kaksi päivää kävi pulputtaen mutta nyt todella harvoin pulputtaa. Onko normaalia? Vesilukossa kuitenkin näkyy kondensaatiota ja astiassa on selvästi painetta. Hiivan nesteytys oli uusi juttu josta luin täältä, ohjeissa kun neuvotaan vain sekoittamaan/ripottelmaan hiiva vierteeseen.
Aiempi Coopers stout kävi selkeästi rajummin.
Resepti: Muntons Yorkshire Bitter uute
500g spraymallas light
500g spraymallas medium
15g Summit humala 20min ja 10 min
vettä 17L
Ekat kaksi päivää kävi pulputtaen mutta nyt todella harvoin pulputtaa. Onko normaalia? Vesilukossa kuitenkin näkyy kondensaatiota ja astiassa on selvästi painetta. Hiivan nesteytys oli uusi juttu josta luin täältä, ohjeissa kun neuvotaan vain sekoittamaan/ripottelmaan hiiva vierteeseen.
Aiempi Coopers stout kävi selkeästi rajummin.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 213
- Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Rocco kirjoitti:Ekat kaksi päivää kävi pulputtaen mutta nyt todella harvoin pulputtaa. Onko normaalia? Vesilukossa kuitenkin näkyy kondensaatiota ja astiassa on selvästi painetta. Hiivan nesteytys oli uusi juttu josta luin täältä, ohjeissa kun neuvotaan vain sekoittamaan/ripottelmaan hiiva vierteeseen.
Oman kokemukseni mukaan suurin osa käymisestä tapahtuu parin ensimmäisen päivän aikana, sitten tahti hidastuu selvästi, ja loppuu yleensä viikon sisään. Eli selostamasi käyminen tuntuu ihan normaalilta.
Itse en muutaman ensimmäisen erän jälkeen ole välittänyt vesilukosta, vaan seuraan käymistä mittaamalla tiheyden joka päivä. Kun tiheys ei enää muutu, katson käymisen loppuneen. (Jos ratkaisee loppumisen siitä, että vesilukossa ei enää kupli, niin käsittääkseni joutuu loppupelissä odottamaan ikuisesti.)
Vielä selvennys: olen aina käyttänyt kuivahiivoja. Melkein aina ne ovat olleet Fermentiksen sellaisia, ja ne olen aina ripotellut. Pari Danstar-tapausta olen nesteyttänyt, kun paketissa niin neuvotaan.
- BrewZealot
- Kisälli
- Viestit: 707
- Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Hyväksihavaittu keino on myös unohtaa pönttö käymisen alettua ainakin pariksi-kolmeksi viikoksi, sitten vasta katsoo ominaispainon (ja makunäytteen) ja siirtää sekundääriin.
Eli rennosti vain ja antaa oluen käydä omia aikojaan kaikessa rauhassa sen kummemmin stressaamatta!
Eli rennosti vain ja antaa oluen käydä omia aikojaan kaikessa rauhassa sen kummemmin stressaamatta!

-
- Aloittelija
- Viestit: 30
- Liittynyt: Ke Maalis 23, 2016 9:09 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Nyt on pönttö ollut sen kolmatta viikkoa (1-2 viikkoa ilman pulputusta) ja vesilukko on alkanut taas pulputtaa? Voinko olla vielä stressaamatta 
Kantta en ole vielä uskaltanut avata

Kantta en ole vielä uskaltanut avata
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Mulla on nyt sattuneista syistä päässyt nuo käymisajat hieman venähtämään, sellaiset 6-12 viikkoa olleet pöntössä oluet ja ihan hyvää ovat olleet. Nyt tarttisi viikonloppuna saada aikaiseksi pullotella taas yksi pöntöllinen joka on ollut 6-7 viikkoa käymisastiassa.
-
- Kisälli
- Viestit: 529
- Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Uusimaa
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
^ Parempihan se on rauhassa edetä eikä turhaa hötkyillä. Aina vain ei ole lehmänhermoja odottaa 

- BrewZealot
- Kisälli
- Viestit: 707
- Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
^ Lehmänhermotesti lienee lambic-harrastus, joka vaatii 1-3 vuoden kypsytyksen. Tai jos laki sallisi niin viskin valmistaminen: 10-vuotiaasta ylöspäin alkavat olla maukkaita.
Anteeksi

Anteeksi

-
- Kisälli
- Viestit: 529
- Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Uusimaa
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Heh aivan 

-
- Foorumilainen
- Viestit: 11
- Liittynyt: To Loka 06, 2016 0:43 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Rocco kirjoitti:Kiitos vastauksesta.
Resepti: Muntons Yorkshire Bitter uute
500g spraymallas light
500g spraymallas medium
15g Summit humala 20min ja 10 min
vettä 17L
Ekat kaksi päivää kävi pulputtaen mutta nyt todella harvoin pulputtaa. Onko normaalia? Vesilukossa kuitenkin näkyy kondensaatiota ja astiassa on selvästi painetta. Hiivan nesteytys oli uusi juttu josta luin täältä, ohjeissa kun neuvotaan vain sekoittamaan/ripottelmaan hiiva vierteeseen.
Aiempi Coopers stout kävi selkeästi rajummin.
Paljonko tuli alkoholia 17 litraan tuolla reseptillä? Tuliko merkittyä talteen?
Tuoppini on aina puolityhjä. 

-
- Aloittelija
- Viestit: 30
- Liittynyt: Ke Maalis 23, 2016 9:09 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Ei tullut merkittyä. Kyseinen erä meni perseelleen, ja maistui suoraan sanottuna paskalle. En ole uutteisiin enää palannut kahden erän jälkeen.
Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa