Kolme viikkoa sitten saimme isän ja lankomiehen kanssa idean aloittaa yhteinen harrastus, ja harrastushan oli tottakai oluen paneminen! Tuli tilattua sitten tämmöinen setti ja ajattelimme, että ennen mäskäämiseen menemistä voisi pyrkiä käymisvaiheen ja pullotuksen yms. hiomaan kuntoon. Tilasimme St Peters Ipa 3 kg Mallasuute -pakkauksen.
Prosessimme eteni seuraavanlaisesti:
- 1. Kaikkien välineiden ja astioiden desinfiointi, samalla kun uutepurkit lilluvat kuumassa vedessä (jotta uute irtoaa helpommin)
2. Uutteen valuttaminen käymisastiaan
3. Lisäsimme kuumaa vettä käymisastiaan uutepakkauksen ohjeen mukaisesti 3.5litraa, sen jälkeen kylmää vettä 19 litraan asti ohjeen mukaisesti. Kunnon sekoitus
4. Mittasimme ominaispainon, kun vierre oli n. 26-asteista. 1.047 näytti olevan.
5. Lisäsimme humalan (mukana tullut pieni pussukka), sekoitus, ja sen jälkeen hiiva (myös mukana tullut)
6. Kansi kiinni, vesilukko paikalleen ja käyminen alkoikin seuraavana päivänä ihan mukavasti.
7. Neljän päivän jälkeen ominaispaino oli pysähtynyt 1.016. Koitettiin varovasti hieman heiluttaa astiaa, jos vaikka sekoittamalla käymisen vielä saisi jatkumaan
8. Ominaispaino viikonkin jälkeen oli vielä 1.016, oluen makuista kyllä kieltämättä siltikin. Päätimme suunnitelmiemme mukaisesti siirtää olut toiseen käymisastiaan, lisäsimme pohjalle sokerin pieneen määrään vettä sekoitettuna (6g/litra), vierre sinne ja kansi kiinni.
Tässä vaiheessa nyt olemme tänään, olut on toisessa astiassa ollut nyt viikon verran ja ajatuksena oli nyt pullottaa se, antaa pullojen olla lämpimässä viikon/kaksi ja sitten pullot kylmään viikoksi/pariksi. Pari kysymystä:
- 1. Käyminen näytti loppuvan ennenaikaisesti, missähän kohtaa prosessia meni vikaan? Yllätyimme, kun tuossa uutepakkauksen ohjeissa ei mainittu sokerin lisäämisestä mitään panemisen alkuvaiheessa. Aiemmin aihetta tutkiessani olin saanut käsityksen, että kuumaan veteen pitäisi sekoittaa x-määrä sokeria, ennen kuin sen sekoittaa uutteeseen, mutta päätimme nyt tehdä kuitenkin uutepakkauksen ohjeiden mukaan. Olisiko sokeria pitänyt jokatapauksessa lisätä? Minkähän verran?
2. Seuraavaa satsia ajatellen, jos käyminen tuntuu lakkaavan ennenaikaisesti (vesilukon pulputus lakkaa ja ominaispaino ei muutu päiviin ja ominaispaino jää reilusti 1.008 yläpuolelle), niin millä tavalla käymistä olisi mahdollista käynnistää uudestaan, vai onko?
3. Vaiheessa 8. meillä oli siis ideana tehdä oluen hiilihapotus toisessa käymisastiassa sen sijaan, että lisäisi suoraan pulloihin sokeria. Ymmärsimmeköhän tuon idean nyt aivan väärin, olisiko oluen pitänyt siis antaa olla nyt ensimmäisessä käymisastiassa vaikka sen kaksi viikkoa, jonka jälkeen siirtää olut hetkeksi toiseen käymisastiaan jossa tuo sokeri, ja sokerin sekoituttua vierteeseen lappoaminen heti pulloihin ja korkit kiinni? Tuo vaihe nyt meni varmaan ihan kokonaan mönkään, mitenhän hoidamme nyt tuon pullotuksen? Lisäämmekö sokeria pulloihin x-määrän ja sitten olut perään, vai laitammeko taas toiseen astiaan sokeria x-määrän ja lappoamme oluen sinne, jonka jälkeen heti lappoaminen pulloihin?
4. Onko sekundääriastiassa jälkikäymisen ideana siis se, että lapotaan ihan vain vierre sekundääriastiaan ja kansi kiinni ja vesilukko paikalleen, että ei mitään sokereita tms. sekoitella siinä kohtaa vielä vierteeseen?
Kiitoksia jo etukäteen vastauksista! Tarkoituksena olisi vielä tehdä yksi tai kaksi satsia olutta uutteesta, jonka jälkeen mahdollisesti koitetaan jo mäskäämistä. Kunhan saisi nämä perusasiat ensin haltuun!
