Pale/Golden ale "Elovena" - mallas/hiivavinkkejä?

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Pale/Golden ale "Elovena" - mallas/hiivavinkkejä?

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Loka 14, 2018 18:27 pm

Golden ale pullossa, vain 20l tuli koska lappoa alemmanksi siirtäessäni tökkäsin pohjaa. Denny's fav ei juurikaan kovetu, joten se oli sitten siinä. FG oli 1.016 (@20deg), ja makukin oli melkoisen makea. Kahden otoksen perustella attenuaatio on 70% molemmin puolin. Mäskäyslämpötilaan sen verran korjausta, että mittari näyttänee noin 2 astetta liian vähän eli todellinen lämpö ollut 69-70 deg, ehkä. Selittää makeuden.
Pullottaessa maku oli kuitenkin oikeinkin hyvä, tukeva runko ja maltaan makeutta. Equinox ja Lemondrop sopivat tuohon sekaan todella hyvin. Toivottavasti ei hapetu, tämä olis kiva juoda pois.

Maltaista voisi sanoa, että Golden promise ja Vikinging Golden ale olivat todella hyviä maltaita. Kaurahiutaleet sopivat myös hyvin pale aleen.

Seuraavaksi sama uusiksi WLP004:llä, ja ehkä hiukan modatulla mäskäyslämmöllä ja humaloinnilla.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Pale/Golden ale "Elovena" - mallas/hiivavinkkejä?

ViestiKirjoittaja dr.hopo » To Loka 25, 2018 22:45 pm

Oli pakko maistaa jo viikon jälkeen pullotuksesta viime vkl. Hiilihappoa oli jo aivan riittävästi, ja varsinainen makeuden tuntemus oli kadonnut arvatenkin hiilihapon vaikutuksesta. Lemondrop on muuten kuin Citra "ilman" alfahappoja, oikein lupaavaa. Ekuanot on myös hyvä.

Ensi vkl vuorossa sama uusiksi, mutta WLP004:llä. Mikäli hiiva suo - starteri juuri tehty ja hiivasta 3. iteraatio meneillään. Humalointi muuten sama, mutta heitän Simcoen, Ekukanotin ja Lemondropin sekaan loppuvaiheessa vielä ~50g Amarilloa avaamattomasta pussista. Laitan tarkemmat tiedot mäskäyksen jälkeen.

Kunhan tämä on saatu alta pois, ja sen jälkeen Stout Denny's favilla, ajattelin kokeilla hiivojen sekoittamista (Denny's ja WLP004). Haen siis molempien tuottamaa makua olueen, en viimeistelyä/kuivaksi käyttämistä. Pidän erityisesti WLP004:n mausta ja pehmeydestä todella paljon, mutta jotain lisätukevuutta siihen voisi toivoa. Netti kertoi, että suurin vaikutus oluen makuun syntyy käymisen ensimmäisen ~2 vrk aikana, joten molemmat on pitchattava samanaikaisesti. Erilliset vai yhteinen starteri, en vielä tiedä, tähän on vielä pari satsia aikaa.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Pale/Golden ale "Elovena" - mallas/hiivavinkkejä?

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Loka 28, 2018 20:41 pm

Golden Ale take 2 käymisastiassa, erona hiiva (Denny's fav -> WLP004) ja humaloihtin heitetty lisäksi n. 50g Amarilloa. Katkeroa voi olla aiempaa enemmän, koska tein jäähdytyksen/humaloinin eri tavalla kuin viimeksi. Tällä kertaa en jäähdyttänyt vierrettä heti keittämisen loputtua, vaan annoin jäähtyä hetken keittoastiassa ja pidin sitten "0 min" humaloita 20 min kuumassa vierteessä 87deg->82deg, jonka jälkeen laskin vierteen käymisastiaan ja jäähdytykseen. Niinpä "9 min" humalat voi olla jotain ihan muuta kuin 9 min humaloita...

Mäskäys sujui hämmästyttävän hyvin, suodatin ja mallaspeti vetivät aina spargen loppuun asti täydellisesti. Lämpö tosin hiukan vaihteli 66-68 välillä. Suodatin selvisi vielä keitostakin tukkeutumatta, paitsi että aivan lopussa suodatin alkoi nikottelemaan ja kaikki valepohjan alapuolelle jäävä neste jäi saamatta talteen (ainakin 3 litraa, ellei enemmänkin). Käytin vain humalakukintoja, joten ne surutta voi heittää kattilaan ja antaa valepohjan pyydystää ne. OG oli noin 1.058, joten lisäsin käymiastiaan 2l vettä plus 1l starterin nestettä, OG 1.050. Pitchaus 20 asteessa ja käymään.

Otin osan starterin pohjan hiivasta talteen pulloon ja keittettyä vettä päälle, seuraava kerta on 4. samasta hiivapakkauksesta. Tarkoitus myöhemmin sekoittaa Denny's favin kanssa. Sen jälkeen ostan uudet hiivat, ellen sitten jo hiivojen sekoitusta varten. Seuraavaksi olisi kuitenkin vuorossa stout Denny's favilla, ellen sitten sekoita hiivoja jo ensi kerralla.

Alkoholipitoisuutta turha lähteä arvailemaan, kun attenuaatio voi yllättää, mutta noin 5% tai vähän yli oletettavasti. EBC 9.6 ja IBUt selviää sitten maistamalla.

Grain Bill
----------------
4.000 kg United Kingdom - Golden Promise (84.21%)
0.500 kg Finland - Golden Ale (10.53%)
0.250 kg Rolled Oats (5.26%)

Hop Bill
----------------
3.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.1 g/L)
5.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.2 g/L)
15.0 g Amarillo Leaf (8.6% Alpha) @ 9 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
15.0 g Equinox Leaf (15% Alpha) @ 9 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
15.0 g Lemondrop Leaf (6% Alpha) @ 9 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
11.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 9 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
36.0 g Amarillo Leaf (8.6% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.5 g/L)
32.0 g Equinox Leaf (15% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.3 g/L)
35.0 g Lemondrop Leaf (6% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.5 g/L)

Single step Infusion at 66.6°C for 66.6 Minutes.
Fermented at 20°C with Irish Ale Yeast WLP004


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 130 vierailijaa