Sivu 2/2

Re: "Vierre tiivisteen" tekeminen?

Lähetetty: Ti Joulu 05, 2017 17:51 pm
Kirjoittaja Darep
Ite oon pistäny 2x 1,7kg pötikkää ja vettä ~20 litraan saakka ni voi jättää sokerit/maltaat/hunajat poijes eikä oo mitään muuta sekottamassa/laimentamassa makua :D

Re: "Vierre tiivisteen" tekeminen?

Lähetetty: Ti Joulu 05, 2017 18:14 pm
Kirjoittaja burp
Tuossa vaan tulee Coopersin omalaatuiset katkerot tuplana. Ihan ok kylläkin, olen tehnyt monesti vajaa 10 L satseja yhdellä + vähän sokeria. Hieman halvemmaksi tulee tilata kuivaa mallasuutetta kun ottaa riittävän monta kilon pussia kerralla. Finlandia perinteinen toimii myös hyvin Coopersin jatkona, koska siinä on olemattomat katkerot. Tokmannilta kaksi 1 kg tölkkiä hintaan 2*7.29 euroa joten tulee halvemmaksi kuin Coopers.

Re: "Vierre tiivisteen" tekeminen?

Lähetetty: Ke Joulu 06, 2017 12:58 pm
Kirjoittaja Morphose
Onkohan tuo 20L sitten sellainen hyvä tavoittelumäärä, vai pitäisikö sitä tehdä suosiolla esim 18L? Lähinnä mietin, että meneekö se maun ja vahvuuden kannalta liian laimean rajamailla jos tekee sen 20L? Ellei tuossa ole jo otettu sitten huomioon nuo seikat.

Re: "Vierre tiivisteen" tekeminen?

Lähetetty: Ke Joulu 06, 2017 19:23 pm
Kirjoittaja burp
Jos tekee 20 L 3.4 kilolla nestemäistä uutetta niin alkoholia pitäisi tulla 5.5 %.

Re: "Vierre tiivisteen" tekeminen?

Lähetetty: To Joulu 07, 2017 13:00 pm
Kirjoittaja Morphose
burp kirjoitti:Jos tekee 20 L 3.4 kilolla nestemäistä uutetta niin alkoholia pitäisi tulla 5.5 %.

Kuulostaa aika hassulta, että jos tuollainen ihan perus % tulisi tupla määrästä jos kuitenkin periaatteessa yhdestäkin purkista voisi tehdä 20L?

Re: "Vierre tiivisteen" tekeminen?

Lähetetty: To Joulu 07, 2017 13:46 pm
Kirjoittaja cob
Ei siinä mitään hassua ole kun muistaa että se 1 purkki ei yksistään riitä 20 litraan ellei siihen lisää roimasti sokeria, ja siltikin olut on melko laimeaa (sekä prosenteilta, että maultaan).

Re: "Vierre tiivisteen" tekeminen?

Lähetetty: To Joulu 07, 2017 14:38 pm
Kirjoittaja burp
Olen käyttänyt seuraavaa kotiviini.fi:n [1] sivuilta löydettyä kaavaa prosenttien arvioimiseen:
tilavuusprosentit = sokeri / (tilavuus * 0.017)

Kannattaa huomioida että 7 g/L karbonointisokeria lisää alkoholia 0.4 prosenttiyksikköä. Myös käytetty hiiva ja uutteen tuoreus vaikuttaa siihen miten kuivaksi käy.

Sokerimäärä painoprosentteina:
Dekstroosi: 90% (10% vettä)
Kuiva mallasuute: 66%
Coopers: 53%
Finlandia: 50%

Uuteiden prosentit voi vaihdella. Coopersin 53% laskin uutteen mukana tulleesta ohjeesta. Siinä kun on ilmoitettu prosentit eri sokerimäärille. Kuiva mallasuute vastaa 1.25 kertaista määrää nestemäistä, siitä tuo 66%. Finlandiassa on kuiva-aineita 75% ja Coopersissa 80% josta sain tuon 50%.

[1] http://www.kotiviini.fi/fi/Ominaispainomittarista.php