Sokerin määrä siiderissä

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja Humalisto » Su Marras 27, 2016 11:40 am

Olisiko jollain jotain nopeaa laskinta, että miten sokerin määrä vaikuttaa ominaispainoon? Ajattelin tuossa uudeksi vuodeksi tehdä 10 litraa siideriä. Omenamehua on varattu 11litraa, jossa hiilihydraatteja on 10g/litra, lisäksi ajattelin lisätä kidesokeria, mutta matematiikasta ei ole nyt hajuakaan.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja suorama » Su Marras 27, 2016 11:50 am

Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

peran
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 78
Liittynyt: Ti Loka 06, 2009 23:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja peran » Su Marras 27, 2016 13:29 pm

Eikös nyrkkisääntönä ole että sokerin painosta puolet menee alkoholiksi, mikäli käyminen käyttää kaiken sokerin ?

Toinen puolisko on hiilidioksidia.

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja Humalisto » Su Marras 27, 2016 13:46 pm


Kiitos, vähän piti hieroa älynystyröitä. Omenamehun ominaispaino oli 11°P (1.044 SG). Sammioon meni 11 litraa mehua, litra vesi-sokeriliuosta (1kg sokeria), hiivaravinteita ja hiivaliuos, jolloin vierteen kokonaistilavuudeksi tuli 13 litraa. Sekoittelin ja laskin sammion hanasta näytteen, jonka ominaispaino oli 17°P (1.070 SG).

Jos otetaan referenssiksi tuo, että kilo sokeria litrassa vettä on 1.386 SG, niin matemaattisesti ominaispainon kai pitäisi olla
11*1.044+1*1.386 + 1 / 13 = 1,067

Eli kaiketi tämä laskelma toimii!

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja suorama » Su Marras 27, 2016 16:40 pm

Tarkoituksella laitoin vain linkin, jotta tulisi vähän ajateltua ;).

Ite ehkä laskisin tylsästi vain, että kilo sokeria tuo ominaispainoon kolmessatoista litrassa n.30 pinnaa lisää. 386/13
Eli jos 11 litraa olisi alunperin ja ominaispaino tuolloin 1,044 niin laskisin jotenkin näin.
44*11/13 joka tekisi suunnilleen 37 pinnaa mehusta per 13 litraa.
Ja päätyisin samaan n.67 arvoon kuin sinäkin, eli 1,067SG.

Noin kun laskeskelee niin näkee samalla kuinka suuriosa ominaisainosta tulee mistäkin raaka-aineesta.
Se, onko sillä mitään merkitystä niin on itsestä kiinni ja siitä mitä haluaa tietää ja "tutkia".

Kaavasihan on tavallaan ihan sama, mutta lasket suoraan ominaispainoilla ja minä en.
Lisäksi laskin pilkkoen tiedot. =)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 133
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja EeroK » Su Marras 27, 2016 16:52 pm

Saattaapi maistua pontikalta noin tujakka tavara, jos kuivaksi käy....nimimerkillä: 9 prosenttista joskus tehnyt.
Tai sitten tein silloin jotain väärin.

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja Humalisto » Su Marras 27, 2016 17:22 pm

Viimeksi muutaman viikon kypsytyksellä hävisi kaikki viinamaisuus vastaavan vahvuisesta siideristä, voi tosin olla että nyt ei oo riittävästi aikaa kypsytellä.

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 133
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja EeroK » Su Marras 27, 2016 19:55 pm

Olin siis liian hätäinen maistelija

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Sokerin määrä siiderissä

ViestiKirjoittaja Humalisto » Su Joulu 04, 2016 20:54 pm

Viikossa kävi nollaan ale-hiivalla. o_O Oli kyllä edellisestä olutsatsista talteen otettu hiiva, että pääsi hyvin käyntiin, mutta silti. Katsotaan mitä tästä tulee. Humalaan ainakin jos ei muuta :D


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa