Sivu 3/3

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Elo 02, 2017 9:38 am
Kirjoittaja Darep
Lampuri kirjoitti:Moi!
Tämmöstä ois mielen päällä, et voiko vierrettä vielä laimentaa vedellä vuorokaudenkin jälkeen???


En oo moista ite tehny tai semmosesta kuullu mutta enpä keksi miksei vois :) Maku todnäk muuttuu. Pistä vaan oikeen lämpöstä jottei hiiva hermostu tai kuole, jos se on siellä jo. Ainoo riski tässä varmaan että veden mukana voi mennä joku pöpö.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Elo 02, 2017 10:28 am
Kirjoittaja EeroK
Keittää vettä muutaman minuutin ja jäähdyttää vierteen lämpötilaan, ainakin pöpöriski poistuu....

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Elo 02, 2017 10:44 am
Kirjoittaja Lampuri
Jes näin teen, kiitos paljon =)

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Elo 02, 2017 13:13 pm
Kirjoittaja burp
Itse olen lisännyt jäähdytettyä keitettyä vettä käymisen rauhoituttua kun olen tehnyt olutta pienessä käymispullossa josta tuppaa vaahto tulemaan ulos ellei jätä reilusti tilaa. Vastaavasti siideriin olen lisännyt omenamehua jälkeenpäin.

Keittäminen poistaa hapen vedestä. Happea tarvitaan hiivan kasvuun ennen käymisen alkua, mutta myöhemmin siitä on vain haittaa, joten senkin takia kannattaa keittää.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ti Loka 31, 2017 14:51 pm
Kirjoittaja Hinterland
Hei,

Onko kenelläkään kokemuksia mitä tapahtuu jos tekee oluen pelkistä erikoismaltaista? Tuleeko edes olutta muistuttavaa tavaraa?

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ti Loka 31, 2017 14:55 pm
Kirjoittaja miguels
^ Jäänee todella makeaksi kun käymiskelpoisia sokereita on niin vähän.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ti Loka 31, 2017 16:20 pm
Kirjoittaja mursu
Hinterland kirjoitti:Hei,

Onko kenelläkään kokemuksia mitä tapahtuu jos tekee oluen pelkistä erikoismaltaista? Tuleeko edes olutta muistuttavaa tavaraa?


Puhtaasti teoriapohjalta ja luetun perusteella niin tuo ei ole kovin hyvä strategia. Yksi syy taustalla on että erikoismaltaissakin olevat hiilihydraatit hajoavat mäskäysprosessissa hiivalle käytökelpoiseen muotoon juuri perusmaltaissa olevan entsyymimassan avulla. Jos sitä perusmallasta ei ollenkaan ole niin tosiaan siellä ei luultavasti ole sopivaa materiaalia hiiivalle sopivassa määrin. Muistaakseni BYO lehdestä juuri luin erikoismaltaan käytöstä jossa kirjoittaja oli hullussa nuoruudessaan kokeillut 100% Crystalia ja ei pystynyt juomaan lopputulosta edes tuopillista...

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Marras 01, 2017 11:23 am
Kirjoittaja masafi
Darep kirjoitti:
Lampuri kirjoitti:Moi!
Tämmöstä ois mielen päällä, et voiko vierrettä vielä laimentaa vedellä vuorokaudenkin jälkeen???


En oo moista ite tehny tai semmosesta kuullu mutta enpä keksi miksei vois :) Maku todnäk muuttuu. Pistä vaan oikeen lämpöstä jottei hiiva hermostu tai kuole, jos se on siellä jo. Ainoo riski tässä varmaan että veden mukana voi mennä joku pöpö.

Itse lisään keiton ja jäähyn jälkeen puutarha letkusta vettä suoraan käymisastiaan oikean määrän saamiseksi.Monta vuotta tehnyt näin ja ei pöpöjä.Muutaman kerran joku maitohappo bakteeri mut ne tullut tod.näk astioista.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Su Marras 19, 2017 14:00 pm
Kirjoittaja Homelite
Terve!

Alkaa olla romujen haalinta loppusuoralla ja aika alkaa tutustua tähän jaloon harrastukseen. Ensi panona on suunnitelmissa kokeilla "Rakkaudella Pantua"- kirjan ESB- reseptiä.

Kysyisin teiltä osaavilta tuon SafAle S-04- hiivan käymislämmöstä. Tässä kodikseni kutsumassa koijassa on mahdollisuus käyttää kellarissa olevassa harrastustilassani missä on tähän vuodenaikaan tasainen 15-16 astetta. Tämä olisi paikkana sydäntä lähellä koska koko prosessi olisi silloin tehtävissä kellarissa aina mäskäyksestä pullotukseen.

Toinen vaihtoehto on sitten asuintilat tasaisine 19-20 asteen lämpöineen. Toki löytyy vielä talouskellari ja autotalli mutta ovat näillä keleillä noin 12 eivätkä kovin tasaisia lämmöltään.

Eli onko tuo 15 astetta liian kylmä? Sen verran lukutaitoa löytyy että Fermentiksen sivuilta sain tavailtua että ko. hiivalle käymislämmöt olisivat "ideally 15-20 c) eli ohjeen mukaan ja puolesta tuo olisi passeli MUTTA nimenomaan kokemusperäinen tieto tästä olisi tervetullutta että onko jotain ongelmia ja millaisia luvassa tässä lämmössä?

Paljon kiitoksia vastaajille!

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Su Marras 19, 2017 14:39 pm
Kirjoittaja miguels
Tuo 15 astetta on hiukan kylmähkö ja käymisen alkaminen saattaa olla tuskaisen hidasta. Käymisen aikana lämpö pöntön sisällä nousee yleensä pari astetta, eli ollaan sitten 17 asteen tuntumassa. Voit kyllä kokeilla tuota ja katsoa miten toimii. S04 tuottaa voimakkaita estereitä, mutta noissa lämmöissä pysynee aika neutraalina vielä.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Su Marras 19, 2017 19:04 pm
Kirjoittaja MallasMikko
Tulipa tuoreimmassa belgipanossa tehtyä virhe ja epähuomiossa jätettyä yksi reseptissä ollut karamellimallas mäskin ulkopuolelle. Käyminen on nyt alkamassa, mutta tuli mieleen, voisiko puuttuvan maltaan mäskätä vielä erikseen pienessä kattilassa ja lisätä muun vierteen joukkoon? Välissä lyhyt keitto ja viilennys. Onko jollakulla kokemusta vastaavasta, ja onko jotain vaikutusta jota pitäisi huomioida? Ei ollut nyt pilalle mene, vaikka mallaspohja hieman kevyemmäksi jäisi, mutta kiva olisi noudattaa reseptiä.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: La Joulu 09, 2017 19:31 pm
Kirjoittaja Homelite
Ensipano Grainfatherilla omaan tyyliin sopivalla learning-by-doing- metodilla eli sen kummemmin ihmettelemättä touhuun ryhtymällä.

Mäskäys käyntiin ja jonkun ajan kuluttua ihmettelin kun vierre ei ota kirkastuakseen ja lisäksi vierteessä kelluu epäilyttävän paljon maltaan muruja....

No paljastui että olin jotenkin sählännyt sen päällimmäisen sihtilevyn kanssa joka oli mennyt vinoon ja päästi reunasta mallasta vierteeseen. No mäskäys loppuun, huuhtelu, keitto, jäähdytys ja hiivaus menivät kuin tanssi vastoin kaikkia ennakko-odotuksia |:) Mäskäystehokkuuskin oli vallan mainio, ominaispaino oli käymisastiaan päätyneessä litkussa odotettua korkeampi.

MUTTA tämä vierrehän on nyt kiitos karkuun pääseen maltaan sameaa. Siis hyvin sameaa. Tähän vaikutti varmasti myös lisänä se että maltaat oli jauhettu hyvin hienoksi.

Kysymys kuuluu: Vaikuttaako tämä lopputulokseen ja miten? Viemäriin? Kurkusta alas äyhkien ja joikhaten? Vaiko orgastinen makunautinto kenties?

Kiitos taas vastaamaan vaivautuville jo etukäteen!!

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: La Joulu 09, 2017 19:36 pm
Kirjoittaja Tero_perkele
tuo sameus on ihan normaalia,ei vaikuta makuun millään muotoa.Ja kyllä ne suurimmat maltaan jämät painuu sinne käymisastian pohjalle käymisen aikana joten ei sen suhteen tarvi murehtia.its on tullu muutamia olut satseja pantua ja aina ne pikkasen sameita on ollut,muutama satsijotka on olut pidempään "kypsymässa" niin ne on ajan kanssa tulleet kirkkaiksi mutta eipä siinä maku eroa ole onko sameeta vai ei ,lähinnä vaan näkökysymys tuntuu olevan monelle se.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: La Joulu 09, 2017 22:50 pm
Kirjoittaja mursu
No eipä se niin kirkasta ole koskaan fermentorissa, jo hiivakin tekee siitä aivan samean ja sitten mahdollinen muu muju. Parissa viikossa aika paljon painuu pohjaan (tai nousee pintaan) ja pullotusvaiheessa voi olla paljon kirkkaampaa (riippuen hiivan luonteesta, mahdollisista kylmäkäsittelyistä ja kirkastusaineista toki). Sitten kun jäähdytät sen tarjoilulämpöön voi tulla chill hazea aiemmasta käsittelystä riippuen. Ei kannata nyt vielä liikaa huolestua, eikä sameus välttämättä pilaa olutta millään lailla.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Su Joulu 10, 2017 11:51 am
Kirjoittaja Homelite
Kiitoksia vastanneille! Mietitytti että vaikuttaako tuo että mallasta on jonkun verran keittovaiheessa makuun, niinku tanniinit ja silleen, mutta eipä sitä siellä suuria määriä loppujen lopuksi ollut.

Se että jääkö sameaksi vai ei on yhdentekevää, itelle teen ja maku ratkaisee:)

Joka tapauksessa tuossa se nyt lepää pöntössä ja vesilukko pörisee kuin perämoottori. Upea hedelmäinen tuoksu kaikkien muiden mielestä paitsi talouteen kuuluvan saksanpaimenkoiran joka haistoi vesilukkoa ja oksensi. No ei se oluista mitään ymmärräkään, järjetön luontokappale ;)