Sivu 3/3

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Elo 02, 2017 9:38 am
Kirjoittaja Darep
Lampuri kirjoitti:Moi!
Tämmöstä ois mielen päällä, et voiko vierrettä vielä laimentaa vedellä vuorokaudenkin jälkeen???


En oo moista ite tehny tai semmosesta kuullu mutta enpä keksi miksei vois :) Maku todnäk muuttuu. Pistä vaan oikeen lämpöstä jottei hiiva hermostu tai kuole, jos se on siellä jo. Ainoo riski tässä varmaan että veden mukana voi mennä joku pöpö.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Elo 02, 2017 10:28 am
Kirjoittaja EeroK
Keittää vettä muutaman minuutin ja jäähdyttää vierteen lämpötilaan, ainakin pöpöriski poistuu....

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Elo 02, 2017 10:44 am
Kirjoittaja Lampuri
Jes näin teen, kiitos paljon =)

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Elo 02, 2017 13:13 pm
Kirjoittaja burp
Itse olen lisännyt jäähdytettyä keitettyä vettä käymisen rauhoituttua kun olen tehnyt olutta pienessä käymispullossa josta tuppaa vaahto tulemaan ulos ellei jätä reilusti tilaa. Vastaavasti siideriin olen lisännyt omenamehua jälkeenpäin.

Keittäminen poistaa hapen vedestä. Happea tarvitaan hiivan kasvuun ennen käymisen alkua, mutta myöhemmin siitä on vain haittaa, joten senkin takia kannattaa keittää.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ti Loka 31, 2017 14:51 pm
Kirjoittaja Hinterland
Hei,

Onko kenelläkään kokemuksia mitä tapahtuu jos tekee oluen pelkistä erikoismaltaista? Tuleeko edes olutta muistuttavaa tavaraa?

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ti Loka 31, 2017 14:55 pm
Kirjoittaja miguels
^ Jäänee todella makeaksi kun käymiskelpoisia sokereita on niin vähän.

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ti Loka 31, 2017 16:20 pm
Kirjoittaja mursu
Hinterland kirjoitti:Hei,

Onko kenelläkään kokemuksia mitä tapahtuu jos tekee oluen pelkistä erikoismaltaista? Tuleeko edes olutta muistuttavaa tavaraa?


Puhtaasti teoriapohjalta ja luetun perusteella niin tuo ei ole kovin hyvä strategia. Yksi syy taustalla on että erikoismaltaissakin olevat hiilihydraatit hajoavat mäskäysprosessissa hiivalle käytökelpoiseen muotoon juuri perusmaltaissa olevan entsyymimassan avulla. Jos sitä perusmallasta ei ollenkaan ole niin tosiaan siellä ei luultavasti ole sopivaa materiaalia hiiivalle sopivassa määrin. Muistaakseni BYO lehdestä juuri luin erikoismaltaan käytöstä jossa kirjoittaja oli hullussa nuoruudessaan kokeillut 100% Crystalia ja ei pystynyt juomaan lopputulosta edes tuopillista...

Re: Aloittelijan kysymyksiä

Lähetetty: Ke Marras 01, 2017 11:23 am
Kirjoittaja masafi
Darep kirjoitti:
Lampuri kirjoitti:Moi!
Tämmöstä ois mielen päällä, et voiko vierrettä vielä laimentaa vedellä vuorokaudenkin jälkeen???


En oo moista ite tehny tai semmosesta kuullu mutta enpä keksi miksei vois :) Maku todnäk muuttuu. Pistä vaan oikeen lämpöstä jottei hiiva hermostu tai kuole, jos se on siellä jo. Ainoo riski tässä varmaan että veden mukana voi mennä joku pöpö.

Itse lisään keiton ja jäähyn jälkeen puutarha letkusta vettä suoraan käymisastiaan oikean määrän saamiseksi.Monta vuotta tehnyt näin ja ei pöpöjä.Muutaman kerran joku maitohappo bakteeri mut ne tullut tod.näk astioista.