Sivu 1/1

Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: To Touko 15, 2014 17:43 pm
Kirjoittaja PetteriSeppänen
Vapaa käännös HBT:n stickystä :

Kuivahiivan käyttämiselle on monta hyvää syytä, tärkeimpänä käytön helppous. Vaikka käyttö on helppoa, tulee kuitenkin sisäistää muutama hyväksi todettu käytäntö hyvän lopputuloksen varmistamiseksi.

Kuinka kuivahiivoja tulisi säilyttää?

Pitkäaikaisessa säilytyksessä on tärkeää säilyttää kuivahiivat jääkaapissa jolloin hiivan elinvoimaisuuden laskeminen tapahtuu hitaammin. Kuivahiivaa voi säilyttää jääkaappilämpötiloissa vuoden tai pidempäänkin ilman ongelmia.
Muista ennen käyttöä antaa hiivan tasautua huoneenlämpöön ottamalla se jääkaapista huoneenlämpöön vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä.

Tarvitseeko kuivahiivat nesteyttää ennen käyttöä?

Kyllä, jos kuivahiivan sirottelee suoraan vierteeseen, kuolee karkeasti puolet hiivasoluista sokerishokkiin ennen kuin hiivasolujen soluseinämät ovat muodostuneet uudelleen (nesteyessään). Hiivasolujen vähäinen määrä huonontaa hiivausastetta ja aiheuttaa lisäkustannuksia, vaatihan oikea hiivausaste sirottelutekniikalla tuplamäärän hiivapaketteja!

Miten nesteytän kuivahiivan oikeaoppisesti?
Teoksesta “Yeast”, kirjoittajina Chris White ja Jamil Zainasheff:

Jokaisella hiivalajilla on oma erityinen nesteytysmenetelmä, mutta tässä yleismallinen ohje:
1. Anna kuivahiivan lämmetä huoneenlämpöön (n.22'C).
2. Järjestä sanitoituun astiaan steriiliä 41'C vettä 10 ml per gramma hiivaa (11,5g hiivaa -> 115ml vettä).
3. Sirottele kuivahiiva veden pintaan välttäen muodostamasta suuria kokkareita. Odota 15 minuuttia, sekoita varovaisesti.
4. Hiivan nesteydyttyä veteen, sekoita seosta varovaisest kunnes siitä tulee kermaista, anna seoksen rauhoittua 5 minuuttia.
5. Laske tai nosta hiivaseoksen lämpötila hitaasti 8'C sisälle vierteen hiivauslämpötilasta.
6. Hiivaa vierre mahdollisimman pian seoksen valmistumisesta.

Kuinka pian nesteyttämisen jälkeen hiiva pitää käyttää?

Hiivan nesteyttämisen jälkeen turvallisina aikarajoina voidaan pitää 25'C asteessa 4 tuntia, 20'C asteessa 6 tuntia, 4'C asteessa 18 tuntia.

Järkevintä on käyttää hiiva mahdollisimman pian nesteyttämisen jälkeen. Ensimmäisen puolen tunnin aikana hiivapakkauksen ravinteet (huom nesteytyksen alusta!) saavat hiivan kasvutilaan joka hiipuu jyrkästi ravinteiden loputtua. Ravinteiden loputtua hiiva siirtyy horrostilaan joka pidentää hiivauksen jälkeistä hiivan lisääntymisvaihetta (Lag-time).

Kuinka paljon kuivahiivapakkauksessa on hiivasoluja?

Fermentiksen mukaan jokaisessa kuivahiivapakkauksessa on noin 150 miljardia elinvoimaista solua. Danstarin kuivahiivoissa yrityksen mukaan on noin 20 miljardia elinvoimaista solua grammassa kuivahiivaa. Riippumattomien toimijoiden testien mukaan nesteytyksen jälkeen paketeista on laskettavissa noin 150-220 miljardia elinvoimaista hiivasolua.

Kannattaako kuivahiivalle tehdä startteri?

Lyhyesti, ei. Normaalille 20litran vierteelle on riittävästi elinvoimaisia hiivasoluja yhdessä kuivahiivapakkauksessa oikein nesteytettynä. Kuivahiivapaketista oikeaoppisesti startteria (11,5g hiivaa -> 3L vierre) tehdessä tulee lopputuloksena niin paljon hiivaa, että 20litran vierteessä voidaan puhua suuresta ylihiivauksesta. Kuivahiivan käytön helppous ja startterin hygieniariski ovat myös startterin tekoa vastaan. Startterin tarvikkeet ovat kalliita joten kuivahiivapakkausten hintaa tulee myös verrata niihin.

Kuivahiivan huonot puolet?

Yksinkertaisesti valikoima, iso osa hiivakannoista ei sovellu kuivahiivaksi joten niitä on saatavilla käytännössä vain nestehiivoina.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: Ke Syys 03, 2014 17:51 pm
Kirjoittaja Kapakka
Mä olen noita sirotellut. Pari viimeistä erää ei ole käynyt kunnolla ja olen joutunut lisäämään hiivaa, koska käyminen on loppunut liian aikaisin. Pieni kysymys kuitenkin siitä, että onko siitä jotain haittaa, jos olueeseen lisää hiivaa (samaa tavaraa mitä siinä jo on)?

Mutta itse kun kuivahiivalla pelaan,niin tuo nesteyttäminen taitanee olla ihan viisas veto.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: Ke Syys 03, 2014 18:32 pm
Kirjoittaja PetteriSeppänen
Ilmeisesti lisähiiva ei paljoa auta jämähtäneeseen käymiseen. Jenkkifoorumilla ovat saaneet onnistumisia kaatamalla keskenkäyneen oluen toisen olutsatsin hiivakakun päälle jossa on todella runsas määrä eläviä hiivasoluja.

Ongelma liittyy ehkäpä hiivan lisääntymiseen -> jos hiivaa laitetaan alunperin liian vähän, joutuu hiiva lisääntymään enemmän ja kuluttaa vierteestä lisääntymistä edistävät ravinteet. Ravinteiden loputtua ei uusi hiivan lisäys auta, koska se ei lähde lisääntymään, mutta jos lisätään todella massiivinen määrä innokasta hiivaa (hiivakakku toisesta satsista) riittää se lisääntymättä tekemään tepposensa.

Paras tapa lienee kuitenkin varmistaa alunperin olutta tehdessä ilmata vierre kunnolla ja varmistaa hiivasolujen riittävyys hiivatessa.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: To Syys 04, 2014 0:58 am
Kirjoittaja Kapakka
Eipä näemmä ollut tapahtunut mitään ominaispainolle. Sunnuntaina hiivaa lisäsin. Lauantaina pitäisi keittää uusi satsi, niin taidan koettaa tuota hiivakakku-temppua. Kiitoksia vaan vinkistä.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: Pe Syys 19, 2014 21:16 pm
Kirjoittaja Mustola
Tuo kuivahiivan nesteytyksen noinkin korkea lämpötilasuositus hämmästyttää... olen jo -90 luvulta alkaen turvottanut vedessä kuivahiivan... veden lämpötilan olen säntillisesti asetellut haarukkaan +20-25C...
näinkin vääräoppisilla puuhilla on hiiva lähtenyt vallan ärhäkkäästi toimeen.. 8<>
Onkohan tässä tullut oltua kovinkin kerettiläinen .. ajatuksena tietysti, ettei liian lämpimällä turvokkivedellä polta hiivaa hengiltä..

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: La Syys 20, 2014 11:22 am
Kirjoittaja PetteriSeppänen
Itse nesteytän myös hiivani siellä 20-30'c vedessä... En nyt osaa mitään tutkimustietoa esittää menetelmän toimivuudesta muuten kuin että ihan hyvin tuntuu lähtevän vaahtoamaan hiiva.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: La Syys 20, 2014 14:38 pm
Kirjoittaja Juhani Palttala
Joskus mielestäni huomasin, että US-05 lähti tosi hitaasti käymään, kun nesteytin vajaan 40 asteen tuntumassa. Sitten luin valmistajan ohjeen netistä ja se olikin 27 C. Siihen olen sittemmin pyrkinyt ja tuntuu toimivan paljon paremmin.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: To Syys 25, 2014 23:28 pm
Kirjoittaja Kapakka
Ei auttanut mitkään kikat porteriin. Keiton jälkeen OG oli 1,062. Hiivan lisäyksen jälkeen kävi 1,032, eikä siitä enää tippunut. Lisäsin joukkuun hiivaa ja kaadoin satsin toisen hiivakakun päälle. Tänään laitoin pulloon, niin 1,032 oli edelleen. Taisin jopa kiroilla.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: La Syys 27, 2014 14:28 pm
Kirjoittaja Ratto
Pistähän pullot sitten sellaiseen paikkaan, jossa mahdollisesti pamahtavat pullot eivät turmele ympäristöä. FG on niin korkea, että ajan kanssa hiiva lähtee varmasti jäljelle jääneitä sokereita syömään.

Yksi huomio vielä mittauksesta: vasta käynyt olut sisältää hiilidioksidia, mikä saattaa nostaa op-mittaria ja vääristää näin lukemia liian korkeiksi. Tämä etenkin, jos olut on käynyt kylmässä. Kannattaa siis ennen lukeman tarkistamista pyöräyttää mittaria lasissa, niin mittaria nostavat kuplat irtoavat.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: La Syys 27, 2014 21:48 pm
Kirjoittaja Kapakka
Ratto kirjoitti:Pistähän pullot sitten sellaiseen paikkaan, jossa mahdollisesti pamahtavat pullot eivät turmele ympäristöä. FG on niin korkea, että ajan kanssa hiiva lähtee varmasti jäljelle jääneitä sokereita syömään.

Yksi huomio vielä mittauksesta: vasta käynyt olut sisältää hiilidioksidia, mikä saattaa nostaa op-mittaria ja vääristää näin lukemia liian korkeiksi. Tämä etenkin, jos olut on käynyt kylmässä. Kannattaa siis ennen lukeman tarkistamista pyöräyttää mittaria lasissa, niin mittaria nostavat kuplat irtoavat.


Pullot ovat pahvilaatikoissa, etteivät kovasti pääse paikkoja suttaamaan.

Tarkoittaako tuo myös sitä, että prosentit nousevat oluen ollessa pullossa? Kannattaako noita muutenkin pitää pullossa hyvän tovin, ennen kun alkaa availemaan?

Kyllä mä sitä mittaria olen kanssa pyöräyttänyt. Jotenkin vaan epäuskoinen olo, ettei tuolla pelaamisella ole mitään tapahtunut.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: Su Syys 28, 2014 15:25 pm
Kirjoittaja PetteriSeppänen
Oluista ei aina tiedä. Jotkut on säilöneet jämähtäneitä oluita pari kuukautta ja alkanut käymään jotenkin ihmeenomaisesti. Tosin siellä jenkkilän foorumilla melko vahva konsensus, että jos ei hiivakakulla lähde käymään niin sitten ei kirveelläkään.

Pullossa selvinnyt pöpö voi kyllä helpostikin käyttää sokerit loppuun ja sitten kuuluu poks.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: La Tammi 07, 2017 12:29 pm
Kirjoittaja EeroK
Mitenkäs tuo kuivahiivojen uudelleenkäyttö? Magrove Jackin hiivat heidän mukaansa eivät sovellu uudelleenkäyttöön kuivatusprosessin takia,
toki haluavat myydä mahdollisimman paljon hiivaa, ehkä siinä syy.

Itse olen pari kertaa Fermentiksen ja MJ:n kuivahiivoja käyttänyt uudelleen enkä huomannut oluessa vikoja (ainakaan hiivasta johtuvia).
Minkälaisia kokemuksia muilla?

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: La Tammi 07, 2017 13:22 pm
Kirjoittaja Naali
Fermentiksen W34:sta ja Gozdawan tsekkipilshiivaa ainakin kierrättänyt viitisen kertaa yhdessä vaiheessa ongelmitta. Lähinnä lagereilla tuota tykännyt tehdä kun noihin kaiken maailman doppebockeihin ja baltic portereihin tarvitsee aika reippaasti soluja.

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: La Tammi 07, 2017 18:22 pm
Kirjoittaja BrewZealot
Jaa enpä kyllä tiedä, mutta ihan mutuna luulen, että markkinointimiesten puheita Mangrovelta. Miksi ei voisi käyttää uudelleen, kun on elinvoimaisia soluja niin maan miljoonatolkulla pöntössä...

Re: Kuivahiivojen nesteytys & FAQ

Lähetetty: La Tammi 07, 2017 18:36 pm
Kirjoittaja masafi
Niin hiiva kun hiiva?Käytin yhtä scotti tosin neste hiivaa 4:ssä oluessa.Niin että lisäsin satsit vain pönttöön hiivakakun päälle.Viimesessä oli jo paksu kakku.Ja jotkut saavat kaupallisistakin oluista kasvatettuu tarvittava määrä?