Noviisin sekalaisia kysymyksiä

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

true panomies
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 18
Liittynyt: Ti Tammi 12, 2016 12:58 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hanko
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja true panomies » Su Huhti 15, 2018 18:03 pm


true panomies
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 18
Liittynyt: Ti Tammi 12, 2016 12:58 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hanko
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja true panomies » Su Huhti 15, 2018 18:03 pm

pohjoses kirjoitti:Muistaisko joku missä ketjussa puhuttiin tän reseptin tekemisestä? Pitäs pistää oluet tulille, mutta haluaisin kattoa kys. ketjua ensin hieman.
Vesterbro Pilsner.jpg

viewtopic.php?f=1&t=3688

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Su Huhti 15, 2018 19:49 pm

Pirusti kiitoksia!

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ti Huhti 17, 2018 13:58 pm

Hei,

Mulla on käytössä hajuton kahesta muoviosasta koostuva vesilukko, jossa on vettä ja aktiivihiiltä käytettävissä. Minua mietityttää muutama asia... Minkä raekoon omaavaa aktiivihiilen täytyy olla? Hienojakoista, kuten mukana tulleessa aktiivihiilipussissa oli? Itse olen käyttänyt hieman karkeampaa ja mietin toimiiko tämä edes.

Toiseksi osa vedestä katoaa päällyosan päälle laitettaessa. Onko tämä normaalia?

Kolmanneksi miten tämä hajuton aktiivihiili vesilukko toimii ja onko se yhtä hyvä kuin tavan vesilukko?

raaste
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Elo 17, 2017 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja raaste » Pe Huhti 27, 2018 21:04 pm

Mietintämyssykässäni pyörittelen josko tekisin wee heavyä erän. Tätä reseptiä ajattelin: https://byo.com/article/strong-scotch-a ... e-profile/

Hiivana ois nestemmäinen hiiva nimeltä Wyeast 1728. Erän og on 1.099 ja koko 19L. Hiiva maksaa 10€, ilman startteria noita tarttis vähintään 3kpl. En ole tehnyt nestehiivalla koskaan mitään, joten ei ole stirplatea eikä isoa lasikippoakaan. Yhdelle hiivapaketille jos tekis sopivan startterin, sen koko ois 6L. :D

Sitten se varsinainen kyssäri: Onko sama asia tehdä erä matala og:ista olutta, jonka hiivakakkuun laitan sitten wee heavyn? Miten se siis eroaa tosta startterin teosta?

Avatar
HenkkaM
Kisälli
Kisälli
Viestit: 619
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 14:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja HenkkaM » Pe Huhti 27, 2018 21:45 pm

Voit ihan hyvin tehdä miedon oluen ja laittaa perään sen hevin. Se käy sitten railakkaasti niin kannattaa valvoa lämpötilaa.

raaste
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Elo 17, 2017 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja raaste » Ma Touko 21, 2018 13:29 pm

Mulla on nyt iso olut (yllempänä mainittu wee heavy) ollut primäärissä pari viikkoa. 4 päivän erolla mitattu tasainen FG 1.016 joka on jonkin verran jo alempana kun mitä suunniteltu. Reseptissä on reilusti uutteita ja hiivana nottingham. Sitten se varsinainen potentiaalinen ongelma, stabiilista ominaispainosta huolimatta oluen pinnalla on krausen (paksua mömmöä) ja seassa pyörii jotain pieniä partikkeleita. Haju ja maku tilanteeseen nähden on mielestäni kunnossa, aika alkoholipitoista ja hiivaista mutta ei mitään härsikiä. Onko normaalia että krausen jää hengailemaan aktiivisen käymisen jälkeen / mahdottoman hitaan käymisen aikana pinnalle pitkiksi ajoiksi? Kannattaako asialle tehdä muuta kun odotella rauhassa? :)

Edit: Ollut ensimmäisen viikon 14c tasaisessa lämpötilassa jonka jälkeen nostettu 16c

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 366
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja cob » Ma Touko 21, 2018 14:04 pm

Mulla roikkui ihan tavallisessa alessa ~pari viikkoa kovaa vaahtoa ollut krausenkuori josta piti pudottaa läpi kuivahumalapussit. Sen jälkeen tippui kyllä nopeasti kun pinta oli rikottu. Oluessa ei ollut mitään outoa.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

raaste
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Elo 17, 2017 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja raaste » Ma Touko 21, 2018 14:11 pm

Mulla ei ole käymisastiassa hanaa joten käyn aina desinfioidulla mukilla nappaamassa näytteen. Ei ainakaan se sorkkiminen ole saanut krausenkuorta tippumaan. Pitäiskö seuraavan mittauksen jälkeen jollakin desinfioidulla kapustalla hämmentää vähän enemmän tota, tai vaikka kuoria pois?


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: iikeri ja 4 vierailijaa