Noviisin sekalaisia kysymyksiä

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ke Helmi 07, 2018 22:59 pm

Kyselläänpä lisää kun tiedon jano on sammumaton ja täällä on osaavaa väkeä.
Jos tekis vehniksen ihan pullahiivalla banaanin maku mielessä,niin kuinkahan paljon tuota hiivaa tarvitsisi n.10 litran settiin?

burp
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 59
Liittynyt: Ti Elo 04, 2015 23:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja burp » To Helmi 08, 2018 4:11 am

En ole pullahiivaa käyttänyt oluiden tekemisessä, mutta Google kertoi, että 10 g kuivahiivaa vastaa 30 g tuorehiivaa.

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Niko » To Helmi 08, 2018 12:30 pm

Suomen Hiivan mukaan grammassa tuorehiivaa on 10 miljardia solua.

https://www.brewersfriend.com/yeast-pit ... alculator/
Tuolla voi laskeskella tarkemmin, kun valitsee hiivatyypiksi Dry Packets, jolloin voi laskea hiivan määrällä ja hiivasolujen pitoisuudella. Riippuu siis siitäkin, miten vahvaa olutta haluat.

Lyhyempi vastaus: Puoli pakettia pitäis riittää kauppavahvuiseen (5,5 %). Laita varuilta vähän yli.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » To Helmi 08, 2018 14:12 pm

Kiitos jälleen kerran :cheers2:
Koitetaan keväällä tehdä tuota kun kämppä on lämpöisempi,talviaika pyhitetään viileämmän käymis lämpötilan oluille =)

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » To Helmi 08, 2018 20:21 pm

Lisää asiaa :D
Kun puhutaan erä koosta(batch size?)niin onko kyseessä se litramäärä mikä menee keittoon ja vai se mikä menee käymis astiaan?

Avatar
Coopers
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Huhti 24, 2017 13:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku/Raisio
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Coopers » To Helmi 08, 2018 20:40 pm

Käymisastiaan.
www.kotiviini.fi - coopers.com.au

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 699
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Helmi 09, 2018 0:20 am

ByB kirjoitti:Kiitos jälleen kerran :cheers2:
Koitetaan keväällä tehdä tuota kun kämppä on lämpöisempi,talviaika pyhitetään viileämmän käymis lämpötilan oluille =)


Toi palahiiva toimii hyvin, mutta kannattaa muistaa että se ei muodosta tiivistä hiivapatjaa -> ei kannata lapota ihan pohjamutia. Älä käytä missään nimessä kuivahiivaa, sillä se ei ole samaa kantaa ja muistelisin että aika huonoja tuloksia saatu tälläkin foorumilla.

Lisähuomiota kannattaa kiinnittää palan ulkokuoreen. Eli kaiva se käyttöhiiva sieltä sisältä. Ulkopinnassa on melkoinen pöpökavalkadi.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Pe Helmi 09, 2018 1:04 am

Kiitos! Jälleen loistavia tipsejä :cheers1:

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Pe Helmi 09, 2018 5:33 am

Yövuorossa hyvää aikaa miettiä oluen tekoa :winktoo:
Pitäiskö tuo pullahiiva herätellä vedessä tai vierteessä ennen lisäämistä ja ja kuinkahan kauan sitä pitäis herätellä?

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Pe Helmi 09, 2018 7:18 am

ByB kirjoitti:Yövuorossa hyvää aikaa miettiä oluen tekoa :winktoo:
Pitäiskö tuo pullahiiva herätellä vedessä tai vierteessä ennen lisäämistä ja ja kuinkahan kauan sitä pitäis herätellä?


Ainakaan sahtia tehdessä mitään pullahiivan herättelyjä ei tarvita.

Sahtia tehdessä pullahiivalla maitohappobakteeri on ongelma, siksi sahti jäähdytetään välittömästi käymisen päätyttyä. Kannattaa huomioida myös olutta pullahiivalla tehdessä.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Pe Helmi 09, 2018 10:32 am

Kuinka tarkka toi on sahdin kans,jos seuraa ominaispainoa niin sit kun päivän,kaks,kolme ollut samassa niin kylmään?

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Pe Helmi 09, 2018 21:12 pm

Olen ollut pari kertaa sahdin valmistuksessa (mäskäys tai "kastelu" + kiehumispisteeseen kuumennus + valutus mallaspedin läpi + jäähdytys) mukana. Keskeiset vaiheet on nopea jäähdytys ja hiivaus välittömästi, sekä sitten käymisen jälkeen kylmään siirto. Valitettavasti en tuota viimeistä vaihetta ole tarkkaan nähnyt. Paitsi sen verran tiedän, että ominaispainon mittailu ei kuulu vanhan liiton prosessiin. Arvelen, että siirto kylmään on varsin pian näkyvän käymisen loputtua, käyminen vain noin 2-3 vrk. Korjatkaa paremmin tietävät.
Pari kertaa ennen olutharrastuksen aloitusta koitin muinoin tehdä kotona sahtia 5l kattilassa. Hyvin kävi, ja sitten kun seuraavan kerran katsoi kannen alle, oli maitohappo vastassa. Tietoa puttui ja hygieniassa oli takuulla puutteita, mutta nopsaan se maitohappo iski käymisen päätyttyä.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Helmi 11, 2018 19:02 pm

Korjaus: sahdin käymisaika lämpimässä on 1.5-2 vrk. Sitten kylmään, jossa käyminen toki jatkuu hitaasti. 2vko päästä parhaimmillaan. Varmistin asian vanhan liiton expertiltä.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ke Helmi 14, 2018 11:58 am

Onko kellään kokemusta Bulldog B49 Bavarian Wheat hiivasta? Edelleen mietin syitä miksi meidän hefen % jäi niin alas (4.5%+karbonointi 0.2?)
Mallasta oli kuitenkin 3kg ja keittoon meni muistaakseni n.11L vierrettä.
-Mäskäyshän epäonnistui kun lämmöt jäi liian ylös71° 40min.siitä tiputeltiin 66° ja vedettiin 75min mäskäys et oltais saatu vielä jotain sokeria mukaan.
Varmaan tehokkuuskin oli aika huono kun OG oli 1.058?? muisti vähän pätkii.
FG jäi siis tuonne 1.025 paikkeille,nyt mietinkin että olisko hiivassa ollut jotain..? Nesteytin sen ja hiivasin 23° liemeen ja lähti käymään nopeaan,6pv.jälkeen ei ominaispaino enään tippunut mihinkään,myöskään olueen ei tullut banaanisia ja neilikkaisia makuja ja aromeja joita mainos tekstissä lupailtiin :D
No virheistä toivottavasti opitaan,tehostetaan mäskäystä ja vaihdetaan varmuuden vuoksi hiiva ja katsotaan miten kevään satsi onnistuu :cheers2:

Darep
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 8:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Darep » La Helmi 17, 2018 4:28 am

Bulldog lupaa tuolle hiivalle 75-80% attenuaation ja noilla arvoilla kävi vaan ~56%. Eli joko mäskäys epäonnistu komiasti, tai hiiva oli maanantaikappale :D Veikkaan kyl mäskäystä :D Tosin itsellekin sattunut yksi US-05 joka jätti oluet ~69% paikkeille (käytin siis samaa hiivaa uusiksi useaan eri olueen). Se kyl alko loppua kohden kohentua, oli jo 73% attenuaatioo, mutta heitin lopulta sen hiivan roskiin ja otin uuden US-05:n käyttöön ja se roplottanut ~80% paikkeilla; parempi :D

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ti Helmi 20, 2018 14:15 pm

Voisikohan joku ehdottaa mitä näistä saisin valmistettua? Maltaat mielellään käyttäisin ainakin pois. Ne on ollut jo tovin käyttämättä. En ole saanut käytettyä kun ei ole ollut mallasmyllyä ja nyt se löytyy.

Crisp Flaked Torrified Rice
Pilsner Malt
Pale Ale Malt
Neilikka
Cascade
Simcoe
Chinook
Citra
Centennial

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ti Helmi 20, 2018 15:39 pm

Pirtsakkaa pilsneriähän tosta syntyis lager hiivalla :jano:

walt
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Helmi 07, 2017 8:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja walt » Ti Helmi 20, 2018 19:24 pm

Jonkinlainen kevyt blonde ale tai cream ale. Tai sitten ihan raikasta pale alea.

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ti Helmi 20, 2018 20:58 pm

Löytyiskö linkkiä johonkin ohjeeseen?

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ke Helmi 21, 2018 9:46 am

Tossa olis mukava Harri Metsäjoen kesä Pils,pikku tuunauksella tulis varmaan ihan maistuvaa.
http://www.reittausblogi.info/2015/05/r ... s.html?m=1

Tuunauksella meinasin sun aineisiin sopivaa,tuo Harrin reseptihän on itsessään niin hyvä ettei sitä tarvitsisi muuttaa,mutta noilla sun aineilla varmaan saa myös yhtä maistuvaa.


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa