Noviisin sekalaisia kysymyksiä

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

walt
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Helmi 07, 2017 8:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja walt » Ke Tammi 24, 2018 17:07 pm

Itse toisin lämpimään. Kylmässä voi olla että hiivan ominaisaromit jäävät liian mataliksi vaikka kävisikin iloisesti loppuun. Onko jokin syy mikset lämpimämpään pönttöä toisi?

Homelite
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 30
Liittynyt: To Loka 26, 2017 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Homelite » Ke Tammi 24, 2018 17:32 pm

No eipä sille muuta syytä ole kuin tuo 8 viikkoinen saksanpaimenkoiranpentu. On yksi paikka tässä asuinkerroksessa missä rouva antaa pöntön olla :) ja se on tuon pedon ulottuvilla. Tiedän varmuudella vanhastaan että tuo haluaa mitellä voimiaan käymispöntön kanssa.

Mutta täytyy soveltaa, lämpimämpään se on saatava. Kiitoksia vastanneille!

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Pe Tammi 26, 2018 16:41 pm

Katselin kun tuolla myynti palstalla oli myynnissä soodastream pulloja +adapteri,pystyykö noita sodastream pulloja käyttämään jotenkin oluen hiilihapotukseen?

majis
Jäsen
Jäsen
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Tammi 26, 2018 19:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kouvola
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja majis » Pe Tammi 26, 2018 19:54 pm

Hei!
Pitkään mielessä ollut kotioluen paneminen on vihdoin toteutumassa ja tarkoituksena olisi tehdä vehnäolutta. Reseptiä olen pyöritellyt beersmithissä sekä brewers friendissä. Muutama kohta vain hieman mietityttää lähinnä veden ja maltaan määrän suhteen.
Og olisi tarkoitus saada 1.048 ja käytössä on 10 litran kattila. Minkälaisilla määrillä olisi hyvä lähteä mäskäämään? Maltaina viking maltin pilsner ja wheat.
Nyrkkisääntönä 2 kiloa maltaita ja 6 litraa vettä olen miettinyt ja huuhtelu 3-4 litralla.
Noilla arvoilla beersmith näyttää kuitenkin melko vahvaa olutta tai sitten mulla on siellä equipment sekä mash profile kohdassa jotain väärin.
En ole myöskään ihan varma kuinka beersmith tuon huuhteluveden määrän näyttää joten löytyisikö täältä vinkkiä miten nuo kohdat pitäisi ohjelmassa täyttää?

majis
Jäsen
Jäsen
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Tammi 26, 2018 19:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kouvola
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja majis » La Tammi 27, 2018 12:43 pm

No vituikshan se meni :nauru: , 1,6kg mäskäsin viidessä litrassa vettä. 5 litraa huuhteluvettä ja ennen keittoa ominaispaino 1025 :hullu: . Mallaspussi jossa mäskäsin oli aivan liian pieni, maltaat juuri mahtuivat siihen niin olisiko siinä syy?
No, tehdään ensimmäinen erä kakkosolutta.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 460
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja cob » La Tammi 27, 2018 16:51 pm

^Ettei vaan olisi jäänyt mäskin sisälle kuivia palleroita varsinkin kun vehnämallasta on ollut mukana? Liian pienessä mäskäyspussissa hankala saada sekoitettua kunnolla.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

majis
Jäsen
Jäsen
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Tammi 26, 2018 19:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kouvola
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja majis » La Tammi 27, 2018 18:30 pm

Joo, se luultavasti ollut syynä. Saattaa tulla myös hieman liian katkeraa, satsin koko olikin hieman pienempi mitä olin laskeskellut. Noh, ensi kerralla sitten..

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Tammi 29, 2018 7:12 am

Jos ennen pullottamista vie oluen kylmään(tälle oli kai joku englannin kielinen termikin)että hiiva ja muu muju laskeutuisi pohjalle.Onko pelkoa ettei pulloihin jäisi tarpeeksi hiivaa hiilihapon muodostumista varten?

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Niko » Ma Tammi 29, 2018 8:52 am

ByB kirjoitti:Jos ennen pullottamista vie oluen kylmään(tälle oli kai joku englannin kielinen termikin)että hiiva ja muu muju laskeutuisi pohjalle.Onko pelkoa ettei pulloihin jäisi tarpeeksi hiivaa hiilihapon muodostumista varten?


Cold crash on termi. Kyllä sinne jää riittävästi hiivaa.

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Niko » Ma Tammi 29, 2018 8:55 am

ByB kirjoitti:Katselin kun tuolla myynti palstalla oli myynnissä soodastream pulloja +adapteri,pystyykö noita sodastream pulloja käyttämään jotenkin oluen hiilihapotukseen?


Pystyy, kun laittaa kegiin (tynnyriin) kiinni regulaattorin kautta.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Tammi 29, 2018 9:31 am

Kiitoksia,tota kegi hommaa joskus miettinyt ja toihan kuulostaa hyvältä.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Tammi 29, 2018 9:32 am

Niko kirjoitti:
ByB kirjoitti:Jos ennen pullottamista vie oluen kylmään(tälle oli kai joku englannin kielinen termikin)että hiiva ja muu muju laskeutuisi pohjalle.Onko pelkoa ettei pulloihin jäisi tarpeeksi hiivaa hiilihapon muodostumista varten?


Cold crash on termi. Kyllä sinne jää riittävästi hiivaa.


Kiitoksia :cheers2:

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Tammi 29, 2018 11:12 am

Jos on x grammaa hiilihappoa/litra,niin pystyykö jollain kaavalla laskemaan paljonko painetta (baareja) tulee pulloon ?
Olisi 6.5g hiilihappoa/L ja pullo olisi 0.75L paljonko siellä on painetta? :eivarma:

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Niko » Ma Tammi 29, 2018 14:51 pm

Ainakin sen verran, että tuon skumppapullon tarvitset :) Tuohan on tuplamäärä normaaliin pullokäymiseen nähden.

Paineen laskemiseen tarvinnee ainakin vielä lämpötilan.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Tammi 29, 2018 15:10 pm

Testailimme painepohjaista muovipulloa 8bar paineella ja mietittiin paljonko painetta tuolla 6.5g/L tulisi.Lämpötila oli joku 20°...ehkä vähän päälle.

Avatar
Coopers
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Huhti 24, 2017 13:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku/Raisio
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Coopers » Pe Helmi 02, 2018 13:57 pm

ByB kirjoitti:Onko kukaan koittanut rouhintaa "old school"lihamyllyllä?
Sehän on noin päällepäin saman näköinen kun Coronan mallasmylly.

Lihamylly on leikkaava, mallasmylly on murskaava. Leikkamalla saattaa tulla liian hienojakoista "pölyä".
www.kotiviini.fi - coopers.com.au

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » La Helmi 03, 2018 10:01 am

Näinhän siinä varmaan käy,tuommoinen vanha lihamylly kun pyöri laatikoissa ajattelin voisko sen valjastaa hyötykäyttöön :winktoo:

Avatar
Coopers
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Huhti 24, 2017 13:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku/Raisio
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Coopers » La Helmi 03, 2018 11:41 am

Voihan sitä aina pienellä määrällä kokeilla, että tuleeko mitään. Jyvistä ei siis pidä tehdä jauhoa, vaan mursketta.
www.kotiviini.fi - coopers.com.au

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 518
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja miguels » La Helmi 03, 2018 13:19 pm

Mallasmylly terminä on kyllä harhaanjohtava. Idea kun tosiaan on vain murtaa jyvän rakenne eikä jauhaa sitä yhtään.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Su Helmi 04, 2018 11:14 am

Mylly tuli jo hommattua,mut pitäähän tota joskus kokeilla.
Mites tota Irish mossia käytetään? Ohjeissa oli tarvittavat määrät,siellä oli myös ohje et pitäis liottaa kylmässä vedessä n. tunti ennen lisäämistä,onko tuo normi käytäntö?
Meneekö tuo moss sit myös käymis astiaan vai suodatetaanko pois?


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa