
Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 72
- Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 8:36 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Sekota nestettä samalla kun mittaat lämpötilaa niin saat tasaisen mittauksen
Lämpömittari toiseen ja kauha toiseen käteen

-
- Aloittelija
- Viestit: 44
- Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Lahti
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Sekottamisessa on kyllä ideaa. Tuo kääriminen tympäsee hieman. Laboranttilinjalla meillä oli keittolevyt, joista pysty laittamaan tarkalleen lämpötilat. Kaipaisin sellaisia. 

-
- Aloittelija
- Viestit: 44
- Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Lahti
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Siis mistä sen tietää, että olut on valmis pullotettavaksi? Ominaispainomittarilla? Jos kyllä, niin mikä luku tarkoittais, että sokereita ei ole enään jäljellä ja oluen voi pullottaa?
- HenkkaM
- Kisälli
- Viestit: 636
- Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 14:02 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Mittaat ominaispainomottarilla kaksi kertaa niin että välissä on päivä-pari. Jos lukema ei muutu, voidaan olettaa että on käynyt loppuun.
-
- Kisälli
- Viestit: 576
- Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Lappi
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Jos on paljon maltaita missä on käymiskelvottomia sokereita lukema jää ylös.Jos ei ja lähenee 0:llaa eli alle esim 1010 ja ei muutu niin valmis.Mut voi mennä tuon 1010 allekin.Kuten edellä mainittu pari päivää väliä mittauksessa ja sen mukaan.
RDWHAHB
-
- Oppilas
- Viestit: 147
- Liittynyt: Pe Syys 04, 2015 11:15 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Järvenpää
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Mulla on muutaman kerran FG jäänyt lähemmäs 1020 eikä pulloihin ole tullut sen enempää painetta kuin mitä voi karbonointisokerin määrällä odottaa eli olut oli mitä ilmeisimmin käynyt loppuun ennen pullotusta. Olen näissä tapauksissa laittanut 3,4 tai 3,6 kg nestemäistä uutetta ja hyvin vähän tai ei ollenkaan sokeria parinkymmenen litran erään.
-
- Aloittelija
- Viestit: 44
- Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Lahti
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Selvä homma.
- Shadowwalker
- Janon sammuttaja
- Viestit: 85
- Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tre
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Tarkoituksena oli yhdistää kaksi eri vierrettä. Onko tämä ok?
Make stout great again!
-
- Harjoittelija
- Viestit: 474
- Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: oolu
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Mikäpä vierteiden yhdistämistä estää, jos vain niitä ei tarvitse seisottaa infektiota keräämässä kovin kauaa yhdistämistä odottellessa. Useat kotipanijat näyttävät tekevän varsinkin vahvat oluet mäskäämällä kahdessa erässä siinä vaiheessa kun laitteiston kokorajat tulevat vastaan.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/
- Shadowwalker
- Janon sammuttaja
- Viestit: 85
- Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tre
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Shadowwalker kirjoitti:Tarkoituksena oli yhdistää kaksi eri vierrettä. Onko tämä ok?
Tämä siis sen takia kun tarkoituksena yhdistää uutteesta sekä mäskäten tehtyä keskenään kompensoidakseen laatua pikkuisen ylöspäin. Ajattelin sekoittaa pullotusvaiheessa jahka molemmat ovat käyneet sekundäärissä.
Make stout great again!
- Naali
- Kisälli
- Viestit: 881
- Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Shadowwalker kirjoitti:Shadowwalker kirjoitti:Tarkoituksena oli yhdistää kaksi eri vierrettä. Onko tämä ok?
Tämä siis sen takia kun tarkoituksena yhdistää uutteesta sekä mäskäten tehtyä keskenään kompensoidakseen laatua pikkuisen ylöspäin. Ajattelin sekoittaa pullotusvaiheessa jahka molemmat ovat käyneet sekundäärissä.
Tuskin se tuostakaan pilalle menee. Tosin tuossa oikeastaan tulee puhua kahden eri oluen yhdistämisestä jos aletaan pilkkua viilaamaan. Onko lopputulos hyvä vai huono sekä enemmän vai vähemmän kuin osiensa summa lienee aihepiiriä josta voisi kirjoittaa kirjan ja joku varmaan on kirjoittanutkin. Laajemmassa kaupallisessa mielessä (ainakaan niin, että siitä kerrotaan julkisemmin) en ole kuullut tuota harrastettavan muualla kuin lähinnä erinäisissä lambictouhuissa.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.
- Shadowwalker
- Janon sammuttaja
- Viestit: 85
- Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tre
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Eka olutkokeiluni oli tehty coopers stout uuttesta sekä mäskäämällä jonka sitten kaadoin tuonne käymisastiaan jossa coopers oli. Oluesta tuli hyvää ja ajattelin tehdä samalla tavalla uudestaan. Nyt en voinut yhdistää vierteitä ennen hiivausta koska oluet on valmistettu eri päivänä. En usko että pelkkä coopers olisi mitenkään laadukasta tavaraa niin haluaisin yrittää parannella sitä hieman.
Make stout great again!
-
- Aloittelija
- Viestit: 39
- Liittynyt: Pe Touko 09, 2014 16:18 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Päiviä pitkästä aikaa! Tekis mieli tehdä makea Ipa, jossa olisi FG jäisi korkeammaksi. Mäskäystä korkeammassa lämpötilassa juu, mutta mikähän olisi neutraali hiiva jossa olisi low attenuation? Onko kokemuksia? Jotkut foorumit ehdotteli wlp002 ja käymislämpöjä 16c mutta tuohon nyt ei ole mahdollisuutta kun ei ole käymiskaappia ja "kesähelteet" painaa päälle 

-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 72
- Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 8:36 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Käytin ite vähä aika sit ekan kerran WLP002 ja FG oli 1.022. Brewer's friend ennusti 1.023 et vähä meni pidemmälle. Käytin 19-20 asteessa kun ei kans itellä muuta ole kuin iso kylmälaukku ja jäätä
Mutta tällä kokemuksella voin suositella kans 002:sta

-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 67
- Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 23:26 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Kuopio
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Kuopio
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Postiz kirjoitti:Päiviä pitkästä aikaa! Tekis mieli tehdä makea Ipa, jossa olisi FG jäisi korkeammaksi. Mäskäystä korkeammassa lämpötilassa juu, mutta mikähän olisi neutraali hiiva jossa olisi low attenuation? Onko kokemuksia? Jotkut foorumit ehdotteli wlp002 ja käymislämpöjä 16c mutta tuohon nyt ei ole mahdollisuutta kun ei ole käymiskaappia ja "kesähelteet" painaa päälle
Onko tarkoitus tehdä mietokin? Omaan suuhun IPA maistuu herkästi ns. makealle, ja jos yhtään isommilla prosenteilla ( = tyypilliset West Coast IPA:n prossat) aikoo tehdä niin ongelmia on pikemminkin siinä jos yrittää ettei tuloksena ole "makeahko IPA". Tuossa on juuri erän tuhoaminen puolivälissä seitsenprosenttisella jonka fg oli 1,015 ja tätä voi sanoa ihan hyvällä omallatunnolla melko makeaksi IPAksi, runsaan öljyinen aromihumalointi suht maltillisten katkeroiden kanssa tuntuu vielä korostavan tuota puolta.
Tähän lopputulokseen päästiin mäskäämällä pale ale -perusmaltaat sekä 10% vaalea munich ja 4% Chateau Cara Clair normaalissa 66 asteessa ja käyttämällä hiivana US-05. Alemmilla prosenteilla tietty maltaat samoissa suhteissa ja samoin mäskättynä tuottaisi selvästi kuivemman oluen. Jos taas noin vahvasta ei halua makeaa, niin joutunee skippaamaan vaaleankin karamellimaltaan kokonaan ja ehkä vielä käyttämään alempaa mäskäyslämpötilaa.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 474
- Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: oolu
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Postiz kirjoitti:Päiviä pitkästä aikaa! Tekis mieli tehdä makea Ipa, jossa olisi FG jäisi korkeammaksi. Mäskäystä korkeammassa lämpötilassa juu, mutta mikähän olisi neutraali hiiva jossa olisi low attenuation? Onko kokemuksia? Jotkut foorumit ehdotteli wlp002 ja käymislämpöjä 16c mutta tuohon nyt ei ole mahdollisuutta kun ei ole käymiskaappia ja "kesähelteet" painaa päälle
Mä olen tehnyt tuplaipan parikin kertaa tällä mallaspohjalla ja siinä on oman maun mukaista jäännösmakeutta aika hyvin; FG on jäänyt jonnekin 1014 paikkeille. Toki, toi on DIPA ja ja kysymys oli IPAsta mutta Crystalit ja CaraRedit varmaan toisivat makeahkoa fiilistä vähän vähemmänkin vahvaan IPAan.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/
-
- Aloittelija
- Viestit: 44
- Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Lahti
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Mulla ois pari ongelmakeissiä:
1. Opiskelijana ajattelin säästää ja ostaa maltaita rouhimattomana. Maltaiden rikkomiseen ei ollut mitään muuta kuin blenderi. Sillä tulikin tottakai liian jauhomaista maltaista vaikka kokeilikin kaikenlaisia hienoja crusher moodeja. Noh, nyt tuolla pulputtelee melkeimpä pale ale malt jauhoista mäskättyä vierrettä, jossa simcoeta katkerona ja cascadea aromihumalana Safale S05 -hiivan kanssa.
Voiko joku selittää mulle mielellään yksityiskohtaisesti (niin, että oppisin ja voisin ehkä soveltaa oppimaani jossain uudessa), että miksi jauhomaiset maltaat toimii huonosti mäskäyksessä? Saako niistä jotenkin huonommin sokeria irti? Saisiko niistä paremmin sokeria irti, jos kiehumavettä olisi vähemmän ja huuhteluvettä enemmän?
Mulla olisi vielä maltaita lisääkin, joista olisi tarkoitus panna olutta. Ikävä kyllä nekin on rouhimattomia.
2. Tein reittausblogin katajaista ruis alea ja pistin sokeria 6g/l. Ne olivat viikon huoneenlämmössä pullotuksen jälkeen ja kohta 3vk häkkivarastossa. Oon huomannu, että en oo hirveästi happoja saanut. Mikäs tossa voi olla syynä?
1. Opiskelijana ajattelin säästää ja ostaa maltaita rouhimattomana. Maltaiden rikkomiseen ei ollut mitään muuta kuin blenderi. Sillä tulikin tottakai liian jauhomaista maltaista vaikka kokeilikin kaikenlaisia hienoja crusher moodeja. Noh, nyt tuolla pulputtelee melkeimpä pale ale malt jauhoista mäskättyä vierrettä, jossa simcoeta katkerona ja cascadea aromihumalana Safale S05 -hiivan kanssa.
Voiko joku selittää mulle mielellään yksityiskohtaisesti (niin, että oppisin ja voisin ehkä soveltaa oppimaani jossain uudessa), että miksi jauhomaiset maltaat toimii huonosti mäskäyksessä? Saako niistä jotenkin huonommin sokeria irti? Saisiko niistä paremmin sokeria irti, jos kiehumavettä olisi vähemmän ja huuhteluvettä enemmän?
Mulla olisi vielä maltaita lisääkin, joista olisi tarkoitus panna olutta. Ikävä kyllä nekin on rouhimattomia.
2. Tein reittausblogin katajaista ruis alea ja pistin sokeria 6g/l. Ne olivat viikon huoneenlämmössä pullotuksen jälkeen ja kohta 3vk häkkivarastossa. Oon huomannu, että en oo hirveästi happoja saanut. Mikäs tossa voi olla syynä?
- Naali
- Kisälli
- Viestit: 881
- Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
1. Sokereita kyllä saa irti maltaitasta vaikka ne olisivat jauhoa, jop enemmänkin kuin karkeaksi rouhituista. Ongelmaksi muodostuu lähinnä vierteen erottaminen mallasmateriaalista ja huuhtelu jotka ovat usein ongelmallisia liian hienoksi rouhittujen maltaiden kanssa. PUssimäskäyksessä harvemmin tulee vähemmän kirkasta vierrettä suurempia ongelmia, mutta jos touhussa on mukana kierrätyspumppu niin hienoksi rouhittu mallas on varsin huono raaka-aine.
2. Miten kylmä häkkivarastossa on? Karbonoituvia pulloja kannattaisi pitää huoneenlämmössä ainakin pari viikkoa. Jos olut on ollut hyvin pitkään käymispöntössä, coldcrashatty tms. niin voi mennä 3-4:kin viikkoa ennen kuin hiilihappoja muodostuu.
2. Miten kylmä häkkivarastossa on? Karbonoituvia pulloja kannattaisi pitää huoneenlämmössä ainakin pari viikkoa. Jos olut on ollut hyvin pitkään käymispöntössä, coldcrashatty tms. niin voi mennä 3-4:kin viikkoa ennen kuin hiilihappoja muodostuu.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 474
- Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: oolu
- 18 tai yli: Olen
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Lisäksi: tosi jauhomainen mallas muodostaa helposti paakkuja joiden sisälle mäskäysvesi ei pääse. Maltaita veteen lisätessä kannattaa sekoittaa huolellisesti, mielellään koko ajan kun kaataa maltaita sekaan, koska kun paakut ehtivät muodostumaan niitä on hankala rikkoa vierrettä sekoittelemalla. Noita klönttejä yrittää joskus kehittyä vaikka käyttää kaupan rouhimaa mallasta, koska senkin seassa on jauhomaista ainesta melko runsaasti.
Hitaasta karbonaatiosta vielä sen verran että jos pääkäyminenkin tuntui tahmealta - eli hiiva ei välttämättä ollut hyvässä iskussa - myös karbonaatio näyttäisi loogisesti kestävän vähän pidempään. Omissa erissä on lähes kaikissa ollut kunnon hapot 2 viikon kohdalla, poislukien yksi erä jonka pääkäyminenkin oli vaisua. S05:n kanssa ei ole kyllä koskaan ollut mitään ongelmaa, luottohiiva.
Hitaasta karbonaatiosta vielä sen verran että jos pääkäyminenkin tuntui tahmealta - eli hiiva ei välttämättä ollut hyvässä iskussa - myös karbonaatio näyttäisi loogisesti kestävän vähän pidempään. Omissa erissä on lähes kaikissa ollut kunnon hapot 2 viikon kohdalla, poislukien yksi erä jonka pääkäyminenkin oli vaisua. S05:n kanssa ei ole kyllä koskaan ollut mitään ongelmaa, luottohiiva.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/
- suorama
- Panimomestari
- Viestit: 2811
- Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Kangasala
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Kangasala
- Viesti:
Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä
Semmoinen huomio vielä maltaiden rouhimisesta, että jos maltaan rouhii jauhoksi kuorineen, saa kenties myös kuorista enemmän ei toivottuja makuja. Siksi maltaat yleensä litistetään leikkaamisen sijaan. Toinen funktio kuoren kokonaisena / mahdollisimman ehjänä pitämiselle on se, että kuoriaines toimii luonnollisena suodattimena vierteen laskuvaiheessa.
Tokikin pussimäskäyksessä asialla ei ole niin suurta merkitystä suodattumisen osalta, kuten Naali jo aiemmin sanoikin, mutta jauhona oleva kuoriaines voi siinäkin antaa omaa makuaan.
Tokikin pussimäskäyksessä asialla ei ole niin suurta merkitystä suodattumisen osalta, kuten Naali jo aiemmin sanoikin, mutta jauhona oleva kuoriaines voi siinäkin antaa omaa makuaan.
Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa