Vierteen keitto ym...

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

Avatar
VPM
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2017 10:54 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Torppi
18 tai yli: Olen

Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja VPM » La Maalis 04, 2017 0:16 am

30l kattilassa tässä keitellyt pari satsia. Mäskäys 15l ja ulosmäskäys 8 litralla. Maltaita reilu 4kg. Pussimäskäys ja tunnin keittäminen. Käymisastiaan jäänyt molemmilla kerroilla vain 15l. Haihtuminen ollut n. 5l.

Appeistä ei taida niin paljon olla apua, mutta Wortilla olen laskeskellut ja ne on mäskäystehokkuuden ja ominaispainojen osalta ainakin aivan päin honkia. En näe muuta syytä kuin tuon haihtumismäärän. Toivottavasti IBUt menee edes sinne päin.

Muutama kysymys:

— käytetäänkö eri maltailla eri ulosmäskäysveden määriä? Ainakin Wort antoi molemmille resepteille aivan eri määrät.
— vaihteleeko maltaihin imeytynyt veden määrä paljon eri maltilla vai onko siihen joku nyrkkisääntö?
— mitä muuta merkittävää vierteen keittämisessä tapahtuu kuin humalien aromien liukeneminen? Ja kuinka paljon haihtuminen vaikuttaa katkeroiden määrään (ominaispaino muuttuu mulla ainakin hurjasti)?

Viimeinen kysymys siksi, että jos kokeilisi tehdä imperia stouttia, niin 2 tunnin keittämisellä haihtuminen olisi mun kattila + puuhella virityksellä 10l...

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 869
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja Naali » La Maalis 04, 2017 0:35 am

Nuo softat kyllä tuntuisivat keskimäärin kattilalla laskevan huuhteluvedet tms. aika miten sattuu oletusarvoilla. Itse huomannut ainakin aiemmalla laitteistolla BeerSmithillä, että kannati ihan säätää ne ensimmäisen keiton jälkeen oikein empiiristen havaintojen perusteella.

Kysymyksiin: Maltaissa ei hirveitä eroja ole lajin mukaan, vesimäärillä pl. kuoritut maltaat, eli lähinnä vehnä, ruis ja kaura joihin vähän enemmän.
Imeytynyt määrä liittyy aika lailla kanssa tuohon kuoriin tai niiden puutteeseen kanssa. Kuorettomiin vähemmän ja kuorellisiin enemmän. Ylipäätään, jonkinlainen mitta-asteikko kattilassa auttaa touhua aika paljon niin voi lämmittää huuhteluvettä enemmän kuin tarvitsee ja huuhdella sen verran uin osoittautuu lopulta tarpeelliseksi ja tehdä vaikka teetä lopuilla.
Keittämisessä tapahtuu tosiaan lähinnä tuo humalien isomerisoitumien/katkeron tuotto ja aromaattisempien osien haihtuminen. Lisäksi siinä haihtuu erinäisiä maltaissa olleita epätoivottavia yhdisteitä kuten DMS:ää joita ei kannata saada lopputuotteeseen. Myöskin humalien alfahappojen liukenemiseen vaikuttaa jossain määrin keitettävän vierteen vahvuus, perustasolla Vahvempi vierre -> vähemmän katkeroa samasta humalamäärästä, laskurit ottavat tämän huomioon yleensä aika hyvin.

Tiedä sitten oliko tästä jorinasta jotain apua, mutta tuossa jonkinlainen katsaus yleisiin lainalaisuuksiin hommassa. Hyvä jos joku Wortia enemmänkin käyttänyt voi jotain kommentoida, itse kun kuulin kyseisestä ohjelmasta juuri äsken ensimmäisen kerran.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Avatar
VPM
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2017 10:54 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Torppi
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja VPM » La Maalis 04, 2017 12:12 pm

Kiitos, kyllä noi vastaukset selvitti asiaa. Lyhyempi keitoaika (ja varsinkin kuivahumalointi) lisää siis aromiaineiden määrää, joita keitettäessä muutoin haihtuu. Ja vierteen vahvuus vaikuttaa myös, tämä on uutta tietoa minulle.

Eiköhän muutaman panon jälkeen ole viisaampi tässä asiassa. Jos tuo haihtumismäärä pysyy suht vakiona.

Yksi asia jäi epäselväksi. Riippuuko huuhteluveden määrä maltaiden laadusta? T.s. irtooko toisista maltaista mäskätessä sokerit helpommin kuin toisista, jolloin liika huuhtelu tuottaa laihemman viitteen? Ainakin tuo appi antoi Maris Otterille ja Pale ale pohjaisille selvästi eri spargemäärän. Maistoin loppuhuuhelua ja kyllä niissä tuon 8l jälkeen oli vielä makeutta molemmissa.

Samaan syssyyn voisin vielä kysyä käymislämpötiloista. Fermentis antaa safale 04 ja 05lle vielä ideaalilämpötilan pussissa lukevan haarukan sisälle. Yli 25 astetta toki alkaa olemaan liikaa, mutta onko jollakin käsitystä mitä välittömästi tuon ideaalin ala tai yläpuolella alkaa tapahtua? Esim. S-05lle 22-25 asteessa... ja kuinka paljon käyminen lämmittää astiaa sisältä?

Nyypiö
Oppilas
Oppilas
Viestit: 196
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja Nyypiö » Su Maalis 05, 2017 11:45 am

VPM kirjoitti:30l kattilassa tässä keitellyt pari satsia. Mäskäys 15l ja ulosmäskäys 8 litralla. Maltaita reilu 4kg. Pussimäskäys ja tunnin keittäminen. Käymisastiaan jäänyt molemmilla kerroilla vain 15l. Haihtuminen ollut n. 5l.

Appeistä ei taida niin paljon olla apua, mutta Wortilla olen laskeskellut ja ne on mäskäystehokkuuden ja ominaispainojen osalta ainakin aivan päin honkia. En näe muuta syytä kuin tuon haihtumismäärän. Toivottavasti IBUt menee edes sinne päin.

Noilla vesimäärillä haihtuminen näyttäisi olevan 25% (5l/20l), joka on kyllä 30l kattilalla aika paljon yhdessä tunnissa. Voi olla, että appin tekijä, jonka laskusääntöjä emme tietenkään tunne, ei ole tällaiseen varautunut.

Mutta ei kai haihtuminen mikään varsinainen ongelma ole. Se, mikä haihtuu, on pelkkää vettä.

Avatar
VPM
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2017 10:54 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Torppi
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja VPM » Pe Maalis 10, 2017 10:41 am

VPM kirjoitti:Yksi asia jäi epäselväksi. Riippuuko huuhteluveden määrä maltaiden laadusta? T.s. irtooko toisista maltaista mäskätessä sokerit helpommin kuin toisista, jolloin liika huuhtelu tuottaa laihemman viitteen? Ainakin tuo appi antoi Maris Otterille ja Pale ale pohjaisille selvästi eri spargemäärän. Maistoin loppuhuuhelua ja kyllä niissä tuon 8l jälkeen oli vielä makeutta molemmissa.

Lisäkysymys tähän:
Oisko mitään itua mitata loppu vaiheessa spargen sokerit ja jatkaa huuhtelua niin kauan kun niitä tarpeeksi irtoaa? Ja mikä olisi se sokerien määrä minkä alle ei ole syytä mennä? Tähänkin taitaa vaikuttaa haihtumismäärä ja toki toivottu f.g., mutta jos on joku nyrkkisääntö ulosmäskäyksen "vahvuudesta"...


VPM kirjoitti:Samaan syssyyn voisin vielä kysyä käymislämpötiloista. Fermentis antaa safale 04 ja 05lle vielä ideaalilämpötilan pussissa lukevan haarukan sisälle. Yli 25 astetta toki alkaa olemaan liikaa, mutta onko jollakin käsitystä mitä välittömästi tuon ideaalin ala tai yläpuolella alkaa tapahtua? Esim. S-05lle 22-25 asteessa... ja kuinka paljon käyminen lämmittää astiaa sisältä?

Tästä: Eli vaikuttaako pienet lämpötilaheitot makuun vai ainoastaan käymisen kestoon ja kun 15l käy 30l muoviastiassa, niin aiheuttaako käyminen siellä suurtakaan lämpötilan nousua?

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 698
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Maalis 10, 2017 12:34 pm

Muistaakseni nyrkkisääntö spargen lopetukseen viimeistään on 1.020. Ite tosin huuhtelen yleensä vain kerran ja yhessä batchissä, en fly-spargena. BAtchi-huuhtelussa homma toimii aina hyvin kun pitää aika pitkän (20-30 min) uuden sokeroitumistauon ja kierrättää vierrettä myös. En ite yleensä mash-outtaa isommin matskuja.

No hiivan comfort-zonen yläpuoliset lämpötilat vaikuttavat makuun. Mitä vähemmän siellä ylhäällä ollaan niin sitä vähemmän. Jos jännittää, niin vesihaude on jees tasaamaan lämpöjä.

Ite foboistelen noita aika paljon yhden vahingossa pitchatun kaapatun lagerhiivan (kun piti olla vehnishiiva) käymisesterit oli jotain kanan ja hubbabubban combinaatiota 25C.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 150
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Helmi 05, 2018 17:35 pm

Mä tuolla jo asiaa joltain kyselinkin,mutta nostetaan nyt vielä uudestaan esiin.Tuleeko Irish moss myös käymisastiaan mukaan?

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ma Helmi 05, 2018 20:43 pm

VPM kirjoitti:Samaan syssyyn voisin vielä kysyä käymislämpötiloista. Fermentis antaa safale 04 ja 05lle vielä ideaalilämpötilan pussissa lukevan haarukan sisälle. Yli 25 astetta toki alkaa olemaan liikaa, mutta onko jollakin käsitystä mitä välittömästi tuon ideaalin ala tai yläpuolella alkaa tapahtua? Esim. S-05lle 22-25 asteessa... ja kuinka paljon käyminen lämmittää astiaa sisältä?


Jouduin aikoinaan käyttämään hyvinkin korkeissa lämpötiloissa. US-05 on täysin ok 22-25, olen saanut puhtaahkoa olutta 26 asteessa tai jopa hitusen yli. S-04 on sitten täysin eri asia, jos lämpötila on liian korkea, se tuottaa paljon ja varsin ei-toivotun makuisia estereitä. S-04:lle tuo 22-25 on todennäköisesti liikaa, ehkä tuo 22 voisi olla vielä ok? Mutta miksi riskeerata, US-05 toimii "varmasti".

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja miguels » Ma Helmi 05, 2018 21:34 pm

ByB kirjoitti:Mä tuolla jo asiaa joltain kyselinkin,mutta nostetaan nyt vielä uudestaan esiin.Tuleeko Irish moss myös käymisastiaan mukaan?


Ei tule muttei siitä haittaa ole. Humalamuhjun sekana sitä aina sinne menee. Jotkut valittaa levän mausta mutta itse en ole havainnut.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 150
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja ByB » Ti Helmi 06, 2018 0:30 am

Kiitoksia :cheers2:
Voiko tuon mossin pistää humalasukkaan vai pitääkö sen "leijjua" siellä vierteessä vapaana =)

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja miguels » Ti Helmi 06, 2018 7:18 am

Voinee kokeilla mutta paras olisi kyllä lillua vapaana.

SimaSami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 19
Liittynyt: Ti Syys 11, 2018 10:57 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nokia
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja SimaSami » Su Syys 23, 2018 19:54 pm

-Kuinka lujaa vierteen pitää kiehua?
-Riittäkö että höyryä nousee ja välillä pulpahtelee?
-Mitä haittaa tulee, jos vierre ei kiehu kunnolla?

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja Niko » Ma Syys 24, 2018 12:39 pm

DMS (tai sen aiheuttava ainesosa?), joka tuottaa voisen virhemaun olueen, vaatii kovan pulputtavan kiehumisen, längvitsin kielessä puhuvat rolling boilista. Tästä syystähän keittämisessä ei saa olla kansi päällä. Myös humalan alfahappo vaatii katkeroituakseen riittävän lämmön, ilmeisesti pieni pihahtelu ei tähänkään riitä.

Kannattaa eristää pönttö/kattila, jos ei muuten meinaa teho riittää. Kesällä pihalla keitellessä riitti pyyhkeen kietominen pöntön ympärille, samalla pyyhe keräili talteen ylikiehuneet roiskeet.

kissaluolabrewery
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 67
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 23:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kuopio

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja kissaluolabrewery » Ti Syys 25, 2018 19:56 pm

Niko kirjoitti:DMS (tai sen aiheuttava ainesosa?), joka tuottaa voisen virhemaun olueen, vaatii kovan pulputtavan kiehumisen, längvitsin kielessä puhuvat rolling boilista. Tästä syystähän keittämisessä ei saa olla kansi päällä. Myös humalan alfahappo vaatii katkeroituakseen riittävän lämmön, ilmeisesti pieni pihahtelu ei tähänkään riitä.


Ei tuota DMS voin makua, vaan pakastemaissin suuntaisen vivahteen mikä on tunnettu myös pitkäaikaisena Kukko-oluiden talon makuna ennen kuin (ilmeisesti) saivat korjattua asian. Voin maku tulee diasetyylista ja se kuuluukin vähäisenä joihinkin pilsner-suunnan oluisiin.

Sinänsä alfahapon isomerisoituminen ei vaadi tanakkaa kiehumista. Sille riittää kuumuus, ja vain vaivoin kiehuva vierre on ihan yhtä kuumaa kuin rajustikin kiehuva vierre. Mutta tuon DMS:n välttäminen tosissaan vaatii että vierre kiehuu kelvollisesti ja kevyt höyryäminen ei tietenkään tarkoita että oltaisiin edes katkeroiden kunnolliselle isomerisoitumiselle riittävissä lämpötiloissa.

javu
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 25
Liittynyt: Ti Maalis 11, 2014 16:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ikaalinen
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja javu » Ti Syys 25, 2018 20:41 pm

Aika mielenkiintoinen testi tuosta keiton voimakkuuden vaikutuksesta olueen:

http://brulosophy.com/2018/07/02/the-no-boil-effect-exbeeriment-results/
http://vastahanka.fi/ - erilainen ruokablogi

SimaSami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 19
Liittynyt: Ti Syys 11, 2018 10:57 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nokia
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja SimaSami » To Loka 04, 2018 17:44 pm

Miksi vierre pitää nopeeta jähdyttää? Muodostuuko siihen pöpöjä joten äkkiä saatava pönttöön käymään.
Sit viä semmone, riittääkö 1pussi safale 05 hiivaa 20l vierteeseen?

Astalo
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Su Heinä 01, 2018 12:35 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kajaani
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja Astalo » To Loka 04, 2018 18:26 pm

Katkeroiden määrän hallinta helpompaa nopealla jäähdytyksellä

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 144
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja mursu » Pe Loka 05, 2018 1:01 am

Jäähdytyksellä on monia vaikutuksia, mitä nopeammin vierre jäähtyy sitä voimakkaampi proteiini(polyfenoli ym.)saostuma muodostuu jolloin oluesta tulee mm. kirkkaampaa. Jos olut jää pidemmäksi aikaa korkeaan, ei -kiehuvaan lämpöön voi siihen kertyä dimetyylisulfidia (kukkakaupan/maissin haju/maku), tosin tämä riippuu käytetyistä maltaista. Samasta syystähän kantta tulisi pitää auki keitossa jotta se poistuu höyryn mukana. Mahdollisesti pönttöön pääsevien pöpöjen kasvukin nopeutuu lämmössä huomattavasti, mutta niistä useimmat voivat oikeastaan kasvaa vasta kun lämpö putoaa selvästi 50:n alle. Sitten tuo mainittu humalointikysymys, mikäli humalat ovat oluessa jäähdytyksen aikana. Korkeammissa lämmöissä varsinkin keiton lopulla lisätyistä humalista irtoaa vielä sekä katkeruutta (polymeroituvia alfahappoja) ja muita makuja ja aromeja. Jos tämä tapahtuu kontrolloimattomasti, ei ehkä päästä haluttuun/suunniteltuun katkeruuteen ja humalaromeihin. Tosin joskus käytetään tarkoituksella kontrolloitua seisotusta esim. 70 asteen tuntumassa tietyn aikaa jolloin myöhäisistä humalista irtoaa lisää makua ilman että aromit kiehuvat heti ulos oluesta. Kannattaa myös pitää mielessä että sellainen tapa valmistaa olutta jossa vierrettä ei erityisesti jäähdytetä vaan jätetään se viilenemään omia aikojaan vaikka yli yön on ihan vakiintuneessa käytössä ja niinkin voi saada oikein hyvää olutta eli kaikki on suhteellista ja riippuu myös oluesta ja siitä mitä tavoitellaan. Jos tuollainen jäähdyttelemättömyys kiinnostaa niin siitä löytyy paljon juttua netistä (no-chill brewing) ja se on suosittua varsinkin Australiassa ym. missä kylmää vettä ei ole aina saatavilla rajatta kuten meillä.

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 698
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Vierteen keitto ym...

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Loka 05, 2018 10:32 am

Ite olen siirtynyt no-chilliin vimpan parin vuoden aikana. Päähyöty on nopeus kun teen yleensä kaksi keittoa ja meikän immersiojäähdytin ei oikein sovellu käymisastiassa jäähdyttämiseen.

Lisäksi väittäisin että asian pöpöasiat ovat paremmin hallussa astian kannalta kun kuuma vierre siirretään käymisastiaan.

Kirkkaudessa ollaan ehkä hiven hävitty, mutta ei sellaista mitä cold crash ei olisi hoitanut kotiin.


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa