Aloittelijan kysymyksiä

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

Darep
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 8:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Darep » Ke Elo 02, 2017 9:38 am

Lampuri kirjoitti:Moi!
Tämmöstä ois mielen päällä, et voiko vierrettä vielä laimentaa vedellä vuorokaudenkin jälkeen???


En oo moista ite tehny tai semmosesta kuullu mutta enpä keksi miksei vois :) Maku todnäk muuttuu. Pistä vaan oikeen lämpöstä jottei hiiva hermostu tai kuole, jos se on siellä jo. Ainoo riski tässä varmaan että veden mukana voi mennä joku pöpö.

EeroK
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 99
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja EeroK » Ke Elo 02, 2017 10:28 am

Keittää vettä muutaman minuutin ja jäähdyttää vierteen lämpötilaan, ainakin pöpöriski poistuu....

Lampuri
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Heinä 14, 2017 15:42 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Lampuri » Ke Elo 02, 2017 10:44 am

Jes näin teen, kiitos paljon =)

burp
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: Ti Elo 04, 2015 23:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja burp » Ke Elo 02, 2017 13:13 pm

Itse olen lisännyt jäähdytettyä keitettyä vettä käymisen rauhoituttua kun olen tehnyt olutta pienessä käymispullossa josta tuppaa vaahto tulemaan ulos ellei jätä reilusti tilaa. Vastaavasti siideriin olen lisännyt omenamehua jälkeenpäin.

Keittäminen poistaa hapen vedestä. Happea tarvitaan hiivan kasvuun ennen käymisen alkua, mutta myöhemmin siitä on vain haittaa, joten senkin takia kannattaa keittää.

Hinterland
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 22
Liittynyt: To Loka 27, 2016 7:31 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Hinterland » Ti Loka 31, 2017 14:51 pm

Hei,

Onko kenelläkään kokemuksia mitä tapahtuu jos tekee oluen pelkistä erikoismaltaista? Tuleeko edes olutta muistuttavaa tavaraa?

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 379
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja miguels » Ti Loka 31, 2017 14:55 pm

^ Jäänee todella makeaksi kun käymiskelpoisia sokereita on niin vähän.

mursu
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja mursu » Ti Loka 31, 2017 16:20 pm

Hinterland kirjoitti:Hei,

Onko kenelläkään kokemuksia mitä tapahtuu jos tekee oluen pelkistä erikoismaltaista? Tuleeko edes olutta muistuttavaa tavaraa?


Puhtaasti teoriapohjalta ja luetun perusteella niin tuo ei ole kovin hyvä strategia. Yksi syy taustalla on että erikoismaltaissakin olevat hiilihydraatit hajoavat mäskäysprosessissa hiivalle käytökelpoiseen muotoon juuri perusmaltaissa olevan entsyymimassan avulla. Jos sitä perusmallasta ei ollenkaan ole niin tosiaan siellä ei luultavasti ole sopivaa materiaalia hiiivalle sopivassa määrin. Muistaakseni BYO lehdestä juuri luin erikoismaltaan käytöstä jossa kirjoittaja oli hullussa nuoruudessaan kokeillut 100% Crystalia ja ei pystynyt juomaan lopputulosta edes tuopillista...

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 561
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkanmaa
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja masafi » Ke Marras 01, 2017 11:23 am

Darep kirjoitti:
Lampuri kirjoitti:Moi!
Tämmöstä ois mielen päällä, et voiko vierrettä vielä laimentaa vedellä vuorokaudenkin jälkeen???


En oo moista ite tehny tai semmosesta kuullu mutta enpä keksi miksei vois :) Maku todnäk muuttuu. Pistä vaan oikeen lämpöstä jottei hiiva hermostu tai kuole, jos se on siellä jo. Ainoo riski tässä varmaan että veden mukana voi mennä joku pöpö.

Itse lisään keiton ja jäähyn jälkeen puutarha letkusta vettä suoraan käymisastiaan oikean määrän saamiseksi.Monta vuotta tehnyt näin ja ei pöpöjä.Muutaman kerran joku maitohappo bakteeri mut ne tullut tod.näk astioista.
RDWHAHB

Homelite
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: To Loka 26, 2017 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Homelite » Su Marras 19, 2017 14:00 pm

Terve!

Alkaa olla romujen haalinta loppusuoralla ja aika alkaa tutustua tähän jaloon harrastukseen. Ensi panona on suunnitelmissa kokeilla "Rakkaudella Pantua"- kirjan ESB- reseptiä.

Kysyisin teiltä osaavilta tuon SafAle S-04- hiivan käymislämmöstä. Tässä kodikseni kutsumassa koijassa on mahdollisuus käyttää kellarissa olevassa harrastustilassani missä on tähän vuodenaikaan tasainen 15-16 astetta. Tämä olisi paikkana sydäntä lähellä koska koko prosessi olisi silloin tehtävissä kellarissa aina mäskäyksestä pullotukseen.

Toinen vaihtoehto on sitten asuintilat tasaisine 19-20 asteen lämpöineen. Toki löytyy vielä talouskellari ja autotalli mutta ovat näillä keleillä noin 12 eivätkä kovin tasaisia lämmöltään.

Eli onko tuo 15 astetta liian kylmä? Sen verran lukutaitoa löytyy että Fermentiksen sivuilta sain tavailtua että ko. hiivalle käymislämmöt olisivat "ideally 15-20 c) eli ohjeen mukaan ja puolesta tuo olisi passeli MUTTA nimenomaan kokemusperäinen tieto tästä olisi tervetullutta että onko jotain ongelmia ja millaisia luvassa tässä lämmössä?

Paljon kiitoksia vastaajille!

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 379
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja miguels » Su Marras 19, 2017 14:39 pm

Tuo 15 astetta on hiukan kylmähkö ja käymisen alkaminen saattaa olla tuskaisen hidasta. Käymisen aikana lämpö pöntön sisällä nousee yleensä pari astetta, eli ollaan sitten 17 asteen tuntumassa. Voit kyllä kokeilla tuota ja katsoa miten toimii. S04 tuottaa voimakkaita estereitä, mutta noissa lämmöissä pysynee aika neutraalina vielä.

MallasMikko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Ti Maalis 29, 2016 19:52 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan kysymyksiä

ViestiKirjoittaja MallasMikko » Su Marras 19, 2017 19:04 pm

Tulipa tuoreimmassa belgipanossa tehtyä virhe ja epähuomiossa jätettyä yksi reseptissä ollut karamellimallas mäskin ulkopuolelle. Käyminen on nyt alkamassa, mutta tuli mieleen, voisiko puuttuvan maltaan mäskätä vielä erikseen pienessä kattilassa ja lisätä muun vierteen joukkoon? Välissä lyhyt keitto ja viilennys. Onko jollakulla kokemusta vastaavasta, ja onko jotain vaikutusta jota pitäisi huomioida? Ei ollut nyt pilalle mene, vaikka mallaspohja hieman kevyemmäksi jäisi, mutta kiva olisi noudattaa reseptiä.


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa