Noviisin sekalaisia kysymyksiä

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

Darep
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 16
Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 9:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Darep » To Touko 18, 2017 18:00 pm

Sekota nestettä samalla kun mittaat lämpötilaa niin saat tasaisen mittauksen :) Lämpömittari toiseen ja kauha toiseen käteen

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 23
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja pohjoses » To Touko 18, 2017 18:11 pm

Sekottamisessa on kyllä ideaa. Tuo kääriminen tympäsee hieman. Laboranttilinjalla meillä oli keittolevyt, joista pysty laittamaan tarkalleen lämpötilat. Kaipaisin sellaisia. =)

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 23
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ke Touko 31, 2017 16:10 pm

Siis mistä sen tietää, että olut on valmis pullotettavaksi? Ominaispainomittarilla? Jos kyllä, niin mikä luku tarkoittais, että sokereita ei ole enään jäljellä ja oluen voi pullottaa?

Avatar
HenkkaM
Kisälli
Kisälli
Viestit: 559
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 15:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja HenkkaM » Ke Touko 31, 2017 16:29 pm

Mittaat ominaispainomottarilla kaksi kertaa niin että välissä on päivä-pari. Jos lukema ei muutu, voidaan olettaa että on käynyt loppuun.

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 545
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkanmaa
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja masafi » Ke Touko 31, 2017 20:13 pm

Jos on paljon maltaita missä on käymiskelvottomia sokereita lukema jää ylös.Jos ei ja lähenee 0:llaa eli alle esim 1010 ja ei muutu niin valmis.Mut voi mennä tuon 1010 allekin.Kuten edellä mainittu pari päivää väliä mittauksessa ja sen mukaan.
RDWHAHB

miksu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 110
Liittynyt: Pe Syys 04, 2015 11:15 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Järvenpää
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja miksu » Ke Touko 31, 2017 22:11 pm

Mulla on muutaman kerran FG jäänyt lähemmäs 1020 eikä pulloihin ole tullut sen enempää painetta kuin mitä voi karbonointisokerin määrällä odottaa eli olut oli mitä ilmeisimmin käynyt loppuun ennen pullotusta. Olen näissä tapauksissa laittanut 3,4 tai 3,6 kg nestemäistä uutetta ja hyvin vähän tai ei ollenkaan sokeria parinkymmenen litran erään.

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 23
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja pohjoses » To Kesä 01, 2017 17:47 pm

Selvä homma.

Shadowwalker
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 21:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Pe Kesä 09, 2017 11:41 am

Tarkoituksena oli yhdistää kaksi eri vierrettä. Onko tämä ok?

cob
Oppilas
Oppilas
Viestit: 191
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja cob » Pe Kesä 09, 2017 13:22 pm

Mikäpä vierteiden yhdistämistä estää, jos vain niitä ei tarvitse seisottaa infektiota keräämässä kovin kauaa yhdistämistä odottellessa. Useat kotipanijat näyttävät tekevän varsinkin vahvat oluet mäskäämällä kahdessa erässä siinä vaiheessa kun laitteiston kokorajat tulevat vastaan.

Shadowwalker
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 21:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Ti Kesä 13, 2017 11:37 am

Shadowwalker kirjoitti:Tarkoituksena oli yhdistää kaksi eri vierrettä. Onko tämä ok?


Tämä siis sen takia kun tarkoituksena yhdistää uutteesta sekä mäskäten tehtyä keskenään kompensoidakseen laatua pikkuisen ylöspäin. Ajattelin sekoittaa pullotusvaiheessa jahka molemmat ovat käyneet sekundäärissä.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 705
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Naali » Pe Kesä 16, 2017 19:40 pm

Shadowwalker kirjoitti:
Shadowwalker kirjoitti:Tarkoituksena oli yhdistää kaksi eri vierrettä. Onko tämä ok?


Tämä siis sen takia kun tarkoituksena yhdistää uutteesta sekä mäskäten tehtyä keskenään kompensoidakseen laatua pikkuisen ylöspäin. Ajattelin sekoittaa pullotusvaiheessa jahka molemmat ovat käyneet sekundäärissä.



Tuskin se tuostakaan pilalle menee. Tosin tuossa oikeastaan tulee puhua kahden eri oluen yhdistämisestä jos aletaan pilkkua viilaamaan. Onko lopputulos hyvä vai huono sekä enemmän vai vähemmän kuin osiensa summa lienee aihepiiriä josta voisi kirjoittaa kirjan ja joku varmaan on kirjoittanutkin. Laajemmassa kaupallisessa mielessä (ainakaan niin, että siitä kerrotaan julkisemmin) en ole kuullut tuota harrastettavan muualla kuin lähinnä erinäisissä lambictouhuissa.
http://www.panimonurkka.fi, toistaiseksi uusin yrittäjä kotiolutainesten kaupassa Suomessa

Shadowwalker
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 21:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Su Kesä 18, 2017 9:48 am

Eka olutkokeiluni oli tehty coopers stout uuttesta sekä mäskäämällä jonka sitten kaadoin tuonne käymisastiaan jossa coopers oli. Oluesta tuli hyvää ja ajattelin tehdä samalla tavalla uudestaan. Nyt en voinut yhdistää vierteitä ennen hiivausta koska oluet on valmistettu eri päivänä. En usko että pelkkä coopers olisi mitenkään laadukasta tavaraa niin haluaisin yrittää parannella sitä hieman.

Postiz
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: Pe Touko 09, 2014 16:18 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Postiz » Ke Kesä 28, 2017 11:47 am

Päiviä pitkästä aikaa! Tekis mieli tehdä makea Ipa, jossa olisi FG jäisi korkeammaksi. Mäskäystä korkeammassa lämpötilassa juu, mutta mikähän olisi neutraali hiiva jossa olisi low attenuation? Onko kokemuksia? Jotkut foorumit ehdotteli wlp002 ja käymislämpöjä 16c mutta tuohon nyt ei ole mahdollisuutta kun ei ole käymiskaappia ja "kesähelteet" painaa päälle :nauru:

Darep
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 16
Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 9:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Darep » Ke Kesä 28, 2017 17:49 pm

Käytin ite vähä aika sit ekan kerran WLP002 ja FG oli 1.022. Brewer's friend ennusti 1.023 et vähä meni pidemmälle. Käytin 19-20 asteessa kun ei kans itellä muuta ole kuin iso kylmälaukku ja jäätä :D Mutta tällä kokemuksella voin suositella kans 002:sta


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa