Sivu 9/10

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Pe Maalis 02, 2018 13:50 pm
Kirjoittaja kapu
Tuotapa ei tullutkaan tajuttua. 1.050 siis mittarilukema joka lämpötilakorjattuna noin 1.052 - 1.053 joka siis vastaa Brew Maten antamaa lukua.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: La Touko 19, 2018 20:38 pm
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Kaksi Coopesin Real Alea uutepurkkia ja kilo panimosokeria. Kaksi pakettia coopersin hiivaa ja vettä 25 litraan asti. Käyminen 19-20C asteessa. Alussa op. 25C 1060. Mun toinen satsi, jos ei 90-luvun nuoruuden keitoksessa lasketa. Mitäs kokeneemmat arvelee, millaista litkua tästä ois tulossa?

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: La Touko 19, 2018 21:27 pm
Kirjoittaja burp
Sokeria on aika paljon uutteeseen nähden. Hyvä että laitoit molemmat hiivat, niin se alkaa käymään nopeammin ja voi olla hieman parempi lopputulos. Käymislämpö on juuri sopiva Coopersin hiivalle. Tuohon tulee tietysti aika paljon katkeroa kun yksi purkki on tarkoitettu 23 litralle, mutta makuasia tuokin. Jos tuntuu olevan liikaa katkeroa niin laita seuraavalla kerralla toisen purkin tilalle humaloimatonta uutetta. Vahvuus tulee olemaan jotain 6.5 %.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: La Touko 19, 2018 21:30 pm
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Lähtikö Kapulla keitto käymään ja jos lähti, niin nyt jo varmaan pullossa. Millaisista tuli? :party:

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: La Touko 19, 2018 21:41 pm
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Jep. Itekkin käkäilin just tuota katkeron yms. tuplaantumista, mutta eka satsi oli just real alea ja käymisen jälkeen maistui kyllä hyvälle, mutta ajattelin kuitenkin, että saisi se olla kuitenkin hiukan tanakkaampaa. Niin ajattelin kokeilla ja sokerilla sitten toisaalta taas keventää. Eka satsi oli 1 real ale, 400g panimosokeria ja cooperin hiiva. Nyt siis vasta sekundäärissä muutama päivä.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: La Touko 19, 2018 22:33 pm
Kirjoittaja burp
Sekundääri on turha jos ei todella pitkään ole tarkoitus kypsytellä. Itse pidän yleensä 2-4 viikkoa primäärissä ja pullotan suoraan siitä. Joskus ollut 6 viikkoa primäärissä kun ei ole jaksanut pullottaa. Vahva olut voi olla kolmen viikon jälkeenkin vielä tosi hiivainen.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Su Touko 20, 2018 8:29 am
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Niin, mutta saahan siinä läträtä ja tuntea olevansa tärkeä ja osaava panimomies.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Ti Touko 29, 2018 22:32 pm
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Muuten suht joutavan oloista olutta. Nyt siis ollut viikon pullossa huoneenlämmössä, mutta ei minkäänlaista vaahto tai hiilihappoja havaittavissa pullotetussa oluessa. Sokeria laitoin teelusikan puolen litran pulloon ja vähän vähemmän 0,33:n. Milähän on mennyt vikaa. Vaan kandeeko vaan odotella vielä. Pullojen pohjalla aika ujosti hiivaa.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Ke Touko 30, 2018 3:31 am
Kirjoittaja burp
Yleensä on minulla mennyt 1-2 viikkoa, että on jälkikäynyt kokonaan. Joku satsi vaati 3 viikkoa odottelua. Pitäisi kyllä olla hieman makeutta havaittavissa jos ei ole vielä käynyt loppuun. Jos olut on ollut viileässä kauan ennen pullotusta niin voi olla, ettei pulloihin ole päätynyt kovin paljoa hiivaa ja siksi jälkikäyminen on hidasta. Niin ja vaikka hapot olisikin hyvät niin yleensä olut alkaa olla parhaimmillaan vasta oltuaan 4 viiikkoa huoneenlämmössä.

Teelusikallinen (5 ml) eli 4 g sokeria 0.5 L kohti antaa kyllä reilun karbonaation. Itse laitan hitusen alle tl. Kannattaa muuten mitata oikealla mitalla, koska teelusikka on tuohon aika epämääräinen.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Ke Touko 30, 2018 14:52 pm
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Siinä on varmaan niin vähän hiivaa enää pullossa, kun lapposin sen aikanaan sekundääriin. Silloinkin vesilukko lopetti toiminnan tyystin veden pinnat oli viikon samalla tasolla. Täytyy antaa sen nyt vaan kypsytellä ja kehittyä. Ei tosiaan sitten varmaan paljoa hiiva maistu lopullisssa tavarassa.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Su Kesä 03, 2018 19:41 pm
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Miten moisen kardinaali virheen mä oon tehnyt, kun unohdin sekoittaa jälkikäymissokerit vierteeseen. Sulatin sokerin kuumaan veteen ja jäähdytin, kaadoin käymisastiaan ja lapposin vierteen siihen päälle. Ja laitoin oluen mini kegeihin. Mitä luulette kokeneemmat, sekoittuikohan tuo sokeri riittävästi vai tuliko nyt toisiin kegeihin enemmän sokeria kuin toisiin?

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Su Kesä 03, 2018 20:03 pm
Kirjoittaja mursu
Vaikea sanoa. Tuollainen vahva sokeriliuos on sellainen että se vaatii vähän sekoitusta. Tuliko sitä tarpeeksi lapotessa jää nähtäväksi. Mutta saattaa tulla vähän epätasainen karbonaatio, siihen kannattaa henkisesti varautua. Tuskin se kuitenkaan pilalla on, kegi kestää ylimääräistä painettakin paremmin kuin joku ohut pullo.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Su Kesä 03, 2018 21:29 pm
Kirjoittaja burp
Koska lapposit sokeriveden päälle niin ei pitäisi olla ongelmaa. En silti tarkoituksella jättäisi sekoittamatta.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Ma Kesä 04, 2018 8:19 am
Kirjoittaja cob
Kegien isomman tilavuuden kanssa täysmokan riski pienempi kuin pulloissa, joissa yksittäiseen pulloon saattaa mennä suhteessa tosi paljonkin paksua sokerilientä (kokemusta on). Itse jos käytän pullotusastiaa, kippaan sokeriliemen sekaan vasta kun astiassa on jo vähän liikkeessä olevaa olutta. Siirappi ei jää niin helpolla astian pohjaan "kiinni".

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Ma Kesä 04, 2018 8:28 am
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Kiitos vastauksista!

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Pe Kesä 08, 2018 21:08 pm
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
No, kelpo kaljaahan siitä tuli 2x Coop. Real Ale ja kilo panimosokeria :)

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Ke Kesä 13, 2018 20:47 pm
Kirjoittaja J.A.P
Suosittelen silti lämpimästi siirtymistä hiukka laadukkaampiin setteihin jos uutteesta tekee, Bulldog ja Gozdawa ainakin ovat minusta olleet hintansa veroisia ja markettikitteihin verrattuna paljon parempia. Sokeria käytän ainoastaan karbonointiin, poislukien vahvat belgit joihin sitten kandisokeria sopivasti...

Ja itse olen aina laittanut jälkikäymissokerin tai sprayhumalat liuotettuna pullotuspönttöön johon lasken käymisastiasta oluet sitten päälle, toki yleensä sulattelen suht hyvään vesimäärään nuo karbonointitarpeet. Enkä edes jäähdytä, kyllä se pullotettava olut tekee senkin samalla. Pulloihin tulee vähemmän hiivasakkaa tällä tavalla.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Pe Kesä 29, 2018 16:03 pm
Kirjoittaja Egenajos Napalojos
Jepsusta! Kylläpä tosiaan maistuu aika kiljulle toi sokeri-cooper, kun vertaa esim. Bullet brewin session IPAan, jota pääsin tässä hiljattain jo maistelemaan. Nyt kun jalkapallossakin on välipäivä, niin oli hyvin aikaa laittaa tulille Brew Barrelin oktober style uute kitti. Kyllä tässä kohta himottaisi alkaa siirtymään mäskäys touhuihin, mutta on se vaan helppoa uutteesta tehdä. :D

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: Pe Kesä 29, 2018 21:34 pm
Kirjoittaja burp
Mäskäystä voi opetella minimaalisella kalustolla kun tekee vain 5 L satseja. Itse teen minimäskäyksiä ja uutteilla isompia satseja. Monesti mäskään pari kiloa esim. pale alea ja keitän vain 15 min humalien kanssa ja sitten Coopers perään. Tulee huomattavasti halvemmaksi kuin vastaava määrä humaloimatonta uutetta.

Re: Oluen tekeminen uutteesta

Lähetetty: La Kesä 30, 2018 11:51 am
Kirjoittaja PetteriSeppänen
Mäskääminen ja uutteesta tekeminen eivät toisiaan pois sulje, hyvin voi laittaa janojuomaa tulemaan uutteista jos ei aika/kiinnostus riitä mäskäämään. Moni kyllä sanoo, ettei viitsi uuteoluita juoda sen jälkeen kun on mäskätyn makuun päässyt.