Oluen tekeminen uutteesta
-
- Foorumilainen
- Viestit: 11
- Liittynyt: To Loka 06, 2016 0:43 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Tästä lauseesta "Sokerin sijasta kannattaa käyttää tuplamäärä uutetta tai spraymallasta.." jäi itselle ensin kuva että spraymallasta 2x enemmän kuin suositeltu sokeria uutepaketissa. Myöhemmin toki lukee että 1:1. Ehkä epäselvä lause tai olen liian väsynyt.
Otetaanko tuo hiilidioksidivaiheen määrä tuosta 1:1 määrästä vai lisätäänkö siihen?
Otetaanko tuo hiilidioksidivaiheen määrä tuosta 1:1 määrästä vai lisätäänkö siihen?
Tuoppini on aina puolityhjä. 

- HenkkaM
- Kisälli
- Viestit: 636
- Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 14:02 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Noissa perusresepteissä sokerit ja maltaat riittävät yleensä melkoisen mietoon vierteeseen. Siksi sokerin voi korvata suoraan toisella purkillisella uutetta, jolloin voltitkin saadaan nousemaan sinne viiden pintaan jos tehdään 20l erää.
Pullokäymistä varten tulee niin vähän sokeria että sitä ei tarvi vähentää alussa lisättävästä määrästä.
Pullokäymistä varten tulee niin vähän sokeria että sitä ei tarvi vähentää alussa lisättävästä määrästä.
-
- Kisälli
- Viestit: 1212
- Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Ehkä tuossa ajetaan takaa märkäuutteen ja sokerin välistä suhdetta, sokeria kun tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin märkäuutetta. Spraymallas on jo lähempänä sokerin määrää. Spraymallasta voi sotkea vaikkapa 1 sokeri vastaa 1,2 spraymallasta.
- äyni
- Panimomestari
- Viestit: 2989
- Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: TAMPERE
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Kyllä siinä yritetään sanoa, että 1kg uutetta ja määrätyn märään sokeria sijasta käytettäisiin vaikka 2kg uutetta. Noin karkeasti. Ajatus on sinänsä tehdä hommasta helppoa eikä mitään varsinaista kerrointa olekaan yritetty määritellä.
Korjataan.
Korjataan.
- Juzz
- Aloittelija
- Viestit: 35
- Liittynyt: La Loka 15, 2016 19:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: West coast
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Terve, mulla on ajatuksena tehdä ensimmäistä kertaa olutta valmiista uutepaketista. Tarkoituksena olisi tehdä 9-12 litraa johon Brewferm tarjoaa sopivan kokoisia paketteja. Isomman satsin teen sitten kun saan lisää tyhjiä pulloja ja huomaan ettei kaikkea tarvitse kaataa marjapensaille.
Esimerkiksi juuri Brewferm valmistaa uutepaketteja joista heidän ohjeellaan tulee 9-12 litraa olutta, tällasella paketilla on painoa 1.5kg. Vaikkapa Muntonsin tai Coopersin uutepaketit ovat 1.5-1.8kg ja niistä tulee valmistajan ohjeella 21-21 litraa. Kaikkiin näihin ohjeet käskevät lisäämään sokeria. Miksi saman massaisesta paketista tulee noin vaihtelevia määriä? Jos korvaan Brewfermiä (9-12l) tehdessäni kaiken sokerin 1.5kg paketilla humaloimatonta mallasuutetta meneekö homma reisille? Entä miten jos korvaan sokerin spraymaltaalla?
Suunnitelmana oli hankkia Brewfermin paketti, lisätä sokerin sijaan humaloimaton mallasuute ja pullotusvaiheessa pieni määrä spraymallasta. Vettä valmistajan ohjeen mukaan (9-12l). Meneekö näin aivan metsään?
Seuraavana projektina voisi taas ottaa yhden askeleen eteenpäin. Eräs nettikauppa mainostaa tekemään humaloimattomasta olutuutteesta omaa olutta lisäämällä humalaa ja hiiva. Onko tällasesta kokemusta?
Esimerkiksi juuri Brewferm valmistaa uutepaketteja joista heidän ohjeellaan tulee 9-12 litraa olutta, tällasella paketilla on painoa 1.5kg. Vaikkapa Muntonsin tai Coopersin uutepaketit ovat 1.5-1.8kg ja niistä tulee valmistajan ohjeella 21-21 litraa. Kaikkiin näihin ohjeet käskevät lisäämään sokeria. Miksi saman massaisesta paketista tulee noin vaihtelevia määriä? Jos korvaan Brewfermiä (9-12l) tehdessäni kaiken sokerin 1.5kg paketilla humaloimatonta mallasuutetta meneekö homma reisille? Entä miten jos korvaan sokerin spraymaltaalla?
Suunnitelmana oli hankkia Brewfermin paketti, lisätä sokerin sijaan humaloimaton mallasuute ja pullotusvaiheessa pieni määrä spraymallasta. Vettä valmistajan ohjeen mukaan (9-12l). Meneekö näin aivan metsään?
Seuraavana projektina voisi taas ottaa yhden askeleen eteenpäin. Eräs nettikauppa mainostaa tekemään humaloimattomasta olutuutteesta omaa olutta lisäämällä humalaa ja hiiva. Onko tällasesta kokemusta?
-
- Kisälli
- Viestit: 1212
- Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Jos aiot hapottaa pullot spraymaltaalla, kannattaa samantien korvata humaloimaton uute spraymaltaalla. Saat samalla korvattua tarkkaan sokerimäärään spraymaltaalla. Spraymaltaan ja sokerin suhde menee niin, että spraymallasta tulee olla hitusen enemmän kuin sokeria. Itse olen käyttänyt "pano-ohjelmaa" tietokoneella joka laskee spraymaltaan määrän reseptissä.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 474
- Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: oolu
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Kannattaa Brewfermin kittien kohdalla huomata että niistä osa on ehkä poikkeus säännöstä mitä uutekaljojen sokerilisäyksiin tulee. Varsinkin ne pienemmän olutmäärän (9-10 litraa) tuottavat ovat belgialaistyyppisiä joihin laitettava sokerilisäys on ihan paikallaan ja tyylilajin mukainen. Voi kai sen korvata spraymaltaallakin, mutta sokerimäärä noissa kiteissä ei ole sama juttu kuin Coopersin "sokeria saman verran kuin uutetta" -kilju, jonka toki näkee siitäkin että Brewfermin kiteissä on uutetta (=makua, runkoa, täyteläisyyttä) paljon enemmän suhteessa lopputilavuuteen.
Olen tehnyt Brewfermiltä ohjeen mukaisesti Grand Cru sekä Abbey -kitit jotka molemmat olivat varsin hyviä. Suosittelen kyllä ekaksi uuteolueksi varsinkin jos tykkää vahvemmista belgityyppisistä eikä ole tarvetta tehdä isoa sammiota kerralla, ja ihan ohjetta noudattamalla tulee mielestäni maistuvaa tavaraa. Tälläkin hetkellä pöntössä on Grand Cru
Kannattaa pyrkiä hyvään lämpötilakontrolliin, kittien hiiva lähtee aika räväkästi käyntiin, nostaa pöntön lämmöt ja ryömii vesilukosta ulos jos ilmatila on liian nafti 
Olen tehnyt Brewfermiltä ohjeen mukaisesti Grand Cru sekä Abbey -kitit jotka molemmat olivat varsin hyviä. Suosittelen kyllä ekaksi uuteolueksi varsinkin jos tykkää vahvemmista belgityyppisistä eikä ole tarvetta tehdä isoa sammiota kerralla, ja ihan ohjetta noudattamalla tulee mielestäni maistuvaa tavaraa. Tälläkin hetkellä pöntössä on Grand Cru


Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/
- Juzz
- Aloittelija
- Viestit: 35
- Liittynyt: La Loka 15, 2016 19:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: West coast
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Kiitos vastauksista! 
Astiaan taitaa päätyä Brewfermin Gold tai Belgian Ale. Pullot on 0.5litraa ja tulee melko vahvoja muista. Tekee pahaa laittaa sokeria olueen joten taida vaan käyttää spraymallasta ja katsoa miten käy

Astiaan taitaa päätyä Brewfermin Gold tai Belgian Ale. Pullot on 0.5litraa ja tulee melko vahvoja muista. Tekee pahaa laittaa sokeria olueen joten taida vaan käyttää spraymallasta ja katsoa miten käy

-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Tuota Abbeytä tekisi mieli itsekkin kokeilla kun tykkään nuista belgialaisista luostarioluista että jos pääsee edes lähelle aitoja niin bueno.
- Juzz
- Aloittelija
- Viestit: 35
- Liittynyt: La Loka 15, 2016 19:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: West coast
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Vielä viimeisiä kysymyksiä ennen kuin projekti voi alkaa.
Tarkoituksena olisi tehdä pienempi määrä (12 litraa) jotta voin useammin kokeilla eri juttuja.
Nyt suunnitelmissani on seuraava:
0.5kg Medium DME ja 3 litraa vettä, johon seuraavat:
60min First Gold 10g
30min Fuggles 10g
15min Fuggles 10g
Tämän kaveriksi käymisastiaan 1.5kg Light LME ja vettä 12 litraan saakka. Hiivana Safale S-04 noin 8g. Kuivahumalointi Bramling Cross 20g. Pullotusvaiheessa 6g/l spraymallasta.
Jos osasin käyttää Brewmatea niin tällä yhdistelmällä IBU pitäisi olla jossain 35 tietämillä ja EBC 15. Vai mahtoiko laskelmat mennä kohdalleen?
Miltä kuulostaa? Meneekö metsään?
Tarkoituksena olisi tehdä pienempi määrä (12 litraa) jotta voin useammin kokeilla eri juttuja.
Nyt suunnitelmissani on seuraava:
0.5kg Medium DME ja 3 litraa vettä, johon seuraavat:
60min First Gold 10g
30min Fuggles 10g
15min Fuggles 10g
Tämän kaveriksi käymisastiaan 1.5kg Light LME ja vettä 12 litraan saakka. Hiivana Safale S-04 noin 8g. Kuivahumalointi Bramling Cross 20g. Pullotusvaiheessa 6g/l spraymallasta.
Jos osasin käyttää Brewmatea niin tällä yhdistelmällä IBU pitäisi olla jossain 35 tietämillä ja EBC 15. Vai mahtoiko laskelmat mennä kohdalleen?

Miltä kuulostaa? Meneekö metsään?

-
- Foorumilainen
- Viestit: 12
- Liittynyt: Ti Touko 29, 2012 15:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Olen tekemässä Coopers IPA uutteesta seuraavaa erää ja löytyy myös mallasuutetta 1,5kg pönttö, tarvitseeko tuohon lisätä enää sokeria kun laittaa käymään vai pelkästään purkit, vesi ja hiiva?
- Naali
- Kisälli
- Viestit: 881
- Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Oluen tekeminen uutteesta
jaatinen kirjoitti:Olen tekemässä Coopers IPA uutteesta seuraavaa erää ja löytyy myös mallasuutetta 1,5kg pönttö, tarvitseeko tuohon lisätä enää sokeria kun laittaa käymään vai pelkästään purkit, vesi ja hiiva?
Jotain 200-300g voi jos haluaa vähän kuivemman rungon. Ei mitenkään välttämätöntä tosiaan. Ja hiivaa oisi hyvä olla enemmän kuin mitä kitissä tuli mukana.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 87
- Liittynyt: Ti Joulu 27, 2016 9:45 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Viikonloppuna pyöräytin pöntöllisen Brewmaker IPAa, ohjeen mukaan lisäsin sammioon kilon panimosokeria koska tein täyden 23 litraa (tai pikkasen alle se jäi mutta lähellä) Hiivaksi laitoin S-04 koska sitä nyt sattui olemaan pussillinen vapaana.
Askarrusta vain aiheutti todella matala OG lukema, pinnasta kauhaisten sain painomittariin vaivaiset 1.029 jonka perusteella tosta ois tulossa sellasta ykkösoluen vahvuista?! Kuitenkin ohjeen mukaan tehty niin oisko kuitenkin nyt vaan niin että vierre ei ollut sittenkään sekoittunut kunnolla vaikka sitä kyllä aikani vispasin? Pönttö ainakin pulputtelee ihan kivasti että aikahan tuon näyttää paljon siihen lopulta voltteja nousee joskin siinäkin on sitten käytettävä ihan vaan huppelifaktoria kerta luotettavaa OG lukemaa ei ole, näes jotenkin epäilen että tuo kävisi johonkin 0.x lukemiinkaan.
Askarrusta vain aiheutti todella matala OG lukema, pinnasta kauhaisten sain painomittariin vaivaiset 1.029 jonka perusteella tosta ois tulossa sellasta ykkösoluen vahvuista?! Kuitenkin ohjeen mukaan tehty niin oisko kuitenkin nyt vaan niin että vierre ei ollut sittenkään sekoittunut kunnolla vaikka sitä kyllä aikani vispasin? Pönttö ainakin pulputtelee ihan kivasti että aikahan tuon näyttää paljon siihen lopulta voltteja nousee joskin siinäkin on sitten käytettävä ihan vaan huppelifaktoria kerta luotettavaa OG lukemaa ei ole, näes jotenkin epäilen että tuo kävisi johonkin 0.x lukemiinkaan.
-
- Aloittelija
- Viestit: 43
- Liittynyt: To Maalis 12, 2015 13:07 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Saksa
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Jos siellä pöntössä on se 2.1kg uutetta ja 1kg sokeria, ja nesteen kokonaismäärä on 23 litraa niin ominaispaino pitäisi tosiaan olla 1.043 paikkeilla. Vaikuttaisi siis mittavirheeltä, tai sitten tosiaan jostain syystä pinnalla oli vähän laihempaa. Mutta uutteen ja sokerin kanssa toimiessa ei oikeastaan ole mitään hyötysuhdetta mikä voisi saadun sokerin määrää vähentää niin voit hyvin käyttää tuota laskennallista 1.043 OG:na.
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 87
- Liittynyt: Ti Joulu 27, 2016 9:45 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
1.8kg tais olla uutepänikällä painoa mut silti kerta ohjeen mukaan teki niin luulis siinä nyt ainakin yli 4% olevan.
-
- Kisälli
- Viestit: 529
- Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Uusimaa
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Sekoitithan sokerin ja uutteen ensin kuumaan veteen, jolloin se liukenee kunnolla? Joku mittavirhe tuossa on kyllä tullut, tai sitten olet mitannut liian lämmintä tai kylmää vierrettä.
Noilla määrillä OG pitäisi olla 1044, joskin todelisuus on yleensä hieman vähemmän.
Noilla määrillä OG pitäisi olla 1044, joskin todelisuus on yleensä hieman vähemmän.
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 87
- Liittynyt: Ti Joulu 27, 2016 9:45 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Sokerit ja uutteet on sekoitettu juu kuumaan veteen ja silmämääräisesti kaikki liukesi sekoitellessa mutta ilmeisesti päälle laskettu kylmä vesi sai aikaan kerrostumista. Joku fibonacchi siinä on nyt käynyt, voipi olla että oli liian lämmintä. En katsellut kovin tarkkaan sitä loppulämpötilaa koska keittelin vieressä juuri AG satsia (ei erityisen suositeltavaa väsyneenä ja parissa kaljassa tehdä kahta soppaa yhtä aikaa
) koska aikeenani oli muutenkin hiivata molemmat liemet vasta seuraavana päivänä kuten myös tein. No, se nyt on mitä on ja tulee mitä tulee, ens kerralla tietää taas olla tarkempana (ja just toisesta ketjusta luin kaavan millä tuota yläkanttiin painottunutta AG satsia ois voinu lantraa, no niitä maltaita on toiseen kierrokseen niin tietää sitten sitä vähän laimentaa sen kaavan perusteella)

-
- Foorumilainen
- Viestit: 12
- Liittynyt: Ti Touko 29, 2012 15:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Naali kirjoitti:jaatinen kirjoitti:Olen tekemässä Coopers IPA uutteesta seuraavaa erää ja löytyy myös mallasuutetta 1,5kg pönttö, tarvitseeko tuohon lisätä enää sokeria kun laittaa käymään vai pelkästään purkit, vesi ja hiiva?
Jotain 200-300g voi jos haluaa vähän kuivemman rungon. Ei mitenkään välttämätöntä tosiaan. Ja hiivaa oisi hyvä olla enemmän kuin mitä kitissä tuli mukana.
Kiitokset!
-
- Jäsen
- Viestit: 2
- Liittynyt: To Maalis 01, 2018 23:02 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Kangasala
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Iltaa foorumille.
Ensikertalainen tässä tekemässä olutta uutteesta. Satsin kokona 17.5 litraa. Laitoin kaksi pakettia Bullet Brew:n uutteita (1.5 kg light ja 1.5 kg amber) sekä lähdin heti kikkailemaan ja steeppasin mukaan 300g cara aromatic maltaita. Cascadea ja Nuggetia keittelin seoksessa jossa noin 500g light uutetta ja 3 litraa vettä. Humalien keittoajat: 60min 20g cascade, 5g nugget. 25min 5g cascade 5g nugget ja 3min 5g kumpaakin. Hiivana paketti US-05 jonka nesteytin noin desiin vettä ja annoin olla noin tunnin. Hiiva lähti kovasti kuohumaan lasissa tuona aikana. Nostelin vierrettä reilusti ennen hivausta, mutta virteen lämpötila taisi olla hieman päälle 30 C kun kaadoin ja sekotin nesteytetyn hiivan joukkoon. Nyt 36h ollut pöntössä eikä mitään eloa vesilukossa. Kurkkasin pönttöön ja krausen oli kyllä muodostunut mutta noin 1/3 siitä oli todella tumman ruskeaa ja 2/3 vaaleata. Käymislämpötila noin 20 C. Kaikki välineet desinfioitu Star Sanilla. Onkohan tässä kaikki menossa OK vai pelkkää aloittelijan hätäilyä/malttamattomuutta?
EDIT: OG oli 1.050, brewmate antaa 1.052 mutta voi olla ettei ihan kaikki uute päässyt vierteeseen jolloin vastaisi aika lailla totuutta. Vaikuttaako humalien keitto tuohon? miten steepatut maltaat pitäisi huomioida brewmaten reseptissä?
Ensikertalainen tässä tekemässä olutta uutteesta. Satsin kokona 17.5 litraa. Laitoin kaksi pakettia Bullet Brew:n uutteita (1.5 kg light ja 1.5 kg amber) sekä lähdin heti kikkailemaan ja steeppasin mukaan 300g cara aromatic maltaita. Cascadea ja Nuggetia keittelin seoksessa jossa noin 500g light uutetta ja 3 litraa vettä. Humalien keittoajat: 60min 20g cascade, 5g nugget. 25min 5g cascade 5g nugget ja 3min 5g kumpaakin. Hiivana paketti US-05 jonka nesteytin noin desiin vettä ja annoin olla noin tunnin. Hiiva lähti kovasti kuohumaan lasissa tuona aikana. Nostelin vierrettä reilusti ennen hivausta, mutta virteen lämpötila taisi olla hieman päälle 30 C kun kaadoin ja sekotin nesteytetyn hiivan joukkoon. Nyt 36h ollut pöntössä eikä mitään eloa vesilukossa. Kurkkasin pönttöön ja krausen oli kyllä muodostunut mutta noin 1/3 siitä oli todella tumman ruskeaa ja 2/3 vaaleata. Käymislämpötila noin 20 C. Kaikki välineet desinfioitu Star Sanilla. Onkohan tässä kaikki menossa OK vai pelkkää aloittelijan hätäilyä/malttamattomuutta?
EDIT: OG oli 1.050, brewmate antaa 1.052 mutta voi olla ettei ihan kaikki uute päässyt vierteeseen jolloin vastaisi aika lailla totuutta. Vaikuttaako humalien keitto tuohon? miten steepatut maltaat pitäisi huomioida brewmaten reseptissä?
-
- Oppilas
- Viestit: 147
- Liittynyt: Pe Syys 04, 2015 11:15 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Järvenpää
- 18 tai yli: Olen
Re: Oluen tekeminen uutteesta
Jos mittasit OG:n reilu 30-asteisesta vierteestä niin onko 1.050 lämpötilakorjattu arvo vai se mitä mittari näytti? Lämpötila vaikuttaa ominaispainoon muistaakseni yhden pykälän per 4 astetta (verrattuna 20-asteiseen nesteeseen).
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa