Noviisille Jenkki vinkki

Uutteesta ja valmispakkauksista valmistus.

Valvojat: äyni, suorama, Elmo

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja Molder » Ti Syys 07, 2010 21:33 pm

Terve

Yksi aloittelijan viesti lisää. Nyt olisi syksyn tullen kova hinku kokeilla oluen tekoa. Jenkki oluista pidän kovasti ja nyt kaipaisinkin vinkkiä.

Lueskelin hieman Anchor Liberty Ale kopioista. Onko uutteesta mahdollista saada mitään sinne päinkään? Minulle on jäänyt epäselväksi esim. mikä uute olisi hyvä tämän tyyppiseen? Ensin alkuun riittäisi joku noin 10 litran satsi. Puolen litran pulloja olisi tarpeeksi kasassa.

Menisikö metsään jos:

-uutteena Brewferm Light, Muntons Light tai Medium
-humalana Cascade. Jenkki sivuilla 60 min keitto, kuinka toimitaan kun tehdään uutteesta? Keitetään pienessä määrässä vettä ja sitten sekaan? Kuivahumalointi yksi viikko. Mitat olivat oz. eli vissiin unssi?
-hiivana SafAle American Ale US-05

Nämä tiedot siis haalittu eri puolilta nettiä...

Kuten sanottu, olen täysi noviisi tässä asiassa mutta oma käden jälki olisi kiva näkyä. Ja tehdessähän sitä oppii =)
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Syys 08, 2010 6:27 am

Tuli juuri tuossa vertailtua yhden selvitystyön yhteydessä, että Coopersin uutteista Mexican Cerveza sisältää vähiten mm. katkeroa. Eli purkillisessa on valmistajan mukaan 459 IBUa ja jos tuosta tekee 11 litraa (Kymmenen pullotetaan) niin laimenee tuo lukema n.42 IBuun valmiissa oluessa. Tuo saattaisi olla OK Amerikkalais Pale Aleen (30 - 50 IBU).
Lasku kaava löytyy mm. Cooprsin sivuilta http://www.coopers.com.au/the-brewers-g ... _very_high!

Tuosta uutteesta tulisi 1.046 alkuominaispainoksi ja lisäämällä sokeria 100g saisi tuon lukeman 1.050 tasolle.
Väri jäisi hiukan vaaleaksi Mutta ei haitanne. Uutteesta jäävä makeus korvannee karamellimaltaan käyttämättä jättämisen.

Jos tuohon haluaisi lisää katkeroa pitäisi keittää humalia 60 min. Mutta koska tuossa on jo katkeroa hyvin, lähtisin kokeilemaan niin, että keittäisin 15g Cascadesta 15 min (6%AA) ja 15g samaa 1 min, Näin saisin aavistuksen katkeroa lisää ja reilusti jenkki tyylistä humala falvoria ja aromia. Saattaisin laittaa vielä kuivahumalointiin yhden 15g. Lopuksi IBUja olisi sellaiset 48 - 49.

Tuo voisi käydä Coopersin omalla hiivalla sellaiseen 1.012 lukemaan jolloin alkomaholiinia olisi karvan alle 5% ennen pullotusta.

Jos taas tuon tekisin humaloimattomasta uutteesta proseduuri eroaisi siten, että katkero keitetään mukaan itse. Laitan tästä lisää myöhemmin, nyt pitää joutua tien päälle ja töihin.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

raestlyn
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Ti Heinä 27, 2010 21:30 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja raestlyn » Ke Syys 08, 2010 9:25 am

suorama kirjoitti:Tuli juuri tuossa vertailtua yhden selvitystyön yhteydessä, että Coopersin uutteista Mexican Cerveza sisältää vähiten mm. katkeroa. Eli purkillisessa on valmistajan mukaan 459 IBUa ja jos tuosta tekee 11 litraa (Kymmenen pullotetaan) niin laimenee tuo lukema n.42 IBuun valmiissa oluessa. Tuo saattaisi olla OK Amerikkalais Pale Aleen (30 - 50 IBU).
Lasku kaava löytyy mm. Cooprsin sivuilta http://www.coopers.com.au/the-brewers-g ... _very_high!

459 IBUa, mistä ihmeestä ton lukeman löysit?

Valmistaja ilmoittaa 270, myös tossa kyseisessä linkissä, ja muut mittaajat ovat saaneet lukemaksi 300. Tuli postattua noi tiedot jo kauan sitten tänne: http://www.kotiolut.com/viewtopic.php?f=3&t=647

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Syys 08, 2010 9:56 am

Ilmeisesti sitten lasken väärin. Mutta ymmärsin linkin kaavasta, että laskettaisiin ilmoitettu IBU kertaa uutteen määrä jaettuna vierteen kokonaismäärällä eli
270 x 1,7 = 459 ja 459 / 11 = 41,727272727.... Kysehän oli purkillisesta.
Mielestäni linkin kaavakin kertoo samaa
270 x 1,7/23 = 20 IBU
To calculate the bitterness of the brew: multiply the quoted product bitterness by the weight of the product (1.7kg)* and divide by the total brew volume (normally 23 litres).
* We use the weight because our quoted colour/bitterness figures are based on a weight/volume dilution.
Product bitterness x 1.7 / Brew volume = Total bitterness before fermentation
As an example, if a brew is made with Mexican Cerveza up to a volume of 23 litres:
270 x 1.7 / 23 = 20 IBU (International Bitterness Units)


Mielestäni itsekin käytät omassa postauksessasi samaa kaavaa, muuten mutta otat huomioon haihtumisen ja käytät tilavuutta.

Eli omalla kaavallasi ja arvoilla (300 x 1,25) / 11 > 300 x 1,25 = 375 / 11 = 34 IBUa x 95% = 32 IBUa

Joten 10 ibua tulisi heittoa. Uskoin vain Coopersin sivustoa tällä kertaa. Kun en muistanut sinun postaustasi :)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Syys 08, 2010 10:12 am

Laitetaanpa tähän koko teksti Coopersin sivuilta koska siellä on myös tuosta lopullisesta katkerosta mainintaa.
Coopers kirjoitti:The quoted Home Brew bitterness and colour figures seem very high!
The figures we quote for colour and bitterness are specified for the product inside the can at the time of packaging. Of course, the product is concentrated, hence the seemingly high figures. The figures become more realistic once they are plugged into a formula for estimating the colour and bitterness of the reconstituted and fermented brew.
To calculate the bitterness of the brew: multiply the quoted product bitterness by the weight of the product (1.7kg)* and divide by the total brew volume (normally 23 litres).
* We use the weight because our quoted colour/bitterness figures are based on a weight/volume dilution.
Product bitterness x 1.7 / Brew volume = Total bitterness before fermentation
As an example, if a brew is made with Mexican Cerveza up to a volume of 23 litres:
270 x 1.7 / 23 = 20 IBU (International Bitterness Units)
This figure represents the brew bitterness prior to fermentation. Generally, fermentation reduces colour and bitterness by between 10 to 30%. So final bitterness of the fermented brew may be anything from 14 to 18 IBU.
Colour may be calculated in the same way. Ensure to add the colour contribution of all ingredients together. Colour figures are quoted for liquid extract at the time of packaging as these products will darken with time. The darkening process is accelerated by exposure to elevated temperature.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

JTS
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Pe Loka 30, 2009 0:56 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kaarina
18 tai yli: Olen

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja JTS » Ke Syys 08, 2010 20:29 pm

Tein oluen tämän http://www.coopers.com.au/the-brewers-guild/how-to-brew/strong/strong-ale-2 mukaan viime talvena. Tosin tein yhdestä purkista eli puolikkaan tuosta reseptistä. Kuivahumaloin sen 15g cascadepelleteillä. Jos haluaa tehdä Anchor Liberty Alen tyyppistä olutta pelkästään uutteesta, niin tuolla onnistuu todella hyvin. Kävin sattumalta ravintelissa testaamassa hanalibertyä juuri pullotettuani oman olueni ja hämmästyin samankaltaisuudesta. Join viimeisen pullon n. kuukausi sitten, oli edelleen hyvää vaikka humalan aromi ei enää ollut niin voimakas kuin aluksi. Joka tapauksessa tuo oli mielestäni lähimpänä "oikeita" oluita mitä purkeista itse valmistin, vaikka siinä talon makua olikin. Ai niin, kysyin Coopersilta purkin humaloinnista, sanoivat katkerot otetun Pride of Ringwoodista (kuten ilmeisesti kaikissa Coopersin purkeissa) ja flavorit cascadesta.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Syys 08, 2010 21:57 pm

Kiitos JTS!

Juurikin tuon kaltaisia reseptejä ja onnistumisia pitääkin saada aikaan.

Ehkä tärkeintä kuitenkin on, meille kotiolut foorumisteille. että kerroit onnistuneesi.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja Molder » To Syys 09, 2010 16:23 pm

JTS kirjoitti:Tein oluen tämän http://www.coopers.com.au/the-brewers-guild/how-to-brew/strong/strong-ale-2 mukaan viime talvena. Tosin tein yhdestä purkista eli puolikkaan tuosta reseptistä. Kuivahumaloin sen 15g cascadepelleteillä. Jos haluaa tehdä Anchor Liberty Alen tyyppistä olutta pelkästään uutteesta, niin tuolla onnistuu todella hyvin. Kävin sattumalta ravintelissa testaamassa hanalibertyä juuri pullotettuani oman olueni ja hämmästyin samankaltaisuudesta. Join viimeisen pullon n. kuukausi sitten, oli edelleen hyvää vaikka humalan aromi ei enää ollut niin voimakas kuin aluksi. Joka tapauksessa tuo oli mielestäni lähimpänä "oikeita" oluita mitä purkeista itse valmistin, vaikka siinä talon makua olikin. Ai niin, kysyin Coopersilta purkin humaloinnista, sanoivat katkerot otetun Pride of Ringwoodista (kuten ilmeisesti kaikissa Coopersin purkeissa) ja flavorit cascadesta.


Kiitos JTS! Tuo vaikuttaa sopivalle aloitukselle minun ymmärryksellä :winktoo:

Heräsi kysymyksiä:

1. Onko tuo minun 30 litran pääläri turhan iso reilu 10 litran satsiin. Ilmatilaa jää rutosti. Tosin luin että vaahtoakin saattaa kyllä tulla reilusti. Pukkaako siis tuolla syntyvä hiilidioksidi ilman hapen ikään kuin pois?
2. Kakkos astiassa makuutan 7-jotain päivää? Kylppärissä pitäisi tehdä ja siellä on n. 23 astetta lämmintä.
3. Kakkospönttönä mennee joku 15 l kannellinen johon laittaa lukon? Onko tarpeeksi tiivis.
4. Jälkikäymiseen sokeria pulloon vai veteen liuotettuna? Onko väliä?
5. Mites kun viileä sailytyspaikka on n. 200km päässä. Mitä tykkää olut matkasta? Tuskin hyvää.
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja suorama » To Syys 09, 2010 18:11 pm

1. Ei ole. Pääkäymisastiaksi vallan mainio. Ensin hiiva käyttää happea lisääntymiseensä ja syntyvä hiilidioksidi pitää paineen yllä ettei uutta tule.
2. Saa olla pidämpäänkin jos malttaa odottaa. Onko muuta tasalämpöistä paikkaa, vaikka 20 tuntumassa ja vaikka vähän alle?
3. En osaa sanoa tiiveydestä kun en tiedä astiaakaan. ;)
4. Omien kokemuksieni pohjalta, ei ole. Ainoastaa silloin on jos sokeri sekoitetaan koko satsiin ensin. Silloin ehdottomasti ensin kiehautetaan sokeri, vesitilkassa ja jäähdytetään.
5. Eihän se välttämättä siitä tykkää mutta aiotaanko olut nautiskella siellä 200km päässä, vai onko tarkoitus sieltä sitten hakea takaisin. Jos nautitaan siellä, en usko matkan isosti haittaavan. Mutta jos haet jo kypsyneet ja valmiit viileä sailytetyt oluet takaisin niin joutunet säilyttämään niitä jokusen päivän kuitenkin omassa jääkaapissasi, ennen nauttimista. Sakka kun saattaa tuollaisen matkan seurauksena lähteä liikkeelle.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja Molder » To Syys 09, 2010 21:03 pm

suorama kirjoitti:1. Ei ole. Pääkäymisastiaksi vallan mainio. Ensin hiiva käyttää happea lisääntymiseensä ja syntyvä hiilidioksidi pitää paineen yllä ettei uutta tule.
2. Saa olla pidämpäänkin jos malttaa odottaa. Onko muuta tasalämpöistä paikkaa, vaikka 20 tuntumassa ja vaikka vähän alle?
3. En osaa sanoa tiiveydestä kun en tiedä astiaakaan. ;)
4. Omien kokemuksieni pohjalta, ei ole. Ainoastaa silloin on jos sokeri sekoitetaan koko satsiin ensin. Silloin ehdottomasti ensin kiehautetaan sokeri, vesitilkassa ja jäähdytetään.
5. Eihän se välttämättä siitä tykkää mutta aiotaanko olut nautiskella siellä 200km päässä, vai onko tarkoitus sieltä sitten hakea takaisin. Jos nautitaan siellä, en usko matkan isosti haittaavan. Mutta jos haet jo kypsyneet ja valmiit viileä sailytetyt oluet takaisin niin joutunet säilyttämään niitä jokusen päivän kuitenkin omassa jääkaapissasi, ennen nauttimista. Sakka kun saattaa tuollaisen matkan seurauksena lähteä liikkeelle.


2. Perhana kun tämä kerrostalokämppä on niin lämmin että ei löydy noin viileää paikkaa. Paitsi ehkä kellarikomerosta mutta sinne ei ehkä kehtaa viedä.
3. No jäipä olennainen sana eli siis tavallinen muutaman euron muoviämpäri kannella varustettuna.
4. No 200 km päässä niitä nautiskellaan. Ja jos hinku tulee niin ehkä jokunen puteli löytää tiensä takaisin kotiinkin :jano: . Tai ehkä jopa tekisin oluet siellä. Vanha maalaistalo, aika viileä. Sinne voisi helpolla itse asiassa saada ihanne lämmöt sähköpatterin kanssa. Ja sehän ei haittaisi jos käymisen loputtua se joutuisi olemaan itsekseen jopa viikon primääri astiassa?

Tuolla kellarissa jossa säilön oluitani, viime talvena lämpötila laski vain +3 asteeseen. Siiderit eivät kyllä tykänneet pahaa joten tuskin omatekoiset oluetkaan...

Jälleen kerran: erinomaiset harrastesivut! Kiitokset vaan.

Eihän tässä muu auta kuin alkaa kokeilla
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja suorama » To Syys 09, 2010 21:49 pm

2, 4(5). No, joo eipä hätää. Ideasi vaikuttaa hyvältä jos se vain noin toimii omalla kohdallasi. Voisit mennä panimolle silloin tällöin poikkeamaan =). Ihan hyvää se vain tekee oluelle kun saa rauhassa tekeytyä.

3. Eipä astialla sinällään muuta väliä ole kuin, että se on puhdas ja tiivis.

Omassa maakellarissa sama meininki, talvella +3 ja kuumana kesänä +10 muuten sillä välillä.

Eipä kestä kiittää, te kaikki jotka kyselette ja teette ja kirjoitatte, teette tästä hyvän harrastesivuston :sgeek:

Eli kiitos kaikille, että olette omaksi ottaneet!
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja epe » La Syys 11, 2010 18:59 pm

Sain aikaan miellyttävän uute-apan seuraavasti 24 litraan:

Thomas Coopers Draught
1,5 kg Muntons LME

Cascade 30 g 15 min
Palisade 10 g 5 min
WGV 10 g 5 min

Uutepakkauksen oma hiiva 18 asteessa; siirsin käymisastian 22 asteiseen huoneeseen käymisen alkaessa hidastua ja uudelleen viileämpään kirjastumaan käymisen käymisen loputtua ja annettuani oluen kypsyä muutaman päivän. Nesteytin hiivan ennen hiivausta. Humalina käytin mitä sattui olemaan. En keittänyt uuteita ollenkaan. Keitin humalat vedessä. Uuttet on keitetty valmistusvaiheessa. Uusi keittäminen saostaisi edelleen proteiineja, mikä saattaa huonontaa vaahto-ominaisuuksia ja ohentaa oluen runkoa. Lisäsin puolikkaalla annostuksella Wyeastin hiivaravinnetta.

Laskennallinen OG 1,045
Laskennallinen FG 1,012
Laskennallinen alkoholipitoisuus 4,4 til.%.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja Molder » Su Syys 19, 2010 16:35 pm

JTS kirjoitti:Tein oluen tämän http://www.coopers.com.au/the-brewers-guild/how-to-brew/strong/strong-ale-2 mukaan viime talvena. Tosin tein yhdestä purkista eli puolikkaan tuosta reseptistä. Kuivahumaloin sen 15g cascadepelleteillä. Jos haluaa tehdä Anchor Liberty Alen tyyppistä olutta pelkästään uutteesta, niin tuolla onnistuu todella hyvin. Kävin sattumalta ravintelissa testaamassa hanalibertyä juuri pullotettuani oman olueni ja hämmästyin samankaltaisuudesta. Join viimeisen pullon n. kuukausi sitten, oli edelleen hyvää vaikka humalan aromi ei enää ollut niin voimakas kuin aluksi. Joka tapauksessa tuo oli mielestäni lähimpänä "oikeita" oluita mitä purkeista itse valmistin, vaikka siinä talon makua olikin. Ai niin, kysyin Coopersilta purkin humaloinnista, sanoivat katkerot otetun Pride of Ringwoodista (kuten ilmeisesti kaikissa Coopersin purkeissa) ja flavorit cascadesta.


Jos tuossa ensi viikonloppuna yrittäisi aloitella. Tuossa ohjeessa kun on lisäsokeria niin mitäs jos korvaan sen spray maltaalla? Ja jos niin millaisella? Meneekö "jenkkityyli" metsään? Tosin tuolla lueskelin että jenkit tykkäävät käyttää tuota. En ole vielä oikein ymmärtänyt tuon spraymaltaan merkitystä versus tavallinen sokeri. maku, väri jne.
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja suorama » Su Syys 19, 2010 17:13 pm

Hmm. Mitenkähän sitä selittäisi niin, että itsekin tajuaisi.

Ajatellaan, että ollaan tekemässä "jotain". Otetaan vettä ja sokeria ja hiivaa. Käytetään seos 18 asteessa ja katsotaan mitä on saatu aikaiseksi. Ei se ainakaan pitäisi oluelta maistua tai näyttää. Parhaimmillaan tuotos maistuu vain käymisteitse valmistetulle alkoholille, eikä millekään muulle. Jos tuotos on pullotettu ja se on kirkastunut, sisältää hiilihapot jne. Pitäisi sen olla lähes väritöntä, ehkä aavistuksen kellertävää.

Jos taas otetaan kuivamallasuutetta, joka on, no maltaasta. Se on siis vierrettä joka on keitetty kokoon ja kuivattu ja jauhettu tai sitten sraymallas joka on ymmärtääkseni kuivattu spray suihkusta suoraan. Valmistustavan eroista käytön kannalta en osaa sanoa oikein mitään. Nestemäinen mallasuute on jätetty siirappimaiseksi. Tästä johtuen nestemäisessä mallasuutteessa on vähemmän maltoosia (sokeria) per kilo koska sen kuiva-aine pitoisuus luonnollisesti on pienempi kuin kokonaan kuivatussa mallasuutteessa. Tästä saatu lopputulos voisi jo vaikuttaa oluelta (humalointi puuttuu), ainakin siinä on maltaan maku ja väriäkin eri tavalla. Tuotokseen on siis jäänyt muutakin kuin alkoholia.

Johtuen mallasuutteen teko prosessista, kaikki sen sisältämät sokerit eivät ole enää käymiskelpoisia siinäkään määrin kuin maltaasta mäskäämällä normaalisti tulisi. Joten uutteesta tekemällä usein saa makeampaa olutta kuin maltaasta mäskäämällä. Siksi jotkut haluavat "ohentaa" olutta käyttämällä sokeria mallasuutteen lisäksi. Tosin sitä ei kuuluisi käyttää 15 - 20% enempää, eivät munkitkaan 20% enempää sokeriaan käytä (ymmärtääkseni).

Sitten tullaan valmiiksi humaloidun uutteen "ongelmaan". Reseptin suunnittelija on laatinut sellaisen humalointiohjelman joka on tarkoitettu esim. 23 litran olut määrään. Jos tätä määrää pienennetään voimistuu humalointi ja jos tätä määrää kasvatetaan, luonnollisesti humalointi heikkenee. Siksi esim. Cooper's ei suosittele kahden uute purkin käyttöä (eikä muuten pelkän spray tai humaloimattoman nesteuutteenkaan käyttöä pelkältään), vaan muistaakseni heidän Beer enchacerinsa sisältää kuivamallasta ja sokeria jossain suhteessa (tarkistin asian ja taisin olla väärässä tälläkin kertaa http://www.coopers.com.au/the-brewers-g ... ars/sugars).

Summa summaarum.
Mallasuutteilla saa tehtyä täysmallasolutta (jos uskoo uutepurkkien / pussien sisällön 100% maltaaksi + vesi). Pelkällä uutteella olut saattaa jäädä "raskaaksi".
Sokerilla voi "ohentaa" olutta jos siihen on tarvetta, tietenkään näin ei tarvitse tehdä. Sokerin kanssa kannattaa kuitenkin olla maltillinen.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja Molder » Su Syys 19, 2010 17:54 pm

Niin tosiaan unohtui sanoa että ten puolikkaan "annoksen" tuosta reseptistä.
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

JTS
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Pe Loka 30, 2009 0:56 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kaarina
18 tai yli: Olen

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja JTS » Ti Syys 21, 2010 0:43 am

En usko epäonnistumiseen spraymaltaalla, tietty riippuu mistä tykkää. Suorama jo laittoikin tuossa spraymaltaan käytöstä. Usein purkeissa (1-1,7kg) lukee, että tulisi lisätä uutteeseen kilo sokeria tms, tällöin tosin oluesta taitaa tulla aika ohutta. Jos sokerin vaihtaa spraymaltaaseen, saa oluesta täyteläisempää ja siksi sen käyttöä suositellaan, jenkit mukaan lukien (uskoisin).

Tuossa Coopersin sivulla olleessa reseptissä sokeri taas on toisessa roolissa, koska mallasuutetta on jo valmiiksi "tarpeeksi". Sokeri käy kokonaan joten oluesta tulee vahvempaa, samalla olut myös käy kuivemmaksi ja ohuemmaksi eikä oluesta tule "liian" maltaista. Kaikki nämä oikeastaan kuuluvat tuon tyyppisen oluen ominaisuuksiin. Mutta en siis itse ole tehnyt tuota spraymaltaalla, joten en tiedä -siitähän voi tulla paljon parempaakin!

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja suorama » Ti Syys 21, 2010 7:39 am

Tulipa tuossa tarkemin lueskeltua pitkästä aikaa Coopersin sivuja. He ovat poistaneet nähtävästi kokonaan suosituksensa ettei käytettäisi kahta uutepurkkia. Lisäksi neuvot ovat lisääntyneet sekä sinne on tullut todellakin houkuttelevia reseptejä, käyttäen tietenkin heidän omia tuotteita. Mutta silti. Jopa noissa resepteissä käytetään useampia purkkeja heidän omia uutteitaan. Mukana on humalointia eri tavoin ja käymislämpöönkin näytetään kiinnittävän enemmän huomiota kuin ennen. Nyt puhutaan usein 18C asteen tai 18 - 21, entisen
Generally, our instructions suggest a temperature range between 21C-27C. We also suggest that a wort
outside of 21C-27C but within the range of 18C-32C should not be left to sit. Rather, add the yeast promptly
and then look to draw the temperature within the 21C-27C range
sijaan.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja Molder » Ti Marras 16, 2010 20:58 pm

Joo, tämän alkuun laitto on venähtänyt. Hain vehkeet ja pullot maalta niin pääsee hommiin ensi viikonloppuna :nauru:

Tuli tuossa mieleen että jos tuohon tulevaan "jenkki" olueen haluaisi hieman enemmän katkeroa? Hieman Sierra Nevada Pale Alen tyyliin. Voisinko siis keitellä pienessä määrässä vettä magnumia ja perleä (Sierra Nevadan sivuilta tsekkasin)? Olen ymmärtänyt että näin saisin katkeroita. Tosin kaapissani olevassa 1,7kg Coopers Traditional Draughtissa on IBUja 420. Ei nuo humalat ole vielä oikein hallussa...
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 687
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja Molder » To Marras 18, 2010 21:03 pm

Eli resepti voisi olla tämmöinen:

1,7kg Thomas Coopers Traditional Draught
150g Spraymallas Amber 18 EBC (vai Light 8 EBC) tai sokeri
Wyeast American Ale
Kuivahumalointiin lopuksi Cascade pellettejä (mutta kuinka paljon? 10g?)

Tämä noin 12l.

Meneekö metsään? Koko ajan tämä muuttuu omassa päässä.
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Noviisille Jenkki vinkki

ViestiKirjoittaja pettu » To Marras 18, 2010 23:20 pm

jos niitä katkeroita haluaa niin kuivahumalointi ei siihen auta. Voit keittää humalia esim spraymaltaan kanssa, muutamassa litrassa. vähintään tunti, että "alfahapot isomerisoituvat". Tuohon litramäärään kyllä saattaisi uutteenkin katkerot riittää. Reseptiin en ota kantaa, mutta ei tuo metsään mene. Väriä miettiessä pitä muistaa, että uute on tarkoitettu isommalle vesimäärälle, joten myös väri tiivistyy hieman tummemmaksi. Kuivahumalointi voi tuottaa hyvinkin voimakkaan aromin, ja cascade on aika voimakas humala, pitäisin 1g/litra maksimina, mutta se on täysin makuasia. Kokeilemallahan se vasta selviää. :D


Palaa sivulle “Uutteesta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 32 vierailijaa