Sivu 1/2

Mörrin keitokset

Lähetetty: Pe Elo 31, 2018 15:45 pm
Kirjoittaja Mörri
Elikkäs viikolla iski himo tehdä olutta pitkästä aikaa. Eihän edellisestä kerrasta olekaan kulunut kuin 10-vuotta.
Uutteita selatessa silmiin osui mexican cerveza uute ja halusin sitä testata, koska väitettiin sol/corona kaltaiseksi.
Siispä tilasin kaikki tykötarpeet. Eilen hain ne matkahuollosta ja aamulla laitoin pöntön porisemaan.

Pönttöön meni bullet brew mexican cerveza uute, 500g panimosokeria, 500g Spraymalt Light EBC 8, 20ml flavourart lime elintarvikemakutiivistettä. Tein paketin ohjeen kokoisen satsin eli 23L. Innolla odotan minkälaista tuosta tulee =)

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: La Syys 08, 2018 12:56 pm
Kirjoittaja Mörri
Sitkeästihän tuo käy kun vieläkin kuuluu n. Minuutin välein pulputus ja on käynyt kumminkin 8 päivää.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Ma Syys 10, 2018 9:33 am
Kirjoittaja Mörri
No niin nyt on 10 päivää kulunut aloituksesta ja käyminen on loppunut. Prosentteja tuli 5.3%. Kohta pitäisi alkaa lappoamaan toiseen astiaan jossa laittaa jälkikäymis sokerin ja siitä jos oluen laittaisi 5l hanallisiin mini kegeihin.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Ma Syys 10, 2018 19:13 pm
Kirjoittaja Mörri
IMG-20180910-WA0001.jpeg


Pari desiä laitoin päivällä jääkaappiin ja loput tynnyreihin. nyt makustelin ja Hyvin mauton olut paitsi lopussa tulee limen maku suuhun.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Ke Loka 03, 2018 13:56 pm
Kirjoittaja Mörri
Koska limellä höystetystä cerveza oluesta tuli juotavaa kun antoi olla tynnyrissä muutaman viikon. niin ostin brewferm tarwebier ja ambiorix pakkaukset myös kokeiluun. Tarwebier on käynyt ja pullotin sen viikko sitten ja nyt on käymässä ambiorix kesä olut. Senkin saa varmaan jo pullottaa viikonloppuna. Ainut kämmi kävi kun en muistanut tilata spraymallasta, niin nuo molemmat on tehty kokonaan sokeriin.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Ke Loka 03, 2018 15:45 pm
Kirjoittaja Mörri
Huomasin, että brewfermin diabolo tupla pakkaus oli alennuksessa, niin pitihän se sekä kandisokeria tilata kaappiin jemmaan.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Pe Loka 05, 2018 8:18 am
Kirjoittaja Mörri
Malttamaton kun olen niin eilen piti saunan päälle maistaa yksi tarwebier pullo. No olihan se semmoista vähän kitkerää kun ollut vasta viikon pullossa. Veisi pullot viileään varastoon ja maistaa jonkun viikon päästä seuraavan kerran.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Su Loka 07, 2018 20:11 pm
Kirjoittaja Mörri
Ei vielä viikonlopun aikana loppunut ambiorix satsilta käyminen. Työreissulla käydä ja torstaina mitata prosentit siitä sekä pullottaa kun kotia pääsee. Sitten pitäisi laittaa 18l satsi brewfermin diaboloa sekä 14L satsi brewferm christmasta käymään.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Ke Loka 10, 2018 17:50 pm
Kirjoittaja JaniH
Kannattaa antaa pääkäymisen loputtua olla vielä viikko pari pöntössä niin hiiva siivoilee jälkiään. Itsellä tahtoo olla 3-12 viikkoa pöntössä oluset hieman työhommista sun muista riippuen.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: To Loka 11, 2018 10:50 am
Kirjoittaja PetteriSeppänen
Parin viikon primääri myös varmistaa melko hyvin, ettei ole tiedossa pullopommeja.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: To Loka 11, 2018 14:25 pm
Kirjoittaja Mörri
5-7 päivää olen koittanut pitää pöntössä käymisen jälkeen riippuen töistä. Sen jälkeen laponnut toiseen astiaan. Laittanut jälkikäymis sokerin ja pullotanut. Käskin paremman puoliskon käydä sunnuntai iltana kuuntelemassa ambiorix satsia. Oli tovin siinä kuunnellut eikä ollut enää kuullut mitään. Se satsi kävi reilu 10päivää. Tänään kunhan Ilta myöhään on kotona, niin pullottaa satsi tai viimeistään lauantaina. Jossain oli juttua että ambiorix vaatii melko pitkän pullo kypsytyksen.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Su Loka 14, 2018 15:17 pm
Kirjoittaja Mörri
Oli nii kiirus viikonloppu, että saa vielä neljä päivää ambiorix hengähtää pöntössä. Semmoista voisin kysyä, että onko muilla kokemuksia tuosta brewferm joulu oluesta.? Lähinnä ihmetyttää kun perjantaina kukonlaulun aikaa laitoin käymään satsin ja enää ei ole elonmerkkejä oikein havaittavissa :hullu: pari päivää porisi taukoamatta. Vai menikö Mulle ihan mönkään tuo satsi ku nakkasin pönttöön kaksi joulu uute purkkia, vettä niin että oli 14l ja molempien uute purkkien hiivat sekaan myös. :confus:
Paketin ohjeen mukaan laitetaan vaan uute,vettä että on 7l ja hiiva perään myös.


Toki vika saattaa olla myös tuossa minun toisessa käymis astiassa missä on se musta vesilukon tiiviste. Semmoinen oli alunperin ensimmäisessäkin pöntössä i eikä se pitänyt ollenkaan edes aluksi. No täytyy torstaina kotia tullessa käydä ostaa kaupasta semmoinen punainenvesilukon tiiviste ja kokeilla onko siinä eloa.

Diabolo uute purkit minulla odottaa vielä kaapissa. Miten paljonhan siihen makuun vaikuttaa kun ostin vahingossa ruskeaa kandisokeria ja ohjeissa oli vaaleaa =)

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Ma Loka 15, 2018 18:53 pm
Kirjoittaja PetteriSeppänen
Tuo jouluolut ei ole kovin vahva eli voi käydä nopeastikin. Jää melko makeaksi minun kokemukseni mukaan.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: Ma Loka 15, 2018 19:04 pm
Kirjoittaja Mörri
Ei se käy ollenkaan enää. eilen tiivistekin vaihdettu. Pitää kahtoa ominaispaino mittarilla kunhan työreissulta kotiutuu. Paketin mukaan piti tulla n. 7.5%. Sillä ihmettelen että lopetti käymisen parin päivän jälkeen.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: To Loka 18, 2018 8:23 am
Kirjoittaja Mörri
No niin. Tuossa tein mittauksia ja ambiorix on käynyt 6.66% mutta jouluolut vain 4.9% paketin mukaan siitä olisi pitänyt tulla 7 tai 7.5%. Saisikohan tuon joulu oluen vielä käymään? Lisäämällä hiivapussin? Tai hiivaa ja sokeria?

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: To Loka 18, 2018 8:53 am
Kirjoittaja Naali
Jos ominaispaino jäänyt kovinkin korkeaksi, mukana on todennäköisesti pitkäketjuisempia sokereita joita hiiva ei pysty syömään. Yleensä amylaasientsyymi, tyyliin tuo https://www.panimonurkka.fi/tuote/bulld ... enzyme-3g/ auttaa hyvinkin paljon ja on vielä halvempaakin kuin hiiva.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: To Loka 18, 2018 9:11 am
Kirjoittaja miguels
Mörri kirjoitti:No niin. Tuossa tein mittauksia ja ambiorix on käynyt 6.66% mutta jouluolut vain 4.9% paketin mukaan siitä olisi pitänyt tulla 7 tai 7.5%. Saisikohan tuon joulu oluen vielä käymään? Lisäämällä hiivapussin? Tai hiivaa ja sokeria?


Paketeissa nyt voi lukea mitä vain. Uuteoluet ovat aina vähän hankalia ja tuppaavat pysähtymään liian aikaisin.
Kerropa og ja fg nyt.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: To Loka 18, 2018 9:34 am
Kirjoittaja Mörri
1.065 ja nyt on 1.030

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: To Loka 18, 2018 12:22 pm
Kirjoittaja miguels
No toi on kyllä vielä kesken. Joskus loppuvaiheen käyminen vain kestää tolkuttoman kauan. Mikä hiiva käytössä? Entsyymi kandee ainakin laittaa sekaan.

Re: Mörrin keitokset

Lähetetty: To Loka 18, 2018 12:24 pm
Kirjoittaja miguels
Ahaa mutta onko tuo kauan ollut pöntössä? Vahvojen kanssa ei kannata hätäillä. Käyminen ottaa usein useamman viikon.