Tumma finlandiauute

Uutteesta ja valmispakkauksista valmistus.

Valvojat: äyni, suorama, Elmo

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Ti Maalis 31, 2009 0:35 am

Alkaa olla aika taas laittaa uutta olutta tulemaan, kun coopers stoutin saa pullotettua viikonloppuna :)

Varastosta löysin tänään tummasta finlandiauutteesta aiemmin tekemääni erää, joka oli tehty silloin kun ei ollut tästä hommasta tätäkään vähää perillä. Eli oluessa oli liikaa sokeria ja vettä, ja mallasta aivan liian vähän :D Pitihän se kuitenkin avata ja maistaa, ja ihan koko pullo sain alas menemään. Vaikka olut oli hyvinkin laihaa johtuen vähäisestä maltaan määrästä ja liiasta sokeristä ja vedestä, oli maku kuitenkin jollain tapaa omaan suuhun sopiva ja miellyttävä. Siitä heräsi ajatus että tästähän voisi tehdä huomattavasti parempaakin olutta hyvin pienellä vaivalla. Nyt maistamani perusteella, nämä finlandiat ovat lähes humalattomia joten reilullakaan vesimäärän pienentämisellä oluesta ei pitäisi muodostua mitään katkeropommia. Näiden makuhavainojen pohjalta ajattelin seuraavanlaista kokeiluluontoista reseptiä:

2 x 1,0kg finlandia tumma uute
Humalointi vielä avoin. tässä voisi kokeneemmat neuvoa millainen humalointi ja mitkä lajikket sopisivat tämmöiseen tummaan aleen?
Hiivaksi joku perus kuivahiiva, muntons, coopers tms
Kokonaismääräksi ajattelin 12l

Laskennalliset arvot ovat suunnilleen:

OG: 1.050
FG: 1.013
Alc. ~6 til.%

Arvot laskettu sillä oletuksella, että finlandiassa on 75% kuiva-ainetta ja niistä käyviä sokereita ~70%.

Tuo kokonaismäärä ei ole täysin vielä mikään lukkoon lyöty, se voisi olla välillä 10-15l ja toisen uutteen voi tarvittaessa vaihtaa vaaleaan versioon.

Kokeneemmat oluenpanijat voisivat neuvoa tämmöistä noviisia etenkin tuossa humaloinnissa, ja muutenkin jos hommassa ollan menossa pahasti metsään :D

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja epe » Ti Maalis 31, 2009 15:08 pm

Näennäinen käymisaste (ominaispainosta laskettu) on varmaan tuo 70. Tilavuusprosentteja tulee ~50*0,7/7,5 eli 4,7 ennen jälkikäymistä. Todellinen käymisaste olisi 4,7 t%/1,25 eli 3,76 p% 12 kilosta on 0,45 kg. Puolet syntyy hiilidioksidia eli 1,5 kilosta uutteen kuiva-ainetta käy todellisuudessa ~0,9/1,5 eli 60%

Itse tein joskus 3 vaaleasta finlandiasta 20 litraa olutta, jonka aromihumaloin englantilaisesti. Olut oli vähän turhankin maltaista, mutta muuten hyvää. Hiivan kun vaihtaa ja lisää aromihumalat niin oluesta tulee jo oikein hyvää. Itse saattaisin kokeilla pale alea 2 purkilla ja 0,5 kilolla panimosokeria 18 litraan og 1044 ja englantilaisilla tai amerikkalaisilla aromihumalilla. Käyttäisin lämpimässä 22 asteessa muntonsilla eglantilaiseen ja hieman viileämmässä 18 asteessa coopersilla amerikkalaisempaan lopputulokseen lisäisin myös katkeruutta 10-15 ibua. Toisaalta, jos pitää esim. tsekkiläisistä makeista tummista lagereista 2 tummaa tai tumma ja vaalea 15 litraan neurtaalilla hiivalla mahdollisimman viileässä esim. coopersilla 17 asteessa ja saksalaisilla/tsekkiläisillä aromihumalilla tuottaisi varmaan mieluisan tuloksen.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Ti Maalis 31, 2009 18:11 pm

epe kirjoitti:Itse saattaisin kokeilla pale alea 2 purkilla ja 0,5 kilolla panimosokeria 18 litraan og 1044 ja englantilaisilla tai amerikkalaisilla aromihumalilla.

Jotain tuon suuntaista ajattelin että voisi jossain vaiheessa kokeilla myös.

epe kirjoitti:Toisaalta, jos pitää esim. tsekkiläisistä makeista tummista lagereista 2 tummaa tai tumma ja vaalea 15 litraan neurtaalilla hiivalla mahdollisimman viileässä esim. coopersilla 17 asteessa ja saksalaisilla/tsekkiläisillä aromihumalilla tuottaisi varmaan mieluisan tuloksen.

Hyvin pitkälti tämmöistä täyteläistä ja aavistuksen makeaa lopputulosta olin ajatellut. Pitää käydä tänään tarkistamassa jos alakerrassa lämpötila olisi jo 17 asteen kieppeillä. Kuinkahan paljon on makuun vaikutusta tumma+vaalea verrattuna 2x tumma uute? Jääkö lopputulos makeammaksi kahdella tummalla?

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja epe » Ti Maalis 31, 2009 18:21 pm

En ole maistanut tummaa finlandiauutetta, mutta kuvittelisin sen olevan hieman vähemmän käymiskykyistä eli maltaisempaa ja makeampaa. Uskon, että maltaisuutta tulee 2 purkista 15 litraan riittävästi joka tapauksessa.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Ti Maalis 31, 2009 18:52 pm

Eiköhän näillä puheilla alustava resepti ole seuraava:

2x finlandia tumma
Hiiva coopers kuivahiiva
Aromihumalointiin fuggles
Kokonaismäärä 15l

Voi olla että jos raaskin niin laitan 3 purkkia uutetta ja teen 20 litraa, katsellaan sitten viikonlopun jälkeen kun laitan satsin käymään.

Laitetaas tähän viestiin edittiä vielä näin jälkeenpäin. Empä tullut ajatelleeksi että parista paikallisesta marketistahan saa coopers real ale -uutteita ihan edullisesti ja niistä saisi samaan hintaan vielä tarvittavan kuivahiivankin. Joten laitetaan toinenkin reseptivaihtoehto vielä esille.

1x coopers real ale -uute 1,7kg
1x finlandia tumma -uute 1,0kg
Aromihumalointiin fuggles
Hiivaksi coopersin mukana tuleva hiiva
kokonaismäärä 15l
OG 1.055
FG 1.015

Saattaapi olla että sittenkin päädyn tähän reseptiin. Molemmista em. uutteista olutta tehneenä uskoisin näillä saavani aikaan ihan mukavan makuista tummaa ja pehmeää alea :wink:

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » La Huhti 11, 2009 14:19 pm

Ei ole oikein edistynyt tämä projekti. Paikkakunnalta ei ole saanut coopersin real ale -purkkeja, eikä köyhällä opiskelijalla ole varaa tilailla, joten homma on nyt ollut jäissä toistaiseksi. Morgansin humalapussi olisi valmiina ja finlandioita saisi paikallisista marketeista, mutta tuo finlandian oman hiivan käyttö vaan ei oikein houkuttelisi. Nottinghamia saan varmaan jossain vaiheessa, eli odotellaan nyt varmaan sinne asti. Tässä odotellessa voisi vaikka yrittää päivitellä välineistöä osittaimmäskäyksen tasolle :wink: 5 litran kattila löytyy, mutta siiviläpusiit ja lämpömittari pitää jostain vielä metsästää.

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja epe » La Huhti 11, 2009 20:05 pm

Melkon maahantuomia lailämpömittareita on markettien hyllyissä samassa paikassa kuin uutteet ja muut tarpeet ja myös siiviläpussit. Kyseinen mittari sopii hyvin mäskäykseen, vaikuttaa ihan tarkalta kun vertailee muihin lämpömittareihin, kiehuvaan veteen ym. Mittarissa on muovinen suoja, joka kestää kiehuvaa vettä. Kuoreen sopivat reiät, että aine pääseee sisään.

Viiden litran kattila on vähän pieni; se pitäisi saada ainakin täyteen vierettä eli mäskäys tapahtuisi toisessa astiassa. Kirpputoreilla näkyy usein isompia yleensä alumiinisia ja emaloituja kattiloita opiskelijabudjetilla. 10 litran kattila on suurin missä perushellalla vierteen saa kunnolla kiehumaan ja jonka voi jäähdyttää perustiskialtaassa.

Taloustarvikeliikkeissä myydään valkoisia kannellisia sankoja, joita käytetään mm. marjojen säilytykseen. Ne ovat kooltaan 5-15 litraisia ja valmistetut samanlaisesta muovista kuin käymisastiat eli kestävät 120 astetta pysyen koossa ja elintarvikekelpoisena. Sopivat hyvin Charlie Papazian -tyyppisen siiviläammeen rakennukseen. Kaksi sankoa päälekkäin jne. On helppoa väkästellä välineet, joilla voi valmistaa n. 10 litraa ensiluokkaista vierrettä, jonka määrän voi vielä hellalla hyvin keittää. Myös pelkällä siiviläpussilla pärjää; kysymys on lähinnä siitä miten oluensa haluaa valmistaa. Oluenvalmistukseen voi kuluttaa juuri niin paljon rahaa kuin viitsii ja olla tyytyväinen tai tyytymätön tuloksiin. Tosiasia on, että osaava oluenpanija saa aikaan ensiluokkaista olutta välineillä kuin välineillä. Keittokapasiteetti määrittää täysmäskäyserän koon.

Perussiivilästä, kuten lävikkö tai mehumaija, poikkeava siiviläratkaisu, jossa mäski "kelluu" vedenpinnan alla, on ehdottomasti paras. Perussiivilätyyppisessä maltaat tiivistyvät siivilän pohjaa vasten tukkien virtauksen herkästi. Siivilöidä voi myös esim. suoraan mäskäyskattilaan upotettavalla putkisihdillä, joka on letkun päässä; tällöin virtaus aikaansaadaan imemällä. Pitää varoa polttamasta suuta; letkun imupäähän voi laittaa lisäpätkän, jonka voi nypätä pois ennen kuin kuuma vierre ehtii suuhun. Lapposiivilöinnissä virtausta on säädeltävä tarkkaan ja vesi pidettävä visusti mäskipedin yllä. Putkisiivilä voi olla esim kupariputkesta tehty kierukka, joka on lovettu. Kaikissa siiviläratkaisuissa on tärkeää, että sen voi purkaa ja puhdistaa läpikotaisen helposti.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » La Huhti 11, 2009 21:28 pm

Kiitoksia hyvistä vinkeistä!

Pitääpä lähiaikoina kaupoilla pyöriessä katsella noita siiviläpusseja ja lämpömittareita. Kattiloitakin voisi kirpputoreja kierrellessä tutkia jos sopiva sattuisi osumaan kohdalle. Monihan taitaa käyttää kylmälaukkua mäskäimenä ihan hyvin tuloksin. Veneilyhommia varten kun pitäisi kylmälaukku hankkia, niin bongasin bilteman sivuilta kylmälaukkusetin johon kuului 24- ja 12-litraiset kylmälaukut. Pienemmänhän voisi hyödyntää mäskäimeksi? Jos laukun lämmönhukka on liian suuri, niin mäskäyksen voisi suorittaa saunassa samalla kun itse kylpee =) Tietysti jonkunlainen siiviläsyteemi (siiviläpussi?) tuohon kylmälaukkuun pitäisi viritellä, mutta tuskin on kovin paha homma. Vierteenhän voi keittää sitten vaikka useammassa kattilassa.

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja epe » Su Huhti 12, 2009 15:21 pm

Toisaalta kattilan voi eristää untuvatoppatakilla tai muilla vaatteilla ja lämpöä voi ylläpitää lieden avulla eikä tarvitse lisäillä kiehuvaa vettä. Fleese, villa ja tietysti makuupussit ja toppatakit ovat hyviä. Jos tilavuus loppuu kesken ja lämpöä pitää nostaa/ylläpitää esim. kylmälaukussa, voi ottaa pieneen kattilaan keittopaksua mäskiä ja kuumentaa kiehuvaksi ja lisätä päämäskiin. Tällä metodilla saa hyvän saannon ja täyteläisyyttä olueen. Keitossa tärkkelystä liisteröityy lisää entsyymien tehtäväksi sokereiksi ja dekstriineiksi ts. dekstriinejä ja sokereita kertyy enemmän mallasmäärään nähden ja koska dekstriinejä on enemmän samassa oluttilavuudessa on olut täyteläisempää.

Jos tekee kylmälaukkuun reiän laskuhanaa varten, pitää läpiviennin olla tiivis ja kunnollista puhdistusta varten purettava. Kylmälaukun muovikerrosten välissä on styroksikerros. Jos muovikerrosten väliin pääsee vuotamaan vierrettä, tulee mäskäimestä happamalta haiseva bakteeripesä.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Su Huhti 12, 2009 17:57 pm

Eiköhän näillä eväillä haeta kylmälaukut (jos niitä tuossa naapurikaupungin biltemassa on) ja yritetä mäskäillä jossain vaiheessa :wink: Hanaa varten en taida viitsiä lävistää kylmälaukkua. Pitää yrittää tulla toimeen ilman. Noissa on muuten semmonen kätevä ominaisuus että pienempi laukku mahtuu isomman sisään, eli luulisi lämmönhukan olevan pienempi (ainakin näin teoriassa :? ).

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Pe Touko 01, 2009 15:14 pm

Nyt alkaisi olla ajankohtaista taas palata käymisastian ääreen ja laittaa jotain olutta tulemaan. Vaikuttaisi nyt vahvasti siltä että päädyn näillä näkymin tekemään coopers real alesta (jos satun sitä saamaan) ja tummasta finlandiasta. 20 litraa ajattelin noista tehdä, jolloin lopputuloksena pitäisi olla mukavan mieto ja pehmeä tumma ale, ja prosentit tuossa neljän kieppeillä pullokäymisen jälkeen. Tämmöinen keitos kypsyisi mukavan nopeasti, jolloin pääsisi tänä kesänä jo nauttimaan :wink: Aromihumalointiin löytyisi 12g pussi fugglesia, mutta en ole keksinyt miten tuon saisi parhaiten käytettyä hyödyksi, joten ajattelin kysyä viisaammilta ensin =) Kannattaisiko tuo kuivahumaloida vai keittää humalia esim. ~15min. Noistahan ei tarvitsisi saada irti kuin aromeja. Ja kakkosastiaa en tällä hetkellä omista, joten miten tuo mahdollinen kuivahumalointi kannattaisi suorittaa, jos yleensäkään kannattaa. Ajattelin jos olutta pitäisi primäärissä vaikka sen 14vrk ja hieman ennen käymisen loppumista lisäisi humalat pönttöön. Näin ei aromit karkaisi vesilukosta taivaan tuuliin, ja käyminen jaksaisi vielä työntää pöntön avauksessa pönttöön päässeen hapen pois.

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » To Touko 14, 2009 23:33 pm

Eipä sitten saanutkaan täältä coopers real ale uutteita, joten tehdään kokeilu puhtaasti finlandioista. Tätä varten on postissa tulossa hieman humalia ja muntonsin kuivahiivoja. Alla kaksi hyvin simppeliä reseptiä mitkä olisi tarkoitus tehdä. Saa nähdä kumman teen ensin.

Finlandia tumma 1kg
Finlandia vaalea 1kg
Aromihumalointiin fuggles- tai saaz-pussi
Muntons kuivahiiva
15 litraa
OG 1.040
Alc. ~4%

Toisena suunnitelmana

Finlandia vaalea 2kg
Aromihumalointiin cascade-pussi
Muntons kuivahiiva
15 litraa
OG 1.040
Alc. ~4%

Kokeneemmat ja viisaammat voisivat kertoa mielipidettä noiden humalien sopivuudesta em. oluttyyleihin. Itse mitä tutkin niin tuo cascade olisi suht passeli tuohon vaaleaan versioon, jos haluaa amerikkalaistyylisen humaloinnin. Tummemman version humaloinnin sopivuudesta en kyllä ole sitten niinkään varma :?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Touko 15, 2009 8:17 am

1. Tumma
Koska en tiedä Finlandia uutteiden arvoja voin vain arvailla. Jos uutteet ovat väriltään vähänkään samoja kuin BeerSmithin vastaavat (jota itse asiassa epäilen ainakin tumman kohdalla), ei tummasatakaan tulisi kovin tummaa. Mutta uskoakseni finlandian tummasta kilonpurkista saadaan tummaa kumminkin se 20 litraa...
Jos tuo fuggles tai saaz -pussi tarkoittaa sellaista Morganin 12g pelletti teepussia, ei siitä loppujenlopuksi mitään ihmeitä saa aikaan yksistään. Jos katkeroa haluaa, saa siitä max. 9 IBUa tunnin keitolla. jos on mahdollisuus käyttää kolme pussia ja keittelisi ne 60, 20 ja 7min keitoilla, voisi saada sellaiset 15 - 18IBUa juomaan. Jos haettu tyyli olisi Mild tulisi tästä suurin piirtein sellaista.
Jos käyttö olisi siis pelkkään aromi humalointiin (kuten kirjoitat :oops: ) niin Fuggle sopinee paremmin tumman aleen.

2. Vaalea
Jos haluaa amerikkalaistyylisen humaloinnin, pitää humalia käyttää reilulla kädellä. 15 litraa OG 1.040 vaatisi esim. n.96g - 108g Cascadesta (12 kerrannaisilla). Enempi, parempi. Siis "minun tyylillä" tehtynä. Eli 12g 60min, 24g 20min ja 36g 7min + kuivahumalointiin 24g tai 36g. Näin saataisiin n.35 IBUa joka on American APAn alkupäässä. Mutta, tottakai kannattaa ja pitääkin kokeilla erilaisia asioita jotta oppii ja tietää miten mikäkin komponentti vaikuttaa. Siksi vain mainitsin tuon alku höpinän ettei tulisi kovia pettymysiä ja että harrastus jatkuisi. Jos vaaleasta haluaa pilsmäisemmän voi siihen käyttää sitä Saazia. Tosin huoneenlämmössä käytettynä siitä tulee erilaista joka tapauksessa ja Saaz kun on mieto pitäisi sitä käyttää myös reilusti.

Ei ole helppoa neuvominen ei. Mutta kannattaa ilman muuta kokeilla suunnittelemiaan oluita. Kun tietää miltä lähtökohta maistuu voi sitä sitten parannella oman maun mukaisemmaksi pikku hiljaa. Ilman kontaminaatiota on vaikeahkoa tehdä juomakelvotonta juomaa. 8)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Pe Touko 15, 2009 12:59 pm

Sanotaanko näin että yhdenlaisia harjoitussatseja nämäkin on, ja varmasti vielä monta seuraavaakin. Tämän projektin tarkoituksenakin lähinnä on kokeilla mitä edullisista aineksista saa vähän soveltamalla, ja samalla perehtyä varovasti humaloinnin saloihin :wink: Jotain mildin tyylistä helposti juotavaa ajattelin tuosta tummasta versiosta. Finlandiassa katkeroa on melko maltillisesti, mutta on kuitenkin. Mildinhän ei kovinkaan katkeraa käsittääkseni tarvitse, eikä pidäkään olla. Laitan siis viisamman neuvosta aromihumalointiin tuon fugglesin, ja luotan että katkeroksi riittää finlandian omat katkerot. Kokeilemallahan se selviää. Jätän tuon vaalean satsin reseptin hautumaan vielä toistaiseksi.
Viimeksi muokannut Anssi, La Touko 16, 2009 0:09 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja epe » Pe Touko 15, 2009 17:22 pm

Minulla ei ole Finlandia-uutteesta kuin hyviä kokemuksia; se sopii erinomaisesti resptien perustaksi miedon humalointinsa vuoksi. Finlandia myös kiertää kauppojen hyllyssä usein ulkomaalaisia uutteita nopeammin ja on tuoreempaa. Finlandiassa kuiva-ainekilon hinta on 10 € (7,5 €/0,75*1) ja Cooperseissa 9,5 € (12,9/0,8*1,7) Raumalta ostettuna; pieni pakkauskoko hämää.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Pe Touko 15, 2009 20:27 pm

Ehkä syy finlandia-uutteiden huonoon maineeseen löytyy siitä, kun niistä yleensä tehdään ensimmäiset olutkokeilut jotka, ovat lähempänä mallaskiljua kuin olutta =) Hiivan laatua on jotkut epäilleet, joten itsekin tilasin hiivoja varmuuden vuoksi tähän kokeiluun. Jos oluesta tulee näin jo hyvää, niin voisi vaikka joskus kokeilla pussimäskätä pieniä määriä erikoismaltaita lisukkeeksi.

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Su Touko 17, 2009 17:52 pm

Tässä nyt vielä ennen kun saa oluen käymään, on mieleen tullut vielä vähän kaikenlaista hommaan liittyen.

Ensimmäisenä käymislämpötila. Tällä hetkellä alakerrassa olisi 17 astetta ja toinen vaihtoehto olisi käyttää ihan huoneenlämmössä, reilussa 20 asteessa. Käsittääkseni muntonsin hiivan pitäisi tuolla alakerran 17 asteessa toimia vielä, mutta enemmän tässä olisi kyse siitä, että kumpi sopisi oluen tyyliin paremmin. Sopisiko tällaiseen tumman mildin tyyliseen olueeseen hiivan lämpimässä tuottamat käymisaromit? Tämähän on tietysti ihan makuasia, mutta tottakai kokeneempien oluenpanijoiden mielipiteet kiinnostaa.

Toinen juttu mikä tuli mieleen on tuohon mild-tyylisen oluen kypsymiseen. Sanotaan että mildit kypsyvät melko nopeasti. Mildithän ovat tyypillisesti alkoholipitoisuudeltaan ja humaloinniltaan mietoja. Tästä tuli mieleen että millä tavalla humaloinnin määrä vaikuttaa oluen kypsymisaikaan? Muutamia olutsatseja tässä tehneenä olen huomannut, että oluen kypsyessä maut "tasoittuvat" ja katkerotkin pehmenevät miellyttävimmiksi. Pääpointti tässä kysymyksessä siis on, että onko tuo mildien nopea kypsyminen alhaisen alkoholipitoisuuden lisäksi miedosta humaloinnistakin johtuvaa?

Ehkä tyhmiä kysymyksiä mutta ei viitsisi mennä perse edellä puuhun joka asiassa =)

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Ke Touko 20, 2009 22:20 pm

Viimeinkin sain tämän olutkokeilun laitettua käymään. Eihän tätä ole meinattu tässä kuin melkein 2kk =) Resepti oli yksinkertaisuudessaan tumma ja vaalea finlandia 15 litraan ja 12g fuggles-pussia keittelin 10 min. Hiivaksi laitoin muntonsin kuivahiivan ja olut tulee käymään 17-18asteessa. Valmistajan ilmoittamien arvojen perusteella OG 1.040 ja FG 1.014, eli alkoholia 3,8% pullokäymisen jälkeen. Vierrettähän piti tottakai maistaa ennen hiivausta :wink: Katkeroa oli juuri sopivasti ainakin näin alustavasti, ja antoihan tuo fuggles-pussi hieman aromiakin. Näillä näkymin mukavan kevyt alkoholipitoisuudeltaan ja helposti juotava olut olisi tulossa, jota uskaltaisi kavereillakin vaikka maistattaa (jos ei hommaa tule tyrittyä mitenkään). Seuraavaksi voisi kokeilla vaaleasta finlandiasta jotain vastaavanlaista viritelmää, kun muntonsin hiivoja sekä cascade- ja saaz pussit jäivät vielä :roll:

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » To Kesä 04, 2009 1:10 am

Noniin, nyt on olut pulloissa. 13 vrk olut oli primäärissä kaikkiaan ja raju käyminen kesti vajaa 3 vrk. Jostain syystä hiiva maistui vähän enemmän kuin edellisissä coopers-satseissa tässä vaiheessa, vaikka olut kävi viileämmässä :eivarma: Noh, kai se on tässä vaiheessa ihan normaalia. Maussa olin ensin "maistavinani" suht kevyttä paahtuneisuutta ja jotain pähkinän tyylistä (liekö jälkimmäinen johtuvaa fuggles-humalasta vaiko hiivasta). Tuo pähkinän tyylinen aromi jäi sitten hyvällä tavalla maltillisen katkeruuden kanssa suuhun viipymään. Vähän vaikea tässä vaiheessa tällä kokemuksella vielä arvailla lopputulosta, mutta jos tuo lievä hiivaisuus häviää ja muut positiiviset maut pysyvät, niin ihan juotava olut olisi tulossa (ainakin oman mittapuun mukaan :D)

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Tumma finlandiauute

ViestiKirjoittaja Anssi » Ti Kesä 09, 2009 12:03 pm

Ensimmäinen pullo tuli maistettua 5 päivää pullotuksen jälkeen. Maku oli ihan ok muuten, mutta makeus oli aika vallitseva, mitä ei ollut havaittavissa pullotushetkellä. Lisäksi suuntuntuma oli hyvin rasvainen joka viittaisi näin maalaisjärjellä ajateltuna diasetyliin. Ensimmäistä kertaa oli käytössä tuo muntonsin hiiva, joten paha sanoa onko tuo hiivan ominaisuus että diasetyyliä syntyy jälkikäymisessä noin paljon. Muistan lukeneeni että diasetyyliä synyisi vähemmän jos viere on kunnolla ilmastettu. Tässäkin omat havaintoni olisivat linjassa sen kanssa, koska pullotushetkellä diasetyylin makua ei ollut juurikaan havaittavissa kun ilmastin vierteen hyvin ennen hiivausta. Pullotushetkellä taas hapettumista kun ei juuri päässyt tapahtumaan niin ehkä sitä diasetyliä nyt pullokäymisessä sitten tuli enemmän. Mutta onneks tuon pitäisi hävitä ajastaan. Ilmeisesti homman nopeuttamiseksi pullot voisi tuoda 18 asteesta sisätiloihin ja vähän kääntää pulloja ylösalaisin, jolloin hiiva alkaisi nopeammin touhuamaan?


Palaa sivulle “Uutteesta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa