Partamiehen kotikalja

Uutteesta ja valmispakkauksista valmistus.

Valvojat: äyni, suorama, Elmo

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » Ti Marras 04, 2014 12:08 pm

Nyt on tulilla erikoisempaa tavaraa jonka nimi johtaa mummovainaasta joka teki kuulemma pirun hyvää kotikaljaa jolla lähti jalat alta raavaammaltakin mieheltä. Reseptiä ei tiedä kukaan joten luultavasti samanlaista ei saa aikaan millään konstilla joten ajattelin kehitellä täysin oman reseptin jonka lopputuloksena olisi vahva kotikalja, tosin tavoitteena ei ole jalat alta meininki vaan kiva raikas janojuoma jossa saisi olla vähän enemmän volttia kuin perhekaljassa.

Kokeilu Vol.1 meni käymispönttöön juuri äsken seuraavanlaisella reseptillä:

2 x Tuoppi Kotikalja-uutepurkkia
0,8 kg panimosokeria
0,05 kg kidesokeria (pussinpohja)
1 x kourallinen Nalle ohrahiutaleita
1 x kourallinen Nalle neljänviljanhiutaleita
2 x Finlandian mukana tullutta hiivapussukkaa
19 litraa vettä, kokonaisnestemäärä siis 21 litraa

Ominaispainon mittasin ennen puurohiutaleiden sekaanlaittoa ja se oli 1026 24 asteisessa vierteessä, hiutaleet tuota tuskin juurikaan nostaa joten tuolla arvolla mennään. Brew Mate ohjelman mukaan tuolla tulisi noin 3% jos käy FG arvoon 1003...

Ensimmäinen huomio oli että vierre tuoksui kotikaljalta mikä ei sinänsä yllättänyt ja väriltään on erittäin tummaa, lähes mustaa...

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » Ti Marras 04, 2014 21:43 pm

Tämä sai vielä lisukkeeksi sokeria ja ohratärkkelystä ihan vaan alkoholipitoisuuden nostamisen takia :)
Sokeria noin 600 - 800 grammaa (rannemitta) ja ohratärkkelystä noin puolet 400g rasiasta...

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » Su Marras 09, 2014 10:57 am

Pullottelin eilen tämän ja jälkikäyntisokerin kera kaljan maku oli erittäin kotikaljan makuinen, hieman makeahko ja väriltään erittäin tumman ruskea. En saanut lapottua olutta toiseen astiaan ennen pullotusta vaan pullotin suoraan käymisastiasta niin muutamaan pulloon livahti puurohiutalekkin kun niitä jokunen lillui oluen pinnassa, suurin osa tosin oli pohjassa. Ominaispainoa en edes mittaillut kun ei sokerin ja tärkkelyksen lisäämisen jälkeisestä arvosta ole mitään muuta hajua kuin Brew Mate ohjelman antama 1034 arvo joka tosin ei ole ihan tarkka kun sieltä ei löydy valikoista esimerkiksi ohratärkkelystä niin muuntelin sen sokeriksi hiilihydraattimäärän perusteella.

Seuraavalla kerralla ajattelin tosin tehdä hieman helpompaa kautta tämäntyylisen kokeilun eli purkki kotikaljauutetta ja purkki tai kaksi Finlandian perinteistä. Nyt vielä hokasin että paikallinen Tokmanni oli ottanut valikoimiinsa olut- ja viinitarvikkeita, korkkeja yms mutta tietenkin uutteista edustettuna ainoastaan tuo Finlandia, tosin euron halvemmalla kuin S-Marketissa :) Toivottavasti laajentaisivat valikoimaa kun vissiin noissa isommissa Tokmanneissa on muitakin uutteita tarjolla...

Yhden hauskuuden löysin tuosta Tuoppi-uutteesta, se litran pönttö sisältää myös humalauutetta mitä taas ei ole niissä pikkupussukoissa...

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » Ke Marras 12, 2014 19:13 pm

Testipullon korkkasin äsken, hiilihappoa ei ole vielä paljoa, vaahtoa muodostuu kyllä tuoppiin kaataessa mutta alle minuutissa häviää lähes täysin, pieni vaahtokerros jää vielä hetkeksi ja tuopin reunaan jättää ryystäessä vaahtoverkkoa. Maku, niin, sitä ei ole, oikeastaan ei maistu yhtään miltään, ei edes kotikaljalle mille tuon olisi pitänyt maistua... Outoa ja ihmeellistä... No väri on ainakin kivan tumma:

Kuva

Avatar
kaljakori
Oppilas
Oppilas
Viestit: 149
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 21:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Åbo
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja kaljakori » To Marras 13, 2014 17:13 pm

Seurannut mielenkiinnolla tätä ketjua koska itsekin pidän Tuoppi kotikaljasta. Kiitos ahkerasta päivittämisestä.
Ollut tuo litran uutepönikkä ostoslistalla kunhan eksyn sellaiseen kauppaan josta tuota saa. En ole siis päässyt kokeilemaan vielä.

Saiskohan maun paremmin pysymään jos lisäisi tuon uutteen vasta käymisen loppuvaiheessa tai pullottaessa. Mitään kokemuksia ei tietenkään tällaisesta ole ja jos pullotusvaiheessa lisää, niin pitäisi tietää paljonko uutteessa on käymiskelpoista sokeria, ettei tule pommeja.

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » To Marras 13, 2014 20:20 pm

Tälläisen tiedon paikansin tältä foorumilta:
jappp kirjoitti:Kyselin Tuoppimallasuutteen tietoja valmistajalta ja ajattelin postata ne tänne mikäli jotain muutakin kiinnostaa. Saamani vastaus:
Tuoppi-uutteen kuiva-ainepitoisuus on noin 30 % ja väri noin 1300 EBCU. Katkeroarvoja ei ole määritetty.


Tuo on kyllä sinänsä hassua että pullottaessa maistui täysin kotikaljalta, oli jopa sellainen makea mutta maku on hävinnyt jälkikäynnin aikana kokonaan. Sokeria kun lisäsin käymisen aikana niin kokonaismäärähän nousi melkein 25 litraan mutta en uskoisi että mauttomuus siitä johtuu kun yhdellä purkilla pitäisi tulla 18 litraa kotikaljaa. Maistiaispullo oli kyllä muovinen puolen litran limsapullo mutten uskoisi yksinään siitäkään johtuvan mutta pistämpä huvikseni jäähtymään lasipullon hetkeksi aikaa ja teen referenssimaistiaisen.
Brewmate ohjelman mukaan tuossa pitäisi olla noin 4-4,5 prosentteja mutta täydellinen mauttomuus ei oikein sitäkään tue...

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » To Marras 13, 2014 20:32 pm

En malttanutkaan antaa jäähtyä vaan näppäsin korista huoneenlämpöisen pullon, nyppäsin korkin auki ja sitten tulikin Jani-pojalla kiire saada kuppia alle kun alkoi tulemaan kuohumalla pullosta ulos. Alkaa siis hiilihappoja olemaan "pojassa" kohtuullisesti... Mutta huomiona tässä pullollisessa oli että maku on sellainen miedosti kotikaljainen, ei ihan yhtä vetinen kuin edellinen maistiainen. Menikös se niin että hiilihappoja oli enemmän lämpimässä oluessa kuin kylmässä vaiko toisinpäin? Limunaatit ja vissyt ainakin lämpimänä avatessa kuohuu herkemmin kuin kylminä. Nautitaan siis jääkylmänä ellei nuo pullot räjähdä ennemmin kun ajattelin pari viikkoa antaa olla lämpimässä ennen noin 10 asteiseen säilytystilaan vientiä.

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Pe Marras 14, 2014 0:41 am

Käsittääkseni kylmä neste sitoo enemmän hiilidioksidia itseensä. Ainakin kotisiiderissä huomasin selvän eron kylmän ja lämpimän välillä, kylmä kupli suussa selkeästi pidempään ja enemmän. Kuohuminen lämpimänä johtuu kaiketi juurikin siitä kun hiilidioksidia vapautuu.
Näin siis ihan mutuna. :sgeek:

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1203
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Pe Marras 14, 2014 7:58 am

Kylmässä pullon hiilidioksidi sitoutuu olueeseen koska olut pystyy sitomaan enemmän hiilidioksidia viileänä kuin lämpimänä. Yksinkertaistettuna pullon CO2 paine taistelee oluen hiilidioksidinsitomiskykyä vastaan ja tasapaino riippuu lämpötilasta.

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » Pe Marras 21, 2014 12:28 pm

Tuomitaan tämä nyt maultaan erittäin vetiseksi kotikaljaksi jossa voi olla voltteja tai voi olla ettei hirveästi ole. Maultaan siis edelleen täysin olematon, runsashiilihappoinen ja väriltään erittäin tumman ruskea, melkein musta. Tuossa äsken katselin pulloja jo viemäröinti-aatoksin mutta ajatelin että annetaan nyt vielä mahdollisuus, siirtelin pulloja jääkaappiin ja kellariin sen verran että lämpimään jäi korillinen jonka annan vielä olla lämpimässä ainakin siihen asti että tarvin tuon korin toisen oluen jälkikäyntiä varten. Sitten maistan ja annan joko viemärituomion tai säilytän kellarissa todella kauan ennen poisjuomista.

Avatar
kaljakori
Oppilas
Oppilas
Viestit: 149
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 21:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Åbo
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja kaljakori » Pe Marras 21, 2014 14:53 pm

Ehkä se kuivaksi käyttäminen vie mausta pois kotikaljamaista makeutta, joka sitten tuntuu mauttomuutena?

Tein muutama päivä sitten tuosta litran Tuoppi uutteesta puolikkaan satsin, 8 litraa. (Toinen puoli uutteesta meni pakastimeen).
Paketin ohjeen mukaan siis tein ihan janojuomaksi kotikaljaa.
Sokeriksi tosin panimosokeria (kun kidesokeri oli vähissä) ja hiivaksi Coopersin kuivahiivapussukan puolikkaan.
Käytin vuorokauden, pullotin ja pistin pihalle kylmään, ettei käy enää pullossa.

Jokseenkin miedonmakuinen, ei kovinkaan makea. Muuten kyllä raikasta kylmänä.
Ehkä kidesokeri ja pullahiiva antaisivat enemmän makua/ makeutta?
Väri on kyllä todella kaunis, lähes musta.

Taidan tyypätä sen uutteen toisen puolikkaan tuorehiivalla ja kidesokerilla...

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » To Marras 27, 2014 6:39 am

Pistin koemielessä erän kotikaljaa tulille maltaista että josko siitä voisi kehittää vahvemman version, tosin helppoahan se on siten että laittaa vaan enemmän sokeria ja antaa käydä pidempään mutta tällöin lopputulos taitaa mennä kiljuksi eikä se ole tavoitteena. Tämähän on helppo ja yksinkertainen tehdä myös maltaista, maltaat ja sokeri sopivaan astiaan, perään kiehuvaa vettä, kansi päälle ja annetaan jäähtyä sopivan lämpöiseksi, heitetään hiiva sekaan, peitetään kevyesti ja annetaan käydä vuorokausi, siivilöidään, pullotetaan ja pistetään kylmään. No tottahan toki valmistaminen saadaan myös menemään vituralleen niinkuin mie sain :).
Muuten meni ihan hyvin valmistusprosessi siihen asti että piti alkaa odottelemaan keitoksen jäähtymistä, kello 22 aikaan illalla lämpötila oli noin 58 astetta niin ajattelin että nostampas ämpärin ulos ja katselen jakson verran Breaking Bad tv-sarjaa niin lämpötila lienee olevan suunnilleen sopiva. Ajatustasolla siis toimiva menetelmä jäähdyttää liemi mutta kun mukaan tulee elementti nimeltään uni... Avaan silmät, on muutoin pimeää mutta telkkarin ruudulla vilkkuu teksti No signal, hetken verran makaan sängyssä ihmeissäni ja hamuilen yöpöydältä kaukosäätimen ja sammutan tv:n samalla ihmetellen että miksiköhän telkkariin signaalia syöttävä tietokone on sammunut itsestään. Sitten jatkan makaamista sängyssä silmät edelleen avoinna ja mieleen pamahtaa yhtäkiä: KALJA! Ei hemmetti, se on vielä pihalla. Nousen ylös, haappuilen keittiöön ja napsautan valot päälle että näen mitä kello on, kymmentä vaille 5 aamulla. No kalja-ämpäriä ulkoa hakiessani ihmettelen että miksi vaimo vielä nukkuu vaikka hänen pitäisi piakkoin olla jo lähdössä töihin, tähän syyksi selviää että hän on ilmeisesti sammuttanut herätyksen torkuttamisen sijasta joten olisi ilman kaljaa nukkunut pommiin. No siinä välissä kun rouva pikkuhiljaa heräilee niin mie keittelin kahvia ja kattilallisen vettä jotta saan kaljan lämpötilaa nostettua 14 asteesta ylöspäin. Noin 1,5 litraa kiehuvaa vettä lisättyäni lämpötila nousi noin 34 asteeseen niin ajattelin että saa luvan kelvata vaikka ohjeen mukaan kuivahiiva laitettaisiin 40 asteiseen nesteeseen. Veden lisääminen kumminkin laimentaa kaljaa niin tulin ajatuksissani siihen tulokseen ettei sinne voi mielin määrin vettä lisäillä ja kiittelin itseäni mielessäni että onneksi pistin maltaita hieman enemmän kuin ohjeessa oli niin makuhävikki ei ole niin paha kuin mitä olisi ollut ohjeen mukaisella mallasmäärällä. Ripottelin sekaan 5ml normaalia kuivahiivaa, laitoin kannen kevyesti päälle ja nyt jännään että a: Lähteekö kalja käymään sekä b: Jos lähtee niin kuohuuko ylitse kun 8 litran ämpärissä on nyt lähemmäs 7 litraa nestettä... No Katsotaan mitä tuosta tulee...

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » To Marras 27, 2014 14:19 pm

Pelko kuohumisesta on näemmä turha, käy nätisti kuplimalla.

Avatar
kaljakori
Oppilas
Oppilas
Viestit: 149
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 21:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Åbo
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja kaljakori » Ke Joulu 03, 2014 22:15 pm

Siihen mauttomuuteen on Suorama kommentoinut tässä toisessa ketjussa, että muut mallaslisät olisivat se tekijä, joka laimentaa Tuoppi-kaljamaltaan makua.

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » To Joulu 04, 2014 8:22 am

Unohtanut kirjoittaakkin tästä että hyvää tuli ja on jo juotukkin koko ämpärillinen, tosin 1,5 litraa annoin anopille ja appi-ukolle maistiaiseksi.
Humalia mietin että voisi keitellä sekaan mutta ongelmaksi koittuu se kun on henkeen ja vereen uuteolutharrastaja (olosuhteiden pakosta toistaiseksi) niin eihän nuita humaliakaan ole kaapit notkollaan. Tilaamallahan saisi tietenkin mutta pitäisi sitten samalla tilata paljon muutakin postikulujen takia mutta kiitos Kelan hienojen päätösten jää tilailut vähiin toistaiseksi...
Kotikaljareseptejä kun olen lukenut niin monessa ohjeessa laitetaan humalaa mutta löytyykös jotain humalaa normikaupoista vai mistä nuo martat sun muut sitä hankkii? En kumminkaan uskoisi että oluttarvikekauppojen kanta-asiakkaat koostuisivat lähinnä mummeleista :)

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja BrewZealot » To Joulu 04, 2014 8:47 am

En ole muualla kuin alan kaupoissa kuullut humalaa myytävän, mutta ehkä martat keräävät niitä torpan kulmalta. Perinteisesti maaseudulla on kasvatettu humalaa melkein joka tontilla.

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » Su Joulu 07, 2014 17:41 pm

No eikun uutta satsia tulille että saa kaljaa joulupöythään. Muuten ohjeiden mukaan eli 3dl maltaita, 2 dl sokeria ja 5 litraa kiehuvaa vettä sekaisin ja annoin jäähtyä noin 35 asteiseksi ennenkuin pistin vajaan puoli teelusikallista kuivahiivaa sekaan. Ominaispainoa kun mittailin niin lämpötilakorjattuna sain arvoksi 1027 ja ajattelin antaa käydä niin kauan kuin käy. Humalanhakuinen kauppareissu ei tuottanut tulosta niin otin sellaisen Tuoppi Kotikaljapakkauksen missä on niitä pikkupusseja ja lisäsin yhden pussin tuonne sekaan, nostanee ominaispainoa hieman. Tuo sisältää humalauutetta niin ajattelin että siitä tuo saa tarvittavan humaloinnin. Nyt sitten vain odotellaan mitä lopputulokseksi saadaan...

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » Ma Joulu 08, 2014 17:46 pm

Mietteissäni törmäsin ehkä tulevaan ongelmaan vai törmäsinkö sittenkään? Kun kerta annan tuon käydä niin kauan kuin käy niin pulloihinhan ei silloin tule enään hiilihappoja niin mites tuon pullahiivan kanssa onnistuu jälkikäyttäminen vai onko odotettavissa räjähdyksiä jos jälkikäyttää kuten normaalit oluetkin? Edellinen satsi kun oli jääkaapissa mehukattipöniköissä niin niihin tuli painetta matalasta lämpötilasta huolimatta, tosin ko. satsi kävi sen vuorokauden lämpimässä jonka jälkeen pullotin ja pistin jääkaappiin.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja äyni » Ma Joulu 08, 2014 21:39 pm

Ei pullahiiva eroa siinä mitenkään. Hiilidioksidin määrä riippuu käytetyn sokerin määrästä, ei muusta. Yhdestä moolista sokeria tulee kaksi moolia hiilidioksidia, oli hiivakanta mikä hyvänsä.

JaniH
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 291
Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Eura
18 tai yli: Olen

Re: Partamiehen kotikalja

ViestiKirjoittaja JaniH » To Joulu 11, 2014 14:32 pm

Käyminen oli mielestäni aika lailla loppu (ei noussut kuplia pintaan) joten viskasin sekaan gelatiinia (vajaa puoli tl hieman vajaaseen puoleen kupilliseen vettä) ja nostin ämpärin jääkaaphiin jäähtyhmään. Ominaispaino oli mukava 1006 joten volttejakin hieman tulee, 2,7 ja jälkikäynti nostanee vielä vähän joten ei ihan ruokajuomaksi louhnaala passaa ryystää mutta joulupöythään tuota vähän suunnittelinki :)


Palaa sivulle “Uutteesta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa