Janin Finlandia-keitokset
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Minulla oli yksi Finlandia-uutepurkki odottamassa Coopersin kanssa samaan astiaan pääsyä mutta päätinkin tehdä sen erikseen. Elikkäs eilen kun pullottelin edellisen teoksen niin pöntön pesun jälkeen innostuin uuden satsin tekoon. Olin jo tekemessä Cooper's Lager + Finlandia seosta mutta kyrpiintyneenä pullojen pesuun päätin että teen molemmista uutteista erikseen hieman pienemmät satsit. No tuumasta toimeen ja vettä kiehumaan, Finlandia Perinteinen pönttö likoamaan kuumaan veteen ja vesi kun kiehui niin liuottelin sinne desin verran eli 85 grammaa taloussokeria ajatuksena että olut kävisi hieman kuivemmaksi ja kevyemmäksi kun kokonaisnestemäärän piti alunperin olla 7,2 litraa. Ominaispainoa mittaillessa (1048) tulin kumminkin siihen tulokseen että tuosta tulisi ehkä turhan vahvaa joten lisäsin hieman vettä jolloin kokonaismääräksi tuli muutaman millin yli 8 litran viivan. Ominaispainoa en tässä vaiheessa enään mitannut mutta BrewMaten avulla laskeskelin että olisi noin 1042. Hiivan nesteytin parissa desissä vettä (mukana tuossa 8 litrassa) ja plumpsautin pönttöön. Jotain eloa tuolla on kun vesilukon vesi on siirtynyt pelkästään lukon toiseen osaan mutta pulpahduksia en ole vielä kuullut.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Tuo pöntöllinen ei innostunut pulputtelusta oikeastaan lainkhaan, muutaman pulahduksen havaitsin muistaakseni toisena käymispäivänä joten tästä huolestuneena mittasin eilen ominaispainon niin onhan se ainakin käynyt, mittari upposi +10 kohdalle. Kannen kun laitoin takaisin päälle niin taas vesi nousi hetkessä vain ulommaiseen putkiloon joten ilmeisesti käyminen jatkuu edelleen. Sinänsä vaan perin hassua tuo ettei pulputtele, onko vaan niin vähäinen määrä kuin 8 litraa syypäänä (10 litran satsilla pulputtelu oli erittäin heikkoa mutta havaittavaa)...
- äyni
- Panimomestari
- Viestit: 2989
- Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: TAMPERE
Re: Janin Finlandia-keitokset
Pönttö vuotaa. Siis kannen raosta, ei ole vakavaa.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Tämä viimeisin satsi lorahti pulloihin tänhään, maku oli makoinen pullottaissa, toivottavasti ei ainakaan huonommaksi menisi
FG 10 eli alkomahoolia olisi 4,17 pullottaissa joten lähelle 4,5 tavoitetta pääsin 


-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Maistelin tätä jo viikonloppuna pullollisen ja juuri äsken toisen, erinomaista olutta. Turhaan ainakin tätä Finlandia Traditionaalia haukutaan joka puolella. Seuraava olutsatsini onkin suunnitteilla että laittaisin 3 kiloa tätä ja vesimäärällä säätäisin voluumit lähelle 4,5%, tulee arviolta 2 - 2,5 korillista maukasta täysmallasolutta ja alle 30€ hinnalla 

-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Eilen tärhäytyin 7 litran satsin Traditionaalia tulille, ominaispainoa oli mukavat 42 yksiköllistä.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Nyt iskin ämpärin pohjalle 5 litran satsin Traditionaalia, OG 1058 joten tujakkaa seurajuomaa odotellaan 
Ennen tuota porasin 10 litran ämpärin kanteen reiän vesilukolle niin sain oivan pikkusen käymisastian.

Ennen tuota porasin 10 litran ämpärin kanteen reiän vesilukolle niin sain oivan pikkusen käymisastian.
-
- Foorumilainen
- Viestit: 10
- Liittynyt: Ti Joulu 23, 2014 15:20 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Vaasa
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Itte ajattelin seuraavaksi laittaa 2 purkkia traditionaalia ja yks purkki tummaa sekaan 16 litraan. Ja ehkä pikkusen sokeria myös niin tulis vähän volttejakin. Saas nähdä millasta tulee ku niitä sekottaa keskenään.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Mie just laitoin 3 x Perinteisen, vajaan 2 dl sokeria, kokonaisnestemäärä 20 litraa ja kaksi hiivapussukkaa, OG 1050 joten ei tuosta hirveän vahvaa tule... 5% paikkeille ja jälkikäynti nostaa pikkuisen yli. Sokeria laitoin sen takia että kävisi kuivemmaksi kun Finlandian hiiva jättää mielellään FG:n korkeaksi jos täysmaltaana tekee.
-
- Foorumilainen
- Viestit: 10
- Liittynyt: Ti Joulu 23, 2014 15:20 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Vaasa
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Ite laitoin eilen Coopersin real alen käymään. Laitoin purkin 16l ja sokeria semmoset 500g perään. Kuinkahan paljon tuosta sotkusta tulee prosentteja? Itellä on BrewMate ohjelma mutta en osaa sillä laskea/käyttää sitä. Eikös sen sillä pysty kuitenkin laskemaan vaikka ei olisi ominaispainomittaria? Ja mulla ei oo joten en tiedä lähtöarvoja.
- BrewZealot
- Kisälli
- Viestit: 707
- Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Teorreettisen volttimäärän saa laskettua, mutta ilman ominaispainomittaria se on aika arpapeliä että onko tulos oikea. Uutteilla lienee melko lailla tarkempaa kuin mäskäämällä kun muuttujia on vähemmän, mutta heittoa tulee silti. Esim. minulla tulee yleensä noin voltin verran enemmän kuin suunniteltu. Käy kuivemmaksi kuin brewmate laskee.
Kannattaa ensi tilassa hankkia mittari, ei maksa montaa euroa.
Brewmateen syötetään periaatteessa vain oluen litramäärä ja mitä aineita siihen on laitettu, suurin osa aineista löytyy valmiina alasvetovalikoista. Joku voinee tehdä tarkemman tutoriaalin tai linkata?
Kannattaa ensi tilassa hankkia mittari, ei maksa montaa euroa.
Brewmateen syötetään periaatteessa vain oluen litramäärä ja mitä aineita siihen on laitettu, suurin osa aineista löytyy valmiina alasvetovalikoista. Joku voinee tehdä tarkemman tutoriaalin tai linkata?
-
- Kisälli
- Viestit: 1213
- Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Coopersin tölkkejä ei brewmatesta löydy, mutta korvikkeena voi käyttää purkin sisällön painoa ja light liquid malt extractia. Sokeria taas on listassa monenlaista, dextroosi on panimosokeri.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Mitä olen tuota ohjelmaa käyttänyt niin Cooper'sin uutteissa voi käyttää suoraan tuota Liquid Malt Extract Lightia, ominaispainot ainakin ilmoittaa ohjelmassa ja mittarissa samat. Finlandian uutteen lisäsin itse sinne listaan mutta sillä tulee pienissä määrissä/korkeissa OG-arvoissa pientä heittoa, esim mittari voi näyttää 62 ja Brewmate 58 mutta minua nuo heitot ei niinkään haittaa kun ei ihan kymmenistä puhuta.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Väliaikapohdiskelua 
7 litran satsissa jäi FG aika korkeaksi, 1016, maku myös pullottaessa makeahko, tosin maistoin vasta jälkikäymissokereiden mukana ollessa (5g/litra), jos makeus joskus häviää niin lopputuloksena on aika tujakan makuinen olut vaikkakin mieto, noin 3,7% jälkikäyneenä.
5 litran satsin kanssa tai oikeastaan käymisastiana toimivan ämpärin kanssa on sellainen ongelma että kansi oli aluksi suht tiivis mutta parin päivän käymisen jälkeen ei enään ollutkaan tiivis vaan on jotenkin jopa kohonnut ylöspäin, vesilukossa vesi tasaisesti molemmin puolin mutta kun kantta painaa kevyesti reunoilta niin nousee vesi toiselle laidalle, toivotaan ettei nappaa happea vuotavan kannen takia. Kehitellään tähän jonkinlainen tiivistyssysteemi...
20 litran satsi oli lopettanut käymisen eilen, tai ainakin vesilukossa oli vesi tasoittunut molemmin puolin lukkoa, ravistelin astiaa niin hetken päästä jo pulputteli kauniisti ja edelleen pulahtelee tämän tästä, alussa käyminen oli todella rajua joten hetken jo luulin että käyminen olisi oikeasti ohi mutta muutaman satsin kokemuksella en luottanut ajatuksiini koska seassa on sokeria eli olut tulee käymään kuivaksi verrattuna täysmaltaisiin jolloin myös käyminen kestää pidempään.

7 litran satsissa jäi FG aika korkeaksi, 1016, maku myös pullottaessa makeahko, tosin maistoin vasta jälkikäymissokereiden mukana ollessa (5g/litra), jos makeus joskus häviää niin lopputuloksena on aika tujakan makuinen olut vaikkakin mieto, noin 3,7% jälkikäyneenä.
5 litran satsin kanssa tai oikeastaan käymisastiana toimivan ämpärin kanssa on sellainen ongelma että kansi oli aluksi suht tiivis mutta parin päivän käymisen jälkeen ei enään ollutkaan tiivis vaan on jotenkin jopa kohonnut ylöspäin, vesilukossa vesi tasaisesti molemmin puolin mutta kun kantta painaa kevyesti reunoilta niin nousee vesi toiselle laidalle, toivotaan ettei nappaa happea vuotavan kannen takia. Kehitellään tähän jonkinlainen tiivistyssysteemi...
20 litran satsi oli lopettanut käymisen eilen, tai ainakin vesilukossa oli vesi tasoittunut molemmin puolin lukkoa, ravistelin astiaa niin hetken päästä jo pulputteli kauniisti ja edelleen pulahtelee tämän tästä, alussa käyminen oli todella rajua joten hetken jo luulin että käyminen olisi oikeasti ohi mutta muutaman satsin kokemuksella en luottanut ajatuksiini koska seassa on sokeria eli olut tulee käymään kuivaksi verrattuna täysmaltaisiin jolloin myös käyminen kestää pidempään.
-
- Kisälli
- Viestit: 1213
- Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Suomi
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Ei huolta ämpärin kanssa, minulla oli monta kuukautta ilman vesilukkoja tai tiivisteitä imperial stoutti ämpärissä. Pullottaessa tai testipullollisessa ei ole ollut mitään merkkejä hapettumisesta. Hiilidioksidipatja suojaa kyllä olutta jos kantta ei vaan availla turhaan.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Pistin tuon 5 litran satsin kakkosastiaan ja samalla mittasin ominaispainon, mittari näytti niinkin korkeaa arvoa kuin 20. No pelkonahan tässä on sitten se ettei ominaispaino enään laske joten lisäsin hieman sokeria (puoli desilitraa) saadakseni käymisprosessin jatkumaan, näkyyhän se ainakin jatkuvan joten odotellaan nyt rauhassa viikko tai pari ja mittaillaan taas uudelleen. Tuo 20 on mielestäni kumminkin turhan korkea pullotusta ajatellen.
Isompi satsi alkoi käymään ravistelun jälkeen kuten tuossa jo aiemmin totesin, käyminen jatkuu edelleen, tosin pulpahtelu on jo suht hidasta ja epätasaista.
Isompi satsi alkoi käymään ravistelun jälkeen kuten tuossa jo aiemmin totesin, käyminen jatkuu edelleen, tosin pulpahtelu on jo suht hidasta ja epätasaista.
- suorama
- Panimomestari
- Viestit: 2811
- Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Kangasala
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Kangasala
- Viesti:
Re: Janin Finlandia-keitokset
Puuttumatta mitenkään siihen mikä on oikein tai väärin tai miten kukakin tekee.
Haluaisin tietää mikä taika sokerin lisäämisellä oluen sekaan käymisen loppupuolella on?
Onko ajatuksena se, että kun hiiva saa uutta ruokaa, vanhatkin maistuu paremmin?
Haluaisin tietää mikä taika sokerin lisäämisellä oluen sekaan käymisen loppupuolella on?
Onko ajatuksena se, että kun hiiva saa uutta ruokaa, vanhatkin maistuu paremmin?
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Juurikin tuo että uusi ruoka lisäisi hiivan ruokahalua ja jaksaisi käydä lähemmäs 10-arvoa kuin 20.
Opettelua ja tutkimistahan tämä touhu vielä itselläni on joten kaikkea ei aina tehdä "sääntöjen" mukaan vaan testaillaan välillä kaikenlaista niinkuin nyt tätä sokerin lisäämistä käymisasteen parantamiseksi, toimivuudesta ei ole mitään tietoa vielä vaan hätäratkaisuna tämän tein kun tuo 20 on ehkä turhan reilu FG:ksi. Jos tämä toimii niin hyvä ja jos ei toimi niin tietää ettei tee toiste.
Opettelua ja tutkimistahan tämä touhu vielä itselläni on joten kaikkea ei aina tehdä "sääntöjen" mukaan vaan testaillaan välillä kaikenlaista niinkuin nyt tätä sokerin lisäämistä käymisasteen parantamiseksi, toimivuudesta ei ole mitään tietoa vielä vaan hätäratkaisuna tämän tein kun tuo 20 on ehkä turhan reilu FG:ksi. Jos tämä toimii niin hyvä ja jos ei toimi niin tietää ettei tee toiste.
- suorama
- Panimomestari
- Viestit: 2811
- Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Kangasala
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Kangasala
- Viesti:
Re: Janin Finlandia-keitokset
Tavallaanhan tuo hiukan vääristää "kaikkea", siis minun mielestäni vain.
Eli lisätty sokeri kasvattaa toki "alkuominaspainoa" mutta käy tavallaan kokonaan pois, eli keventää olutta tuomalla mukaan alkoholia.
En nyt sano paljonko tuo puoli desiä voisi tehdä, mutta 5litran satsi koossa saattaa olla jotain. 300g nostaa 60 litran satsissa n. 0,02SG (esim. 1.040 > 1.042).
Tosin FG pysyy samana näillä tarkkuuksilla 1.008 mutta alkoholi pitoisuus nousee 4,2% > 4,5%.
Tämä siis kaikki teoriaa.
Toivottavasti saat hyviä kokemuksia.
Eli lisätty sokeri kasvattaa toki "alkuominaspainoa" mutta käy tavallaan kokonaan pois, eli keventää olutta tuomalla mukaan alkoholia.
En nyt sano paljonko tuo puoli desiä voisi tehdä, mutta 5litran satsi koossa saattaa olla jotain. 300g nostaa 60 litran satsissa n. 0,02SG (esim. 1.040 > 1.042).
Tosin FG pysyy samana näillä tarkkuuksilla 1.008 mutta alkoholi pitoisuus nousee 4,2% > 4,5%.
Tämä siis kaikki teoriaa.
Toivottavasti saat hyviä kokemuksia.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 296
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Janin Finlandia-keitokset
Nostaahan se ominaispainoa hieman juu, tuo puoli desiä on noin 40 grammaa. Brewmaten mukaan nostaa OG:n 1058:sta 1061:een, FG:ksi sanoo ennen sokeria 1015 ja sokerin kera 1014. Prosenteissa vaikutus on 5,70 -> 6,09 joten ero ei ole kovin hirveä eikä sinänsä vaikuta mihinkään. Kypsytysaikaahan tuo lisää tottakai myös mutta eipä tässä kiire ole ja varastoon mahtuu. Tuo 1020 FG on mielestäni turhan korkea siihen että oluen pullottaa jälkikäyntisokereiden kera, saattaapi ottaa ja alkaa pullot paukkumaan iloisesti niin sen takia tavoite olisi päästä alemmas. Ja alkoholipitoisuus olisi tuolla 1020 FG:llä 4,9% joka olisi myös jäänyt tavoitteesta alaspäin kun tahdoin tästä hieman vahvempaa tavaraa koska tuossa on 20 litraa tulossa noin 5% olutta 

Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa