Coopers Real Ale

Uutteesta ja valmispakkauksista valmistus.

Valvojat: äyni, suorama, Elmo

huurteinen
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: La Joulu 13, 2008 15:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja huurteinen » To Joulu 18, 2008 23:16 pm

Aikaslailla aloittelija tällä saralla. Aiemmin muutaman uuteolut satisin olen tehtaillut. Nyt lueskeltuani edistyneempien kokemuksia ja vertailtuani niitä omiin tuotoksiini, voitaneen todeta, että olen ansioitunut kiljunkeittelijä.

Nyt lukemieni kokemusten mukaan kokeilin seuraava;

Desinfiotuani käymisastian, valuttelin sinne Coopersin Real Ale uutepurnukan sisällön (1,7kg), seuraksi keittelin 4 litraa vettä johon en lisännyt sokeria, vaan kippasin sen uutteen perään. Liekkö tuota olisi tarvinnut keittää kun en siihen sokeria liuotellut? Sitten lisäilin 16 litraa kylmää vettä, elikkäs 20 litraa tuli kokonaismääräksi. Hiiva pintaan, kun lämpötilä oli asettunut sopivaksi (taisi olla 22 Celsiusta). Ominaispainomittarin ( sen "irvikuvan" lähinnä) mukaan sokeria, ilman sen lisäystä, olisi 75g/l. Mitä se konkreettisesti nyt sitten tarkoittaakaan? Vesilukko paikalleen ja huoneen nurkkaan käymisen alkua odottelemaan.

Aikaisemmissa tuotoksissa on ollut sellainen erikoinen, sanoinsin pistävä, sivumaku oli uute ollut sitten lageria, stoutia tai mitä hyvänsä. Siihen syy lienee liian runsaassa sokerin määrässä? Nyt tällä kokeilulla sen pitäisi selvitä.

Jatkossa olisi tavoitteena, joko näin uutteella tai sitten hieman monimutkaisemmin, saada aikaiseksi old ale tyyppistä olutta. Sen aika on sitten myöhemmin. Nyt katseellaan mitä tästä tulee.

Ghe_dahlg
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Pe Huhti 25, 2008 0:47 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja Ghe_dahlg » La Joulu 20, 2008 15:58 pm

huurteinen kirjoitti:Desinfiotuani käymisastian, valuttelin sinne Coopersin Real Ale uutepurnukan sisällön (1,7kg), seuraksi keittelin 4 litraa vettä johon en lisännyt sokeria, vaan kippasin sen uutteen perään. Liekkö tuota olisi tarvinnut keittää kun en siihen sokeria liuotellut? Sitten lisäilin 16 litraa kylmää vettä, elikkäs 20 litraa tuli kokonaismääräksi. Hiiva pintaan, kun lämpötilä oli asettunut sopivaksi (taisi olla 22 Celsiusta). Ominaispainomittarin ( sen "irvikuvan" lähinnä) mukaan sokeria, ilman sen lisäystä, olisi 75g/l. Mitä se konkreettisesti nyt sitten tarkoittaakaan? Vesilukko paikalleen ja huoneen nurkkaan käymisen alkua odottelemaan.


En osaa tuosta ominaispainosta sanoa, mutta tuo ominaispaino tarkoittaa, että sinulla on suunnilleen 75g sokeria litrassa vettä. Todennäköisesti oluesi tulee olemaan jotain pari prosenttista tuon pelkän uutteen jälkeen.


Aikaisemmissa tuotoksissa on ollut sellainen erikoinen, sanoinsin pistävä, sivumaku oli uute ollut sitten lageria, stoutia tai mitä hyvänsä. Siihen syy lienee liian runsaassa sokerin määrässä? Nyt tällä kokeilulla sen pitäisi selvitä.

Jatkossa olisi tavoitteena, joko näin uutteella tai sitten hieman monimutkaisemmin, saada aikaiseksi old ale tyyppistä olutta. Sen aika on sitten myöhemmin. Nyt katseellaan mitä tästä tulee.


Saattaa olla, että pelkän yhden uutetötsän maut eivät ole peittäneet sokerin tuomaa alkoholin makua? Kannattaa käyttää normaalin humaloidun uutteen lisäksi toinen purkillinen humaloimatonta uutetta, jotta saat runsaamman lopputuloksen.

Tervetuloa joukkoon :)

huurteinen
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: La Joulu 13, 2008 15:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja huurteinen » Ti Joulu 23, 2008 22:00 pm

Noo, varmuuden välttämiseksi ja kokemuksen kartuttamiseksi päätin jatkaa prosessin loppuun. Nyt olut on siis pullossa.

Oluesta tuli todella vetistä ja alkoholia lienee juuri sen ykkösoluen verran. Aivan kuten ennakoitte. Eli seuraavalla kerralla täytyy se kaksi purkkia uutetta käyttää.

Nyt se pistävä sivumaku oli kyllä olemassa, mutta erittäin mietona. Ennen hiivan lisäystä tuoksuttelin itse hiivaa ja siitä tuli sellainen samanlainen pistävä aromi ja aloinkin miettimään, voisiko se maku johtua siitä. Uutepurkista en muista löytäneeni tietoa mikä hiiva on kyseessä. Voisikohan siis eri hiivan käyttö tuottaa selkeästi erilaisen lopputuloksen?

No lopputulemana lienen saavuttanut todella kovaan janoon sopivan saunajuoman. Oppia ikä kaikki!

Mitä humaloimatonta uutetta muuten suosittelisitte lisäämään, seuraavaa satsia ajatellen?

Ghe_dahlg
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Pe Huhti 25, 2008 0:47 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja Ghe_dahlg » Su Joulu 28, 2008 17:32 pm

huurteinen kirjoitti:Mitä humaloimatonta uutetta muuten suosittelisitte lisäämään, seuraavaa satsia ajatellen?


Mikä tahansa näistä oman maun mukaan

madaxel
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Joulu 30, 2008 13:52 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja madaxel » Ti Joulu 30, 2008 13:57 pm

Moro,

Lainaan tätä ketjua kun kerta samaa tuotetta on tullut itsekin juuri pantua, eli Cooper´s Real Alea. Ensimmäistä kertaa siis olin panohommissa, ja toki se hieman jännitti.

Lopputuotteen erittäin hiivainen sivumaku harmittaa, sekä oluen ehkä liiallinen kuohuminen. Tiedä sitten johtuuko tuo siitä etten toisen käymisastian puuttuessa pysynyt lappoamaan olutta pääkäymisen jälkeen toiseen astiaan pullotusta odottelemaan (jolloin ilmeisesti jo käyneen hiivan maku pääsi tarttumaan?), vaiko että ohjeista poiketen herättelin hiivan lämpimässä sokerivedessä ennen lisäämistä...vai siitä että hiivaa tulee pakkauksessa yksinkertaisesti liikaa 20 litralle..Mene ja tiedä, tästä oppineena seuraavalla kerralla toivottavasti tulee parempaa.

Osaisiko joku kokeneempi sanoa suoralta kädeltä mistä tuo hiivamaisuus voi johtua?

Pistän tähän kylkeen vielä prosessista tekemäni muistion asiantuntijoiden kommentoitavaksi ja ehkä aloittelijoiden opiksi, joten tässä se:

----
Oma olutprojekti, lokakuu 2008

pvm 8.10.2008

-Kaikki kamat kasassa, ei kuitenkaan tänään muuta kuin käymisastian pesu (ensin fairyllä, sitten vielä Melko:n desingiointiaineella). Samaten kattilan (tilavuus 4l), vesilukon (+korkki ja tiiviste), lämpömittarin ja ominaispainomittarin desinfiointi. Pesu ja desinfiointi myös mittalaseille, kauhoille, lusikoille ym mitkä on yhtään kosketuksissa mihinkään raaka-aineeseen.

-Arpomista vielä, laittaako molemmat uutepurkit (Coopers Real Ale) eikä ollenkaan sokeria vai tehdäkö Coopersin ohjeiden mukaan, eli 1 purkki + 800g taloussokeria...vaiko jopa fariinisokerilla?


pvm 9.10.2008

Aloitus:
1) Lavuaari täyteen niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee (niin kuumaa ettei siellä kättä pysty kauaa liottaa) ja uutepurkki sinne jotta se juokseentuu.
2) Hiivan herättäminen: 3 desilitraan vettä liuotetaan 15 g (yksi ruokalusikallinen) sokeria ja lopuksi siihen sekoitetaan hiivapussin sisältö. Odoteltiin n. 30 min ennenkuin siirryttiin eteenpäin.
3) Olut-uute puhtaan käymisastian pohjalle, huuhdeltiin purkkiin jääneet uutejämät mukaan ylimääräisellä kiehuvalla vedellä.
4) 4l kattilaan n. 3,5 l vettä, se lähes kiehuvaksi. Mukaan 400g taloussokeria ja 400g fariinisokeria. Ei annettu kuin kiehahtaa jonka jälkeen kaadettiin uutteen sekaan ja sekoitettiin puhtaalla puulastalla niin että uute liukeni veteen.
5) 18 litraa kylmää vettä astiaan ja sekoitus sen jälkeen. Odoteltiin että seoksen lämpötila laskee alle +25 (piti lisätä hieman kylmää vettä koska lämpötila oli alussa +30, kannattais vissiin lisätä kylmempää vettä..piti jopa viedä parvekkeelle tunniksi se että lämpötila laski kunnolla)
6) Kun lämpötila alle 25, mitataan ominaispainomittari. Lukema "30 ja 3 päälle", eli 1.036 (koska asteikkoväli 30-40 on jaettu viiteen osaan)
7) Lisättiin hiiva (tässä vaiheessa se oli ollut käynnistymässä jo pari tuntia ja siinä oli jo aikamoinen "vaahtokumpu" päällä) ja sekoitettiin samaisella puulastalla rauhallisesti.
8) Kansi kiinni ja vesilukko paikalleen. Sitten vaan odotellaan käymisen alkamista..

pvm 10.10.2008

Poika porisi jo hyvällä vauhdilla tänä aamuna, eli äkkiä alkoi (näkyvä)käyminen.

pvm 13.10.2008

Ilmalukon aktiivisuus on vähentynyt huomattavasti, tulee enää n. yksi pulpahdus minuutissa. Tämä on MuroBBS:n jannujen mukaan normaalia, sillä varsinkin +24 asteen lämpötilassa tuo varmaankin käy nopeammin kuin ohjeen 6-7 vuorokaudessa. Tai sitten syynä on ohjeista poikkeava hiivan herättäminen. Tai vähäinen sokerimäärä (taloussokerin osuus oli hieman vajaa 400g). Tai se kun ennen hiivan lisäämistä kylmää vettä tuli lisättyä n. 1 litra ylimääräistä että lämpötila laskisi nopeammin alle +25:n.

Suoritettiin pullojen desinfiointi: Litra niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee, 1,5 korkillista Melkon desingiointiainetta sekaan ja lapotaan se korilliseen (20 kpl) 0,5l pulloja tasaisesti. Ravistetaan pullot puhtain käsin, viiden minuutin odottelu ja sitten huuhtominen jälleen niin kuumalla vedellä kuin hanasta tulee.

Mitattiin ominaispaino. Olut kiipesi kohtaan "2 viivaa päälle nollan", eli 1.004.

pvm 14.10.2008 (n. klo 12-13)

Mitattiin ominaispaino, ei ollut muuttunut edellisestä. Siispä pullottamaan. Ensin keitettiin korkit. Sitten vaan sokeria suppilon avulla pulloihin. Toisen korin pulloihin 1 teelusikallisen taloussokeria, toiseen korin pulloihin 1 teelusikallisen fariinisokeria että näkee kumpi on parempaa, jos eroa yleensä on. Samalla kokeeksi yhteen pulloon tupla määrä fariinisokeria ja toiseen ei ollenkaan.

Lappoaminen kannatta tehdä siten, että pullotuspäästä laskee lapon kuumaa vettä täyteen (toinen pää mahdollisimman alas, mutta suutin tietenkin ylöspäin). Sitten pullotuspää kiinni klipsillä tai puristamalla ja suutin pää käymisastiaan varovasti. Ensin lasketaan vedet ja vähän olutta johonkin astiaan, ja sitten vaan pulloihin olutta niin että kaula jää tyhjäksi* (hiiva tarvitsee vielä pulloissakin happea). Sokerointi ja lappoaminen kannatta tehdä molemmat korit kerrallaan eikä yksi kori kerrallaan kuten nyt tein. Piti nimittäin lappo täyttää uudelleen vedellä välissä.

Suoritettiin huumorilla koemaistaminen, oli kyllä hiivaisen kitkerää litkua. Aika lailla saa tuosta maku parantua, mutta eihän sen tässä vaiheessa vielä mitään nektria kuulukaan olla.

Lopuksi korkitus. Foliokaulukset kannattaa poistaa pulloista, ne haittaa korkittamista: ne korkit eivät "naksahtaneet" korkituslaitetta irrottaessa, voi olla että menivät löysempään. Ainakaan ei valumia ollut kun käänsi pullon ylösalaisin.

Korit saavat nyt sitten odotella viikon huoneenlämmössä.

pvm 20.10.2008

Korien siirtäminen kellarivarastoon kypsymään, tosin lieni ihan turhaa koska siellä lämpötila ilmeisesti lämpöputkien takia oli vain pari astetta alhaisempi kuin asunnossa. Ohjeiden mukaan olut alkaisi olla juomakuntoista aikaisintaan kolmen viikon kuluttua kypsymisvaiheen alkamisesta (eli tästä päivästä).

pvm 28.10.2008

Koemaistaminen yhden viikon kypsymisen jälkeen. Avattiin yksi pullo, sihahti kuten pitääkin. Vaahtoa muodostui runsaasti (lähes kiipesi ulos puolen litran vehnäolutlasista), mutta laskeutui pian normaaliin oluen tapaan. Väri kullanruskea, melko kirkas. Tuoksu ja maku huomattavan hiivainen, mutta silti olutmainen. Muistuttaa maultaan ja tuoksultaan enemmän kotikaljaa kuin varsinaista olutta. Oluen pitäisi kuuleman mukaan tuosta parantua vielä huomattavasti, onhan kypsyminen vielä alkuvaiheessa.

pvm 12.11.2008

Koemaistaminen reilun kolmen viikon kypsymisen jälkeen. Avattiin yksi pullo molemmista koreista (toisessa siis oli jälkikämissokerina taloussokeria ja toisessa fariinisokeria). Ei mainittavaa muutosta maussa, koostumuksessa, tuoksussa, värissä tai muussa edelliseen koemaistamiseen verrattuna, muutakuin että vaahtoa muodostui vähemmän ja eli enemmän kaupallisen oluen tapaan. Fariinisokerillisessa versiossa tuntuisi olevan lievästi parempi (täyteläisempi, makeampi) ensimaku.Muistiinpanoja ja huomioitavaa:
-*Pullotettaessa tuli jätettyä liikaakin ilmatilaa pulloihin, olut ulottuis vaan sen kohdan mistä pullo alkaa kaventua yläpuolelle, ei siis kunnolla edes kaulaan asti. Erään ohjeen mukaan 3-4 senttiä ilmatilaa riittäisi, joissain ohjeissa sitä ei mainita ollenkaan...eli voinee täyttää samaan korkeuteen mihin kaupasta ostetut pullot on täytetty.

-Erittäin hiivainen jälkimaku johtunee siitä, ettei ollut toista käymisastiaa johon olut olisi voitu lapota pääkäymisen lopussa. Tästä johtuen hiiva varmaan pääsi vaikuttamaan makuun liian voimakkaasti.

-Vaahtoamista oli liiaksikin, joidenkin pullojen kohdalla jopa huomattavasti liikaa (ko. pulloissa tod näk oli hieman enemmän jäkikäymissokeria). Ehkä hiiva kannattaisi sittenkin pistää ohjeiden mukaan eikä ns. käynnistämällä. Tai sitten seuraavalla kerralla vähemmän hiivaa?

-Koepullo johon ei lisätty ollenkaan jälkikäymissokeria oli hirveätä litkua, ei sihahtanut avatessa ollenkaan ja oli muutenkin juomakelvotonta olutta. Koepullo jossa oli tuplamäärä jälkikäymissokeria sihahti ja kuohui erittäin voimakkaasti, ei mainittavasti parempaa oluena kuin normaalit (jopa huonompaa liiallisen kuohumisen takia).
---

Hetsis
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 59
Liittynyt: Pe Heinä 04, 2008 23:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja Hetsis » Ti Joulu 30, 2008 20:13 pm

Moikka!

Hiivamaisuus saattaa johtua melko korkeasta käymislämpötilasta. Jos mahdollista kokeile käyttää seuraava satsi kylmemmässä. Tai jos haluat, ettei hiivan makuja juurikaan tule, kokeile esim. Safale US-05 hiivaa. Ennen hiivan lisäämistä vierre kannattaa pyrkiä jäähdyttämään lämpötilaan, jossa se käytetään. Monet ohjeet käskevät laittamaan hiivan paljon lämpimämpään, jolloin estereitä (makuja) tulee reilusti.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Tammi 05, 2009 16:29 pm

Hiivamaisuus / kiljumaisuus usein juontuu sokerista. Kun käytetään sokeria, hiiva käyttää sen kokonan alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Eli tuossa mainitsemassasi oluessa oli käyneen vierteen ominaispaino 1.004. Toisin sanoen oluessa oli n.1g "sokeria" / 100g "olutta" kohti (jos muistan platot oikein). Eli sen verran oli makuaineita maustamassa olutta. Ei mielestäni paljoa. Esim. monissa ale oluissa FG on jossain 1.014 tietämillä ja silloin platot ovat siinä 3,5 - 3,6 asteen tietämillä. Joissain imprerial stouteissa yms. vahvoissa oluissa voi FG olla jopa 1.030 (7,5p astetta). Toisin sanoen (ainakin teoriassa) sitä makeampi ja täyteläisempi olut, mitä suurempi FG.

Tässä taannoin "suosittelin" eräälle alottelijalle seuraavanlaista satsia:
1prk Coopers Real Ale
2pss Muntons Medium Spraymalt (1kg)
Ja teko 20 litraan (siis kokonaismäärä).
Muistaakseni satsiin vielä kuului Goldings tai Fuggles humalapussukka kuivahumalointiin, mutta kaveri jätti option käyttämättä :winktoo:

Strategisia mittoja (teoreettisia, kaveri ei tehny muistiinpanoja :sadtoo: ):
OG 1.044
FG 1.011
Alc% 4,2%

Tosin muistaaksen kaveri teki satsin 23 litraan ja lisäsi panimosokeria kompensoidakseen lisäveden :roll:

No, kaveri maisteli olutta ja totesi sen olevan jotenkin laihaa tai jotain (kaverit kuulemma kumminkin kehu). Myöhemmin sama kaveri on tehnyt muutaman satsin Coopersin uutteista purkin ohjeen mukaan ja todennut, että kyllä sen Real Ale vaan oli hyvää. Viimeisimmän satsin (joku mexican lager) viimeiset kymmenen litraa meni kuulemma viemäristä alas.

Kannattaa kokeilla yllä mainittua ohjetta ja vaikka tehdä se peräti 18 litraan. Toki kuivamaltaan tilalla voi käyttää myös purkin neste mallasta 1,5kg (mielellään humaloimatonta ja 22 litraa tuohon 4,2%).

Hiivaa pitää olla riittävästi, että käyminen on puhdasta. Jos hiivaa on liian vähän, saattaa olueen tulla mm. liuotinmaisia makuja ja muita virhemakuja. Toiseen astiaan lappoaminen ei vaikuta maun hiivaisuuteen. Käyttäminen hiivan lämpötila alueen alapäässä tuottaa vähemmän "estereitä" kuin lämpimämmässä päässä käyttäminen. Jos arvelet oluen maistuvan hiivalle, osta jokin pullo kaupasta jossa on hiiva mukana ja sekoita hiiva oluen joukkoon ja maista (mm. useimmissa vehnä oluissa on hiiva mukana ja esim. Anchor Libery alessa sekä monissa Belgi keitoksissa). Tee vaikka siten, että kaadat ensin kirkasta olutta lasiin ja maistat. Sitten sekoitat hiivaa pullon pohjalta lopun oluen joukkoon ja maistat. Usein hiiva pehmentää makua.
Toisen astian käyttö antaa peliaikaa oluen kanssa. Myös kuivahumalointi kannattaa tehdä "kakkosastiassa".
Tutustu myös ohjeeseen jossa kerrotaan "Miten teen uutteesta olueni" http://kotiolut.hobby-site.com/viewtopic.php?f=3&t=17

Jos vierrettä käytetään käymispöntössä esim. 5 päivää. Ja vierre on jo "loppuun" käynyt, on vierteen seassa vielä reilusti hiivaa. Tosin yleensä sangon pohjalle on kertynyt reilu kakku. Tässä vaiheessa moni jo pullottaa oluen. Mutta jos omistaa sen kaakkosastian kannattaa olut siirtääkin sinne vaikka viikoksi. Tämän jälkeen kun oluen pullottaa, ei hiivaa ole enään niin paljoa oluen joukossa (olut jo suht kirkasta ja maistuu jo mukavammalle). Joten kun pulloihin laittaa sokrut ja lappoaa oluet päälle, antaa olla pariviikkoa läpimässä ja esim. sen kolmeviikkoa kylmässä. Pitäisi vaahdon olla "oikeanlainen" jos sokerimäärä vain oli oli oikea =)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Anssi
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 223
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 14:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Imatra
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja Anssi » Ti Maalis 31, 2009 11:13 am

Itse tein myös coopers real alen ja pulloissa se on nyt kypsynyt kohta 2 viikkoa huoneenlämmössä. 3 pulloa tuosta on kyllä pitänyt jo maistaa =) Koska en viitsinyt alkaa spraymallasta tilailemaan kun mallaspussille olisi tullut postikuluineen hintaa melkein 20e, lisäsin pönttöön yhden uutepurkin real alea ja vettä perään 15 litraan asti. Oluesta tuli muuten hyvää, mutta vähän laihaksi jäi mallaspohja, etenkin kun humalointi vähän voimistui kun vettä lisäsin 8 litraa vähemmän kuin ohjeessa. Toisinsanoen katkerot ja mallaspohja ei olleet ihan tasapainossa keskenään. Jonkinlaista aromihumalaa tuohon jäi myös kaipaamaan. Lopputuloksena kuitenkin sain ihan mukavan makuisen kevyen jano- ja saunajuoman.

Tästä nyt sen verran viisastuttiin, että tuo nuo edellä mainitut puutteet olisivat jääneet oluesta varmaan aika hyvin pois, jos olisi tuolla Suoraman esittämällä reseptillä tehnyt :wink:

Juhannus
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 29
Liittynyt: Ma Helmi 02, 2009 16:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nivala
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja Juhannus » Pe Huhti 03, 2009 14:52 pm

Tulipas käytyä kaupassa, ja ostin tätä Real Alea, kun sitä hyllyssä näytti olevan Lagerin lisäksi.Miten on, teenkö pahan virheen, jos laitan nuo kaksi purkkia 25l.vettä? Tähän hätään ei ole spraymaltaita lähistöllä...

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Huhti 03, 2009 17:24 pm

Enpä osaa virheeen määrästä sanoa kun en makuasi tunne ;)
Kokeile, ei kai se juoma kelvottomaksi voi mennä.
Tuleehan siihen kaikki kaksin kertaisena, mallas, humalat (katkero), ja väri.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

mjk47830
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: To Tammi 14, 2010 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja mjk47830 » To Tammi 14, 2010 11:51 am

Terve! Pistelin tuossa juuri Coopers Real Alea tulemaan, tarkoitus oli korvata sokeri kokonaan spraymaltaalla, mutta, kuinka ollakkaan sitä en mistään saanut. Edes Pirkanmaan viini- ja oluttarvike (vai mikä se nyt on) ei kyseistä tuotetta myynyt. No, ostin sitten panimosokeria ja tein seuraavanlaisen satsin:

1 purkki Real alea
n. 700 g panimosokeria
kokonaisnestemäärä pöntössä uutteineen 21 litraa

Haluaisin mahdollisimman hyvin välttää kiljumaista sivumakua, joten onko tuossa nyt tarpeeksi vähän sokeria tuohon nestemäärään? Alkoholilla ei ole niin merkitystä, kunhan nyt ei ihan ykköskaljaakaan olisi.. Entäpä sitten kun pääkäyminen on ohi, onko vinkkejä, miten oluesta tulisi mahdollisimman pehmeän makuista? (esim. lappoaminen toiseen astiaan? ym?) Vain maulla on merkitystä minulle..

Mikko

warcry
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 21
Liittynyt: Ti Touko 12, 2009 11:07 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja warcry » To Tammi 14, 2010 14:22 pm

Pidä käymislämpötila välillä 18-20°C

mjk47830
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: To Tammi 14, 2010 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja mjk47830 » To Tammi 14, 2010 15:50 pm

Kiitos tiedosta! Kun lisäsin hiivan, niin liuoksen lämpötila oli 19. Joten alku on hyvä! :) Jos tulee muita ideoita, niin antaa palaa vaan! :winktoo: Tämä on eka satsi, jonka teen, joten aloittelijan virheitä yritän välttää.. Olen lukenu suuren osan myös tämän palstan Uutteesta-osion ketjuista, täällä on paljon hyviä vinkkejä..

Kuinka kauan kannattaa antaa muuten tuossa 19-20 asteessa oluen ensikäydä?

Mikko

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Tammi 15, 2010 8:21 am

Hmm. huomioitani matkanvarrelta.
Kysymyksessä siis pintahiiva oluet (uutteesta).

Pistävä maku oluessa (kiljumaisuus, hiivaisuus yms).
On käytetty paljon sokeria ja sen lisäksi käymislämpö on ollut korkea tai se heittelee monta astetta. -> Voimakas kotonatehdyn maku.
Käytetty kohtalaisesti sokeria ja käymislämpö korkea tai se heittelee monta astetta. -> Voimakas mutta miedompi kotonatehdyn maku.
Sokeria käytetty vähän tai ei ollenkaan (~<10%) korkea käymislämpö tai se heittelee monta astetta. -> Kotonatehdyn maku lievempi taas, mutta voimakas / kohtalainen.

Sokeria käytetty paljon ja käymislämpö ollut tasainen 18 - 19C astetta. -> Kohtalainen tai mieto kotonatehdynmaku.
Kohtalainen sokeri määrä ja käymislämpö ollut tasainen 18 - 19C astetta. -> Mieto kotonatehdynmaku.
Sokeria käytetty vähän tai ei ollenkaan (~<10%) ja käymislämpö ollut tasainen 18 - 19C astetta. -> Mieto tai erittäin vähäinen kotonatehdyn maku.

Sokerin määrä siis vaikuttaa lopputulokseen mutta käymislämpötila enemmän. Näiden lisäksi vaikuttaa kypsytys ja varastointi. Eli mitä tehdä jos haluaa. että kotonatehdyn maku minimoituu?

- Käyttää sokeria oikea määrä. Sokerin käyttö ei ole missään nimessä kiellettyä. Sokerilla voidaan ohentaa oluen runkoa tiettyjen makujen esiin saamiseksi ja vahvemmissa oluissa oluen "keventämiseen" (vrt mildit ja monet belgit).

- Pitää käymislämmön tasaisena ja mahdollisimman oikeana. Yleisesti ottaen hiiva tuottaa "hiivamaisuutta" enemmän mitä korkeampi lämpötila on tai jos lämpötila vaihtelee kovasti (enemmän kuin pari astetta).

- Antaa oluen käydä rauhassa. Eli jos on vain yksi astia ei silti kannata hötkyillä pullotuksessa. Antaa oluen kypsyä rauhassa. Jos lämpötila on oikea, olutta voi yleensä huoletta pitää vaikka kolmekin viikkoa astiassa. Siitä kun pullottaa on olut jo valmiiksi kirkasta. Tosin samenee kun siihen jälkikäymissokerit laitetaan. Kahden astian kanssa olut kannattaa pitää n. viikon ensimmäisessä ja kaksi - neljä viikkoa toisessa. Aihetta on käsitelty foorumilla, (jossain koitan kaivaa sen tähän). Jos mahdollista kannattaa kypsymisjakson ajaksi laskea lämpötilaa jonkin verran. Mitä olen lukenut / kokeillut niin esim. jos pääkäymislämpö on 19C astetta voisi kypsytys lämpö olla vaikka 15 - 16 astetta.

- Riittävän pitkä lämminsäilytysjakso pullotuksen jälkeen. Kun tuohon käyneeseen olueen lisätään sokeria, käy se samat vaiheet läpi kuin ennen pullotusta. Eli ensin pääkäyminen sitten kypsyminen. Tosin pullossa se tapahtuu itse asiassa hitaammin, koska se on suljettu ympäristö ja hiidlidioksidi hidastuttaa hiivaa. Mutta onhan siellä ruokaakin vähemmän. Parhaat oluet olen saanut aikaan kuukauden lämmin säilytyksellä (vrt. lagerointi).

- Riittävän pitkä viileäsäilytys aika. Periaatteessa kun tekee riittävän pitkän lämminsäilytysjakson on olut viilennyksen jälkeen valmista juotavaa, mutta jos olutta säilyttää viileässä (~8 - 12C) muutaman viikon paranee maku entisestään.

(Hiivallakin on oma osuutensa oluen makuun. Jos käyttää nk. hyväksihavaittuja "merkki" hiivoja, saa niiden käytöstä enemmän infoa kuin nk "bulkki" hiivoista. Tarkoitan tällä sitä, että uutepurkkien mukana tuleviin hiivohin käyttöohjeita usein ei saa / ole, mutta jos käyttää tunnetun valmistajan hiivaa, saa yleensä (viimeistään netistä) kunnolliset käyttöohjeet ja tiedot hiivasta. Myös valmistajan suosituksen optimi käytöstä. Usein hiivaa on liian vähän satsikokoon ja sokerien määrään nähden ja tämäkin puute kostautuu juurikin liiallisena esteri tuotantona "hiivaisuutena". Jos lähistölläsi on joku pidemmälle (tai vasta aloittelevakin) ehtinyt oluen tekijä kannattaa kysyä josko hänellä olisi esim. Safale US-05 tai Nottingham hiivaa jota voisi antaa / myydä käyttöösi (esim. seuraavaan satsiin). Tai sitten teette kimppatilauksen esim. jostain linkit osion nettikaupasta. Tarkistin paikkakunan profiilistasi :oops: , että taitaa jokunen harrastaja löytyä jolta hiivoja voi kysellä...)

Toivottavasti ei ole liian sekavaa. Kysy heti vain jos ja kun kysymyksiä nousee mieleen.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

mjk47830
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: To Tammi 14, 2010 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja mjk47830 » Pe Tammi 15, 2010 12:47 pm

Kiitos, vastaus oli oikein perusteellinen! :) Juu, annan nyt olueni käydä 2-3 viikkoa 19-20 asteessa ja sitten pullotan, ja jatkan muutaman viikon lämpimässä ja sitten kylmäsäilöön. Katsotaan nyt mitä tästä satsista tulee, niin saa vähän referenssiä. ;)

Ongelma meikäläisellä on, että asun kerrostalokaksiossa ja olen joutunut laskemaan koko huoneiston lämpötilan 19 asteeseen, eli villapaita päällä ollaan pari viikkoa :D Tähän liittyen sellanen kysymys, että pitääkö lämpötilan olla myös jälkikäymisessä siinä 19 asteessa, vai meneekö maku pilalle, jos nostan esim 23-24 asteeseen? Meinaa pidemmän päälle hampaat kalista suusta, jos yli kuukauden elää alle 20 asteessa. Mutta jos olut sen vaatii, niin kyllä kestetään! :D

Meillä on kyllä kellari, joka näin talvella on siinä 13-15 asteessa, joten sinne voi viedä sitten kylmäsäilytykseen.

Mikko

warcry
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 21
Liittynyt: Ti Touko 12, 2009 11:07 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja warcry » Pe Tammi 15, 2010 15:26 pm

Käymisastia vesisaaviin ja sitten pyyhe käymisastian päälle niin että se pysyy märkänä. Veden haihtuminen pyyheestä viilentää käymisastiaa. Haihtumista voidaan vielä tehostaa esim tuulettimella. Niin ei tarvitse koko kämppää viilentää.

mjk47830
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: To Tammi 14, 2010 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja mjk47830 » La Tammi 16, 2010 12:34 pm

Hyvä vinkki! Pönttö porisee jo hyvää vuhtia ja lämpötila on pysynyt tasaisesti 19 asteessa. Nyt vaan odotellaan pari viikkoa. 8) Hyvää viikonloppua kaikille!

mjk47830
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: To Tammi 14, 2010 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja mjk47830 » La Tammi 23, 2010 16:50 pm

No niin, nyt on viikko ja kaksi päivää olut käynyt. Nyt ei enää pulputa lainkaan, tai ainakin pulputusjakso kestää niin kauan, etten ole pulpahdusta huomannut. Annan oluen kuitenkin olla vielä ensi torstaihin, jolloin pääkäymisjaksoksi tulee 2 viikkoa. (Käytössä on siis yksi astia.) Onko tämä hyvä Idea? Lämpötila on ollut koko ajan tasan 19.

Sitten, kun pullotan, niin annan pullojen olla 19 asteessa (?) kaksi viikkoa ennen kylmään siirtämistä. Vai kannattaako jälkikäymisjaksolla lämpötilaa jotenkin muuttaa? Kylmäsäilytys on talon yläkellarissa, jossa lämpötila arviolta 7-13 C.

mjk47830
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: To Tammi 14, 2010 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja mjk47830 » To Tammi 28, 2010 20:27 pm

Nyt on pullotukset tehty ja bisset on lämpimässä. Ja pitihän sitä maistaa, kun oli niin houkuttelevan kirkasta.. Maistui väjlähtyneeltä oluelta. Eli kaikki kunnossa. Nyt kun siihen tulee hiilidioksidi ja maku kehittyy, uskon, että tästä tulee varsin juomakelpoinen satsi. :)

Harmittaa vaan, että pari litraa meni hukkaan, kun Lidlin 0.5 l:n olutpullot (joissa kierrettävä kruunukorkki) eivät toimineet kruunukorkittajan kanssa.. Mutta kyllähän tuosta nyt jokunen pullo tuli iltojen ratoksi. Sokeria laitoin puoli teelusikallista / 0,33 pullo ja 1 teelusikallinen / 0,5 pullo. Määrä lienee sopiva.. Pari viikkoa menee nyt odotellessa, siten palaan asiaan.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1124
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Coopers Real Ale

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » La Tammi 30, 2010 1:12 am

Tuo "real ale" on kyllä ko. uutteen kohdalla jotenkin hämäävä termi. "Riileistä" puhuttaessahan yleensä tarkoitetaan caskeissä jälkikäynyttä alea, joita esim. viime viikonloppuna Gallows Birdin festareilla oli tarjolla reilunlaisesti (mukana muutama mainio, esim. Oakhamin tuotteet). Tämä Coopersin uutteella valmistettu oluthan ei ole yhtään sen realimpaa kuin minkään muunkaan uutten mukainen tuotos.

Tein joskus best bitterin, jossa yritin parhaani mukaan emuloida aidon riilin henkeä. Käytin kuitenkin pulloja, sillä minullahan ei todellakaan mitään käsin ilman hiilihappoa pumpattavia caskeja ole (eikä kyllä ole muitakaan caskeja). Tätä varten mm. jätin CO2-asteen tarkoituksella jonnekin 1,6 vol. tietämille. Arvo olisi ehkä voinut olla vieläkin alhaisempi. Onnistuin kuitenkin suuntuntuman osalta melko hyvin.

Jos siis tosiaan haetaan riilin henkeä, priming sokerin määrä pullotettaessa kannattaa jättää pieneksi. Aito riilimies ei röyhtäile!


Palaa sivulle “Uutteesta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 6 vierailijaa