Jonkinlainen IPA/APA tjs...

Uutteesta ja valmispakkauksista valmistus.

Valvojat: äyni, suorama, Elmo

Avatar
Liejumonsteri
Oppilas
Oppilas
Viestit: 106
Liittynyt: Ti Loka 27, 2015 13:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja Liejumonsteri » To Helmi 23, 2017 14:44 pm

Juu todella maistuvaa tavaraa saa aikaiseksi, onneksi on vielä 100g Cascadea ja 70g Citraa pakkasessa seuraavia keittoja varten...Ehkäpä seuraavaksi voisi kokeille tätä uutta "New England IPA"-tyyliä jossa katkeruutta ei juurikaan ole, kaikki ipamaisen runsaat humalalisäykset ajoittuvat keiton loppupuolelle ja kuivahumalointiin joita saattaa olla useampikin erä.
https://www.homebrewersassociation.org/ ... gland-ipa/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 440
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja cob » La Maalis 25, 2017 21:06 pm

"New England IPA" toi ainoana hittinä tämän ketjun, outoa kun on trendikaljasta kyse.

Kuitenkin, panin äsken pönttöön täältä apinoidun Vermont IPAn ja toistaiseksi näyttää hyvältä. OG nasahti just kohdalleen ja uusi jäähdytin pudotti vierteen lämmöt pikavauhtia. Pikkuisen oli ongelmaa vehnämaltaan kanssa siinä että mallaspeti meni tukkoon ja PID-säätimellä oli suuria ongelmia pitää lämpöä oikeana koska pedin läpi vastukselle vierrettä tihkui liian hitaasti. Onneksi eristetty mäskäysastia antaa anteeksi paljon, eli käsin vastusta kytkemälläkin sai pidettyä lämmöt ihan kuosissa, mutta selkeästi omassa kierrättävässä mäskäimessä on vielä viilaamista varsinkin valepohjan suhteen. Jään mielenkiinnolla odottamaan tuleeko ölpöstä mainitun mehuisaa ja humalaista.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 868
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja Naali » Su Maalis 26, 2017 4:44 am

cob kirjoitti:"New England IPA" toi ainoana hittinä tämän ketjun, outoa kun on trendikaljasta kyse.

Kuitenkin, panin äsken pönttöön täältä apinoidun Vermont IPAn ja toistaiseksi näyttää hyvältä. OG nasahti just kohdalleen ja uusi jäähdytin pudotti vierteen lämmöt pikavauhtia. Pikkuisen oli ongelmaa vehnämaltaan kanssa siinä että mallaspeti meni tukkoon ja PID-säätimellä oli suuria ongelmia pitää lämpöä oikeana koska pedin läpi vastukselle vierrettä tihkui liian hitaasti. Onneksi eristetty mäskäysastia antaa anteeksi paljon, eli käsin vastusta kytkemälläkin sai pidettyä lämmöt ihan kuosissa, mutta selkeästi omassa kierrättävässä mäskäimessä on vielä viilaamista varsinkin valepohjan suhteen. Jään mielenkiinnolla odottamaan tuleeko ölpöstä mainitun mehuisaa ja humalaista.


Tuollainen väsättiin männävuonna olutexpossa ja onnistuis suorastaan pirun hyvin, laitteistona 50l braumeister.

Maltaat

4,4kg Colorado Base Pale Malt
4,4kg Best Pilsner 2RS
0,38 Viking Cara Pale
0,38 Chateau Melano Light

Humalat:

Simcoe (US) 67g steep/whirlpool 20min
El Dorado (US) 67g steep/whirlpool 20min
Enigma (AUS) 67g steep/whirlpool 20min

Ja samat kuivahumalointiin 4 päivää

Hiivaksi Yeast Bay Vermont Ale.

Muuta
200g vehnäjauhoja
15g kipsiä
15ml kalsiumkloridi 33% liuos
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 440
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja cob » Su Maalis 26, 2017 13:41 pm

Ette laittaneet yhtään katkerohumalointia? Luin kyllä että tyylille ominaisessa humaloinnissa voi jättää katkerohumalan kokonaan pois, mutta en lähtenyt sooloilemaan kun valmis resepti löytyi. Omassa respassa oli 35 IBUn edestä katkerohumalaa, toivotaan että aromilisäyksistä ei lähde tuon kaveriksi liikaa katkeroa.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 868
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja Naali » Su Maalis 26, 2017 15:27 pm

Juu, ei laitettu varsinaisesti. Jotain 50g mäskin sekaan Simcoe-pellettiä, mikä unohtui mainita, kun oli ylimääräistä ja vähän piti taiteilla niin niistä ehkä jotain. Kuivahumaloinnista ja steeppauksestakin tulee IBU:ja niitä vaan ei ole tutkittu juurikaan. Brulosophyssa oli joku testi aiheesta muistaakseni. Lopputuloksen maku oli kyllä erittäin mukavan tasapainoinen niin jostain niitä IBUja tuli.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 440
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja cob » Ke Maalis 29, 2017 7:08 am

Kuivahumaloitteko ihan normaalisti käymisen lakattua, vai jo käymisen aikana, Naali?

New England ipoissa sanotaan vain että kuivahumalointi pitäisi tehdä eka kerran käymisen ollessa vauhdissa, mutta mikähän se oikea ajankohta on...silloin kun lukko vielä kuplii kohtalaisen aktiivisti, vai loppukäymisen aikana jolloin tulee kupla silloin toinen tällöin? Hommaa hankaloittaa vielä se, että en mielellään siirtäisi sekundääriin, mutta toisaalta eka kuivahumalaerääkään ei viitsisi yli viikkoa pöntössä uittaa ruohomaun välttämiseksi. Ts. eka erää ei voi kovin aikaisin laittaa.

Ominaispainoahan voisi toki seurata ja katsoa milloin se lähestyy sopivasti ennustettua loppupainoa, mutta menee vähän säätämiseksi.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 868
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja Naali » Ke Maalis 29, 2017 9:46 am

Olivat eri henkilön tallissa käymässä, muistaakseni kuivahumaloita meni jotain 70g kahteen kertaan nimenomaan ja ensimmäiset käymisen ollessa kesken. Mitä ne olivat niin lienee kaivettavissa jostain, mutta Simcoeta ainakin osa. Saattoi olla Amarilloa kanssa puolet vaikka sitä ei steeppauksessa ollut.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 440
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja cob » Pe Maalis 31, 2017 10:11 am

Päädyin nyt siihen että pudotin kolmannen kunnollisen käymispäivän lopuksi eka satsin kuivahumalaa sekaan, ja toisen laitan ehkä jossain 7.-8. päivän kohdalla niin että se ehtii olla vähintään kolme päivää pöntössä ennen pullotusta. Tämä kaikki siis primäärissä, en halua hapettaa kaljaa yhtään enempää kuin jo nyt useiden humalalisäysten ja pullotuksen myötä pakosta tapahtuu.

Nostin lisäksi käymislämpöjä 20 asteen pintaan tai vähän yli jotta käyminen varmasti ehtii loppuun. Normisti pidän perusaleja reilun kaksi viikkoa pöntössä, mutta kuivahumalointiskedulejen takia olut viettää pöntössä nyt hieman vähemmän aikaa kuin yleensä ettei kuivahumalista lähde ruohon makua liikaa.

Vesilukosta lähtee herkullinen tuoksu, harmi vain että se kaikki on aromia joka ei pulloon koskaan päädy :(
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 697
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Maalis 31, 2017 12:30 pm

2vkoa mäskäyksestä pulloon? Ja jopa ilman kuivahumalointia? Janohan on hieno syy kiiruhtamiseen, mutta pääasiallinen syy juoda *PA:t tuoreena on nimeenomaa _kuivahumaloinnin_ tuoreus. Keittohumalointihan ei juuri kärsi ajan funktiona. Eli ite en kyllä hötkyilis ja varsinkaan uhrais kuivahumaloinnin laatua.

Meinaan että 2vkoa primääriä + 1vko kuivahumalointia on edelleen todella lyhyt sykli eikä matsku ainakaan tuoreuden puutteesta kärsi.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 440
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Jonkinlainen IPA/APA tjs...

ViestiKirjoittaja cob » Pe Maalis 31, 2017 20:39 pm

Olin ehkä hieman epäselvä. New England IPAssa erityispiirre on useassa erässä tapahtuva kuivahumalointi joista ensimmäinen pistetään pönttöön käymisen vielä ollessa aktiivina. Siitä hetkestä kun laskee että ekaa kuivahumalaerää voi pitää pöntössä viikon, ehkä vähän reilun ilman että siitä on vaara irrota ruohon makua, niin kolmen viikon primääri on vähän hankala toteuttaa. "Normaaleja" APA-oluita pidän itsekin suunnilleen tuon 2+1 viikkoa.

Joo, sekundääriin siirtämällä ja siinä yhteydessä poistamalla ekan kuivahumalasatsin tämä ei olisi niinkään ongelma, mutta en tosiaan kovin herkästä halua siirrellä sekundääriin. Saatanpa sen silti tehdä jos käyminen venyy ja näyttää että olut selkeästi tarvitse lisää pönttöaikaa.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/


Palaa sivulle “Uutteesta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: akithegod ja 7 vierailijaa