Cooper's Lager
-
- Foorumilainen
- Viestit: 7
- Liittynyt: Ti Marras 14, 2017 12:17 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Jyväskylä
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
Eli nyt kolmas viikko meneillään.kiljuisuuden maku alkanut häivettyä ja nyt maistaa jo jotain muutakin.ominaispaino pysynyt 1.010. Ensi viikonloppuna pulloihin ja jälkikäymään pariksi viikoksi.
- Von Retee
- Janon sammuttaja
- Viestit: 75
- Liittynyt: To Joulu 28, 2017 15:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Posio
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
Tuli nyt hommattua myös tuollainen Coopers lager paketti. Kiinasta tilaama refractometrikin saapui sopivasti.
Semmonen perustavan laatuinen kysymys heti tulee mieleen. Paketti mainostaa, että tulisi OG 1.038 ohjeilla ja jos tämä seos käy 1.01 OG:hen, saan alkoholipitoisuudeksi 3.6%? Pitäneekö paikkansa? Haluan kuitenkin juoda noin keskioluen vahvuista olutta eli tarvitsisi saada prosentit tuonne 5% hujakoille.
Sokeria ei tekisi mieli käyttää ja spraymallas hinnoissaan. Jos käyttäisi normaali maltaita? 1,6kg maltaita vastaisi 1kg spraymallasta eli 1kg sokeria? Vai oinko liikaa mutkia? Toki kumpiakaan ei ole tässä hollilla, että loppupeleissä sokerilla ehkä joutuu menemään tämän satsin. Mutta tulevaisuutta ajatellen voisin jotakin mallasta ottaa kaappiin rouhittuna, josta saisi aina keiteltyä puuttuvat sokerit pönttöön.
Hiivakysymys myös, huoneen lämpotila on mulla +25. Sille ei paljon valitettavasti voi. Millä hiivalla saisi tässä lämpötilassa edes sinnepäin lageria?
Semmonen perustavan laatuinen kysymys heti tulee mieleen. Paketti mainostaa, että tulisi OG 1.038 ohjeilla ja jos tämä seos käy 1.01 OG:hen, saan alkoholipitoisuudeksi 3.6%? Pitäneekö paikkansa? Haluan kuitenkin juoda noin keskioluen vahvuista olutta eli tarvitsisi saada prosentit tuonne 5% hujakoille.
Sokeria ei tekisi mieli käyttää ja spraymallas hinnoissaan. Jos käyttäisi normaali maltaita? 1,6kg maltaita vastaisi 1kg spraymallasta eli 1kg sokeria? Vai oinko liikaa mutkia? Toki kumpiakaan ei ole tässä hollilla, että loppupeleissä sokerilla ehkä joutuu menemään tämän satsin. Mutta tulevaisuutta ajatellen voisin jotakin mallasta ottaa kaappiin rouhittuna, josta saisi aina keiteltyä puuttuvat sokerit pönttöön.
Hiivakysymys myös, huoneen lämpotila on mulla +25. Sille ei paljon valitettavasti voi. Millä hiivalla saisi tässä lämpötilassa edes sinnepäin lageria?
- Tero_perkele
- Harjoittelija
- Viestit: 285
- Liittynyt: Ma Marras 16, 2015 19:22 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
Melkein helpoin konsti on tosiaan toi spraymallas jos helpolla haluat päästä tai pienempi vesimäärä/tupla määrä uutetta, jolloin saat se painon korkeammaksi.
Ihan perusmaltaiden kanssa joudut jokatapauksessa ne mäskäämään joten samalla sitten tekee kokonaan ilman mitään uutteita sen oluen.
Tää on taa mun mielipide asiaan.
Noi sokerit kun on aina vaan sokereita,oli sitten kide tai panimosokerista kyse,asiasta löytyy myös tältä foorumilta topikki....
http://kotiolut.com/viewtopic.php?t=1270
Ihan perusmaltaiden kanssa joudut jokatapauksessa ne mäskäämään joten samalla sitten tekee kokonaan ilman mitään uutteita sen oluen.
Tää on taa mun mielipide asiaan.
Noi sokerit kun on aina vaan sokereita,oli sitten kide tai panimosokerista kyse,asiasta löytyy myös tältä foorumilta topikki....
http://kotiolut.com/viewtopic.php?t=1270
Viimeksi muokannut Tero_perkele, To Tammi 11, 2018 20:52 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
-
- Oppilas
- Viestit: 117
- Liittynyt: Ma Marras 20, 2017 22:35 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: eurajoki
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
se on pintahiiva olutpaketti, itsellä lämmöt noin 23 astetta ja käytin Bulldog B1 hiivaa kestää ainaski 25c lämmön, juotavaa tuli ja juotua tuli
kummiski tuo hiiva ei käytä olutta loppuun itsellä kävi fg 1012 og oli 1049 . käytin coopers lager purkin ja 1,7kg purnukan light dme eli humalaimaton uute.
Vierrettä oli noin 20l
käytä vähintään panimosokerii jos muuta et ehi/pysty, sitä saa ihan vaikka prismasta
monissa s-marketeis on myös.
tuo sinun tavote prosentti vaatii 20l satsiin noin 2kg sokerii.

Vierrettä oli noin 20l
käytä vähintään panimosokerii jos muuta et ehi/pysty, sitä saa ihan vaikka prismasta

tuo sinun tavote prosentti vaatii 20l satsiin noin 2kg sokerii.

- Von Retee
- Janon sammuttaja
- Viestit: 75
- Liittynyt: To Joulu 28, 2017 15:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Posio
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
Onko tosiaan näin, että 2kg vaatisi sokeria kylkeen 23l, että tulisi keskioluen vahvuista? Hurjalta määrältä kuulostaa.
Löytyi asunnosta spotti, missä 22 astetta, saisi virittelemällä ehkä jopa alle 20 asteen. Tosin ratkaisusta tulisi kyllä aika mielenkiintoinen.
No, ei tässä sinänsä kiirettä, että en vielä oo laittanu noita käymään. Spraymallasta tarttee miettiä vielä. Ehkä laposta tulee tilattua kamaa myös tässä.
Löytyi asunnosta spotti, missä 22 astetta, saisi virittelemällä ehkä jopa alle 20 asteen. Tosin ratkaisusta tulisi kyllä aika mielenkiintoinen.

No, ei tässä sinänsä kiirettä, että en vielä oo laittanu noita käymään. Spraymallasta tarttee miettiä vielä. Ehkä laposta tulee tilattua kamaa myös tässä.
- Coopers
- Aloittelija
- Viestit: 24
- Liittynyt: Ma Huhti 24, 2017 13:43 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku/Raisio
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
Yksi pelkkä 1,7kg olutuutepurnukka tekee n. vajaat 3%, kun valmistetaan 23 litraa. 1kg lisättyä sokeria nostaa alkoholipitoisuutta n. 2% (ainakin dekstroosin ollessa kyseessä). Eli yhteensä noinabout 5%.
En kuitenkaan suosittelisi pelkän sokerin käyttämistä. Oluesta saatta tulla "ohutta" maultaan ja alkoholi maistuu liiaksi läpi. Lisäisin mieluummin humaloimatonta mallasuutetta (nestemäistä tai kuivattua) yhdessä sokerin kanssa. Sokerin osuus max 50% lisätyistä aineista.
En myöskään suosittelisi pelkän mallasuutteen käyttöä. Hiivalle olisi hyvä antaa ainakin 100g (23 litran satsissa) yksinkertaisia sokereita (dekstroosi, glukoosi, taloussokeri) joihin iskeä hampaansa ja laittaa käyminen kunnolla liikkeelle.
Vertailun vuoksi:
1x1,5kg humaloimaton nestemäinen mallasuute (LME) nostaa alkoholipitoisuutta n. 2%.
1kg spraymallasta (DME) nostaa alkoholipitoisuutta n. 1,6%.
1kg sokeria siis tuon n. 2%.
Lyhenteet (LME/DME):
Liquid Malt Extract / Dried Malt Extract
En kuitenkaan suosittelisi pelkän sokerin käyttämistä. Oluesta saatta tulla "ohutta" maultaan ja alkoholi maistuu liiaksi läpi. Lisäisin mieluummin humaloimatonta mallasuutetta (nestemäistä tai kuivattua) yhdessä sokerin kanssa. Sokerin osuus max 50% lisätyistä aineista.
En myöskään suosittelisi pelkän mallasuutteen käyttöä. Hiivalle olisi hyvä antaa ainakin 100g (23 litran satsissa) yksinkertaisia sokereita (dekstroosi, glukoosi, taloussokeri) joihin iskeä hampaansa ja laittaa käyminen kunnolla liikkeelle.
Vertailun vuoksi:
1x1,5kg humaloimaton nestemäinen mallasuute (LME) nostaa alkoholipitoisuutta n. 2%.
1kg spraymallasta (DME) nostaa alkoholipitoisuutta n. 1,6%.
1kg sokeria siis tuon n. 2%.
Lyhenteet (LME/DME):
Liquid Malt Extract / Dried Malt Extract
www.kotiviini.fi - coopers.com.au
-
- Harjoittelija
- Viestit: 290
- Liittynyt: To Syys 04, 2014 11:50 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Eura
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
Lisäksi pieni sokerimäärä käyttää oluen kuivemmaksi jolloin päästään lähemmäksi sitä lageria. Hiivana tuo cooper'sin mukana tuleva on melko hyvä lämpimissä tiloissa, oikeaan laagerhiivaan tarvitsisit noin 13 asteisen lämpötilan tai sitten vaikkapa Mangower's Jackin California Lager tms hiivan jolla saadaan lageria myös melko korkeissa lämpötiloissa.
- Von Retee
- Janon sammuttaja
- Viestit: 75
- Liittynyt: To Joulu 28, 2017 15:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Posio
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
JaniH kirjoitti:Lisäksi pieni sokerimäärä käyttää oluen kuivemmaksi jolloin päästään lähemmäksi sitä lageria. Hiivana tuo cooper'sin mukana tuleva on melko hyvä lämpimissä tiloissa, oikeaan laagerhiivaan tarvitsisit noin 13 asteisen lämpötilan tai sitten vaikkapa Mangower's Jackin California Lager tms hiivan jolla saadaan lageria myös melko korkeissa lämpötiloissa.
Kunpa oisin ton lukenu aiemmin, mutta viikko ollut kiireinen. Ei paljon ehtinyt pyöriä täällä paria satunnaiskäyntiä lukuunottamatta, no ens kerralla.
Nyt on spraymallasta ja tosiaan toi coopersin paketti. Targetti olis 23l paljon tuohon lisätään spraymallasta, että saataisiin n. 5% olutta?
Jos ajateltaisiin Coopers lager paketti + 1kg spraymallasta, lisäksi on panimosokeria käytössä, paljonko tota panimosokeria käytettäisiin? 200g?
Mikä tälle seokselle pitäisi ominaispainoksi tulla? Mittarina on tarkka refractometri. Hiivana voidaan käyttää joko omaa tai optiona on safale us-05, ei toki lager hiiva, mutta näissä käymislämpötiloissa ei ihmeitä voida nyt odotella.
- Coopers
- Aloittelija
- Viestit: 24
- Liittynyt: Ma Huhti 24, 2017 13:43 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku/Raisio
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
1 x 1,7kg olutuute + 1kg spraymallasta + 200g panimosokeria menisi about 5% pintaan. Jos 300g panimosokeria, niin ehkä hieman varmemmin.
Lähtöominaispaino (OG): 1.022 + .016 + .004 = n. 1.042.
Lähtöominaispaino (OG): 1.022 + .016 + .004 = n. 1.042.
www.kotiviini.fi - coopers.com.au
-
- Oppilas
- Viestit: 135
- Liittynyt: Pe Syys 04, 2015 11:15 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Järvenpää
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
Tein hiljattain hyvin samanlaisella reseptillä (samoin kuin muutaman kerran aikaisemminkin Cooper'sin kiteillä), kittinä oli vaan tarkemmin ottaen Innkeeper's Daughter Sparkling Ale ja panimosokeria 250g. OG oli tosiaan 1.042 ja FG 1.006 eli laskennallinen ABV käsittääkseni 4,8% + karbonointisokerista tuleva 0,3% tms.
- Coopers
- Aloittelija
- Viestit: 24
- Liittynyt: Ma Huhti 24, 2017 13:43 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku/Raisio
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
^ Tuosta tulee loistavaa olutta. Hienoa Sparkling-settiä. Slurps.
www.kotiviini.fi - coopers.com.au
-
- Oppilas
- Viestit: 135
- Liittynyt: Pe Syys 04, 2015 11:15 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Järvenpää
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
Jepjep, oikein hyvää siitä tuli mun makuun. Kuivahumaloin 25 grammalla EKG:tä suunnilleen viikon verran, antoi kivan lisän.
Kommentti vielä hiivaan liittyen: Jos tykkää neutraalista, vähäesterisestä mausta (ehkä lager-henkisempää makumaailmaa) niin US-05 on parempi valinta. Olen itse tehnyt yhden Cooper'sin kitin US-05:llä, muut Cooper'sin omalla hiivalla, tykkään enemmän siitä. Lienee yhteyttä siihen että olen jossain määrin enemmän britti- kuin jenkkityylisten oluiden ystävä.
Kommentti vielä hiivaan liittyen: Jos tykkää neutraalista, vähäesterisestä mausta (ehkä lager-henkisempää makumaailmaa) niin US-05 on parempi valinta. Olen itse tehnyt yhden Cooper'sin kitin US-05:llä, muut Cooper'sin omalla hiivalla, tykkään enemmän siitä. Lienee yhteyttä siihen että olen jossain määrin enemmän britti- kuin jenkkityylisten oluiden ystävä.
- Von Retee
- Janon sammuttaja
- Viestit: 75
- Liittynyt: To Joulu 28, 2017 15:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Posio
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
No niin, kiitokset vinkeistä. Kaveri taisi eilen laittaa noilla ohjeilla coopersit tulemaan. En tiedä käyttikö US-05 hiivaa vai coopersin omaa. Täytyy kysellä. (Tilattiin samat setit kimpassa)
Itse laitan jossakin vaiheessa myöhemmin, luultavasti siis tuon US-05 hiivan kanssa. Ai niin, otin viking malt pilsner maltaita rouhittuna 3kg, että saatan omassa mixissä korvata spraymaltaan osittain tai kokonaan niillä.
Ja lapolle muuten kiitokset nopeasta toimituksesta!
Itse laitan jossakin vaiheessa myöhemmin, luultavasti siis tuon US-05 hiivan kanssa. Ai niin, otin viking malt pilsner maltaita rouhittuna 3kg, että saatan omassa mixissä korvata spraymaltaan osittain tai kokonaan niillä.
Ja lapolle muuten kiitokset nopeasta toimituksesta!
- Von Retee
- Janon sammuttaja
- Viestit: 75
- Liittynyt: To Joulu 28, 2017 15:27 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Posio
- 18 tai yli: Olen
Re: Cooper's Lager
No niin, täräytän nyt oman satsin Coopersin uutteesta tulille. Tosin sovellettuna eli
3kg viking malt pislner tuli mäskättyä eilen 14 litran keitos siitä tuli, ominaispaino tälle 1.076. En tiedä miten paljon käymiskelvottomia sokereita tuli, kun en tarkkaan pystynyt mäskäyslämpötilaa seuraamaan, mutta käden pystyi kyllä lähes joka tilanteessa veteen laittamaan eli en usko, että käytiin yli 75 kovinkaan tiuhaan.
Coopers olutuute purkki
panimosokeria 50g
ja nesteen kokonaismääräksi käymisastian mittarin mukaan saatiin tasan 24 litraa ja ominaispainoksi tälle seokselle 1.053. Toivottavasti ei tule liian vahvaa olutta. Ja maultaan laimeaa, kun litran jouduin enemmän vettä käyttämään...
Hiivaksi laitan safale us-05
3kg viking malt pislner tuli mäskättyä eilen 14 litran keitos siitä tuli, ominaispaino tälle 1.076. En tiedä miten paljon käymiskelvottomia sokereita tuli, kun en tarkkaan pystynyt mäskäyslämpötilaa seuraamaan, mutta käden pystyi kyllä lähes joka tilanteessa veteen laittamaan eli en usko, että käytiin yli 75 kovinkaan tiuhaan.
Coopers olutuute purkki
panimosokeria 50g
ja nesteen kokonaismääräksi käymisastian mittarin mukaan saatiin tasan 24 litraa ja ominaispainoksi tälle seokselle 1.053. Toivottavasti ei tule liian vahvaa olutta. Ja maultaan laimeaa, kun litran jouduin enemmän vettä käyttämään...
Hiivaksi laitan safale us-05
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa