Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

Uutteesta ja valmispakkauksista valmistus.

Valvojat: äyni, suorama, Elmo

Tysss
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ma Kesä 03, 2013 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja Tysss » To Elo 01, 2013 17:19 pm

Tein yhden satsin coopersin halpaa alea ohjeen mukaan, kun en mitään keskusteluja tai muita ohjeita malttanut lukea. Yllättävän juotavaa, jopa ihan hyvää siitä tuli, mutta ei mitään herkkua. Siitä kuitenkin innostuneena nyt olisi toisena olutprojektina astetta kunnianhimoisempi tavoite: tehdä jotain Fullersin ESB:n innoittamaa (en uskalla käyttää matkia-sanaa kun en siinä kuitenkaan onnistu ;) )

Työvaiheet olen lähinnä opiskellut tästä osoitteesta: http://www.helsinki.fi/~galambos/beer/eka.html (tuntuu todella hyvältä alottelijalle!), mutta ymmärtääkseni tuota uutteen keittoa ei paremmilla uutteilla tarvitse tehdä? En ehkä kuitenkaan odota Fullersin veroista kilpailijaa, mutta jotain mitä juo ihan mielellään pelkän jo maun vuoksi.

Uutteet/Maltaat:
- Muntonsin traditional bitter 1,8kg
- Humaloimaton vaalea 1,5kg (merkki riippuu mihin kauppaan päädyn)
- Light spraymallas 500g
Maltaat steeppaukseen:
- Crystal maltaita EBC 100 300g
Humalat:
- Challenger g/l @20min
- Challenger g/l @7min
Hiiva:
- Safale s-04

Työvaiheet:
Hiivalle startteri tulemaan. Rouhitut crystalmaltaat laitetaan humalapussiin ja lillutetaan 65-70 asteessa teen tavoin 30min 5l astiassa (suurin joka löytyy). Sen jälkeen maltaat otetaan pois ja saatu "tee" kiehumaan -> lisätään ensimmäiset humalat pussissa. 13min päästä toiset, ja 20min jälkeen otetaan humalat pois ja laitetaan käymistankkiin
Spraymaltaat ja uute liuotetaan keitetyn veden (tai tuon äskeisen teen) avulla ja laitetaan käymistankkiin. Kylmää ja keitettyä vettä lisätään ~23litraan kunnes on huoneenlämpöistä (24 astetta), vierre nostetaan kertaalleen (hapetetaan), jonka jälkeen hiiva sekaan ja käymään.
Kun FG on tarpeeksi alhaalla ja pulpahtelu harvakseltaan, niin pullotus suoraan pulloihin pienen sokerimäärän kanssa (en omista toista käymisastiaa).

Tässä olis nyt kaikki vaiheet: puuttuuko jotain oleellista? Desinfioinnit tietysti huolella.

Muutama kysymys kuitenkin vielä:
-Onko reseptiin parannusehdotuksia? Olenko tekemässä jotain väärin tai huonosti?
-Ainoa saatavilla oleva huonelämpötila on 24 astetta. Kärsiikö oluen maku pullotuksen jälkeisessä kypsymisessä/varastoinnissa ~4kk aikavälillä?
-Pärjääkö tuon humaloidun uutteen katkeroilla, vai kannattaisiko mieluummin vaihtaa se humaloimattomaan ja tehdä katkerohumalointikin itse esim target-humalilla? Tuleeko lopputuloksesta parempaa?

Miguel
Oppilas
Oppilas
Viestit: 160
Liittynyt: To Tammi 24, 2013 18:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: J
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja Miguel » To Elo 01, 2013 18:11 pm

Googgeli osas kertoo tällaista:

Fuller’s ESB clone
(5 gallons/ 19 L, extract with grains)
OG = 1.060 FG = 1.014
IBU = 35 SRM = 15
ABV = 5.9%

Ingredients
1.3 lbs. (0.57 kg) Muntons Light dry malt extract
4.0 lbs. (1.8 kg) Muntons Light liquid malt extract
(late addition)
3.3 lbs. (1.5 kg) Muntons pale ale malt
1 lb. 2 oz. (0.51 kg) crystal malt (75 °L)
5.25 AAU Target hops (60 min)
(0.53 oz./15 g of 10% alpha acids)
2.6 AAU Challenger hops (60 min)
(0.34 oz./10 g of 7.5% alpha acids)
0.83 AAU Northdown hops (15 min)
(0.1 oz./2.7 g of 8.5% alpha acids)
1.66 AAU Goldings hops (15 min)
(0.33 oz./9.4 g of 5% alpha acids)
0.33 oz. (9.4 g) Goldings hops
(dry hop)
Wyeast 1968 (London ESB) or White
Labs WLP002 (English Ale) yeast

Tysss
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ma Kesä 03, 2013 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja Tysss » Pe Elo 02, 2013 9:30 am

Kiitos vaihtoehdosta! Googlailemalla ja soveltamalla tuon omankin reseptin kehitin.

Lähes kaikki englanninkieliset ohjeet käskevät keittämään vierteen kun tehdään uutteesta - miksi? Mitä hyötyä uutteen keittämisestä on, jos steeppaaminen ja humalointi jätetään tekemättä?

BeerAmogh
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 228
Liittynyt: Pe Huhti 12, 2013 14:10 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: turku
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja BeerAmogh » La Elo 03, 2013 8:09 am

mielenkiintoista, itse etsin joku aika full AG reseptiä tuosta oluesta ja löysin seuraavan.

4,50kg Pale Ale, optic (5,9ebc)
0,20kg Crystal 150 (170,0ebc)
0,10kg carafa III (1034,3ebc)
0,20kg sokeri
18,43g Target (11,00%) 60 min
1 tsp Irish moss 5 min
14,17g Challenger (7,50%) 5 min
14,17g Northdown (8,50%) 5 min
5,67g Goldings, EK (5,00%) 5 min
London ESB ale wyeast 1968
14,17g Goldings, EK (5,00%) dry hop 7 days

patch size 19 L
OG 1,059
IBU 33,3
EBC 34,3
est ABV 5,9%
Effiency 75,00%
boil time 60 min

tuollaisen reseptin olen löytänyt googlella ja kirjan "The Homebrewer's database- Les Howard (2nd edition)" avulla.
Toivottavasti saat jotain ideoita :jee:

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » Ke Joulu 02, 2015 17:55 pm

Itselläni nyt käymässä Fuller's ESB klooni ja mietityttää kuivahumalointi, pitäisikö laittaa vai ei? Monenlaista tietoa netin syövereissä on, toiset laittaa ja toiset ei.
Nyt vierre maistuu erittäin maltaiselta ja hyvältä, joten kannattaisiko tuonne Goldingsia heittää joku 10 grammaa sekaan? Käymässä 15 litran satsi. Alkuperäistä kun maistaa, niin vaikea sanoa onko siinä kuivahumalointia vai ei. Niin hienosti kun on paketti kasassa.

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 541
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkanmaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja masafi » To Joulu 03, 2015 23:50 pm

Laita miguels sinunkin resepti tähän niin niin saadaan vertailua kyseiselle ESB:lle.
RDWHAHB

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » Ma Joulu 07, 2015 11:44 am

Laitoin nyt sitten 8 g Goldingsia ja 4 g Challengeria kuivahumalointiin (satsi on 15 l). Katsotaan mitä tulee ja jos osuu edes sinnepäinkään niin laitan toki reseptin jakoon.

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » Ma Joulu 14, 2015 14:30 pm

Tämä ESB meni nyt sitten pulloon. Maku on kyllä turhan maltainen, joten tämä taisi mennä vähän metsiköhän puolelle. Maistuvaa kamaa kuitenkin, vaikkakin Fullers ESB taisi jäädä haaveeksi.
Melkoinen työjuhta tuo WhiteLabsin 007 -hiiva. Tämä ja yksi toinen olut (OG 1070) kävi kolmessa päivässä tavoite FG:hen!

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » Pe Tammi 29, 2016 10:04 am

Tämä ESB kloonini jäi varsin torsoksi, maku muistuttaa enemmän jotain mild alea, esim. Kilkennyä. En tiedä missä meni lopulta vikaan, mutta yritän kyllä uudestaan ja haalin kaikki reseptin vaatimat humalat kehiin.
Pahaa tämä ei missään nimessä ole, enemmänkin helppo janojuoma. Petollisen hyvä juotavuus ja 6,1% vahvuus :)

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » Ke Syys 21, 2016 15:20 pm

Lallemandilta tullut London ESB -kuivahiiva myyntiin. Pitääpä kokeilla sitä seuraavaksi.

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 664
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ke Syys 21, 2016 22:05 pm

miguels kirjoitti:Lallemandilta tullut London ESB -kuivahiiva myyntiin. Pitääpä kokeilla sitä seuraavaksi.

Hyvä tieto. ESB-fanin sydäntä lämmittää että on saatavilla helpompi vaihtoehto. Viimeksi kasvattelin Fullersin pullonpohjista originellia kamaa.

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » To Syys 22, 2016 12:36 pm

^ Joo niinpä kun ei tarvitse nestehiivoihin sijoittaa. Ainakin Melkkoon tulossa sitä lähiaikoina.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2806
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 12:53 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja suorama » To Loka 06, 2016 13:18 pm

Graham Wheeler kirjassaan British Real Ale 3rd edition antaa seuraavanlaisen reseptin:

Fuller's ESB
Original Gravity 1054

AG____________19 litres__________23litres__________25litres
Pale ale (grams)_4180_____________5060_____________5500
Crystal (grams)__410______________500______________540

Star of Boil
Target (grams)___14_______________17_______________19
Challenger_______7________________9________________9
Northdown_______7________________9________________9

Last Ten minutes
Golding_________10_______________12_______________13
Irish moss_______3________________3________________3

Total liqour______28_______________33,9_____________36,8
Mash liquor______11,4_____________13,9_____________15,1

Mash schedule 66°C, 90 min
Boil 90 min
Final gravity 1013
ABV 5,4%
EBU 35
EBC 30

Dry ho with a few cones of Golding

Malt extract version - Replace the pale malt with the appropriate quantity of pale coloured premium-grade malt extract and brew using the malt extract brewing method.

Extract__________________19litres____________23litres_________25litres
Malt extract Syrup (grams)__3140______________3800____________4130
or
Dried malt extract_________2700______________3260____________3550

Crystal maltaasta kirjan alussa mainitaan, että hän käyttää yleensä ns. Standard versiota jonka sijoittaa 130 - 170EBC tienoille, eli 150EBC nimellinen.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » Pe Marras 25, 2016 11:39 am

Kiitos tästä, tämä olikin mennyt ohi minulta.
Hiukan hankalasti saatavilla noita humalia. Amihopfenilta sai kaikkea aikaisemmin, mutta järjettömät postikulut vievät ostoinnon.

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » Ke Huhti 26, 2017 15:42 pm

Lallemandin ESB-hiiva nyt käytössä ja pari viikkoa ollut jo jämähtäneenä 1020, perhana sentään. Jää Fullers ESB -klooni vähän torsoksi taas.
Onko kukaan muun kerennyt kokeilemaan tuota hiivaa?

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 664
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ma Touko 08, 2017 23:50 pm

Pariin satsiin. Maku on ollut ihan ok, mutta muistaakseni jäivät korkealle fg:lle molemmat, ei kovin tehokkaasti käyttävä hiiva. Mikä og sulla oli?

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 13:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Kunnianhimoinen olut alottelijalle: Fullers ESB

ViestiKirjoittaja miguels » Ti Touko 09, 2017 9:11 am

Mulla oli 1056 lähtö. 1020 jäi ja pulloon meni. Maku on kyllä erittäin hyvä.
Jännä hiiva kun teki todella pienen krausenin ja pohjalla oli rupaa vain alle sentin verran.


Palaa sivulle “Uutteesta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa