käykö vai ei ?

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2988
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja äyni » Su Helmi 20, 2011 20:38 pm

Jokuhan se täällä teki pullahiivalla kokeita.

Pullahiiva toiminee, kannattaa vaan varmaan käyttää max 15° lämpötilassa.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Helmi 21, 2011 9:47 am

Miksi sahti on olutta mutta olut ei sahtia.
Eli miksi aina tehdään olutta mutta vain "harvoin" sahtia. No, koska sahti luetaan olueksi mutta vaatii erityisen valmistustekniikan ollakseen sahtia. Siksi.
Sahtia mäskätään monta tuntia (näin voi "perus"oluenkin kanssa tehdä). Sahdinteossa mäski usein kiehautetaan (näin ei "saa" tehdä perusoluen kanssa).
Sahdin "lisäaineet" kuten humala, lisätään mäskiin (näin voi tehdä myös perusoluen kanssa mutta yleensä ei tehdä). Sahti siivilöidään katajan oksia apunakäyttäen (ja olkia),
perusoluen kanssa yleensä ei käytetä näitä, toki voi käyttää. Sahtia tehdessä vierrettä ei kierrätetä kirkkaaksi kuten perusoluen teossa. Sahtivierrettä ei keitetä,
kuten perusolutvierre.
Toisin sanoen aina kun tekee sahtia, tekee olutta ;)

Mutta miten sahti vierteestä saa perusolutta. Tuossa yllä jo vähän asiaa vertailinkin, vaikka sahdinteosta en mitään tiedäkään.
Mutta jos ei halua barleywine tyylistä olutta, niin kannattaa huuhdella niin, että vierre on maltillinen ominaispainoltaan. Siksikin, että vierrettä keitettäessä se väkevöityy entisestään.
Toisin sanoen mallasta kannattanee käyttää vähemmän tai huuhdella enemmän.
Sitten se mäskäys, mäskiä ei välttämättä kannata kiehauttaa, koska olut "ohenee" ja mm. proteinit vähenee, niin ne maut jotka kiehauttamisesta tulee, voimistuu eikä tasapainottavia makuja ole riittävästi.
Siivilöinti voi muuten olla samanlainen mutta vierrettä pitäisi kierrättää takaisin mallaspatjanpäälle niin kauan, että se kirkastuu. Tämä vaikka siksi, että vierteen kiehuttamisen jälkeen kattila ei olisi puolillaan rupaa.
Kun vierrettä keittää silloin lisätään humalat. 60 - 40min antaa pääasiassa katkeroa 35 - 15 antaa hyvin humala flavoria ja 0 - 10 antaa hyvin humalan aromia. Vierrettä keitetään 90 - 60 min niin, että kiehuminen on reipasta.
Sitten nopea jäähdytys ja hiivaus jne. Hiivaksi periaatteessa käy mikä vaan, niinkuin on sanottu. Olut käytetään hiivan ehdoilla loppuun.

Sekoitinko riittävästi?
Korjatkaa ihmeessä väärät tietoni sahdin teosta.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Ninkasi
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 61
Liittynyt: Pe Touko 28, 2010 17:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Savo
18 tai yli: Olen

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Ninkasi » Ma Helmi 21, 2011 14:11 pm

Piipa kirjoitti:Mitenkäs tuo kataja löytyykö sitä olut maailmasta.
Itse tehnyt olutta suodattamalla vierteen mäskistä "sahtityyliin" katajanhavujen läpi. Kaupallisten oluden puolelta samaa tekniikkaa käytetty ainakin Prykmestarin SavuKatajan valmistuksessa ja tietääkseni myös Lammin Puhti ja Käki -oluissa.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2988
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja äyni » Ma Helmi 21, 2011 14:32 pm

Tuon katajan käyttöön on varmasti monta mielipidettä. Kaupallisten oluitten maailmassa on toisessa päässä saksalaisten reinheitsgebot ja toisessa päässä belgien ja monien pienpanimoitten suosima "kaikki käy" -periaate, kunhan perusraaka-aine on mallas. Liki kaikkea on ainakin kokeiltu, milloin hyvällä, milloin huonolla lopputulemalla...
Itse kannatan tuota jälkimmäistä tyyliä ja pidän reinheitsgebotia lähinnä hisoriallisena riippakivenä. Belgit on herkkua. Olen siis sitä mieltä, että harrastuksekseen jokainen saa tehdä minkälaista olutta haluaa ja kokeileminen on helppoa ja suositeltavaa.

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Piipa » Ma Helmi 21, 2011 18:40 pm

Täältähän tulee hyviä neuvoja tuutin täydeltä. Tein vierteen mutta sitten ...hym... tuli vaikeuksia joten teen siitä nyt sitten sahtia siis tupulisahtia.
Onneksi neuvot ovat täällä tallessa koska vielä minä kyllä sitä yritän..
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Darkbeer
Oppilas
Oppilas
Viestit: 182
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2010 22:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: salo
18 tai yli: Olen

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Darkbeer » Ke Maalis 09, 2011 20:42 pm

Pullahiiva näytti toimivan loistavasti tuossa ahnas piru kokeilussa kylmässä käytettynä ei makuun vaikuttanut

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Piipa » To Maalis 10, 2011 17:56 pm

Sahtia tehdään kovin monin eri tavoin kuten myös kai oluttakin.
Sahdinteossa mäskätään todellakin monta tuntia se lienee maun salaisuuksia.
Mäskin lämpötila voidaan nostaa kiehumispisteeseen ei keittää mutta + 80 riittää.
Humala laitetaan joko mäskiin tai sitten hiivan kanssa vierteeseen tai jossain siinä välissä tai ei ollenkaan.
Siivilöistiin hyvillä vehkeillä ei katajia tarvi kuin maun vuoksi ja katajanmarjoilla purkista saa myös rittävästi makua.
Sahti vierrettä kierrätetään kuurinan läpi niin kauan kuin se on kirkasta.
Sahtivierrettä ei keitetä.
Vierre jäähdytetään nopeasti ennen hiivan lisäystä, hiivan voi herättää ensi pieneen määrään vierrettä tai sitten ei.
Sahti on valmista 4 viikon päästä jos käymislämpötila on viileä, hätäsimmät juo jo viikon kahden jälkeen.
Sahti vanhenee aika nopeasti.
40 litraa sahti vierrettä tarvitsee maltaita 20 kg onkos perus olueen jotakin hyvää suhdetta.
Virallinen sahdin hiiva on leivinhiiva.
Sahtikanisterin korkki pitää ,ainenkin alussa , hengittää ettei sahti ryöpsähdä silmille sitä avattaessa eikä vesilukko ole välttämättä nopea tie onneen.
Aika paljon kai samaa kuin oluen teossa.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja suorama » To Maalis 10, 2011 18:09 pm

Anteeksi äkkinäinen viisasteluni, mutta.
Koska sahti ON olutta, pitää sen valmistuksessa ollakin paljon samaa.
Mutta kaikki olut EI ole sahtia, sen vaatiman valmistusprosessin takia.

Sama asia Lambicin kanssa. Lambic on olutta mutta vain lambicin tapaan valmistettu olut on lambicia. Voi olla jotta tässä on vielä paikkakuntakin rajoitteena.

Erittäin hyviä suuntaviittoja. ;)

Olen itsekkin huomaanut, että olutta voi tehdä niin monella tapaa kuin tekijöitä on ja jokainen tekijäkin tekee eri välineillä eri tavoin.
Kuitenkin lopputuloksena on usein maailman ihaninta juomaa OLUTTA.

Kuten sanottu moni juoma on olutta koska se valmistetaan oluen tapaan. Vain sahdin tapaan valmistettu olut on sahtia ja vain lambicin tapaan valmistettu olut on lambicia.
Mutta OLUTTA kaikki kuitenkin on. :P

Sainpas sanottua.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » To Maalis 10, 2011 20:27 pm

Piipa kirjoitti:
Huomasin juuri ettei tääs puhuta katajasta mitään mutta ehkä se luetaan perinteen mukaisiin raaka-aineisiin.

Onkos muuten mämmimallas samaa kuin kaljamallas (ruismallas) mutta vain hienommaksi jauhettua.


Katajan marjojakin käytetään. Lisää asiasta löyty vaikka brewers garden kirjasta.

Molemmissa pusseissa lukee vain: ruis
Jos sais Terran reissullansa

JTS
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Pe Loka 30, 2009 0:56 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kaarina
18 tai yli: Olen

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja JTS » To Maalis 10, 2011 23:00 pm

Piipa kirjoitti:Vierre jäähdytetään nopeasti ennen hiivan lisäystä


Mitä tarkoitti "nopeasti" perinnemetodeilla? Tai miten itse jäähdytät vierteen?

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Piipa » Pe Maalis 11, 2011 16:15 pm

Riippu siitä missä ja paljonko teen sahtia mutta pääsääntöisesti laitan astian kylmään veteen / kylmään puroon . Talvella laitan tietenkin ulos pakkaseen ja sekoittelen .
40 litran satsin jäähdytän yleensä kahdessa eri astiassa ja yhdistän sitten vierteet kun lisään hiivan.
Laitan muuten hiivan ( tai herätetyn hiivan) kylmään vierteeseen. Juuri nyt en osaa sanoa aste määriä mutta selvästi kylmempää kuin 'sormi'.
Kyllä se sahti on olutta ja nyt voin KOKEMUKSELLA sanoa ettei olut reseptillä ihan suoraa tule sahtivierrettä..... muttei se kaukana ole pientä fiksausta vain :wink:
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ma Maalis 14, 2011 0:14 am

Kaljaasi kirjoitti:
Piipa kirjoitti:
Molemmissa pusseissa lukee vain: ruis


Tatskattuna sahti 4 ewer
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ma Maalis 14, 2011 14:36 pm

Hups.. miäköhän tonne on kirjoitettu.

Asiasta seureevaan. Toimii yllättävän hyvin Thaikku chilin kanssa papusopassa suurusteena mämmimallasjauho. Varovasti ettei lyö liikaa läpi.
Jos sais Terran reissullansa


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa