käykö vai ei ?

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

Darkbeer
Oppilas
Oppilas
Viestit: 182
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2010 22:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: salo
18 tai yli: Olen

käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Darkbeer » Ti Marras 16, 2010 18:26 pm

tervehdy

tietääkö joku käykö kaupan kaljamallas sahdin tekoon vai pitääkö olla sahtimaltaita?
ensi kertaa sahtia tekisi mieleni tehdä mun :)

Darkbeer
Oppilas
Oppilas
Viestit: 182
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2010 22:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: salo
18 tai yli: Olen

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Darkbeer » Ti Marras 16, 2010 19:23 pm

asiaa tutkittuani huomasin tarvitsevani sahtimaltaita :)
eli nyt niitä hommaamaan ja täys tohina päälle

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja pettu » Ti Marras 16, 2010 19:51 pm

asiasta mitään tietämättä, sahtia voinee tehdä mistä tahansa oluen tekoon kelpaavista maltaista (sahtimallas=sekoitus erilaisia maltaita rouhittuina), kaljamallas (jonkinasteisesti paahdettua/karamellisoitua ruismallasta?) ei taas sellaisenaan ehkä ole paras tuote, koska siinä ei taida olla paljoa käymiskelpoisia sokereita. Mutta esimerkiksi pilsnermaltaan kaverina kaljamallasta voinee käyttää vaikka jonkinlaisen sahdinkin valmistukseen.

Juuri hankin itse kaljamaltaita ja laitan niitä mahdollisesti tulevaan jouluolueen. yksistään käytettynä kaljamaltaasta tulee kotikaljaa.

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ti Marras 16, 2010 22:39 pm

Oisko 1 säkki sahtimallasta ( 20kg. pilsner ja munich, mallastettua ) + 1 pussi kaljamallasta ( 1 kg mallastamaton ruis ) suhde. Tällästä muistelen lukeneeni. Korjatkaa ihmeessä. Jokaisella osaavalla tietty omansa.
Jos sais Terran reissullansa

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja pettu » Ke Marras 17, 2010 11:12 am

kyllä se kaljamallaskin kai mallastettua on? ainakin pussissa lukee "ruismallas".

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Marras 17, 2010 11:49 am

Kyllä on pettu. Se on juurikin sellaista joksi sen kuvaat tuossa ylempänä. Eli mallastettua ruista joka on valmistettu kristallimaltaaksi eli ei omaa entsyymiaktiivisuutta eikä tarvitse sitä. Eli liottamalla saa sokerit talteen.

Kaljaasi taisi vain tarkoittaa, että suluissa olevat olisi vaihtoehtoja tai suosituksia tjms.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja pettu » Ke Marras 17, 2010 13:53 pm

aaa.. :oops: tyhymempi ei ois ehkä tajunnu... :nauru:

Darkbeer
Oppilas
Oppilas
Viestit: 182
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2010 22:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: salo
18 tai yli: Olen

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Darkbeer » Ke Marras 17, 2010 19:02 pm

eli jos otan esim. 2 prk finlandian perinteistä, sopivan määrän vettä ja käytän sen pullahiivalla niin onko se "teknisesti" lähempänä sahtia kuin olutta?
vai meneekö kiljuksi :)

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja pettu » Ke Marras 17, 2010 19:17 pm

Tiedä nyt sitten onko se kovin lähellä kumpaakaan, mutta ainahan voi kokeilla. sahtejahan on erilaisia, itse en niistä tiedä mitään. Mutta jotain tummaa ja makeutta antavaa laittaisin sekaan, esim juurikin kaljamallasta.

Kokeilla voisi myös keittää katajanmarjoja mausteena, ihan lonkalta heitettynä.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Marras 17, 2010 20:06 pm

no, en ole oikeastaan asiantuntija tähänkään mutta auon suutani sittenkin.
1. Sahti on olutta
2. Olut ei ole sahtia
Tarkoittaa, että sahti on on teknisesti olutta mutta kaikki olut ei ole sahtia. Ainakaan nimityksen nykymerkityksessä. Siihen en ota kantaa millä nimellä ohrajuomia on muinoin nimitetty missäkin maassa.
Sahdiksi saa sanoa olutta joka on valmistettu perinteisin menetelmin mm. ohramaltaasta. Mukana saanee olla ruista. Suodatus tehtäneen katajan oksien läpi, olkia saanee käyttää mukana. Vierrettä ei kierrätetä eikä keitetä.
Suotavaa lienee käyttää sekoitus sauvana katajaista. Maustaa voi pienellä kourallisella humalaa (paikkakunta kohtaisia eroja) ja katajan marjoilla? Käyttäminen tehdään nk. pullahiivalla, eli jätkähiivalla.

Kysymykseen uutteen käyttämisestä, finlandiauute on kokoon keitettyä humaloitua vierrettä joten se ei täytä kuin ohranosalta vaatimukset. Joten vaikka sen käyttäisikin pullahiivalla (jota finlandian mukana tuleva hiiva voi hyvinkin olla) ei tee tuotoksesta sahtia missään mielessä. En kuitenkaan nimittäisi sitä kiljuksikaan, joten kai se lähimpänä on olisi olutta :P

http://sahti.vuodatus.net/ Katsele tuolta vinkkejä.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Piipa » Ke Marras 17, 2010 21:00 pm

Sahti on sahtia ,siis jonkinmoista olut muttei mielestäni olut ole koskaan sahtia.

'Sahti valmistetaan perinteen mukaisista raaka-aineista, joihin kuuluvat ohramaltaan lisäksi muu viljamallas ja vilja (ruis, ohra, vehnä ja kaura) sekä usein humala. Alkoholikäymiseen käytetäan leivinhiivaa tai kerättyä hiivaa.'
Lähde : EU:n sivuilla sahdin APT-tunnuksesta ja menetelmästä

Huomasin juuri ettei tääs puhuta katajasta mitään mutta ehkä se luetaan perinteen mukaisiin raaka-aineisiin.

Onkos muuten mämmimallas samaa kuin kaljamallas (ruismallas) mutta vain hienommaksi jauhettua.

Yksi sahdin taitaja käyttää aina säkilliseen sahtimallasta ja kilon kaljamallasta sekä mämmimallasta, resepti lienee hyvä kun 'viihtyy 'sahdinvalmistuksen SM-kisoissa aina siellä 5 parhaan joukossa.

Itse lisäilen säkilleeseen ohramallasta kilosta kolmeen jotakin ruistuotetta tai sitten en.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Darkbeer
Oppilas
Oppilas
Viestit: 182
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2010 22:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: salo
18 tai yli: Olen

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Darkbeer » To Marras 18, 2010 9:25 am

eli tässä testi resepti :)
3prk finlandia perinteinen
1dl kaljauute
300g hunajaa
kokonais neste määrä 13 litraa
10g katajan marjoja 20 min. keitolla
120g katajan havuja kuivakatajointiin
1 pkt pulla hiivaa
laskennallinen alkoholiprosentti n.7.2

Darkbeer
Oppilas
Oppilas
Viestit: 182
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2010 22:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: salo
18 tai yli: Olen

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Darkbeer » Pe Marras 19, 2010 6:30 am

kukaan ei ole näköjään "uskaltautunut" kommentoimaan ohjetta :)
eli sahtiahan tästä ei tule muuten kuin hyvällä mielikuvituksella :)
uskon että ei tää välttämättä ihan huonoa jotakin ole :)
sitten mieleeni pälkähtäneitä kysymyksiä:
1. paljon toi pullahiiva prosentuaalisesti käyttää noista sokereista?
2. pitäiskö kaljauutteen määrää lisätä ruismaltaan esille tuomiseksi?
3. mites jos lisäis vaikka ruis leseitä tai hiutaleita?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Marras 19, 2010 10:24 am

En osaa sanoa reseptistä juuta enkä jaata. Siksi vaikenin :P

Sitten ne kysymykset.
1. En osaa sanoa, mutta ottaen huomioon sahdin tekijöiden kommentit lämpötilan hallinnasta ja sen sellaisista, uskoisin sen olevan ahnas piru.
2. Joku joskus sanoi, että jos kaljamallas pussiakaan näyttää mäskille, maistuu olut kotikaljalle. Eli ainakin varsinainen mallasrouhe on väkevää maussa ja aromissa.
3. Jos lisäät mallastamatonta ainesosaa luulisin sen tarvitsevan myös entsyymiaktivista mallasta kaveriksi ja silloin päädyt mäskäämään.
Eli jos haluat oluesi tehdä puhtaasti uutteista kannattaa pysysä alkuperäisissä ainesosissa.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Piipa » Pe Marras 19, 2010 20:26 pm

Oluen tekemisestä en oikein tiedä mitään enkä noista uutteista vielä vähemmän, tosin olen kyllä joskus tehnyt niistä pahaa olutta. Itsekkin kyllä totesit että tuohon tarvitaan mielikuvitusta että se maistuisi sahdille ja uskoisin että oikeassa olet .

Mielestäni sahdin saa vain alkuperäisitä raaka-aineista.

Joskus olen onnistunut säilyttämään sahdin tavallista pitempää kylmässä , lasipullossa tiukan korkin alla ja se on maistunut ihan oluelle .

Huomenna nostan maljan aidolla sahdilla aidolle sahdille :cheers1: joten maltaista viikonloppua !
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Piipa » Su Joulu 12, 2010 8:23 am

Mielen kiintoinen tarina sahdista löytyypi täältä :
http://yle.fi/alueet/hame/2010/12/on_ai ... 09719.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Kannattaa kuunnella koko tarina.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Piipa » Su Helmi 20, 2011 15:06 pm

Jos Sahti on olutta mutta Olut ei ole sahtia
niin näin sanottuna jos ja kun teen sahti vierteen voi tehdä siitä olutta ?

Korjatkaa minua ja hyviä neuvoja otetaan vastaan. Keitän vierteen hyvin tunnin tai enemmän, jäähdytän ja lisään hiivaa - käykö se hiiva joka on ollut jossakin olutuute purkissa-, laitan sen käymään huoneenlämpöön vesilukon alle kunnes se ei enää paljoa pulpahtele, lappoan sen pois hiivan päältä ja annan vielä olla jonkin aikaan tietysti vesilukon alla , lappoan ja sekoitan sekaan pikkuriikkisen sokeria- käykö muuten hunaja-, pullotan sen kruunukorkin alle ja sitten viileään.
Kuinka kauan sen on oltava pullossa ennen kuin se on valmista ,siis noin ? :eivarma:
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2988
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja äyni » Su Helmi 20, 2011 15:35 pm

Noinhan se yksinkertaistettuna menee.
Humalaa?

En niin sahtia tunne, niin kysyn. Mistä kaikesta sahdin sameus tulee. Minusta se vaikuttaa siltä, että seassa on muutakin kuin hiivaa sameutta tuomassa. Oluessa ruvasta yritetään yleensä päästä mahdollisimman hyvin eroon.
Melkeinpä mikä tahansa hiiva käy. Suurin ero sahdin ja muiden oluiden välillä taitaa olla se, että sahtia ei käytetä aivan loppuun.

Hunaja käy pullokäyttöön hyvin. Ja pulloja kannattaa pitää lämpimässä viikko tai pitempäänkin. Viielään tarvitsee laittaa vasta sitten kun oluen jäähdyttää juomalämpöön. Kevyemmille oluille riittää viikon pullokymsytys, jotkin oluet kaipaavat kuukausia. Pitempi kypsytys ennen pullotusta lyhentää pullokypsytyksen tarvetta. Yli 4 vko pääkäymisen jälkeen ei kannattane välttämättä kypsyttää pöntössä. Eli yhteensä olut voisi olla käymispöntössä / pöntöissä 3-6 vko. (siirto toiseen astiaan ei ole välttämättömyys.)

Aika seikkaperäinen ohje löytyy uute-osiosta. Vaiheesta 9 eteenpäin homma on ihan sama vieteen alkuperästä riippumatta. Hiivauslämpötila voi olla kyllä alle 20°C, pitääkin muuttaa tuo. Tosin etenkin Coopersin hiiva tuppaa fokkuloitumaan liian nopeasti alhaisissa lämpötiloissa.

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja Piipa » Su Helmi 20, 2011 19:11 pm

UPS meinasi humala unohtua. Minä luulen että sahdin sameus tulee siitä ettei vierrettä pahemmin keitellä ja jos se nautitaan nuorena. VRK lämpimässä ja 4 viikkoa kylmässä niin silloin sahtikin alkaa olla melko kirkasta.
Mitenkäs tuo kataja löytyykö sitä olut maailmasta.
Entäs suklaaolut miten sitä tehdään maustetaanko sitä esim kaakao nibseillä vai tuleeko maku jostakin maltaasta ?
Tuo seikkaperäinen ohje onkin syy tähän olut kokeiluun kiitos vain tekijälle!
Käytän sahdin pullahiivalla mutta sitä ei kai uskalla olutta tehdessä käyttää ?
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

kopolo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 91
Liittynyt: La Elo 29, 2009 20:32 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Lahti

Re: käykö vai ei ?

ViestiKirjoittaja kopolo » Su Helmi 20, 2011 19:44 pm

Suklaamallasta on olemassa ja myös kaakaojauhetta käytetään.
Mielestäni voi vaikka tehdä olutta sahtireseptillä, eli vaan vähän ohuemman sahtivierteen keittää ja humaloi :cheers1: pullahiivakin kait ajaa asiansa... itse meinasin seuraavan oluen tehdä pullahiivalla jos ei suunnitelma muutu :lol:


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa