Perinnejuoman pilaamista.

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ke Marras 18, 2009 19:24 pm

Tuli sahtia maistellessa pari koeideaa jotka eivät tuottaneet mitenkään erikoisia tuloksia. Joten ettei muiden tarvitse uusia virheitä...

Suolaa sahtiin:
Logiikka meni suunnilleen näin: Leivässä on suolaa, puurossa on suolaa, miksei sahdissa ole suolaa? Yleensä jo pienet suolamäärät parantavat merkittävästi viljatuotteiden makua... Laitoin .5l lasipulloon vajaa puoli teelusikkaa suolaa ja täytin sahdilla. Itseni lisäksi kolmihenkinen arvovaltainen raati tyrmäsi kokeen, suolan maku ei tullu varsinaisesti esiin mutta sen vahventamat aromit olivat ilmeisesti niitä ei toivottuja.

Hiilihappoa sahtiin:
Tätä on varmasti joku muukin testannut? Laitoin .5l pulloon teelusikallisen sokeria, pidin lämpimässä viikon ja siirsin kylmään, jossa oli muutaman päivän.

En ole kerännyt testiraatia tuomitsemaan tätä koetta, mutta oma suu sanoo että ei toimi (maistelen tässä kirjoittaessani). Hiilihappo tuntuu voimistavan alkoholin makua ja tekee mausta hieman katkeran, kuten sanottu joku muukin on varmaan testannut, onko millaisia kokemuksia?

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Piipa » Pe Joulu 11, 2009 15:40 pm

Mielenkiinnolla olen seurannut näitä sahti juttuja ( tietenkin myös muita juttuja) oluentekijän näkökulmista. Sahdin teossa on niin monta tapaa kuin on tekijäänsä ja kaikea voi kokeilla ainaskin kerran. Varmasti tuo suolan lisääminen on sahdin pilaamista ja nythän sitä ei tarvitse kokeilla kun se on huonoksi havaittu . :wink:
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja suorama » La Joulu 12, 2009 16:43 pm

:ot:
Hei!

Tervetuloa Piipa joukkoomme :D
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ti Marras 23, 2010 20:51 pm

On tullut tässä välillä tehtyä erilaisia sahtikokeiluja. Tänään kokeilen liian korkeaa mäskäyslämpötilaa. Kylmälaukkuun hujahti 4kg sahtimallasta ja 200g kaljamallasta. Mäskäyslämpötilana n. 74°C 1h tavoitteena on laskea 15l vierrettä jota keitän n.2h kasaan.

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ti Marras 23, 2010 22:08 pm

Jostain kumman syystä tällä kertaa vierteen lasku meni todella kivuttomasti. Tuohon 74°C menin siis kerta löräyksellä

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Piipa » Ke Marras 24, 2010 17:45 pm

Kylmalaukkuun ??? Mielenkiinto heräsi kui ja miks ???
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ke Marras 24, 2010 19:29 pm

Ihan niinkuin olutta tehdessänikin teen mäskäyksen eli maltaat kovamuoviseen kylmälaukkuun ja kuumaa vettä perään. Lämpötila pysyy nätisti siinä parin asteen sisällä sen tunnin verran.

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » To Marras 25, 2010 15:43 pm

Tuolla pari kuvaa "filtteriputkista". Itsellä Igloo 18L tyynyrimalli. Rosterihana odottaa vaihtoa kylkeen.

http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/view ... hilit=mesh
Jos sais Terran reissullansa

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Piipa » To Marras 25, 2010 17:06 pm

OK, mielenkiintoista kuvat varsinkin .
Mites sitten sekoittaminen, kun aukaset kannen niin lämpö karkaa ?
Onkos joku huomannut saman; mitä enenmmän seikoittaa sen makeampaa vierrettä ?
Niin voihan sinne tietysti lisätä kuumempaa vettä ennen kuin sulkee kannen .

Kuten rivien välistä voi lukea teen vain sahtia....pitäisköhän kokeilla joskus oikean oluen tekoa....
Niin mä pidän uunissa lämpimänä mutta sinne mahtuu aika vähän ja sinkku kuurinaan mahtuisi kyllä enemmän mäskiä....
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Tuoppi
Oppilas
Oppilas
Viestit: 142
Liittynyt: Ma Marras 02, 2009 19:18 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Varsinais-Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Tuoppi » To Marras 25, 2010 19:23 pm

Ei lämpö ehdi niin nopeasti karata. Veden ominaislämpökapasiteetti on erinomainen, joten vesi sitoo itseensä paljon lämpöä, mutta ei luovuta sitä mitenkään äkkiseltään.

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Piipa » Ti Marras 30, 2010 16:31 pm

Eipä tietenkään . No miten kuumaksi asti te sitten kuumennatte mäskin ennen juoksutusta ja miten ?
Nyt on kyllä ihan pakko käydä ostamassa kylmälaukku ja kokeilla.
Ensin kyllä pitää tehdä perinteisesti Joulu sahti.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ke Joulu 01, 2010 10:37 am

Itse laitan ensin kiehuvaa vettä 2-3L annan olla 5-10 min.

Seuraavaksi alle tarvittavan vesimäärän n. 72°C vettä + maltaat KUNNOLLINEN hämmennys mittari sisään ja lämmöt pitäisi olla 67°C ( noin, mutta yleismpiä käytettyjä lämpötiloja ). kun saavutettu ( lisäämällä kylmää/kuumaa ) kansi kiinni. fylliä laatikon päälle ( huopaa, toppatakkia ym ).

1,5 -2h myöhemmin aletaan valuttaa todella varovasti hanasta ensimmäiset litrat. Loppuakohden nostetaan virtaus nopeutta.

Seuraavaksi noin 80°c vettä sisään kunnollinen hämmennys jonka jälkeen odotetaan n. 15min ja sitten taas valutus.

Toistetaan niin pitkään kunnes vierre n. og 1005 ( itse lopetan n. og 1010 paikkeilla yhteensä 3,5-4 kertaa ). Riippuu keittoastian koosta ja haluttavan viereteen voimakkuudesta.

Teen n. 5,2-6 kg perusmallasta + erikoismaltaat päälle. Chuulerin tilavuus 18L. kattila 50L käymispönttö 30L. Keitän min 2h, riippuen vierteen määrästä.

Ohjeet kirjasta: Brew your own british Real ALE ( camra ) ERittäin suositeltava kirja! Sis myös ohjeita kaikki metrisillä asteikoilla.
2.painos n. 4-6€ ( ohjeet tästä kirjasta )
3.painos 15€.


http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trks ... Categories
Jos sais Terran reissullansa

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Perinnejuoman pilaamista.

ViestiKirjoittaja Piipa » Pe Tammi 21, 2011 18:05 pm

Ensi viikon lauantai (29.1) pääsen sivusta seuraamaan kuin sahdin teko onnistuu olutvälineillä :)
Yritän tehdä myös jutun sen onnistumisesta.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa