Sivu 1/1

sahti kokeilu

Lähetetty: To Kesä 08, 2017 11:44 am
Kirjoittaja olutttavaan
Tein tuossa kuukausi sitten koe erän sahtia ,, ei taida olla minun suulle sopivaa .

eli 13 kg sahtimallas viking
800g tuoppi kaljamallas
40l vettä

vesi pääsi liian lämpimäksi ? -- kun heitin maltaat sekaan ja sekoitin niin lämpö oli 53 astetta

53 astetta noin 20 min
60 astetta noin 40 min
65 astetta noin 25 min
73 astetta noin tunti
lämmön nosto noin aste/min
kiehautin liemen ja siivilöin mehumaijalla mäskäyspussin avulla
noin 5 cm mallaspatjan päälle murskattuja katajanmarjoja 20g ja siihen lisää mallasta astian täydeltä ja siivilöin kirkasta vierrettä 20 litraa sahtiin .
Tuli noin 1090 vahvuista vierrettä , hiiva oli unohtunut ostaa joten heitin sekaan pussillisen 11g Rainbow kuivahiivaa kun vierre oli jäähtynyt .

Loppu vierteestä tuli sitten huuhteluvesineen olutta parikymmentä litraa og. 1070 johon keittelin humalat sekaan .

Sahti kävi lämpimässä +25 astetta neljä päivää ja noin + 13 asteessa kolme päivää ominaispaino oli 1030 ja sitten siirrettiin + 6 asteeseen .
ei ollut hyvää tuossa kun mittasin ominaispainon .

Maku on vähän parantunut säilytyksessä . Taitaa joutua kuitenkin kaveri uhrautumaan tuon juomisessa.

Olut joutui käymään myös kuumassa hiivana US-05 ja myös siihen tuli mukaan sahtimaku.
Pitänee kokeilla muitakin maltaita oluen tekoon ..

Oliko tuo hiiva nyt sitten väärin ?
tosin sahti maistui suunnilleen samalta kuin parikymmentä vuotta sitten maistettu oikea sahti .. "märäntynyt kilju"

Re: sahti kokeilu

Lähetetty: To Kesä 08, 2017 13:59 pm
Kirjoittaja sahtijorma
Kuulostaa aika nopealta mäskäykseltä, onkohan siinä vika? Itsellä kestää 2,5 tuntia.

Olen pari satsia tehnyt Rainbown kuivahiivalla kun tuoretta ei ole ollut jääkaapissa ja hyvää on tullut, toki olen herätellyt sen ensin. Heititkö pussin suoraan vierteeseen?

Re: sahti kokeilu

Lähetetty: To Kesä 08, 2017 15:23 pm
Kirjoittaja olutttavaan
klo 11.20 +58 maltaat veteen 14.30 lämpöä täysillä lisää 14.50 kiehuu hiivan taisin vaan ripotella pinnalle.


Onkohan tuo sahdin maku vaan minulla lähinnä " m'r'ntynyttä kiljua"

Re: sahti kokeilu

Lähetetty: To Kesä 08, 2017 16:52 pm
Kirjoittaja Teppo saalasmaa
Minkälainen se vikamaku on?

Re: sahti kokeilu

Lähetetty: To Kesä 08, 2017 17:53 pm
Kirjoittaja olutttavaan
mär'ätynyttä kiljua lähäinnä ehkä se on sahdin ominaismaku

Re: sahti kokeilu

Lähetetty: To Kesä 08, 2017 17:54 pm
Kirjoittaja olutttavaan
Ei sitä kuitenkaan maahan tarvitse kaataa

Re: sahti kokeilu

Lähetetty: Ma Kesä 19, 2017 12:06 pm
Kirjoittaja olutttavaan
Sahti on tekeentynyt kylmässä ja alkaa olla juotavan makuista . Tuo virhemaku on hävinnyt lähes kokonaan . Tulikin sitten juhannussahtia tuosta 4.5. mäskätystä liemestä.

Re: sahti kokeilu

Lähetetty: La Heinä 01, 2017 23:43 pm
Kirjoittaja olutttavaan
Jäi juhannuksena maistamatta tuo sahti . Nyt on semmoista hedelmäisen tuoksuista kirkasta ja jotenkin juotavaa sahtia , ilmeisesti se alkaa olla vanhuuttaan pilalla (sahtina) .
Taidan kuitenkin jatkossa tehdä omaan käyttöön olutta ...

Re: sahti kokeilu

Lähetetty: Ma Heinä 03, 2017 9:44 am
Kirjoittaja Matts
Mjoo, tuo lämmin käymislämpö yhdistettynä tuohon kuivahiivaan on varmaan syypää. Normi pullahiiva olis varmaan ollu passeli.

Myöskään US-05:sen käymisestereistä ei ainakaan itellä isommin tietoa noissa lämmöissä.