Hiivasakka

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

ae70
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: La Touko 24, 2014 14:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: mikkelin kupeessa
18 tai yli: Olen

Hiivasakka

ViestiKirjoittaja ae70 » La Joulu 10, 2016 15:37 pm

Terve! Mahtaako arvon raati tietää mistä johtuuu että vaikka en käytä hiivaa kun teelusikallisen 20 litraan, niin lapotessa pohjalla on 5 litraa hiiva moskaa? Mielestäni ei pitäisi noin paljon turvota. :?
Sahti Jumalten juoma

Avatar
HenkkaM
Kisälli
Kisälli
Viestit: 636
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 14:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Hiivasakka

ViestiKirjoittaja HenkkaM » La Joulu 10, 2016 15:40 pm

Hiiva lisääntyy kunnes solukkoa on tarpeeksi käyttämistä varten. Lisäksi sakassa on humalamuhjua ja vierteessä ollutta proteiinia yms mikä laskeutuu käymisen päätteeksi pohjalle.

Humalisto
Oppilas
Oppilas
Viestit: 190
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 14:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Hiivasakka

ViestiKirjoittaja Humalisto » La Joulu 10, 2016 21:53 pm

Itse olen saanut vähennettyä sakan määrää sillä, että suodatan vierteen ennen hiivaamista siivilän ja suodatinpussin (tässä järjestyksessä) läpi. Irish mossia olen käyttänyt myös. Ei siitä haittaakaan ole, mutta ei mitenkään välttämätöntä. Pohjalla oleva muhju ei ole pelkkää hiivaa vaan siinä on kaikkea muutakin tavaraa. Kerran olen kokeillut cold crashaamista, eli vein sammion ulos yhdeksi vuorokaudeksi ja se kyllä kiitettävästi liimasi tuota karkeampaa ainesta pohjaan ja pullotettavaa jäi enemmän.

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: Hiivasakka

ViestiKirjoittaja Piipa » Su Joulu 11, 2016 20:44 pm

Riippuuhan se siitäkin kuinka sakka ehtii lasehtii kypsytys ajasta.
Mulla sakka on yleensä siistinä kakkuna pohjalla, nelisen viikkoo jääkaapissa.
Ainahan sen sakkasen voi hetken antaa rauhottuu ja kaataa selinneen päältä talteen.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net

ileumi
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Su Joulu 02, 2018 20:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kokkola
18 tai yli: Olen

Re: Hiivasakka

ViestiKirjoittaja ileumi » Su Joulu 02, 2018 20:51 pm

Terseys. Ostin keväällä muutaman kannun pakastettua vierrettä ja yritän nyt saada sen juomakuntoon mutta....

Käytin vierrettä kolme päivää sisällä ja siirsin kannun kylmään. 5L kannu on ollu jääkaapissa nyt pari viikkoa mutta ei meinaakkaan selkiintyä. Painetta kertyy edelleen ja kun päästän painetta pois niin se pohjalla oleva hiivamuju nousee pintaan ja sahti on taasen vieläki sameampaa. Oon kyllä käyttäny sahtia ennenki mutta ei se näin kauaa oo kestänyt.

Mistä lie kyse?

Terv. Ile

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Hiivasakka

ViestiKirjoittaja mursu » Su Joulu 02, 2018 22:07 pm

Itse kyllä ottaisin takaisin lämpimään ja käyttäisin selvästi pidempään sikäli kun mikään lagerhiiva ei ole kyseessä. Jokainen hiiva, vierre ja erä on hieman yksilöllinen sen suhteen kauanko se käy ja kylmässä käyminen kestää selvästi pidempään. Mittaamalla vierteen tiheyttä voit varmistua että se on loppuun käynyt (tiheys ei enää laske). Kunhan sokerit on käytetty loppuun niin hiiva alkanee laskeutua, hiivasta riippuvalla tahdilla.


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa