sahdin vahvuudesta

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

alve
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Heinä 19, 2016 7:58 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: hämeenlinna
18 tai yli: Olen

sahdin vahvuudesta

ViestiKirjoittaja alve » Ti Heinä 19, 2016 8:36 am

Terve vaan kaikille
Ensimmäinen sahtini on nyt kypsymässä kanistereissa. Muuten panos onnistui ihan hyvin ja oli maistettaessa jo aivan sahdin makuista, mutta alkoholia on ilmeisesti tullut melko paljon.
Mäskäsin 40astetta 20min 50-55 30min 60-65 60min ja sitten lämmitys noin 80asteeseen.
Juoma kävi noin viikon 11 asteisessa kellarissa
Miten sahdin alkoholi pitoisuutta voi säätää vaikuttamatta sen makuun
Mäskäys?
Hiiva?
Käymislämpö?
Kiitos jo vastauksista

Avatar
HenkkaM
Kisälli
Kisälli
Viestit: 635
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 14:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: sahdin vahvuudesta

ViestiKirjoittaja HenkkaM » Ti Heinä 19, 2016 9:24 am

Mäskäyslämmöillä voidaan vaikuttaa käymisasteeseen eli siihen kuinka ison osan sokereista hiiva muuttaa alkoholiksi. 60-65 on asteikon alapäässä ja tuottaa melko kuivan lopputuloksen enemmällä alkoholilla. Mäskäämällä 66-68 välillä pitäisi jäädä vähän makeammaksi, jolloin alkoholia ei tule ihan niin paljoa.

Toki voit käyttää myös vähemmän maltaita, jolloin ominaispaino alussa jää matalammaksi. Kannattaa hommata ominaispainomittari jolla voit mitata OG:n, FG:n ja laskea näistä alkoholiprosentit.

Hämäläinen sahti
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Heinä 19, 2016 9:23 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Padasjoki
18 tai yli: Olen

Re: sahdin vahvuudesta

ViestiKirjoittaja Hämäläinen sahti » Ti Heinä 19, 2016 9:41 am

Sahdinhan kuuluukin olla vahvaa.

Ramirez
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Marras 02, 2015 17:57 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkamnaa
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: sahdin vahvuudesta

ViestiKirjoittaja Ramirez » Ma Heinä 25, 2016 21:03 pm

Tuostahan puuttuis alfa amylaasi mikä tuottais käymiskelvoittomia sokereita mikä vaiukuttaa lopputuloksen makeuteen. Eli 70-74 astetta. Itsellä kolmiviikkonen sahti on siellä alle kympin, sokereitten häviämisestä laskettuna.
Tee itse, saat parempaa.

javu
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 25
Liittynyt: Ti Maalis 11, 2014 16:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ikaalinen
18 tai yli: Olen

Re: sahdin vahvuudesta

ViestiKirjoittaja javu » Ti Heinä 26, 2016 15:39 pm

Sahdinhan pitää nimisuojan mukaan olla vahvuudeltaan 6-12 prosenttista ja esim. Sahti SM -kisoissa otettujen pistokokeiden perusteella vaihtelu on vielä suurempaa. Sahti on monella tavalla hyvin monimuotoinen ja tekijänsä näköinen juoma :)
http://vastahanka.fi/ - erilainen ruokablogi

worf123
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 9:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Salo
18 tai yli: Olen

Re: sahdin vahvuudesta

ViestiKirjoittaja worf123 » Ke Maalis 14, 2018 11:52 am

javu kirjoitti:Sahti on monella tavalla hyvin monimuotoinen ja tekijänsä näköinen juoma :)


tai toisin sanoen tekijästä tulee sahtinsa näköistä :)


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa