sameaa sahtia?

Suomalaisen perinnejuoman oma keskustelualue.

Valvojat: suorama, Elmo

pööpöö
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2015 20:03 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: keskisuomi
18 tai yli: Olen

sameaa sahtia?

ViestiKirjoittaja pööpöö » To Huhti 02, 2015 0:35 am

Tein tänään ekaa kertaa sahtia.
Maltaat oli perus viking ja mäskäys meni näin- 30c/30min, n45c/30min, 60-64/n 90min, 70-78c n 20 min.
Vettä lisäilin aina senverran että sain lämmöt kohdilleen eli noin 3dl vettä/kilo mallasta per lämpötilan nosto.

Mäskäys tapahtui saavissa kuumassa saunassa ja 10kg mallasta.

Kuurna on 35cm leveä ja saman verran kok 50cm pitkä vanerilaatikko.
Pohjalla katajaa n 10cm kerros.

Kaatelin mäskiä kuurnaan ja valuttelin hissukseen 15l ja sameaa vain tuli.
Ei siis mitään "sahdin sameaa" vaan melkein valkoista lirua, muistutti jauho+ vesi sekoitusta.

Lisäsin hiljaa kauhan päälle kaatamalla vierrettä ja annoin olla tulpattuna vartin jos asettuisi.

No vaikka mitä tein niin nyt mulla on 20l aika piru vaaleaa ja sameaa tavaraa .



Onko tämä normaalia vai menikö joku pieleen?

3xJ
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 46
Liittynyt: Su Marras 13, 2011 6:55 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Janakkala
18 tai yli: Olen

Re: sameaa sahtia?

ViestiKirjoittaja 3xJ » To Huhti 02, 2015 8:17 am

Olisko jäänyt mäskipatja liian ohueksi? Sopiva paksuus on n. 15cm. Pelkistä sahtimaltaista vierre jää kohtuullisen vaaleaksi. 5-10% ruista sekaan, niin saat väriä. Mittasitko tiheyttä? Vaalea väri saattaa juontaa myös alhaisiin mäskäyslämpöihin.

Piipa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Joulu 11, 2009 15:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahest
18 tai yli: Olen
Viesti:

Re: sameaa sahtia?

ViestiKirjoittaja Piipa » Pe Huhti 03, 2015 22:32 pm

Olisikohan mäskin lämpötila lopussa jäänyt liian alhaiseksi?
Empä usko että mäskin paksuus kuurinalla vaikuttaa jauhoisuuteen tai vaikuttaahan se tietty juoksu nopeuteen.

Yleensä kun teen säkillestä sahtia niin ensimmäinen kymppi on sameaa (ei jauhoista) jonka kaadan takaisin kuurinalle kuumennettuna. Tiedän että voisi kaataa kuumentamatta mutta kun noudatan vielä mummon neuvoja että kuurinalle kaadetaan vain keitettyä.

Säkin satsi kun puolessa tunnissa valuu kymppi litra on hyvä vauhti ja citykuurinalla (pystyy valmistamaan noin 7 litran satsin) kuluu aikaa ehkä puolisen tunti.
SAHTI - aurinkoa juoksevassa muodossa.
sahti.vuodatus.net


Palaa sivulle “Sahti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa