Sivu 1/1

sahti vierteen lopusta olutta

Lähetetty: Ma Maalis 16, 2015 21:00 pm
Kirjoittaja Piipa
Tämä kysymys saattaapi olla väärässä paikassa.
Useat ovat valmistaneet sahtivierteen jälkeisestä vierteestä olutta.
Tein kokeeni ihan vapaalla kädellä mutta kertokaahan menikö edes sinnepäin.

Keitin laihaa vierrettä reilun tunnin (lisäsin joukkoon humalaa ja suklaamallasta) jäähdytin seuraavaan päivään siivilöin kankaan läpi, kiehautin sekä jäähdytin , lisäsin oluthiivan ja laitoin käymisastiaan vesilukolla.

Nyt sarja kysymyksiä; Onko jotain nyrkkisääntöä kuinka paljon humalaa ja hiivaa laitetaan esim 5 litralle? Ehdotuksia mikä humala ja mikä hiiva? Sahdin valmistumisen katson kalenterista mutta mistä tietää koska olut on valmista jos siitä nyt jotain tulee .....

Re: sahti vierteen lopusta olutta

Lähetetty: Ti Maalis 17, 2015 7:11 am
Kirjoittaja BrewZealot
Toinen kiehautus on mielestäni tarpeeton, riittää kun kerran keittää ja jäähdyttää. Toki jos epäilee että suodatuksessa tuli kontaminaatio ja halusi pelata varman päälle.

Olut on valmista kun se ei enää käy (vesilukko on hiljaa ja vaahto laskeutunut oluen pinnalta). Täyden varmuuden saa ominaispainomittarilla kun op ei enää ole muutamaan päivään muuttunut.

Humalaan ei taida varsinaisia nyrkkisääntöjä olla, enemmän kyse on makuasioista. Ibu-laskureilla saa jotain arvioita tehtyä (jos on mielessä haluttu katkeruus). Helpolla pääsee vertaamalla johonkin valmiisiin resepteihin (mielellään samantyylinen olut ja vielä sellainen jonka mausta pidät! =) ) ja skaalaamalla määrät suhteessa omaan satsikokoon. Sekin vaikuttaa missä kohtaa keittoa humalat lisää. Pitkään kiehuneet tuovat katkeroa, vähemmän aikaa kiehuneet aromia ja flavouria.

Vähän ympäripyöreästi vastattu, joku muu voinee halutessaan laajentaa ja tarkentaa tai linkata sopiviin keskusteluihin foorumilla. :arrow:

Re: sahti vierteen lopusta olutta

Lähetetty: Ti Huhti 21, 2015 19:15 pm
Kirjoittaja Piipa
Enhän mä vieläkään tiedä oluen panemisesta mitään mutta ensimmäinen neljän pullon satsi onnustui, kiitos neuvoista. Toinen on pulloissa kypsymässä .ja kolmas käymässä inkivääri lisällä.
Minäkö muka teen sahtia usein ?

Re: sahti vierteen lopusta olutta

Lähetetty: Pe Huhti 24, 2015 7:54 am
Kirjoittaja 3xJ
Oikaisten voi toimia myös näin (ainakin itsellä sahdinteko päivät venyvät muutenkin pitkiksi). Olen kerännyt jälkivierrettä sahdista ja terästänyt sokerilla, kunnes tiheys on 1.05 luokkaa. Yleensä tässä vaiheessa on jo ehtinyt myös jäähtymään, niin suoraan vaan oluthiiva (ale) joukkoon ilman keittoa. Jos sahdin suodattaa runsaalla katajapedillä, jälkivierteessä kataja maistuu oikein hyvin ja korvaa humalaa, näin siis olen saanut hyvää katajaolutta.

Re: sahti vierteen lopusta olutta

Lähetetty: Ti Heinä 21, 2015 7:50 am
Kirjoittaja Piipa
Mitä hiivaa?
Tekisi jo mieli kokeilla sahtioluseen jotakin muuta. Nyt olen käyttänyt us-05.

Re: sahti vierteen lopusta olutta

Lähetetty: Su Syys 13, 2015 17:50 pm
Kirjoittaja Accu
Kaikki ale-tyyppiset hiivat soveltuu varmasti, kuten 3xJ asiaa sivusi. Mutta US-05 korvaajaksi ehdottaisin S04 - English Ale. S04 ei käytä olutta yhtä kuivaksi kuin US05 ja käyminen tuottaa hiivan tuottamia aromeita olueen.
Toisena ehdotuksena Belgihiivat (esim. Fermentis Abbaye tai Danstar - Belle Saison). Näillä saa vielä lisää aromia, jopa pippurisuutta. Ja sokeria voi käyttää Belgityylisesti OG:n nostoon, vaikka sahdin tekijälle se on varmaan vaikea päätös :wink:
Tein itse viimeksi saison-oluen, jonka pohjan oli sahtimaltaat ja tuoppi-maltaat. Humaloinnin lisänä käytin katajanmarjoja. Tästä syntyi jonkin sorttinen Suomalais- ja Belgialais-maalaisoluiden fuusio, eli Kataja Saison. Oluesta tuli hyvin kuiva ja mausteinen, katajaa olisi saanut olla enemmän.
Sitten vielä jos sahdissa on käytetty reilusti vehnämaltaita, niin vehnäoluthiiva käy loistavasti. Tällöin päästään hyvin sahtimaisin aromeihin esim. banaania

Re: sahti vierteen lopusta olutta

Lähetetty: Ma Huhti 02, 2018 14:58 pm
Kirjoittaja true panomies
Eilen mäskäilin sahtia perus 3kg mallasta 8l vierrettä ohjeella. Kun 8l oli täynnä lirutin vielä 2-3l jonka pistin inkivääristä kerätyllä hiivalla käymään.
Olin siis aikasemmin tehnyt tuopin ääressä blogin ohjeella ginger beeriä johon kasvatin ginger bugin joka pääsi vielä uusio käyttöön!